Rasaduri de rosii
Rosiile sunt considerate de multi, si pe buna dreptate, cele mai importante legume dintr-o gradina. Si in gradina mea, rosiile sunt vedetele. Le acord cea mai mare atentie si ma supar foarte tare daca ceva este in neregula cu ele. Slava domnului, anul trecut am avut niste rosii minunate. Si sunt convinsa ca in mare parte datorita faptului ca am realizat singura rasadurile. Asa ca va sfatuiesc si pe voi sa faceti la fel.
Ce trebuie stiut in primul rand: camera in care sunt tinute rasadurile trebuie sa fie luminoasa si incalzita. Eu am o camera nemobilata pe care o folosesc in acest scop si in perioada de “cresa” aduc in ea mai multe mese pe care pun tavi de cuptor in care pun cutiile cu rasaduri.
Deci, sa o luam cu inceputul. Bineinteles, mai intai trebuie procurate semintele, dar banuiesc ca asta stiati, nu cred ca va apucati de rasaduri fara seminte. Oricum, ce vroiam sa spun este ca trebuie cumparate seminte de cat mai multe tipuri si ce calitate buna – eu am pus seminte din import, dar cumparate din tara (daca doriti sa stiti ce rosii am plantat eu anul trecut, cititi articolul “Ce tomate mi-au placut mie”). Neaparat sa puneti si cherry!
Alte materiale necesare: cutii si cutiute gaurite in partea inferioara ca sa se poata scurge surplusul de apa, pamant pentru rasad (se gaseste in comert special pentru rasad), etichete (neaparat), lopatica, sticla de plastic cu dopul perforat cu un ac incins pentru udat. Daca aveti si daca doriti, puteti amesteca in pamant si niste ingrasamamt natural. Acesta trebuie sa fie insa bine uscat. Eu am folosit anul trecut, dar anul asta nu am ingrasamant uscat si voi amesteca in pamamt niste ingrasamamt Bio sub forma de praf cumparat de la Bricostore.
Pamantul trebuie tinut in casa cateva ore inainte de a-l folosi, pentru a se incalzi. Apoi trebuie umplute cutiutele cu pamant, un strat de app 6-8 cm. Se apasa usor cu palma peste pamant, apoi se imprastie semintele pe toata suprafata, la o distanta de 0,5-1 cm una de alta. Imediat ce puneti semintele, puneti etichete pe fiecare cutiuta, sa nu le incurcati mai tarziu.
Peste seminte se mai pune un strat subtire de cativa mm de pamant. Apoi se uda cu apa din abundenta, pana se umezeste pamantul. Apa trebuie sa fie tinuta la temperatura camerei cateva ore inainte de a o folosi.
In urmatoarele zile, pana cand rasar plantutele, pamantul trebuie sa fie umed.
Apoi udarile se raresc, rasadurile se uda doar cand pamantul se usuca aproape complet. Astfel, plantutele vor creste robuste, cu o tulpina groasa si sanatoasa. Daca li se dau prea multa apa, vor creste inalte, insa subtiri si firave.
Din cand in cand, odata la doua zile, trebuie sa intoarceti rasadurile spre fereastra, veti vedea ca, natural, plantele se vor intoarce dupa lumina, si prin rotirea lor vor creste cat mai drepte.
Primele doua frunze care cresc pe tulpina au marginile netede si sunt doar niste frunze provizorii, la un moment dat se vor usca. Urmatoarele frunze vor fi crestate pe margine, asa cum stiti prea bine ca au rosiile.
Cand cea de-a doua pereche de frunze creste destul de mult, iar plantutele au o inaltime de app 8-9 cm, este vremea sa repicati rosiile. Asta inseamna sa mutati plantutele, in cuiburi formate din doua, in vase mai mari, unde vor creste pana cand le “eliberatati” in gradina.
Dar asta e alta poveste.
Pont: Sa va spun de unde mi-am procurat eu cutiutele in care am pus rasadurile, sunt foarte bune si le-am primit gratis. Le-am cerut unei angajate de la Bricostore, sunt cuti din plastic in care le vin lor ghivecele cu flori, sunt de diferite marimi si ei oricum le arunca. Puteti incerca la unul dintre magazinele gen Bricostore sau la orice florarie.
0 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks