Rasaduri 2012 – Cum se pun rasadurile

1 Mar, 2012 by

Rasaduri 2012 – Cum se pun rasadurile

Duminica, pe data de 26 februarie, am pus primele rasaduri: adica am pus vinete, ardei de toate felurile, rosii, gulii, praz, busuioc. Sa va povestesc cum procedez eu:
In primul rand am pregatit cu o zi inainte tavitele pentru rasaduri. Am povestit despre asta acum cateva zile, insa daca v-a “scapat” informatia, puteti citi articolul Rasaduri 2012 – Partea I – Pregatirea tavitelor pentru rasad  . Nu uitati sa udati pamantul cu o zi inainte de a semana.
Apoi, in fiecare alveola a tavitelor am aranjat cu grija semintele – cam 15-20 seminte in fiecare, asezate la distanta unele de altele. Anul trecut le-am pus mai dese si am avut probleme cand le-am repicat, ca erau prea multe si pe unele le-am rupt incercand sa le desprind unele de altele. Deci acum le-am pus mai rare, asa cum se vede in fotografiile de mai jos. Am inceput cu vinetele, apoi ardeii, rosiile … Fiecare samanta in parte am pus-o cu mana, iar atunci cand se intampla sa scap mai multe seminte intr-un loc, m-am ajutat de un betisor din lemn (de acela de frigarui, dar puteti folosi si un creion ascutit sau o scobitoare) si le-am rearanjat, astfel incat sa fie puse cat de cat uniform. Este o treaba destul de migaloasa, noua ne-a luat cam 2-3 ore (si am fost doua, eu si mama), dar intr-un fel e relaxanta.
Asa am pus seminteleSemintele de vinete lungiRasaduri etichetate
IMPORTANT! Nu uitati sa puneti etichete la fiecare tip de leguma in parte! De asemenea, daca puneti rasaduri in mai multe transe (ca mine), scrieti pe cutii si data la care ati facut plantarea. O sa va ajute mai tarziu, cand le vom repica si apoi le vom pune in gradina – sa stim ce si cum.
Asa, dupa ce am terminat de pus semintele, le-am acoperit cu un strat subtire de pamant (de 3-4 mm) pe care l-am batatorit usor cu o lingura (sau cu mana). Apoi, am pulverizat putin cu apa pamantul folosind o sticla reciclata de solutie de geamuri. Le-am asezat frumos la geam si le-am dat caldura. Nu le mai ud pana cand nu rasar plantutele si pana cand pamantul nu se usuca binisor, decat daca va fi nevoie – adica daca din cauza caldurii din camera se va usca inainte ca ele sa rasara, dar nu cred ca va fi cazul.
Deci, am pus primele rasaduri. Daca nu ati facut inca acest lucru, nu disperati, puteti sa le puneti si mai tarziu – eu anul trecut m-am pregatit mai greu si cred ca am plantat primele seminte pe la 20 martie si totul a fost ok, au crescut repede, iar la inceputul lui mai eram cu ele in gradina. Mai aveti timp – daca le cumparati de obicei din piata, poate va razganditi si incercati sa va faceti propriile rasaduri. Satisfactiile acestui demers vor fi imense.
Ajutorul meu gradinarRasadurile meleO eticheta mai speciala

Alte Articole

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *