Rasaduri 2012 vs. Rasaduri 2011

17 Mar, 2012 by

Rasaduri 2012 vs. Rasaduri 2011

Maine rasadurile mele (primele puse, pe 28 februarie), vor implini trei saptamani. Ma uit la ele si mi se par chiar mai frumoase ca anul trecut, cand am fost foarte multumita de ele.
Iata ce am facut diferit in 2012 fata de anul trecut:
Semintele atunci cand le-am imprastiat pe pamant le-am pus cu mai mare grija, la distanta aproximativ egala una de alta si ceva mai rare. Anul asta am descoperit betisorul fermecat si m-am ajutat de el – este un betisor din acelea de frigarui, si cu varful lui am mutat semintele de colo-colo desenand cu ele un covor abstract de puncte albe pe fundal negru. Plantutele au iesit la distanta una de alta, astfel incat acum nu se jeneaza reciproc. Iar atunci cand am descoperit vreo plantuta mai firava, am smuls-o fara mila de mica.
Pamantul anul asta (special pentru rasad) nu l-am mai amestecat cu gunoi de grajd ci i-am pus un ingrasamant Bio cumparat sub forma de praf la pliculet de la Brico. La o galeata de pamant am pus un pliculet de ingrasamant. A fost mai curat asa, si se pare ca ingrasamantul cumparat a fost foarte bun.
Udarea - In afara de primele zile, cand le-am udat prin pulverizare, am avut o sticluta cu gatul mai subtire si pur si simplu am turnat apa la baza plantutelor, atata cat sa acopere complet pamantul. Le-am udat la doua sau la trei zile, deci destul de des, insa in camera a fost foarte cald si pamantul s-a uscat repede. Acum imi dau seama ca anul trecut m-am chinuit foarte tare cu sticla cu dop perforat, de ma dureau mainile pana terminam jumatate din rasaduri, insa asa gasisem si eu pe alte pagini de internet si am urmat sfatul. Imi dau seama acum ca era o prostie.
Caldura – Am tinut caldura pornita in camera cu rasadurile mai mult timp – am acolo un radiator electric si anul trecut incalzeam 2-3 ore dimineata, pana sa plec la munca si apoi vreo 4-5 ore seara, pana ne culcam. Acum, in primele zile, pana au rasarit, am tinut radiatorul la minim non-stop, iar dupa aceea l-am oprit doar noaptea.
Lumina – Anul trecut nu le-am tinut deloc lumina aprinsa, deoarece nu ii vedeam utilitatea luminii artificiale in cresterea plantelor. Anul asta am spus sa incerc, mai ales ca pana acum a fost foarte putin soare si in camera era destul de intuneric. Astfel, in fiecare seara, pentru 3-4 ore, le-am aprins lumina. Si a mai rezultat un avantaj din asta – becul meu este atarnat in partea opusa ferestrei, iar ele ziua se indoaie spre fereastra, iar seara spre bec. Astfel, de indreapta singure, si nu trebuie sa le mai sucesc tavitele.
Cam atat, in rest am procedat la fel. Am folosit seminte de cumparat in cea mai mare parte, ca si anul trecut. Le-am iubit pe toate la fel si se pare ca ele ma rasplatesc. Le promit o gradina frumoasa si insorita, apa in fiecare zi, ingrasamant la radacina… Nu stiu daca sa le spun rosiilor ca le voi omori copiii…
Rasadurile mele la trei saptamaniRosii inaltute si cu tulpina paroasaRasad de ardei la trei saptamaniCastravetii au frunzele aspre la pipaitBusuiocul arata ca niste fluturasiRasadurile dimineata, in bataia soareluiRasad de ardei grasIar rasadul de rosiiTulpinile de rosii viguroase si pline de perisori

Daca vrei sa citesti si alte articole despre rasaduri, acceseaza urmatoarele titluri: Rasaduri de rosii ; Cum se repica rasadurile de rosii ; Ne pregatim pentru rasaduri ; Pregatirea tavitelor pentru rasad ; Cum se pun rasadurile ; Au rasarit primele plantute ; Rasaduri de doua saptamani ; A doua serie de rasaduriRepicarea rasadurilor ; Rasaduri repicate de doua saptamani .

Alte Articole

12 Comentarii

  1. M.

    Ce bine arata plantutele! Cat despre rosii-transformarea in bunatati la sfarsitul verii echivaleaza cu mersul la facultate, nu cu omorarea:)

    • Andreea
      andreea

      Multumesc. Ma refeream la copilit – practic ii rupi “copiii”. In legatura cu facultatea, sunt de acord.

  2. Ce frumoase-s toate ! Ai si dovlecei deja, mi-ai luat-o inainte :) Eu azi imi numaram semintele de dovlecei si ma gindeam, daca nu-i mai bine, sa-i pun direct afara peste vreo zece zile … azi am avut cam 25 de grade la soare, numai de-ar tine-o tot asa.

    • Andreea
      andreea

      Da, si eu m-am gandit la fel initial. Apoi mai aveam vreo doua ghivece libere si nu stiam ce sa mai fac cu ele si am pus cativa dovlecei – am pus 8 seminte si acum am 8 plante. Voi pune cate doua/cuib cu bidon in cap initial si vad ce ramane, ca anul trecut mi-au murit din ele cand le-am scos in gradina. Restul pun direct in gradina, ca noua ne plac dovleceii si in plus am vreo 4 feluri de seminte si pun mai multi, insa astia prinsi in casa vor avea un mic avantaj, vor face flori cel putin cu doua saptamani inainte.

  3. Adrian

    Vad ca nu le stropesti cu nimica, eu le-am dat pe ale mele cu previcur la inceput si in perioada asta ma bate gandul sa le dau si niste vitamine.
    Sunt foarte importante:
    1. Lumina: la fereastra (numi bate soarele pe geamuri) se alungesc, asa ca am recurs la varianta lumina artificiala, 2 nenoane si 1 bec economic – cam 6000 lucsi
    2. Solul – imi pare rau ca am luat cel mai ieftin pamant din supermaket, pentru ca am facut si o proba spre sfarsit si cu unul mai scump, iar diferentele sunt uriase.
    3. Rolul solutiilor care isi vor spune cuvantul in momentul plantari in camp, vor face fata mai bine secetei si altor factori daunatori.

    Sper ca nu am fost plictisitor :)

    • Andreea
      andreea

      Da, nu le stropesc cu nimic, doar vara in gradina cu zeama bordeleza, cam de 3/4 ori/vara. Incerc pe cat posibil sa nu le stropesc, idealul meu fiind, bineinteles, o gradina Bio (sau semibio) si asta nu in detrimentul marimii si calitatii legumelor, ca au fost toate atat de frumoase! – e adevarat, nici nu au avut boli sau asa ceva, si sper sa Nu si de acum incolo. Daca va fi cazul, voi “actiona” atunci. Nici nu stiu ce inseamna previcur (un nume destul de neinspirat, trebuie sa recunosti). Ingrasamant in schimb le-am pus si le mai pun si acum, cand le repic, si mai tarziu, cand incep sa infloreasca. Insa folosesc doar ingrasamant Bio. Se gaseste la magazin – la rasaduri eu am pus pamant special de rasad si l-am amestecat cu un ingrasamant sub forma de praf (tot Bio, se gaseste la Brico in niste pliculete mici si se pune aproapre un pliculet la o galeata de pamant). Acum, la repicat, nu am mai gasit acest ingrasamant pe piata si atunci am cumparat la cutie de 1,5 kg sub forma de granule. Le-am bagat la robot si le-am facut praf si am amestecat putin ingrasamant din asta cu pamantul – tot special pentru rasad. Si sunt convinsa (sau cel putin sper) ca si datorita acestor ingrasaminte plantele vor creste mai viguroase, vor fi mai rezistente si vor rodi mai mult. Despre seceta, nu mi-e teama, atata timp cat imi curge apa la robinet. Gradina mea este destul de mica (120 mp) si oricum o ud zilnic.
      Si eu anul asta am constatat ca rasadurile au crescut mai frumoase ca anul trecut, si cum am folosit aceleasi seminte in mare parte, ma gandesc ca este datorita pamantului, ingrasamantului si luminii artificiale.
      PS Nu ai fost plictisitor, te mai astept in vizita!

      • Adrian

        Numele neinspirat este dat de Bayern… singurele filmulete care le-am gasit pe youtube sunt facute de bulgari, unde se stie, ca sunt specialisti la capitolul legume (rasaduri etc). Eu am dat preventiv, pentru ca boala apare din cauza nearisiri, lipsei de lumina si apa cam multa.
        Eu pun apa fiarta si racita la ele, nu pun direct de la robinet si cred ca se apropie destul de apa de ploaie.
        Da… solul bogat vad ca joaca un rol important… faci bine ca ingrasi pamantul, o sa ma uit si eu dupa asa ceva in Brico.
        Merci de raspuns.

      • Andreea
        andreea

        Eu nu fierb apa, pentru ca oricum in gradina nu ma bazez pe ploaie, care este foarte rara, ci le ud direct cu apa de la robinet. Eu spun ca e mai bine asa, sa le obisnuiesti de mici. In legatura cu bulgarii, of, aici nu pot sa fiu de acord cu tine, cum ca ar fi mari gradinari. Pentru ca sunt promovati in felul asta la Protv nu inseamna ca asa si este. Eu sunt dobrogeanca si am un ghimpe pentru bulgari – pe care ii asociez cu cornison si ceafa lata. Imi pare rau, sper ca nu te-am suparat.
        In legatura cu ingrasamantul, daca ai posibilitatea, in gradina sa pui si gunoi de grajd uscat (de capra, vaca sau cal). Eu am casa la tara, si nu este o problema ca sa fac rost.

  4. Hahaha,aia cu copiii m-a amuzat rau de tot. Sa nu le spui,desigur,ca altfel se supara si nu iti mai fac rosii :P :P :P

    • Andreea
      andreea

      Scuze ca am raspuns asa tarziu, insa azi m-am chinuit cateva ore bune cu niste rasaduri – am mai repicat din ele. Deci ai inteles gluma mea cu copiii…

  5. Apropo,nici eu nu le-am stropit deloc cu chimicale.Am facut,asa cum am citit la Elisa, apa de cenusa,si le-am stropit cu ea.O sa le mai stropesc si cu zeama de urzici si ceai din frunze de ceapa.
    Iar inainte de plantat cu 24 ore am udat rasadnitele cu ceai de musetel fierbinte,pentru dezinfectat.

    • Andreea
      andreea

      Eu nu am cenusa, ca as incerca orice zice altul ca e bine – ma refer la metodele astea Eco. Pentru ce sunt bune zemurile astea de urzici si frunze de ceapa? Si cum le faci, ca ceaiul? Si cat pui? N-am auzit pana acum de asta, dar daca le ajuta si inteleg beneficiul, acum ma duc in piata si iau niste urzici.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *