Cum se repica rosiile

13 Dec, 2011 by

Cum se repica rosiile

Acum ceva timp nu stiam ce inseamna “a repica”, asa ca am cautat pe internet. Conform dictionarului, inseamna ” a replanta” si chiar la asta se refera operatiunea la care ne referim. Se replanteaza rasadurile in vase mai mari, unde se lasa sa creasca pana cand sunt mutate definitiv, in gradina.
Iar acum va spun din propria mea experienta. Ne referim la repicatul (sau repicarea?) rosiilor, insa procedeul este asemanator si in cazul altor legume care se cultiva cu rasad, cum ar fi ardeii sau vinetele.
Rosiile se repica la 2-3 saptamani dupa ce ii rasar primele frunze din semintele plantate anterior (vezi articolul Rasadurile de rosii), atunci cand plantele sunt inalte de 7-8 cm si pe tulpina lor au crescut perisorii fini si cel de-al doilea rand de frunze – cele crestate pe margine.
Procedeul este simplu insa cere multa migaleala. Este bine ca daca va plictisiti facand acest lucru, puteti continua a doua zi. Sau a treia.
Eu am repicat rosiile in pahare din plastic inalte de 10 cm (pahare de bere), cumparate de la supermarket. Le-am gaurit in partea de jos cu un cui incins -aceasta operatiune s-a desfasurat afara, ca sa nu miroasa a plastic topit in casa. Paharele le-am umplut 3/4 cu pamant amestecat cu ingrasamant natural uscat si le-am lasat in casa o noapte, ca sa se incalzeasca pamantul.
Rasadurile, inainte de a le repica, le-am udat, pentru ca plantutele firave inca sa  se smulga cu usurinta, fara a se rupe.
Apoi am pregatit plantutele. Le-am scos pe rand din cutii, le-am separat doua cate doua si le-am intins asa pe o tava. Am avut mare grija sa nu rup radacinile, le-am lasat asa, pline de pamant. Deoarece am pus multe seminte, am repicat doar plantele cele mai bine dezvoltate, cele firave si mici le-am aruncat.
In fiecare pahar am facut o gaura cu degetul aratator adanca de 4-5 cm, in care am replantat rosiile astfel incat in afara pamantului a ramas doar 1 cm de tulpina si frunzele, asa cum se vede si din fotografiile de mai jos. In cea de-a doua fotografie vedeti, prin comparatie, rosii in cutiutele initiale si rosii deja repicate.
Rosii repicate in pahare de plasticRosii repicate si rosii nerepicate incaPlante repicate doua cate doua
Prin ingroparea tulpinii in pamant se asigura formarea unei radacini ramificate, deoarece din perisorii de pe tulpina se vor forma radacini. Dupa ce am introdus plantutele in fiecare gaura, am presat cu degetele pamantul, astfel incat acesta sa adere pe tulpina si sa nu ramana aer la radacina. Apoi le-am udat din abundenta cu o sticla din plastic cu capacul perforat cu un ac. Am pus paharele la locul lor, la fereastra. Le-am pus etichete pe masura ce le-am repicat, ca sa stiu care cum sunt.
In fiecare pahar am pus doua plante, astfel am format direct “cuiburi” pe care le-am lasat asa sa creasca impreuna si apoi le-am plantat in gradina. Sunt persoane care planteaza doar cate o rosie la cuib, insa eu asa am pomenit la bunicii mei si cred ca astfel ajut plantele sa creasca mai viguroase, iar spatiul in gradina este valorificat mai bine.
In continuare, nu le-am mai udat cateva zile, pana cand pamantul s-a uscat usor. Apoi le-am udat normal, la doua-trei zile, asteptand de fiecare data sa se usuce bine pamantul. Sotul meu mi-a spus ca fac “rosii spartane”, insa prea multa apa face rosia sensibila la boli. Am intors mereu paharele spre lumina, iar cand era cald afara, am deschis geamul.
Periodic, atunci cand observati ca pamantul se solidifica si devine compact, cu un bat ascutit sau cu un varf de pix sapati usor pamantul in jurul plantei, cu grija insa, ca sa nu le raniti. Asa apa va ajunje la radacina si nu se va scurge pe peretii paharului.
Inainte sa le plantez in gradina cu o saptamana, am scos toate paharele pe balcon, ca sa se aclimatizeze. Am prins cateva zile foarte reci si cu vant, de imi venea sa plang langa ele, le-am mai bagat in casa, le-am scos iar… In fine, la inceputul lui mai am inceput sa le plantez in gradina pe rand, timp de mai multe zile. Dar asta este alta poveste…
Of, si nu v-am spus de ce mai au nevoie rasadurile voastre, fara de care nu se poate – Dragoste.

Alte Articole

2 Comentarii

  1. gherghescu gabriel

    este bine de stiut ca cei mai buni recipienti (alveolele speciale pt rasad) pt rasad sunt cei inchisi la culoare ca nu midifica proprietatile radacinii la rasaduri

    • Andreea
      andreea

      Nu am stiut asta. Deci nu ar trebui sa mai folosesc pahare de unica folosinta transparente? Le-am ales pentru ca sunt ieftine si unor de manevrat. Imi poti recomanda altceva?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rasaduri 2012 vs. Rasaduri 2011 - [...] sa citesti si alte articole despre rasaduri, acceseaza urmatoarele titluri: Rasaduri de rosii ; Cum se repica rasadurile de …

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *