Prima recolta din 2012

22 Apr, 2012 by

Prima recolta din 2012

Stiu ca nu e mare lucru, insa ieri am mancat primele ridichi si ceapa verde din gradina mea. Dulci si fragede. Si ridichile si ceapa.
Ridichi am pus 5 randuri lungi de 4 m fiecare, cam multe dupa Ionut, insa mai bine mai multe decat prea putine, dupa mine. Ca o paranteza, asta cu prea multe si prea putine este o “disputa” continua in familia noastra. Cel mai adesea, ea apare atunci cand curatam cartofi – eu am tendinta sa curat si sa tai multi, multi – pur si simplu nu pot sa apreciez corect cam cati cartofi pai sau cat piure iese dintr-un cartof, cat mananca fiecare etc – iar Ionut, am eu impresia, are tendinta sa ne lase nemancati. Recunosc, de fiecare data are dreptate el. Am pus prea multe rasaduri, ridichi si de toate. Nu vreau sa ma gandesc la cauza, dar probabil are legatura cu perioada din copilarie cand imparteam o ciocolata in patratele/zile, cand asteptam sa se coaca bananele in sifonier si mancam doar jumatate azi si jumatate maine…
In fine, sa revenim la ridichi. Am semanat anul asta, ca si anul trecut, ridichi lunguiete si ridichi rotunde. Cele lunguiete sunt din niste seminte luate dintr-un targ din Franta acum doi ani, iar cele rotunde sunt luate de la Brico, din cele pe banda de hartie. Cele lunguiete sunt atat de bune, iar anul asta trebuie sa recoltez neaparat seminte de la ele, ca sa am si la anu’. Daca nu stiti cum se recolteaza semintele de ridichi, intrebati-ma.
Ceapa de care va spuneam este din cea galbena, plantata anul trecut in toamna. Nu am protejat-o peste iarna cu nimic si chiar daca a fost o iarna grea, ceapa acum este atat de frumoasa! Sa va spun un secret – daca intentionati sa consumati ceapa verde, plantati arpagicul la o adancime mai mare (7-8 cm), astfel partea alba, care este cea mai buna, va fi mai mare – frunzele cresc exact deasupra pamantului.
Deci – ridichi si ceapa dulci si fragede. Prima recolta de anul asta din gradina mea.
Ridichiute lungi si ridichiute rotundeRidichi si ceapaSpalate si frumos aranjate pe farfuriuta
PS Daca nu stiti cum se seamana ridichile si ceapa, cititi postarile mele anterioare: Cum se seamana ridichile , Plantarea cepei de toamna ; si Ce legume se planteaza primavara in gradina .

Alte Articole

20 Comentarii

  1. Superbe ridichi. La mine inca nu s-au facut ca le-am semanat tarziu,dar ceapa si usturoi mancam deja de-o luna

    • Andreea
      andreea

      Multumesc. Ceapa si usturoiul din curte au scapat de Paste – ca daca erau mai mari cred ca smulgeam mai mult de jumatate din ele. Asa am cumparat din piata vreo 18 legaturi de ceapa si 10 de usturoi, ca am facut mult drob (3 tavi, mai exact). Si acum o mancam pe a noastra. Tu pui ceapa si usturoi in gradina in mai multe transe?

  2. Ce ridichi frumoase!Parca le si simt crantanind in dinti :) .

    • Andreea
      andreea

      Da, au fost intr-adevar foarte crocante fiind adunate din gradina in urma cu 10 minute. Imi face asa o mare placere sa ies in mai multe reprize din casa si sa adun cate ceva din gradina – acum putine, ce am si eu la aceasta ora – rozmarin, salvie, leustean, menta, ridichi, ceapa, usturoi, frunze de telina – si sa folosim la mancare! Imi aduce aminte de vara, cand ieseam in gradi’ si ma intorceam cu un cos plin cu de toate. Il intreb pe Ionut: Mai ai nevoie de ceva din gradina? – Da, niste menta pentru bere cu ghimbir si niste salvie pentru paste.- Si dau fuga.

  3. ceapa si usturoi puse in toamna recoltam deja si noi, ridichile insa n-au decat vreo 5 mm diamentru, le-am pus tarziu. cum se recolteaza semintele la ridichi?

    • Andreea
      andreea

      Atunci cand aduni ridichi din curte, alegi cele mai frumoase dintre ele (cu forma frumoasa, perfecta) si le tai frunzele, lasand doar 3-4 frunze la fiecare. Si acestora le tai varfurile, lasand doar cativa cm de frunza. Le replantezi, le uzi si le lasi asa. Ele vor creste inalte si in final vor face in varf niste teci verzi cu seminte. Le lasi sa se coaca – se vor usca – le aduni, spargi tecile si colectezi semintele. Spor la treaba! Daca nu am explicat clar, te rog sa imi spui.

  4. cristina

    ce ridichi!!!.,,mama mea manca frunzele de ridichi dar nu stiu in ce perioada.
    ce soi de ridichi e acesta

    • Andreea
      andreea

      Si eu mananc partial frunzele, ca atunci cand le curat las o mica codita si pe aia o mananc. Am auzit si eu ca se face si salata din frunzele de ridichi si ca ar avea multe vitamine, insa nu am incercat, ca mi se par prea tepoase. Dar in combinatie cu alte feluri de salata, cred ca e ok. Voi incerca si va spun. Ridichile alea lungi sunt luate din Franta, ma voi uita pe plic si iti voi spune mai pe seara soiul, iar cele rotunde sunt luate de la Brico – sunt marca Buzzy Seeds (Olanda), sunt pe banda de hartie. Cele lungi sunt excelente, cele rotunde sunt un pic cam iuti chiar si asa, mici.

  5. mersic, mi se pare fff clar. anul trecut am avut niste ridichi foarte bune, din seminte unguresti. anul acesta am luat romanesti, sper sa fie la fel de bune. daca ne vor placea ca cele de anul trecut, recoltez seminte.

    • Andreea
      andreea

      Ma bucur ca ti-am putut fi de folos. Si eu voi recolta seminte anul asta de la cele lungi, ca sunt foarte bune si anul asta a pus ultimul pliculet de seminte. Spor la treaba si o primavara insorita iti doresc.

  6. Frumoase tare ridichile ! Da, sint bune frunzele fragede la salata si merg si la o supa cu legume.
    La noi deja s-au trecut ridichile, am intrat in perioada sfeclei :) .
    Mie imi place si salata de varza cu ridichi rase si morcov ras. E buna si simpla( cu ulei si otet sau lamiie ) si cu o lingura de iaurt gras. Citeodata rad si un mar cu tot cu coaja, ca sa fie salata mai dulce, daca sint ridichile iuti.

    • Andreea
      andreea

      Buna, Dani! Lasa ridichile, cum a fost in vacanta? Si noi mai avem o saptamana si plecam la Roma si de-abia astept. In comentariul tau te referi la sfecla rosie? Ca si eu am semanat doua randuri si a rasarit mica-mica deocamdata, insa nu stiu cum trebuie sa procedez in continuare – se rareste, se repica sau ce? Astept de la tine niste sfaturi. Te rog. Merci si bine ai revenit!

      • Bine te-am gasit !
        Am pus ceva poze din vacanta. A fost frumooos !!! Dar tot te invidiez pentru Roma … Sa petreceti minunat !!!
        Sfecla se rareste, si apoi, se rup niste frunze de jos, ca sa-i stimulezi cresterea, cum se face si la telina. Stii, frunzele se consuma si ele fierte, ca salata, cu usturoi, cit sint fragede.

      • Andreea
        andreea

        Multumesc pentru urari! Pentru aducere aminte o sa postez si eu poze si impresii despre Roma, sper sa le savurezi. In legatura cu sfecla, cam la ce distanta le raresti, ca au rasarit foarte dese? Multumesc pentru sfaturile legate de consumarea ei, vom gati si noi frunzele. Multumesc ca m-ai vizitat, eu am fost foarte prinsa cu serviciul in ultima perioada (lucrez in turism si a fost 1 mai …) si nu am avut timp deloc de scris sau de “vizite”. Apoi a fost si gradina unde am ramas in urma cu o gramada de chestii…Insa voi recupera in perioada urmatoare, sper. Ne vedem!

      • cristina

        la sfecla se manca si frunzele sau numai radacina
        e prima oara cand am in gradina si nu stiu nimic despre ia

      • Andreea
        andreea

        Dani mi-a scris ca se mananca si frunzele tinere – vezi comentariul ei. Si la mine sfecla este o noutate in gradina, insa de aia sunt prietenii, sa ne ajute. Anul asta am pus mai multe chestii despre care nu stiu decat ce scrie pe plic, insa voi mai intreba si eu in stanga si-n dreapta… De exemplu mustar chinezesc, spanac turcesc, maghiran…La anu’ voi vorbi din experienta despre ele, la fel si tu cu sfecla.

  7. Minunate ridichi. Ale noastre sunt inca micute, le-am semanat cu intarziere si am pus doar din cele rotunde. Dar as vrea sa aflu cum se recolteaza semintele de ridichi, daca tot te-ai oferit :)

    • Andreea
      andreea

      Bine ai venit in gradina mea! Despre cum aduni semintele de ridichi am scris si intr-un comentariu anterior, ca urmare a aceleiasi intrebari puse de un alt prieten. Iti voi cita raspunsul meu, ca in esenta este acelasi: “Atunci cand aduni ridichi din curte, alegi cele mai frumoase dintre ele (cu forma frumoasa, perfecta) si le tai frunzele, lasand doar 3-4 frunze la fiecare. Si acestora le tai varfurile, lasand doar cativa cm de frunza. Le replantezi, le uzi si le lasi asa. Ele vor creste inalte si in final vor face in varf niste teci verzi cu seminte. Le lasi sa se coaca – se vor usca – le aduni, spargi tecile si colectezi semintele. Spor la treaba! Daca nu am explicat clar, te rog sa imi spui.” Imi cer scuze ca am raspuns atat de tarziu, insa am avut niste zile… si la munca si acasa. Promit sa nu se mai intample. Sau cel putin sper.

  8. Sfecla rosie o raresti cam la 8 -10 cm distanta initial si pe urma, pe masura ce le recoltezi, ca la morcovi. Nu ii da ingrasamint azotat, dar poti folosi ceva cu fosfor, adica faina de oase, ca sa faca radacina frumoasa.
    Sa te uiti la ele pe masura ce cresc, daca e caldura mare devin atoase si trebuie consumate mai devreme, chiar daca n-au radacina mare.
    Tu pregateste-te de calatorie, blogul nu pleaca nicaieri :)

    • Andreea
      andreea

      Multumesc pentru sfaturi. Intr-adevar, blogul nu pleaca nicaieri si sper ca nici prietenii pe care mi i-am facut prin intermediul lui. In ultima perioada am avut un program foarte incarcat si am incercat sa ajung la zi cu toate. Am neglijat insa blogul, recunosc, iar acest lucru ma face sa simt ca am lasat un lucru neterminat de prea mult timp. Nici pe voi nu v-am mai vizitat, nici eu nu am mai scris… In gradina mea s-au intamplat atatea lucruri de la Prima recolta incoace! As vrea sa impartasesc, dar pur si simplu nu am timp. Iar marti plecam in vacanta. Si trebuie sa fac bagajele. Si sa imi fac unghiile. Si sa merg luni la munca. Si sa ma pensez….Ne vedem cand ne vedem!

Lasă un răspuns către cristina Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *