Repicarea rasadurilor
Duminica trecuta, pe 25 martie, am repicat a parte dintre rasadurile de rosii, ardei si varza, la aproximativ o luna de cand le-am semanat (pe 26 februarie). Mai am pentru week-end-ul urmator alte rosii si ardei, vinete, busuioc, gulii… Si sper sa termin, ca este o treaba migaloasa care imi mananca timp si care imi sta pe creier.
Pentru cei care nu stiu, repicatul este operatiunea prin care rarim rasadurile puse inainte, in alte recipiente mai mari in care ele sa se dezvolte pana cand sunt scoase in gradina. In acel moment, plantele sunt scoase din recipientele in care au fost repicate cu tot cu pamant, fara a li se deranja radacinile, si plantate direct in locul stabilit pentru ele in gradina. Rasadurile se repica cam la 3-4 saptamani dupa ce au fost insamantate, neaparat dupa ce le apare si le creste destul de mare a doua pereche de frunze.
Iata cum aratau rasadurile mele inainte de a fi repicate.
Rasadurile de rosii, ardei si vinete se repica in cuiburi de cate doua plante, si asa le vom planta si in gradina, asigurand astfel o productie mai mare pe fiecare cuib plantat.
Iata cum se repica rosiile:
Cu o zi inainte de a te apuca de aceasta operatiune, trebuie sa facem cateva lucruri:
Sa pregatim recipientele in care urmeaza sa le repicam. Eu folosesc pahare din plastic din cele mari, de bere si le gauresc pe fiecare in parte cu un cui incins.
Sa pregatim pamantul si sa umplem cu el paharele. Eu folosesc pamant pentru rasad cumparat din comert si l-am amestecat cu niste ingrasamant Bio luat tot din comert. Puteti sa il amestecati si cu putin nisip sau/si sa ii puneti ingrasamant de grajd uscat. Cu pamantul astfel pregatit umplem paharele si le lasam peste noapte in camera unde au stat rasadurile, ca sa ajunga la aceeasi temperatura.
Sa umplem cateva bidoane cu apa si sa o lasam la temperatura camerei. Cu ea vom uda rasadurile dupa ce le repicam.
Sa udam rasadurile pentru ca a doua zi pamantul sa fie moale si atunci cand scoatem plantutele din pamant si le replantam sa nu le ranim radacinile.
Cam atat. Apoi, a doua zi, trecem la treaba. Iata cum am procedat eu.
In camera unde am repicat am pus pe jos o musama ca sa nu murdaresc peste tot cu pamant si mi-am pregatit urmatoarele ustensile: o cutie din carton pe care sa lucrez, un marker permanent cu care sa insemnez paharele, un betisor de frigaruie cu care sa despart plantele una de langa alta, un gauritor mic din plastic cu care sa fac gauri in pamant (puteti sa va folositi si degetul).
Apoi am scos cu grija dintr-o alveola primele rasaduri, cu tot cu pamant. Daca nu ies asa compact, ca in pozele de mai jos, nu este nici o problema, impartiti pamantul cu ajutorul batului de frigaruie si scoateti bucati mai mici.
Am desfacut cu mare grija plantutele, avand grija sa nu le rup radacinile si sa las cat mai mult pamant pe ele. Am grupat doua cate doua plantutele, in functie de marimea lor si de stadiul in care le-au crescut frunzele – pe cat posibil potriviti-le sa fie de aceeasi marime – si le-am insirat asa pe marginea cutiei de carton.
Am facut in fiecare pahar cate o gaura (ca marime in functie de lungimea plantelor care urmau a fi repicate) si am introdus in ea cate doua fire pregatite anterior, astfel incat, din planta initiala din rasad sa fie acum in pamant cat 2/3. Practic se ingroapa o mare parte din tulpina, iar afara ramane o tulpina micuta si frunzele. De pe tulpina ingropata vor da radacini. Astfel, radacina le va creste mare si viguroasa si va asigura plantei o hranire si o hidratare buna. In poze am incercat sa redau acest lucru.
Apoi, cu degetele, am strans pamantul in jurul celor doua plantute. Trebuie sa aveti grija sa acoperiti tulpina fara sa o rupeti sau sa o vatamati – usor-usor, prin apasare de jur-imprejurul ei. Apasati bine, sa nu ramana aer la radacina!
Le-am udat apoi cu putina apa, prin pulverizare si le-am aranjat la locul lor, la fereastra. Le mai ud doar cand pamantul se va usca. Le aerisesc zilnic cate 30 de minute (deocamdata, ca inca este frig), le dau caldura cand este nevoie, le las aprinsa lumina cateva ore seara. Nu le stropesc cu nimic, ca ideea este sa fac niste legume ecologice (pe cat posibil).
Din toate rasadurile am repicat doar plantele care mi s-au parut mie mai frumoase si mai bine dezvoltate, restul, cu parere de rau, le-am aruncat. Am avut si anul asta prea multe.
Pe pahare, ca sa nu le incurc, am scris cate o cifra, iar in caietul meu de gradinar am facut o agenda: 1 – cherry galbene ; 2 – gogosari ; 3 – rosii dulci Franta; 4 – rosii Noire de Crimee; 5 – Inima de Bou; 6 – Inima de bou Franta; 7 – Bistecca; 8 – Galbene mari; 9 – Cherry Super Sweet ; 10 – Tigrate ; 11 – Arancia ; 12 – Roma ; 13 – San Marzano ; 14 – Roma Franta. Mai am vreo doua feluri de rosii pentru saptamana viitoare, apoi ardei, vinete etc. Este important sa stiti cate pahare aveti de un anumit fel de legume, pentru a le urmari evolutia pana cand le plantati afara si pentru a planifica cat mai bine spatiul din gradina. Stiu ca acum am multe, insa in gradina voi pune doar cele mai frumoase rasaduri, restul le voi da.
Acum, la doua zile de la repicat, rasadurile arata destul de bine. Cateva dintre ele s-au inmuiat si pe acelea le-am smuls din pamant, restul insa cred ca nu vor mai avea probleme. Un timp vor stagna din crestere, pentru ca li se vor dezvolta in special radacinile, care vor incerca sa ocupe tot spatiul din jurul lor. Abia apoi vor incepe sa creasca plantele si la suprafata.
Dar nu ne grabim nicaieri.
PS Am descris cat am putut mai bine cum repic eu. Daca sunt lucruri pe care nu le-ati inteles, va rog sa imi scrieti.
Daca vrei sa citesti si alte articole despre rasaduri, acceseaza urmatoarele titluri: Rasaduri de rosii ; Cum se repica rasadurile de rosii ; Ne pregatim pentru rasaduri ; Pregatirea tavitelor pentru rasad ; Cum se pun rasadurile ; Au rasarit primele plantute ; Rasaduri de doua saptamani ; A doua serie de rasaduri ; Rasadurile din 2012 in comparatie cu rasadurile din 2011 ; Rasaduri repicate de doua saptamani .
Alte Articole
45 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks
- Rasaduri 2012 vs. Rasaduri 2011 - [...] rasadurile ; Au rasarit primele plantute ; Rasaduri de doua saptamani ; A doua serie de rasaduri ; Repicarea rasadurilor …
Bravo pentru munca depusa, e foarte bine. Am sa mai adaug si eu ceva la operatiunea de repicat.
Destul de important mi se pare ca trebuie specificat ca pamantul se uda inainte de repicat si dupa. Am citit undeva ca repicatul sa se faca inainte sa fie intuneric, sa fie lasate la intuneric 1-3 zile. Iar temperatura difera de la soi la soi. Ardeii si rosiile au nevoie de o temperatura mai mare fata de varza , conopida sau alte varzoase
Imi place ideea cu numerele, doar sa ai notitele cu tine unde le plantezi in camp, altfel o sa fie cam greu
Tocmai ce am trecut azi prin baumax si am vazut foarte multe substante de ingrasamant pentru tot felul de chestii… dar instant mi-a venit in gura senzatia de ultima leguma (rosie) cumparata dintr-un supermaket mare… deci e bine cat mai bio se poate… doar faci pentru tine… daca vrei sa produci industrial, sigur vei apela la solutia ingrasamant din belsug.
Te sfatuiesc sa pui apa fiarta sau cel putin lasata o zi intr-o cratita pentru a mai disipa clorul ala, mi se pare destul de toxic pentru micutele plante. Daca era cupru in apa in loc de clor, nu era rau…
Multumesc pentru sfaturi. Am citit si eu despre chestia asta cu intunericul, dar nu pot sa spun decat despre cum am procedat eu pana acum, si se pare ca a fost bine. Eu atunci cand aud despre diverse metode caut logica lor, si apoi pun si eu in practica, ca nu am pretentia ca le stiu pe toate. Insa nu am gasit explicatia logica la treaba cu intunericul. De ce sa le tinem la intuneric? Daca ajungem la concluzia ca este mai bine asa, imediat le trag jaluzelele.
Iar ideea cu numerele mi-a venit anul asta, pentru ca anul trecut am incercat sa le pun cumva plantele repicate pe randuri – randul cu cherry, cu Inima de bou…Dar cand am inceput sa le intorc dupa lumina, sa le scot pe balcon pentru aclimatizare, apoi in gradina…le-am cam incurcat. Astfel am ajuns, fara sa vreau, desigur, sa nu plantez nici o rosie Arancia in gradina, cu toate ca am avut rasaduri. Probabil au fost printre cele pe care le-am aruncat, ca nu mai incapeau.
In legatura cu apa, sa iti explic de ce nu o fierb: apa de la robinetul meu este apa de izvor (este colectata de la un izvor de aici din sat) si cu toate ca este stransa intr-un bazin si apoi data in retea, nu este clorinata ca apa din oras, nu miroase deloc si are gust bun. In plus, consider ca, la un moment dat, dupa ce plantez rasadurile in gradina, oricum tot cu apa de la robinet le ud, ca la noi in zona ploua foarte rar. Deci, le invat de mici cu raul. Le fac rosii spartane!
Sunt de acord cu tine in legatura cu dorinta de a creste legume bune pentru noi si familia noastra. Am auzit ca sunt si gradinari din astia care vand cantitati mari de legume, iar pentru consumul lor au solarii separate tocmai din acest motiv. Sper sa avem o gradina frumoasa, niste plante sanatoase si sa nu trebuiasca niciodata sa le stropim cu ceva.
buna,am nevoie de ajutor,am intrat aici cautand disperata sfaturi despre ce seminte sa iau,sa si iasa ceva din ele si sa nu ma rupa la pret, cum am gasit pe niste site uri..Sunt novice ,ne-am mutat la tara,gradina mea unde voi cultiva ceva e arata deja de un vecin cu tractorul, eu stau in casa si caut pe net ceva care sa ma ajute.Nu stiu ce pamant sa folosesc pt rasaduri,aici am aflat deja multe informatii f pretioase, ref repicare,sadire etc..dar bio humusul de unde il iau?Seminte bune si care sa prinda?Ce legume se pun in rasaduri in casa?si multe..altele.. Problema e ca tocmai mi s-a scos ghipsul de cateva zile,merg in carje,am avut glezna fracturata,asa ca de abia acum ma gandesc la gradinarit, si sper sa mai pot face ceva pentur gradina mea .E rau ca de abia ,sper,in 2 saptamani voi merge bine, asa ca va rog mult,daca ma puteti ajuta cu vreun sfat, informatie ,ceva ,va sunt recunoscatoare.Adresa mea e …..@gmail.com.Va multumesc frumos.
Buna, Alexandra, si bine ai venit in gradina mea. Bineinteles ca o sa incerc sa te ajut. In primul rand, in casa poti sa faci in aceasta perioada rasaduri de: rosii, ardei (de toate felurile, dulci, iuti etc), vinete, gulii, varza, busuioc… Oricum, daca esti la inceput, poti face doar rasaduri de rosii, ardei si vinete, busuiocul il poti semana direct in gradina cand se incalzeste, dar va cresta mai greu, iar rasad de varza poti cumpara din piata. Guliile nu sut atat de importante. Biohumus eu am cumparat de la un magazin de tip Fermierul, acolo poti gasi si pamant special pentru rasaduri. Poti folosi doar pamant, biohumus-ul nu este obligatoriu, iar pamant pentru rasaduri se gaseste si la magazinele Bricostore, Dedeman etc.
Direct in gradina insa poti incepe curand sa semeni – ceapa, ridichi, usturoi, salata, mazare, morcovi, cartofi, spanac, apoi putin mai tarziu cand e mai cald dovlecei, dovleci, castraveti, sfecla rosie, telina, pastarnac, verdeturi, fasole.
Trebuie sa iti faci o lista cu ce vrei sa cultivi, eu recomand la inceput cate putin din toate. Poti urmari la mine pe blog si Calendarul lucrarilor din gradina mea de anul trecut, si voi face incepand de saptamana viitoare si unul pentru anul asta, cu fiecare lucrare/insamantare pe care o fac eu.
Semintele le poti cumpara de la orice magazin de bricolaj sau magazine specializate. Cel mai cunoscut producator roman este Starsem, mai cumpar si eu de la ei seminte de salata sau telina, dar cam atat. Dar sunt si din import, eu am tot recomandat o marca pe care am folosit-o si mi-a placut – Buzzy Seeds (olandeze), sau Vilmorin. Poti sa combini anul asta, iar anul urmator te reorientezi.
Ce sesizez eu in cazul tau este ca deocamdata gradina nu exista, adica pe langa arat cu tractorul, care iti sapa pamantul cu brazde si bolovani mari, trebuie sapat si manual sau cu motosapa (depinde de dimensiunea gradinii), ca sa se faramiteze bolovanii. Poti sa angazezi tot pe cineva din sat, pentru ca este o treaba destul de grea. Timp este, nu iti face griji, acum este tocmai bine.
Apoi trebuie sa iti trasezi niste alei, sa le batatoresti si eventual sa le acoperi cu lemne sau piatra, ca sa nu te noroiesti de fiecare data si sa iti faci pe o foaie de hartie un plan – cate randuri ce ceapa si unde o pui, cate de mazare, dovleceii care au nevoie de spatiu unde ii semeni etc. Vei invata pe parcurs, nu te speria. Vei face si greseli, insa doar asa poti acumula experienta. Eu am scris aici si cateva sfaturi pentru organizarea unei gradini, poate te vor ajuta.
Multa sanatate iti doresc si ia-o incetisor, pas cu pas (si la propriu, si in ceea ce priveste gradina). Te mai astept cu intrebari.
servus,multumesc frumos pentru raspuns!!Shontac,shontac, deplasandu-ma greu si cu dureri de picioare si coloana am reusit in 2 zile sa cultiv cam 100mp cu ceapa rosie,galbena,verde,telina seminte(am inteles ca nu prea iese asa mare direct din seminte),morocovi,pastranac,patrunjel radacina si frunze…A fost un efort pe care l-am resimtit zilele urmatoare din plin.In casa,desi nu sunt decat 14-15 grade au iesit cam 2cm rosiile(se repica cand au 2 randuri de frunze,da?),capsunile (unt cam de max 1 cm) si ceva petunii dar sunt atat de microscopice,ca nu stiu cum vor evolua..Sunt foarte trista si ingrijorata,nu ies deloc vinetele si ardeii (capia,grasi galbeni,iuti),nici busuiocul (m-a sfatuit cineva sa il pun rasad)nici tarhonul..Ardeii si vinetele sunt puse din 10 martie,nu inteleg de ce..??Le ud zilnic,am umblat prin turba si intr-adevar,semintele sunt aproape intacte,ma bate gandul sa cumpar altele.. ((am avut un incident le-am plantat in 8 martie dar motanul meu mi-a daramat toata ladita in care le pusesem si am adunat 2 ore cu sotul meu ,ca si Cenusereasa samanta cu samanta din muntele de turba si am refacut ladita.. )de atunci nu mai are acces in sufragerie)
M-a ajutat un om din sat si mi-a maruntit (asa cum ma sfatuiai pamantul si chiar m-a ajutat la plantat ridichile si salata..dar a pus-o pe toata,chiar citisem ca se poate pune treptat,cam la 3 saptamani si asa ai tot anul salata.Ei,o sa fac fericite unele femei din sat care nu au semanat asa ceva si ceva prietene,ca la cata va iesi:))…
am luat si la de la Praktiker un agris care l-am si plantat,sper sa ii mearga bine (nu am gustat niciodata agrise dar cum imi plac toate fructele,am zis sa incerc,am pus tufa langa casa, e si soare si semiunmbra).
Referitor la spatiul dintre randuri, la poteca,o las din pamant, nu are rost sa ma complic, caci ca sa ajung la gradina mea merg oricum prin camp cultivat si oricum ma umblu de noroi.:))
Deci,doua probleme ma framanta rau :
1.ce o sa fac cand voi repica unde le voi pune, vor f foarteeee multe )
2.Nooo,ce ma fac cu ardeii si vinetele??:)Sunt panicata deja
Iti multumesc inca o data de ajutor si sfaturi.
Buna, Alexandra! Sper ca te simti mai bine acum. Fiind frig, cred ca ai petrecut si tu ultimele zile in casa. In legatura cu rasadurile – da, se repica dupa ce le cresc marisoare al doilea rand de frunze. Uita-te la pozele mele de aici ca sa vezi cam cum trebuie sa arate. Vinetele si ardeii ar fi trebuit sa incolteasca pana acum, indiferent de stratul de pamant, ele trebuiau sa incolteasca. Sfatul meu este sa schimbi semintele, ele cred ca sunt cauza. Cumpara seminte de la un alt producator. E un pic cam tarziu, dar inca poti sa o faci zilele astea. O alta varianta ar fi ca anul asta sa iti cumperi rasadurile de ardei si vinete din piata. In functie de timpul pe care il ai si de disponibilitatea ta la un nou efort. Atunci cand vei repica rosiile, o sa vezi ca o parte dintre plantute le vei arunca – unele se rup, altele sunt prea micute… Trebuie sa replantezi doar cele mai frumoase exemplare. Fa-ti un plan – cam cate cuiburi de rosii vrei sa pui in gradina? Si in plus fata de acest numar, trebuie sa faci si o rezerva, pentru situatia in care unele mor dupa replantare sau atunci cand le scoti in gradina. Eu pun multe, ca am probleme cu capul , dar am la dispozitie o camera intreaga. Si busuiocul rasare imediat, insa trebuie un strat subtire de pamant. Mai incearca cu el, daca nu, poti sa il semeni direct in gradina, cand se mai incalzeste. Eu fac si rasad, dar pun si direct in gradina – suntem mari consumatori, si in plus apara si gradina de daunatori.
Inteleg ca vei deveni distribuitorul nr 1 de salata. Ferice de cunoscuti! Agris am si eu mostenit de la fostii proprietari ai terenului, dar nu imi plac deloc fructele lui – sunt acre pentru gustul meu, insa am inteles ca sunt ff sanatoase. Mamei mele ii plac, poate iti vor placea si tie.
Te salut si te mai astept! Multa sanatate!
SANT INCEPATOR (3 ANI) DAR POT S-A SA VA SPUN NU FACETI CA MINE IN PRIMUL AN PE POTECA DIN SERA AM PUS SCANDURA ACOLO AM FACUT CRESCATORIE DE MELCI FARA COCHILIE (LIMAX) CARE MI-AU MANCAT RASADURILE DECI POTECILE TREBUISC LASATE NUMAI CU PAMINT.CE SOLUTIE IEFTINA AVETI PT COMBATERE LIMAX SI MUSCULITA ALBA ? SPOR LA RASADURI
Mea culpa! Eu am dat un sfat Alexandrei dar se pare ca am sfatuit-o gresit. Deci draga mea Alexandra, sa nu pui lemn printre straturi, ca uite ce poti pati. Multumesc frumos, Mihai! Nu stiu nimic despre combaterea limaxilor sau a musculitei albe, ca nu m-am confruntat pana acum cu ei. Am avut noroc, se pare. Insa poate stie unul dintre prietenii mei si o sa iti raspunda la intrebare. Te salut!
Mihai,noi cumparam Mesurol pt limacsi.Se presara cateva boabe in jurul plantelor(merge si la o camera-noi aveam pe langa beci) si nu se mai apropie.La fasole,impotriva melcilor,am presarat cenusa(luata de la gratar) la radacina si putina pe frunze.Si nu a fost vizitata de nici un melc
oofff..offf..bine ca te-am regasit:)cu greu, dar …:)se pare ca stau prost cu orientarea pe blog
Am cumparat deja alte seminte,le pun si pe astea..Daca nu ies, nu e problema,am deja in sat cine sa imi dea rasaduri,dar nu asta era ideea,am vrut sa le cresc eu cu mana mea.Cred ca m-am lansat in prea multe dintr-o data si,fiind fara experienta, o sa ma copleseasca la un moment dat..Nu stiu unde o sa imi incapa in sufrageria mica rasadurile dupa repicare,si asa motanul meu e f suparat ca nu are acces acolo:)).Am pus multe legume si flori (petunii,lobelia,plus ca mai am inca de pus rasaduri de flori) ..Eu as vrea sa am si gradina de legume faina si de flori.Cred ca e prea mult pentru prima oara,dar acum am intrat in hora,tre sa joc.Am pus si rasaduri de physalis (am mancat si din Kaufland si in Germania si mie imi plac)si azi am luat si un soi de tomate galbene pentru ca imi plac f mult rosiile.Sa vedem cum vor decurge lucrurile, o sa am f mult de lucru si nu numai asta,mai lucrez si bijuterii din semipretioase si cutii si tavi din lemn pe care le decorez in stil vintage,plus ca anul asta dam drumul la pensiune pe stil de turism in zona.Deci.. prea multe:))
O sa te mai deranjez cu intrebari si sper sa ma poti ajuta si sper sa ai niscaiva:)de rabdare.. cu mine!:))Am scarmanit printre ardeii care nu au incoltit si, la unele seminte se vede asa,ca o mica rasarire..asa ca o sa le mai las.Am citit ca pot rasari si dupa o luna.Nu stiu,sper doar.Mai dau o tura prin “gradina ta virtuala”sa vad ce sfaturi mai gasesc de urmat.:)merci frumos!
Alexandra, Iti urez succes in toate demersurile tale. Vad ca ai multa treaba, iar in comparatie cu tine ma simt un pic cam lenesa. Toate activitatile tale mi se par frumoase, mai ales faptul ca te vei ocupa si de o pensiune. Este unul dintre visele mele mai vechi, poate vreodata se va implini. Sa aveti multi turisti! Eu rasaduri pentru flori nu fac, am incercat la inceput, insa in afara de faptul ca ocupau mult loc, au crescut niste prapadite ca nici nu au mai ajuns in gradina. Astfel ca imi cumpar in fiecare an petunii, craite si muscate. Astea sunt nelipsite din gradina si din jardiniere. Abia astept sa inviorez terasele cu niste flori! Se pare ca vor rasari si ardeii, probabil le-ar fi trebuit un pic mai multa caldura la inceput. Te mai astept in vizita. Iti voi raspunde cu drag.
Multumesc pentru urari,Andreea,viseaza si sigur vei reusi intr o zi!!De 5 ani visam si noi si de abia acum se materializeaza,inca e mult de lucru si fondurile sunt cum sunt.Azi am avut numai deceptii , sunt cam speriata : cred ca plantutele mele de rosii cu cotiledoanele iesite doar,erau asa inghesuite ca incepusera sa se usuce..pe de alta parte,erau culcate o parte din petunii si ceva capsuni erau turtiti..Si asa erau micuti iar petuniile f mici.Nu stiu daca am facut bine,dar am zis sa incerc sa le salvez,am repicat si rosiile si capsunile si petuniile ,ce am mai salvat(sunt cam de 1 cm petuniile si capsunile).Primavara si toamna avem invazie de gargarite si cat de mult imi placeau inainte,acum nu le ma suport:imi intra f multe in casa,in pateaza cu galben perdelele si tot ce e alb..Cred ca o gargarita mi-a culcat petuniile la pamant.sau??Nu stiu, ideea e ca acum sper sa fie bine dar se poate sa nu mai creasca deloc,nu??Ma gandeam sa le stropesc cu ceva,sa fac macerat de urzica ?coada calului ??ceva sa le foloseasca.Oricum vad ca ardeii iuti cresc deodata,le-am lasat de cateva seri veioza langa toate rasadurile si asa au pornit si vinetele si ardeii.. Nu stiu ce o sa fac ,spatiul e putin..pentru toate rasadurile mele.Te pup si astept un sfat .Chiar am mare nevoie
Draga Alexandra, sper ca au supravietuit cele repicate. Nu stiu ce sa spun, as vrea sa iti dau un sfat pertinent, insa e ca si cum un medic pune diagnosticul la distanta. Bineinteles, comparatia e un pic fortata, dar chiar nu pot sa imi dau seama ce au patit sau ce trebuie sa le faci. Acum ca esti si gradinar, trebuie sa te gandesti mereu ca ceea ce ai tu in paharut sau in gradina este doar o planta care, ca sa se dezvolte, are nevoie de cateva lucruri de baza – apa, lumina, caldura. Ele trebuie date cu moderatie, nici prea mult nu e bine. Odata ce aceste lucruri sunt indeplinite, atunci cand planta totusi sufera, trebuie cautata alta cauza – daunatori, boli etc. Daca nu au murit, de crescut or sa creasca, vei vedea. As vrea sa iti fiu de ajutor, dar nu prea pot decat sa presupun, si in felul asta iti pot spune ceva gresit – de exemplu, iata la ce m-am gandit – caldura de la becul veiozei e posibil sa fi atins rasadurile care s-au uscat? Vorbind despre lucruri mai vesele, am vazut ca ai si tu un blog pe care l-ai tinut secret pana acum – am aruncat un ochi pe el ieri de la serviciu si mi s-au parut toate minunate. Mai doamna, cand ai timp sa le faci pe toate? O sa te mai vizitez si o sa il pun si in lista mea de pagini recomandate. Te pup si sper ca ai vesti mai bune.
servus din nou..acum am citit si comentariul acesta ala tau,da am 2 bloguri, unul cu produse la comanda,unul cu produse in stoc..La comanda deocamdata nu mai lucrez, astept sa ne linistim putin aici, sunt prea multe de facut ,dar am inca multe in stoc..Livrez prin posta si mai trag cate o fuga prin capitala ,la fostele colege de la banca si pe la amice.. “lemnele” cum le spun eu, la tavile mele ,cuferele mele ,lucrate handmade si vintage:))alea le iubesc cel mai tare..Pai,sincera sa fiu ,niciodata nu imi ajunge timpul si acum sunt putin in reluare in miscari din cauza nesuferitului de picior care ma tot doare cand stau mai mult in picioare..Sa zicem ca eu mi-am facut puiul mare, e deja cu viata ei ,adica copila mea are aproape un sfert de veac:))greul a trecut, ca si semintele care ajung plante adulte )…sper sa nu vina insa prea repede nepotii, nu sunt inca pregatita,asa ca in reclama de la tv:)) Nu stiu ce varsta ai tu dar eu la 45 de ani, nu ma simt deloc batrana,sperand ca munca la gradina sa imi rezolve si problema greutatii )Am vorbit mult si putin mai mult pe alaturi de subiect..scuzele mele!! Numai bine!! spor la munci
La multi ani si tie si fiicei tale! Esti tanara, cred si eu ca nu vrei inca nepoti. Trebuie sa iei o pauza de la crescut copii. Faci niste lucruri foarte frumoase, felicitari. Se vede ca iti place ceea ce faci. Esti foarte talentata si cred ca ai si foarte multa rabdare. Ma bucur ca te-am cunoscut, chiar si doar asa, virtual. Deocamdata. Cine stie?
Referitor flori, am zis ca ma incadrez mai bine in buget daca pun seminte, plus ca aria de acoperire cu flori e f mare.Dar cu petuniile nu cred ca reusesc,astept sa vad lobeliile care s f mici ,dar au iesit f multe(pana acum:).Craitele si carciumaresele ies si din seminte ,nu?Am de asemenea zorele, regina noptii,micsandre,floare miresei,lavanda(am pus intr o jardiniera sa vedem ce iese -a dat ceva dar sa nu fie buruiana:)),am si galbenele ,amestec de jardiniere,salvie,in decorativ…Inca nu am pus multe din ele,tot astept sa imi faca loc sotul meu,dar cu lucrarile cred ca voi umple jardinierele,mai ales ca acum ,incepe sa fie si la noi mai cald.
maine musai sa merg in gradina sa smulg buruienile,e greu inca cu piciorul meu,nu ma asculta prea bine:),in plus tre sa reconditionez si ceva dulap vechi gasit aici in casa.Daca imi poti spune ceva particularitati plantare la aceste flori.. ar fi super.Am gasit ca zorelelor le trebuie ceva sa se catere,gen plasa ,pe perete,ca se tin semintele in apa 24 ore si se cresteaza usor..Daca stii ceva despre trandafirii cataratori si poti sa imi recomanzi un soi anume.. Am gasit unul care mie imi place f tare,Parade,e rezistent la frig,e roz pal si flori multe.Acum, sunt constienta ca m-am lansat in multe,prea multe..:)
Ai foarte multe seminte de flori, se vede ca iti plac florile. Carciumarese pun si eu, le seman direct in gradina si cresc foarte frumos. Lavanda facuta din seminte sa stii ca o sa infloreasca abia in al doilea an, si asta cu mult noroc. Am incercat si eu cu ea, si multi alti prieteni de pe net. Pana acum nu am auzit pe cineva sa reuseasca sa faca o tufa frumoasa din seminte, poate tu vei fii mai norocoasa. La regina noptii trebuie facut rasad, iar odata pusa in gradina, va rasari an de an. Ai grija cu ea, ca invadeaza spatiul din jur. Zorelele se seamana direct in pamant si le trebuie neaparat sustinere – gard, pergona, plasa. Eu nu le tin in apa si nici nu le crestez, insa probabil aceasta metoda grabeste rasarirea. In rest, despre celelalte flori nu stiu ce sa iti zic. Trandafiri cataratori poti sa cumperi de pe famousroses.eu, au acolo descrierea lor, cat de mari cresc, daca sunt mirositori sau iubitori de umbra. Am cautat si eu pe net trandafirul Parade, este foarte frumos, si pare si mirositor. Oricum, cel mai important este sa iti placa tie, deci daca asta iti place, cumpara-l. Intr-un final, odata infloriti, toti trandafirii sunt frumosi. Recomand totusi cei care infloresc din mai pana in noiembrie in locul celor care infloresc doar o data/an. Anul urmator o sa stii mai bine ce poti sa faci in timpul pe care il ai la dispozitie, astfel incat sa nu devii sclava gradinii. Iar piciorul se va vindeca complet. Multa sanatate!
Merci frumos de sfaturi!!Petuniile au murit,caspunile nu stiu daca le pot salva,sunt mici rau si doar cu cotiledoanele,le-am repicat cum am putut insa nu stiu daca vor trai..Rosiile mele au murit-au cazut,am citit apoi pe net ca de la prea multa apa.Cred ca nici lumina nu au avut destula.Sa vedem cu lobeliile, insa sincer,nu imi fac prea mari sperante,semintele extrem de mici dau plantute mici rau:),repicarea e dificila…Ma rog,asa zic eu,poate e ceva ce imi scapa..Am cumparat plasa pt zidul pe care o sa urce zorele,insa nu le-am pus,astept sa varuiasca zona sotul meu..La noi nu a venit inca primavara,unul, 2 pomi sunt ceva infloriti,insa va fi o feerie cand vor izbucni toti:)).Livada mea e plina de meri si pruni.. De abia astept.Am luat ceai de la plafar de coada calului, ai idee e bun pentru salata,guliile si ridichiile puse deja in camp??sau ??In fine , o sa incerc sa invat, am avut noroc ca am rugat un vecin sa imi puna in solar un plic de rosii, asa ca am mers si am repicat cam 160 fire..Asa ca nu plang f rau dupa cele din casa.Altceva solarul, sper anul viitor sa am macar unul micut pentru a putea pune macar rasadurile.Cineva tot e f fericit:motanul meu,Friday,care avea restrictie in sufrageria plina de ladite cu seminte puse in rasaduri:))Acum, astept sa prinda elan ardeii,vinetele mutate in solar la vecin..:)Asta e, decat esec, fac un compromis,am vrut sa le cresc eu, insa nu intotdeauna iese cum vrei,in viata:))Multumesc mult de tot pentru sfaturi!!Te pup.
Si vesti si vesti rele. Asta este povestea noastra, a gradinarilor. Cand totul merge bine, mai apare o ganganie sau ceva si ne supara. Sau invers, cand ceva merge rau, vezi ca mazarea si ceapa s-au inaltat si asta te bine-dispune. In cazul tau, il vezi pe Friday jucandu-se si iti trece supararea. Dragut nume de mata, o sa il tin minte. Salutari intregii familii!
Uitasem,am gasit lavanda pe net, la ghiveci ,ceva gem 11 lei parca buc..si,interesant, un soi de lavanda alb-bleu pal..f frumoasa,dar …parca nu i lavanda:))
Mi se pare ca cea flori mari si mai pufoase nu prea rezista la frig. Eu am multa lavanda, sa tot fie vreo 25 de tufe, insa toata e din cea comuna, cu florile mai mici. Sa vezi cate albinute vor roi in jurul ei!
multumesc,andreea,salutari si tie si familiei tale!!:)
Friday e un motan de 10 ani,metis de norvegiana de padure, gasit cand locuiam in Bucuresti,intr-o zi rece de februarie,mic si f bolnav.Il cheama asa pentru ca l-am gasit intr-o zi de vineri!!Gandul mi-a zburat la Robinson Crusoe…:)E genul de pisica -caine,alunga toti cainii si oile din zona,se hraneste cu gusteri si serpi si zboara prin copaci:)).
Gasesti poze cu el pe pagina mea de fb(daca doresti sa mai vbm da-mi o adresa de email,sau add pe facebook).
Referitor lavanda am luat un butas de lavanda simpla,normala,astept sa imi vina saptamana viitoare impreuna cu butasii de trandafiri cataratori roz,Parade,stolonii de capsuni Albion(sper ca sunt ok) si Tayberry -care e un soi incrucisat de zmeur si mure (arata super,asa ca nu am ezitat).
Ti-am scris aseara disperata,insa ca de obicei, nu mai stiu unde exact pe paginile tale:)(mii de scuze) ca am o problema cu frunzele mici rasarite de ridichi, sunt ciuruite de niste purici saritori si nesuferiti, negri..
Am pus de macerat de urzici insa maine sunt deja 7 zile(ori tre sa fie macerat de 3 zile, pt ca sa fie folosit ca si insecticid,nu?)si am mai pus unul azi..nu stiu ce sa fac..
Te rog frumos,da-mi un sfat.. e prima oara cand fac si macerat si pun ridichi:))
Sa va traiasca companionul multi ani de acum incolo si sa va bucure cu nazdraveniile lui! Dupa povestea lui si felul cum l-ai descris, numele mi se pare acum foarte inspirat. Cateii vecinilor cand o vad probabil spun “Vineri 13″ Cred ca motanul vostru se aseamana cu motanul surorii mele mai mici, care este rasa Main Coon – seamana atat la fizic cat si la atitudine cu o pisica salbatica, este genul care se lasa iubit doar cand are el chef, dar foarte jucaus in acelasi timp. Si ea l-a gasit parasit intr-o iarna, cand era abia cat o palma. Dar inspiratie nu a avut in alegerea numelui, asa ca se intituleaza simplu Mitzi. Sau Mitzi-Pitzi, asta fiind un gen de alint. Ti-am raspuns imediat la comentariul cu ridichiile, dar repet – puricii aia negri ataca toate plantele din familia cruciferelor (varza, gulii, brocoli, conopida), iar ca modalitate de extirpare poti alege varianta simpla de a stropi cu chimicale – daca te duci la orice magazin de tip Fermierul gasesti produse pt toate ganganiile si bolile, sau poti incerca una dintre metodele bio, mai mult sau mai putin eficiente. Eu nu m-am confruntat (inca) cu o astfel de problema, insa am cautat pe net si am gasit urmatoarele metode de combatere a lor: presarare cu cenusa sau dus cu jet de apa puternic. Maceratul de urzici il strecori, il diluezi cu apa si il poti folosi fara probleme. In cazul lui chiar poti sa zici: ce rau poate face? Iti recomand ca locul unde au aparut acesti purici sa nu il cultivi in urmatoarea perioada cu crucifere. Daca mai ai seminte de ridichi, poti sa mai semeni o serie, acum ca s-a mai incalzit vor rasari imediat. Un weekend placut!
referitor trandafiri,cei Parade,infloresc continuu pana la inghet,am comandat deja ,sper sa se prinda uite i aici http://www……..ro Sunt prea romantici sa le rezist ) si am comandat si un ghiveci cu levantica,sa vedem, sunt prea nebuna dupa ea:)) si Tayberry,o incrusisare intre zmeur si mur si 5 stoloni de capsuni desi nu prea stiu cum sa ii sadesc,sper sa se prinda…
Nu ma pot abtine cand vad seminte de flori ,azi in Kaufland pipaiam pliculetele ca sa vad daca nu prea mici semintele sa stiu daca se prind rpd sau nu:)).Maine pun semintele de zorele la inmuiat in apa calduta 24 ore,sper sa iasa si sa imi imbrace fain spatele surii care va fi varuit simplu,in alb..Referitor paginile mele de blog,un blog e inchis caci nu prea am timp sa lucrez la comanda,deocamdata,dar e celalalt care are produse in stoc peste o suta..:)Mai recent m am apucat de pictat, in pensula si cutite:)),dar sunt la fel de novice ca in agricultura.Sa vedem ce iese.. Am mutat toate rasadurile la vecinul meu cu sere,sper sa am ce repica curand.Sa pun oare plantele aromatice in gradina?azi au fost 20 grade insa la noi e rece,nici pomii nu au inflorit..Vezi,Andreea,fac ce fac si revin la cultura si flori:))
Nu ma pot abtine.Spune mi daca stii despre ceaiul din coada calului ce stii la ce se pune ,cand si daca e bun cel uscat,de la plafar.Toate cele bune!!spor la gradinarit!
Sa iti creasca mari toate cate ti-ai comandat. Trandafirul este superb, te-ai gandit pe ce il cateri? Si zorelele vor imbraca frumos peretele alb, o sa vezi cat de repede cresc. Doar ca infloresc abia in august, sa ai rabdare si te vor rasplati cu zeci de flori. Este minunat tot ce faci, te felicit sincer. As vrea sa am si eu talentul tau, dar pe de alta parte asta este minunat la noi, oamenii – ca suntem diferiti. Si la noi este frig acum, daca te uiti la prognoza meteo o sa vezi ca langa Mare este cel mai frig din tara – 13-14 grade C. Asa e la noi, in Dobrogea – toamna este mai cald ca in alte zone, iarna la fel, iar primavara este un pic mai rece la inceput. Nu ma plang prea tare, e bine si asa. Poti sa plantezi fara probleme plantele aromatice in gradina, si la 20 de grade poti semana deja orice. Despre ceaiul de coada calului nu stiu mare lucru, decat ca unii il recomanda. Eu iti spun sincer tie ca atat la rasaduri, cat si la gradina mai tarziu nu am udat cu nimic altceva, doar cu apa. Si de vreo doua ori am stropit preventiv cu zeama bordeleza. Dar in mod sigur ceaiul uscat este bun, nu cred ca ceilalti gradinari care il folosesc aduna plantele proaspete si fac repede ceaiul. Cred ca il usuca sau folosesc tot cumparat din comert. Te salut si iti doresc un weekend plin de zambet!
din pacate,am anulat comanda ,trandafiri nu mai au si am aflat abia azi,dupa 10 zile de abureala din partea firmei respective.Asa ca am comandat altii,mari la 2,5 m in ghivece deja cu boboci.sper sa fie ok si sa vedem cum ii asez la locurile lor..Pe de alta parte,cresc ridichile,asa ciuruite de purici,am rugat un vecin,care ne lucreaza restul pamantului le-a dat cu un insecticid, de 2 ori si am dat si cu macerat urzica(apa de ploaie,dupa mine nu au murit) si am pus si coji de portocale intre straturi.Dar,cresc,asta e bine,si salata e cat unghia,ceapa maricica,dar am multe buruieni, mi s-a zis sa nu le smulg acum ca deranjez semintele si ce a rasarit.Cele mai multe sunt la morcovii care inca nu au dat.Am pus seminte de craite intre straturile de ridichi,acolo voi planta rosii ,si ceva seminte de busuioc la capatul randului si de usturoi verde(din cel de bulb nu am gasit in sat la nimeni..)Tare rau imi pare ca nu am capsuni..asta e..Tot ma invart, oare unde sa plantez mararul,coriandrul,leusteanul,patrunjelul frunze??Te pup si spor la treaba.
Alex, imi cer scuze ca iti raspund asa de tarziu! Eu lucrez in domeniul turismului de litoral, iar cum in perioada asta a fost 1 mai si Pastele – venit acasa tarziu, telefoane de la serviciu, facut piata, pregatirile de Paste, cozonac, oua, musafiri… Scuzeee! Probabil pana acum ai si consumat primele ridichiute din gradina Nici mie nu mi-au rasarit inca morcovii, insa astia germineaza mai greu. O sa ai de toate incet-incet, o sa le gasesti loc in gradina si o sa stii singura ce si cand sa le faci. Exista atatea informatii pe internet, depinde doar de tine sa le filtrezi si sa pui in practica doar pe cele care au logica sau care ti se par instinctiv-valabile. Este foarte bine sa ai pus craite, usturoi si busuioc langa rosii. Sunt companioanele lor perfecte. Spor la treaba si tie!
Scuzele mele pentru greseala ortigrafica din viteza,acum am observat ca am scris numele tau cu litera mica..:)Acum am citit la “despre mine” si am aflat ca locuiti langa Constanta,deci si voi alti temerari ca noi.. Simpatic Marty:)!!
Cine stie,daca aveti drum in zona,sau doriti sa vizitati Cetatile dacice, noi va asteptam cu drag oricand!!uita-te pe fb la poze sa iti faci o idee..
Mi-ar face o deosebita placere sa te cunosc!! Te pup si multam de sfaturi si ajutor,imi prind f bine!!
Cand vom veni in zona, te anunt, ca tare mi-ar placea sa te cunosc. Este o zona superba, felicitari pentru alegere. Este valabil si daca ajungeti voi pe la mare. Nu am cont pe fb, sper ca asta sa nu te socheze. Pur si simplu nu ma atrage, iar pagina asta este destul pentru mine. Te pup!
sigur,insa nici eu nu imi faceam cont daca nu gaseam posibilitatea de a tine legatura cu fostii mei colegi, prieteni, plus multe alte cunostinte regasite datorita Fb..Asa,ma simt conectata doar cand doresc, cu lumea oraselor ).
Pentru a tine legatura cu fostii colegi este util, e adevarat. Colegii din scoala generala mi-au fost foarte dragi si mi-ar placea sa stiu vesti despre ei. Poate ma modernizez si eu…
trandafirul cred ca va urca singur pe piatra,peretele e din piatra.Referitor ceaiuri si macerate tot incerc sa invat ca sa pot face totul cat mai bio.Daca te intereseaza iti pot da niste link uri utile.Azi de exemplu am pisat niste coji de oua (cam o galeata) pentru cand voi planta rosiile in gradina si totodata pentru stratul lasagna (sunt efectiv fascinata de tot ce e mai ciudat si daca altora le a iesit, pot incerca si eu)si am pus de macerat de urzici pentru ridichile mele atacate de puricele negru.As vrea sa experimentez si niste cartofi in fan, toti se contrazic cu mine ca nu ies, dar vad din experienta altora ca se poate .Multumesc pentru urarea de wkd, si tie la fel, insa pe4ntru mine, wkdul e la fel ca fiece zi a saptamanii -adica muncesc,muncesc,muncesc:)).te pup cui drag si, vbm!
Trandafirul ca sa urce pe perete trebuie ajutat, nu are aceleasi proprietati ca iedera. Va trebui, cand mai creste, sa ii prinzi pe perete niste sarme, si sa il dirijezi si sa il legi de ele. Dar asta mai incolo, probabil primavara urmatoare. Coji de oua am strans si eu si o sa pun la radacina rosiilor. Cand mai treci pe aici, poate ma lamuresti si pe mine – Ce este “stratul lasagna”? Daca tot muncesti, iti doresc atunci – munca placuta si plina de zambet.
cojile de oua le pui la radacina sau pe langa ele,la baza tulpinilor rosiilor , pe pamant ??
La radacina, in groapa in care pun rasadul.
..despre stratul lasagna am citit pe un blog pe care l-am gasit asa cum te-am gasit si pe tine:),uite daca te intereseaza http://vasi-gioni.blogspot.ro/2011/04/strat-lasagna-2.html.Sunt multe informatii utile.Eu ma apuc de pus maine plantele aromatice,craitele si carciumaresele..Ai idee cam in cat timp rasar si cresc zorelele??am umplut zona de langa gard cu ele ,in speranta ca il vor acoperi (nu e frumos deloc gardul si anul asta sigur nu reusim sa facem altul si m-am gandit ca mai bine il umplu de flori).Zorelele se inmultesc rapid si se se autoinsamanteaza, dupa cum am citit.Ma misc greu inca,picioarele ma dor tare,amandoua,mi-e groaza de perioada plivitului de buruieni..Sunt 200 mp totusi..Oricum, dimineata devreme cand ud gradina sperand sa creasca mari guliile,ridichile si salata traiesc un sentiment inaltator e atata frumusete in jur , privesc muntii,cerul ,copacii plini de flori si ascutl pasarile si raul..E ceva de nedescris!!Sunt fericita ca ceea am visat traiesc,ca am scapat de nebunia metropolei,de galagie,agitatie,aglomeratie,betoane..Daca imi dai o adresa de email promit ca iti trimit poze,asta daca doresti sa vezi zona in care stau si pe Friday:).Te pup si o saptamana frumoasa si,spor la gradinarit!!:)
Draga mea, pentru aceleasi lucruri de care vorbesti tu m-am mutat si eu aici. Apropierea de natura, natura la tine in curte, atat de aproape, o sa te schimbe un pic si pe tine ca om. In bine. O sa te “imbogateasca”. Unde intre patru pereti ai apartamentului auzeai asa tril de pasarele, miroseai iarba si vedeai natura cum creste? Daca nu as fi nevoita sa merg la munca in oras, nu as mai pleca din coltul meu. As vrea sa vad si coltul tau, poate te voi vizita intr-o zi. Pana atunci, adresa mea de email este andreeanedea@gmail.com Acum drespre gradina – zorelele rasar cam dupa 2 saptamani, timp in care trebuie udate mereu, ca pamantul sa fie umed. Cresc repede si iti vor imbraca fara probleme gardul. Nu stiu cum este gardul tau, insa s-ar putea sa trebuiasca sa le agati niste ate pe care sa se catere. Dar asta mai tarziu, dupa ce incep sa creasca. Daca este din plasa, nu ai nevoie de ate. Mie niciodata nu mi-au iesit zorelele de la an la an, dar am luat seminte de la ele si le-am semanat in fiecare primavara. Semintele se formeaza in toamna, dupa ce se trec florile si sunt usor de adunat. Craitele isi lasa semintele pe pamant si rasar mereu. M-am dumirit si eu ce este stratul lasagna, suna foarte bine. Poate voi incerda si eu anul urmator, dar va las pe voi mai intai sa experimentati. Toate cele bune!
am dat pe ridichi cu mospilan, a doua zi erau tot acolo,puricii,aseara dadeam cu macerat de urzica.. nimik..sunt mai putini insa se infrupta in continuare din frunze..uff.
Puricii tai sunt din aia fantastici, adaptati la insecticide si potiuni. Imi pare rau pentru ridichi si pentru supararea ta. Asa este cu gradinareala – doua calde, una rece. La nimeni nu merg toate perfect.
da,incerc sa iti trimit poze.daca nu te deranjeaza..puteti veni oricand la noi! La fel, si eu sunt curioasa de zona ta,cine stie??poate ajungem ,insa nu anul acesta,tre sa pornim treaba,altfel e f greu . Bunica mea a fost nascuta in Tulcea,bunica ei si mama erau poloneze si erau din acest oras.Am citit ceva ca ai bursuci ???Si pe la noi sunt si sunt cam speriata,motanul meu nu se poate lua la tranta cu ei sunt mari cat masa ..Am inteles ca devasteaza toata gradina mai ales daca simt miros de coropisnita.Ma bate gandul sa caut un aparat (am luat asa pt soricei si am scapat de ei ,intrasera in zona in care motanul meu nu prea sta,afara zilnic imi aduce cate unul la baza scarilor ,se lauda cu ce a prins,sa vad si eu ).te pup:)
Alex, am primit pozele de la tine – locul in care locuiti este minunat, ati facut o alegere foarte buna. Casutele de oaspeti le-ati amenajat foarte frumos, mi-a placut mult ca ati folosit materiale naturale. Iar voi sunteti atat de frumosi! Felicitari pentru tot ce ati realizat pana acum si putere de munca pentru ce va urma! PS Motanul este mortal – stapanul absolut al locului. Cred ca este foarte fericit cu atata apatiu de explorat. Probabil soriceii ti-i face cadou, cred ca se asteapta sa ii mananci
ai primit pozele de la mine?ti am trimis 2 mesaje.In rest, printre altele ma lupt cu puricii de ridichi.:)am luat Calypso.Maine,sa vedem.Te pup.
Am primit pozele, am scris mai jos. Sunteti toti minunati! Casa, locul, voi, pisica…
buna
am si eu cateva nelamuriri,dac ma poate ajuta cineva.
Anul asta este foarte probabil sa ne mutam la casa(inca construim) si vom avea un teren destul de mare,cam 1800 m patrati.Cert este ca vom avea o gradina destul de mare si sper sa reusim sa facem ce ne propunem,mai exact sa ajungem sa traim din ceea ce cultivam(pe viitor).
Bun,am gasit acest blog si mi s-a parut foarte interesant si foarte bun pentru a culege informatii.
Dupa ce am citit cam tot ce se putea pe aici m-am pus pe treaba(merabdatoare ca de obicei),am mers la magazin,am cumparat pahare de unica folosinta,pamant,seminte,unelte,etc.
M-am apucat seara sa pun rasaduri( si am facut multe greseli),am pus rosii,ardei,salata,morcovi(pe urma am aflat ca nu se pune rasad de morcovi:) ),castraveti etc.
Cert e ca au trecut cam 3 saptamani de cand s-a intamplat treaba asta timp in care am repicat(daca asa se zice) castravetii care crescusera maricei si (alta greseala,am pus cate 3-4-5 seminte intr-un pahar) nu mai aveau loc in pahar si uite asa m-am trezit cu muuuuuulre rasaduri de castraveti,
Rosiile nu stiu ce au pentru ca s-au oprit din rcescut,sunt lungi si subtirele,firave,anemice,rasadul de ardei arata “binisor “dar cam micut si nu inteleg de ce,ori creste mai greu ori am gresit si aici.Am pus telina si a iesit o tufa:)) in fiecare pahar si nu stiu daca asa se punea si cam atat.
Ce naiba fac cu rosiile ca sunt anemice rau saracele?Problema e ca le ud o data pe zi dar fetita mea le uda pe ascuns,mai vine si soacra si mai uda si ea fara sa intrebe:( si probabil asta e una din cauze,ar fi si caldura(le tin pe balcon unde a fost destul de cald fiind caloriferul deschis non-stop la maxim( am si un bebe,trebuie caldura).Credeti ca mai pot recupera ceva din ele?Adica,are rost sa ma mai apuc sa le separ si sa sper ca or sa-si revina sau sunt o cauza pierduta?si ardeiul poate fi repicat?
si cand se planteaza afara toate aceste rasaduri?
v-as fi recunoascatoare daca m-ati lumina putin
spor la treaba!
Buna, Elena! Ma bucur de cunostinta si de vizita! Imi cer scuze ca raspund atat de tarziu, insa am fost plecata in vacanta si abia m-am intors. Oricum, daca nu ai rezolvat inca problema rasadurilor, sa stii ca le-ai udat prea mult – de aia au crescut asa. Trebuie udate rar, dupa ce au rasarit – doar dupa ce pamantul se usuca de tot. Acum trebuie repicate – cumpara-ti pahare din alea inalte de bere, umple-le cu pamant si atunci cand pui plantutele (eu le repic cate doua in fiecare pahar, pentru o recolta mai bogata pe aceeasi suprafata de pamant), baga-le in pamant cat mai mult, sa ramana afara doar o mica parte din tulpina si frunzele. Apasa pamantul bine in jurul plantei, ca sa nu ramana aer. Dupa repicare, trebuie udate bine, apoi le lasi cum am spus mai sus. Inainte de repicare, pamantul unde au crescut pana acum trebuie sa fie umed, ca sa le desprinzi usor radacinile si sa nu li se rupa. In legatura cu castravetii – eu nu fac rasad la ei, pun semintele direct in gradina si este foarte bine. Cu rasadurile de castraveti facute in casa te cam chinui, pentru ca sunt inalte si greu de manevrat. Rasadurile de telina sunt ok, le separi si le pui in gradina cand se mai incalzeste. Eu si telina pentru frunze o seman direct afara. Ardeiul se repica, dupa ce ii creste al doilea rand de frunze. Eu pun tot cate doi ardei in fiecare pahar. La fel se repica si vinetele, insa daca nu ai semanat pana acum, poti cumpara rasad gata facut din piata. Am incercat sa iti raspund la fiecare intrebare, sper sa te ajute. Am trecut repede peste introducere, deoarece aveam treaba cu chestiile tehnice, insa acum as vrea sa iti spun ca mesajul tau m-a amuzat, pentru ca ai un fel foarte dragut de a povesti – cu umor. In alta ordine de idei, va felicit pentru noua casa, pentru ideea de a avea o gradina, de a va schimba stilul de viata. Ma bucur sa aud ca tot mai multe persoane fac astfel de alegeri. Va doresc succes in continuare si multa fericire si iubire in noul cuib! Daca vrei sa citesti mai multe despre rasaduri, acceseaza pagina de mai jos – acolo am scris mai multe articole, inclusiv despre repicat –
Te salut cu drag si te mai astept in vizita!