Ne pregatim pentru rasaduri
In sfarsit, a venit vremea sa facem rasadurile pentru anul asta! Eu intentionez sa incep sa le pun saptamana viitoare, in weekend, si in acest sens iata cum intentionez sa ma pregatesc:
In primul rand, fac un “recensamant” printre pliculetele cu seminte – am achizitionat inca din toamna mai multe feluri de rosii, unele dintre ele le-am incercat anul trecut si mi-au placut mult, altele sunt soiuri noi, cumparate din ultimul concediu din Franta. Mai am un plic de seminte de vinete, ardei iute, broccoli, castraveti semilungi, salata, dovleci, dovlecei de 3-4 feluri, la fel fasole, mazare, praz, morcovi, busuioc etc.
Bineinteles, nu trebuie sa facem rasad la toate. Eu fac la rosii, ardei, vinete, brocoli, varza de Bruxelles, busuioc … daca imi mai aduc aminte de ceva voi completa mai tarziu… Si dintre toate, voi incepe saptamana viitoare cu ardeii (iuti, grasi, kapia si gogosari), vinetele si rosiile. Apoi mai vad saptamana cealalta.
Oricum, am constatat ca trebuie sa mai cumpar saptamana viitoare niste seminte de vinete (din cele mai “grasute” ca am de anul trecut din cele lungi si subtiri + cateva seminte de vinete albe), ardei (am doar ardei iute Jalapeno si Cayenne, asa ca trebuie sa cumpar inca un fel sau doi de ardei iute, seminte de ardei kapia, gras si gogosari). Sper sa gasessc niste seminte bune, in general aleg din cele de import (olandeze, cred, majoritatea), in cazul meu s-au dovedit a fi de calitate mai buna.
In al doilea rand, trebuie sa imi procur niste tavite in care voi produce rasadurile – eu folosesc tavite dintre cele in care sunt tinute plantele in florarii sau in magazilele gen Bricostore, de unde le si iau. Pur si simplu le cer vanzatorilor, ca ei oricum le arunca. Sunt foarte bune si deja gaurite pentru a se scurge surplusul de apa, sunt usor de manevrat si in plus sunt gratis. Puteti folosi de asemenea, orice fel de cutii din plastic, ghivece, jardiniere etc.
In al treilea rand, maine voi merge la un magazin specializat ca sa cumpar vreo doi saci de pamant pentru rasad. Este un pamant special, eu de acela am folosit anul trecut si am facut niste rasaduri foarte bune. Este un pic mai scump, dar nu pot sa va recomand alt pamant, ca nu am incercat altceva.
In al patrulea rand, voi cumpara o punga (sau cutie) de ingrasamant Bio – este sub forma de granule si il voi face praf cu robotul de bucatarie. Este prima data cand folosesc asta, se gaseste la Bricostore (sunt sigura ca si in alte magazine) – anul trecut am folosit ingrasamant natural, insa a fost timpul mai frumos si acesta era uscat, acum insa este umed si nu vreau sa imi miroasa in casa numai a gunoi de grajd. Il voi amesteca cu pamantul si sper sa fie ok. N-are de ce nu.
In al cincilea rand, joi sau vineri voi amesteca intr-o roaba pamantul de care v-am spus, cu niste ingrasamant Bio si cu putin nisip si cu amestecul rezultat voi umple tavitele si le voi tine in casa, la caldura, pana sambata sau duminica, cand voi pune semintele. Intr-o galetusa voi mai pastra putin pamant ca sa am sa pun in strat subtire peste seminte.
Cam atat. In rest, ma pregatesc mental, pentru ca este o treaba destul de migaloasa. Dar care imi face mare placere.
Va arat mai jos cateva fotografii cu semintele de care v-am spus, cu tavitele luate de la Bricostore si cu rasadurile mele de anul trecut.
Alte Articole
12 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks
- Rasaduri 2012 – Au rasarit primele plante - [...] Daca vrei sa stii cum le-am plantat, poti sa citesti articolele mele anterioare despre rasaduri: Ne pregatim pentru rasaduri …
- Rasaduri 2012 – A doua serie de rasaduri - [...] de seminte. Daca nu ati citit pana acum articolele despre rasadurile de anul asta, cam astea sunt: Ne pregatim …
- Cum se pun rasadurile - [...] S-ar putea sa gasiti interesante si celelalte articole ale mele scrise anul trecut despre rasaduri: Ne pregatim pentru rasaduri ; …
Ce de semințe și câte soiuri ,va ieși o gradina de legume pe cinste.
Da, am multe seminte. Le-am adunat din toamna – o parte dintre ele le-am cumparat din Franta, unde am fost in vacanta vreo luna si ceva – am cumparat si anul trecut si au niste seminte de foarte buna calitate. Apoi de fiecare data cand merg in magazine gen Brico nu ma pot abtine sa nu cumpar 2-3 plicuri – in acest fel nici nu mi se par scumpe. Aleg in general cele din import, am incercat anul trecut si romanesti, dar imi pare rau, am fost in cateva cazuri dezamagita – plante micute, strambe… in fine. Daca aveti magazin Brico in oras, va pot recomanda niste seminte super – in special de rosii. Sunt olandeze – marca Buzzy Seeds si sunt prezentate in magazin pe standuri speciale mai micute – la noi sunt expuse pe la raionul de flori.
Ne dai detalii te rog cam cate rasaduri faci din fiecare (rosii, ardei, castraveti, lubenita,conopida, etc). La rosii, am citit ca pui 2 intr-un cuib,
asta inseamna ca pastrezi distanta de plantare de 50×50 cm sau o maresti?
Distanta la plantare nu o maresc, si la fel procedez si cu ardeii si cu vinetele – doua plante/cuib. Le grupez cate doua inca de cand le repic.
Metoda asta o folosea strabunicul meu, care era gradinar si vindea legumele pe care le producea. Eu eram copil pe atunci, insa cumva am retinut niste lucruri. In legatura cu numarul de rasaduri, de fiecare data fac mai multe decat am nevoie – Ai vazut alveolele alea pe care le folosesc la rasaduri, pun 1 sau 2 alveole cu fiecare soi, apoi cand le repic aleg doar exemplarele cele mai frumoase, unele dintre ele se si rup, iar restul arunc. Si din cele repicate fac mai multe decat am nevoie, ca sa am o rezerva – odata scoase afara, e posibil sa nu se prinda toate si mai inlocuiesc (in special ardeii si vinetele, care sunt mai sensibili). In straturile mele intr-un final ajung cam 80-90 de cuiburi de rosii, vreo 25-30 de ardei dulci, tot atatea vinete si cam 15 de ardei iuti. Astia din urma sunt mereu prea multi, insa incerc mereu mai multe soiuri si apoi murez si dau si eu la toata lumea. Lubenita nu am pus in gradina din cauza spatiului, insa daca as pune nu as face rasad – direct in gradina, ca pe dovlecei. La castraveti nu fac rasad, am incercat doi ani la rand si cresteau prea mari in casa, apoi cand ii puneam in gradina pur si simplu se pleosteau si mureau, asa ca seman direct afara – rasar mai greu, dar prefer asa. Conopida nu am pus in gradina pana acum, ca nu suntem mancatori. Eu mai fac cateva rasaduri de gulii si de varza rosie.
Ok, multumiri pt informatii. Ma ajuta mult. Am plantat deja castraveti si lubenita pt rasad(scria pe plic), dar mai am seminte sa pun si direct in pamant.
Lubenita o sa o pun la margine, si ii intind o folie agrotextil sa creasca pe ea, asa ca n-o sa ocupe mult loc din gradinuta care o sa aiba cca40 mp(totul fac la jumate fata de tine momentan)
Daca ai semanat, poate vei mai norocoasa ca mine si imi vei spune cum ai procedat. Pe majoritatea plicurilor scrie despre ambele variante, de rasad sau semanare direct in gradina, am incercat si eu anii trecuti sa fac rasad la mai multe, inclusiv la dovlecei, dar m-am lasat. Ai o gradina micuta, dar e mai bine asa pentru inceput. Totusi, din cauza asta trebuie sa iti faci un plan si sa stabilesti niste preferinte si niste prioritati. De exemplu, eu in locul tau nu as pune pepeni, pentru ca au nevoie de spatiu, se coc destul de greu, sunt sensibili la boli, iar in piata se gasesc toata vara la pret mic. Cativa pepeni crescuti in gradina nu inseamna mare lucru in comparatie cu consumul vostru (banuiesc ca si voi taiati cate un pepene la 2-3 zile). Dovleceii, de exemplu, care ocupa acelasi spatiu, ii gatesti toata vara, ii poti folosi la conserve si ii poti congela si pentru iarna. In batalia pentru spatiul din gradina mea, castiga dovleceii.
Primavara trecuta eu am extins gradina de legume – am scris despre asta undeva in Calendarul lucrarilor in gradina – am calculat azi si are in jur de 180 mp – chiar acum scriu un articol despre asta, o sa il public probabil maine. Am extins-o pentru ca am vrut sa fie un pic mai aerisita si in plus, am vrut sa incerc si alte chestii – cartofi dulci, morcovi violet, sfecla galbena etc.
asa-i lubenita nu-i chiar scumpa, in sezon. dar as avea o satisfactie imensa daca as avea niste lubenite in gradina mea. stiu ca e greu, prin 2005 am plantat cateva lubenite in gradina(toata gradina are cam 1000 mp, sunt vreo 30 de pomi fructiferi, si intre e trifoi). am pus undeva intr-un colt niste lubenite. prietenii care veneau pe la noi faceau misto, na cand mancam lubenita?! Binenteles, nu s-a facut nimica.. dar intr-o zi prietenul meu cu care eram atunci a avut o idee. hai sa cumparam 3 lubenite din piata, le punem pe jos prin zona unde ar fi trebuit sa creasca, si invitam prietenii la niste mici si lubenita din gradina:) a tinut, pentru vreo 5 minute.
cat despre sa-mi iasa mie rasadurile mai bine decat ce am vazut aicea pe site, nici o sansa, zeroooo. imi plac pomii, nu stiu de ce, de fapt stiu nu trebuie sa o iei de la zero in fiecare an cu ei. cu chestiile mici nu am rabdare, dar cred ca s-ar putea sa ma obisnuiesc, cu rosiile ma impac bine deja, si cu dovleacul de copt. anul asta o sa am si mai mult timp, si am asa un avant de inceput de an.
mai tarziu, vad cum va fi, oricum site-ul asta e fantastic, parca te si impinge de la spate
Draguta gluma, pacat ca nu a tinut. Probabil ati ras si v-ati dat de gol. Nici eu nu pot sa pacalesc lumea, Ionut insa e expert – nici o tresarire. Am vazut noua voastra livada de nuci, zona este superba. Cred ca v-ati orientat bine cu nucii, sunt niste pomi rezistenti, la fel si fructele. Sa aveti succes! Lubenita neaparat sa o semeni in cea mai insorita zona din gradina, ca altfel nu se coace. Multumesc frumos pentru aprecieri, scopul meu este sa arat noilor gradinari ca nu este atat de greu. Pentru ca nu este. O saptamana cu spor sa ai!
Multumim, Andreea pentru rabdare si sfaturi !
Blogul tau este de mare ajutor pentru incepatori ! Admir mult la tine ordinea desavarsita si entuziasmul !
Teodora, multumesc frumos pentru laude. Ma bucur ca ai gasit ceva bun printre articolele mele. O iarna frumoasa si rasaduri sanatoase! Vad ca pentru ele te pregatesti…
va urmaresc cu drag,sant incepatoare in ale gradinaritului ,anul trecut am pus dupa ureche asa cum am crezut eu de cuviinta , acum m-am documentat si citesc tot ce postezi ,o mare de informatii pretioase.iti multumesc si promit ca am sa revin des pe pagina ta.
Ioana, bine ai venit in vizita! Ma bucur mereu de noii prieteni. Sa ai parte de multe satisfactii cu gradina, si sa nu iti pierzi entuziasmul chiar daca uneori nu ies lucrurile asa cum ai sperat. Asta este cu gradinaritul asta la scara mica si bio, cum facem noi – un drum plin de incercari, fiecare frumoasa in felul ei. Insa, odata ce te prinde “microbul”, nu mai poti renunta. Te salut cu drag!