Calendar 2012 – Luna aprilie in gradina mea

9 Apr, 2012 by

Calendar 2012 – Luna aprilie in gradina mea

Daca vreti sa stiti cu ce m-am ocupat in luna martie in gradina, cititi postarea Luna martie in gradina mea . Pe scurt, am semanat ridichi, patrunjel, mazare, pastarnac, mai multe feluri de salata, morcovi, cartofi, ceapa alba snowball si ceapa rosie. Au rasarit ridichile, cartofii, salata si ceapa, restul urmeaza probabil zilele urmatoare, daca va fi cald.
Luna aprilie a demarat cu timp urat la noi in zona, insa m-am ocupat totusi de cateva lucruri si in gradina. Iata ce am facut:

7 si 8 APRILIE
sambata si duminica

Am sapat ceapa plantata toamna si care acum este inalta de 10-15 cm. Am folosit o sapa ingusta, ca sa nu rup firele de ceapa.
Am sapat usturoiul plantat toamna, la fel ca si pe ceapa.
Am curatat straturile de capsuni de uscaciuni si buruieni – aceasta operatiune, cu toate ca ele sunt plantate pe o suprafata de aprox 25-30 mp mi-a luat cateva ore bune, si am fost ajutata de mama si de sora mea. Sunt capsuni plantate anul trecut in primavara (am cumparat de la vreo 2 producatori de pe internet, insa au fost livrati stoloni prea mici si majoritatea nu s-au prins ; de cei care s-au prins si au rodit intreaga vara si pana in octombrie mi-a facut rost mama de la niste colegi de serviciu care stau la curte). Oricum, au facut tufe foarte mari si au facut si stoloni care s-au tot infipt in pamant de jur-imprejurul plantei-mama. Pe acestia i-am rarit si i-am replantat. Am curatat tufele de frunzele moarte. Asa aratau inainte de curatenie si dupa.
Capsunii inainte de a ii curataCapsunii dupa ce i-am curatatVesele si gata de inflorire

Am plantat 8 tufe de levantica pe movila noastra de pamant, unde vor trebui sa convietuiasca cu ienuparii si cu cedrul plantati in toamna.
Am sapat trandafirii, ca sa isi dea drumul la crescut. Saptamana viitoare le voi pune si ingrasamant lichid.
Am plantat vreo trei tufe de cimbrisor (tipuri diferite, unul miroase un pic a lamaie), una de salvie si una de rozmarin. De acum nu voi mai cumpara de la magazin pana iarna, cand se vor ofili. Tufele de salvie si rozmarin plantate primavara trecuta deocamdata nu dau nici un semn ca ar mai trai. Mai astept, ca am timp.
Am mutat o tufa de leustean dintr-un loc unde unde nu prea aveam acces mai la indemana. Sper sa se prinda.
Am udat straturile cu radacinoare (morcovi si pastarnac) si mazarea. Dupa aceea, a inceput si ploaia si m-a gonit din gradina. Va arat si cateva poze despre ce v-am spus mai sus.
Daca aveti intrebari, le astept.
Levantica inainte sa o plantezLevantica si-a gasit locul intre pietreVecinii leventicii din gradina meaUna dintre tufele de cimbrisorRozmarinul iubeste soareleCeapa dupa ce a fost sapata

13 APRILIE
vineri

Cum ieri nu am fost la munca si piata era facuta iar curatenia de asemenea, am petrecut toata ziua in gradina si pe langa casa. A fost cald si m-am si bronzat. Iata ce am facut:
Am plantat cele 40 de craite galbene pe care le-am cumparat acum cateva zile in stratul meu de flori de langa casa. Printre ele in prezent sunt cateva lalele (care sunt pigmee anul asta, nu stiu de ce), iar cand acestea se vor trece voi pune petunii mov.
Am plantat inca 9 tufe de levantica printre trandafiri, langa gradina de legume.
Am scos muscatele afara si le-am rearanjat in cele 7 jardiniere: Le-am scos cu grija din pamant pe cele de anul trecut, am schimbat pamantul si le-am replantat impreuna cu niste muscate curgatoare cumparate anul asta. In fiecare jardiniera am pus 2-3 muscate de anul trecut si 2-3 noi, cele curgatoare le-am aranjat pe marginea care atarna. Toate sunt rosii si sper sa se prinda.
Am pus 9 cuiburi de dovlecei – cate 3 din fiecare fel de seminte luate din Franta: Lung de Nisa (am pus si anul trecut, niste dovlecei excelenti, fara seminte), Noire Maraichere (un fel de zucchini) si Vert non coureuse d’Italie (dovlecel cu dungi). Eu fac niste musuroaie si in centrul lor fac o gropita in care pun 3 seminte. Le ud, le acopar cu pamant si ud bine. Daca ies trei plante, una dintre ele o smulg si las doar doua, cele mai frumoase. Intre cuiburi am lasat 60 cm iar intre randuri 90 cm.
Am pus doua cuiburi de dovleac de placinta – fac niste dovleci mari, de 4-8 km fiecare. Sunt specia Muscade si am procedat ca la dovlecei, doar ca am lasat 1 m intre cele doua cuiburi.
Am semanat vreo 9-10 cuiburi de castraveti cornison. Ionut mi-a construit 2 spaliere inalte de 1,8 m si lungi de aprox 3 m din lemn cu plasa (foarte dragute) si acolo am pus castravetii. Tot acolo voi semana si fasolea, dar nu am mai avut timp saptamana asta.
Am sapat salata, ridichile si 2 randuri de ceapa rasarita mai tarziu.
Am desfiintat solarul in care au supravietuit peste iarna niste tufe acum foarte mari de telina pentru frunze si salata de mai multe feluri.
Am marcat locurile unde vom mai planta doi meri si doi peri, cumparati de la pepiniera din Valu lui Traian.
Am udat toata gradina si capsunile care arata foarte bine, dupa curatenia de saptamana trecuta.
Am facut un aranjament intr-un ghiveci cu iedera si craite, pentru terasa.
Cam atat. Voi pune si poze zilele urmatoare.
Iata si cateva poze.
Jardinierele cu muscate le-am aranjat in gradina, ca sa nu fac pamantTelina si salata dupa ce le-am descoperit si curatatRidichile dupa ce le-am sapatUnul dintre stalpii spalierului inainte de a fi fixat cu cimentCuiburile de dovlecei cu cate trei seminteGhiveciul de exterior cu iedera si craite galbene

21 APRILIE
sambata

Pentru ca a fost cald afara, am apucat si eu in sfarsit, sa mai seman cate ceva. Unele dintre ele sunt absolut noi in gradina mea si sunt curioasa daca, cum si cat vor rodi. Bineinteles, am fost in gradina cu agenda dupa mine si am notat si desenat fiecare strat si rand. Cand din pamant vor iesi toate verzi va fi foarte frumos – la asta ma gandeam in pauzele pe care mi le-am permis din cand in cand. Tot acum am adunat si mancat primele ridichi din gradina – cele mai dulci – sunt mandra de ele pentru ca le-am ingrijit ca pe niste copilasi – udat, sapat, acoperit, descoperit, acoperit, descoperit, udat….
Dar sa va spun detaliat ce am facut in gradina:
Am semanat fasole de vreo 4 feluri – eu o seman in rand, dar se poate semana si in cuiburi, in functie de modelul de spalier pe care il aveti. Eu am doua doua lemne groase la un capat si altul al randului si intre ele voi pune o plasa din plastic speciala pentru legume cumparata de la Brico, iar fasolea am semanat-o de o parte si alta a acestei plase (imaginare deocamdata, ca de intinderea ei mi-a promis Ionut ca se va ocupa saptamana viitoare). Am semanat doua tipuri de fasole pe care le-am incercat anul trecut – Sanguigno si Goldmarie si doua soiuri noi, cumparate din Franta anul trecut – Fin de Bagnols (cu niste pastai subtiri) si Nain Mangetout (pastai galbene, recomandata pentru congelat). Am pus fasolea la o distanta de 6 cm, cum scria pe cutie.
Apoi am semanat creson pe un patratel mic de pamant, la fel patrunjel comun, marar si maghiran. Toate le-am semanat prin imprastiere si le-am acoperit cu cativa pumni de pamant pe care l-am presarat in ploaie deasupra semintelor.
Am Semanat doua randuri de spanac turcesc – este prima oara cand pun un astfel de spanac, are frunzele mai mari si usor crete.
Am semanat doua randuri de chivas si doua de sfecla rosie. Este prima oara cand pun sfecla, insa am citit despre proprietatile ei si am spus sa incerc.
Am sapat salata, care acum este marisoara – probabil peste vreo 7-10 zile va fi buna de mancat. Am deocamdata 4 feluri de salata in gradina, pentru ca imi place sa o combin atunci cand o mananc. Mai am si alte feluri de seminte, insa le voi semana saptamana viitoare, ca sa avem salata verde mai mult timp.
Am sapat ceapa rosie si alba pe care am pus-o in primavara si acum este inalta de 7-8 cm. Cea galbena, plantata toamna este mare si din ea mancam acum.
Am sapat mazarea care, chiar daca a fost pusa cam tarziu (31 martie, mai exact) si a prins vreme foarte rece, acum este inaltuta si in curand va trebui legata de spalier. Morcovii, pastarnacul si patrunjelul au rasarit si ele, niste firisoare verzi si plapande.
Am curatat traturile de buruienile aparute si crescute foarte mult de la ploile de ultima saptamana. Nu am reusit sa le smulg pe toate, voi continua si saptamana viitoare.
Cam atat. In rest, am dat ocol curtii de cateva ori, urmarind fiecare frunzulita si floricica aparuta din fiecare tufa sau copac. Ba bucura enorm!
Saptamana viitoare, daca va fi cald, mi-am propus sa plantez cateva rasaduri de rosii si ardei in gradina – cele mai mari, restul le mai las sa creasca. Ma rog de timp frumos, fara vant, ca sa apuce ele sa se prinda de pamant. Si pentru voi la fel.

28 si 29 aprilie
sambata si duminica

In acest weekend am pus primele rasaduri in gradina - si anume ardeii si busuiocul, iar pe rosii le-am scos deocamdata (o parte dintre ele) pe balcon, pentru aclimatizare.
Ardeii sunt frumosi, iar dupa plantare s-au mentinut tepeni. I-am plantat dupa-amiaza, dupa ce soarele incepuse sa isi piarda din putere, ca sa nu se pleosteasca rasadurile sub soarele arzator, iar trecerea sa fie cat mai naturala. Deci, am scos dimineata paharele cu rasad afara, langa gradina, le-am udat si le-am tinut la umbra. Dupa-amiaza am pregatit pamantul astfel: am sapat si greblat bine, apoi cu un gauritor din cel pentru florile cu bulbi am facut gauri in linie dreapta, la distanta de aprox 40 cm una de alta. Am turnat cate un pahar cu apa in fiecare gaura si am lasat-o sa se absoarba. Apoi am scos cu grija rasadul din pahar – am intors paharul cu capul (planta) in jos – si l-am bagat cu tot cu pamant in gaura facuta anterior. Am presat bine pamantul de jur-imprejurul plantei si am mai stropit cu putina apa. Practic ardeii mei sunt cate doua plante la fiecare cuib, ca asa i-am repicat.
Am plantat astazi in gradina vreo 40 de cuiburi de ardei (ca doar este In gradina lui Ardei) – 10 gogosari, 10 ardei iuti lungi (ca niste kapia mai subtire, foarte carnos, iute si dulce in acelasi timp, se coloreaza in rosu si este excelent atat pentru mancare gatita cat si crud), 9 ardei Corno di Torro (pe asta l-am gasit recomandat de Jamie si am spus sa il incerc si eu – arata ca si kapia, voi vedea anul asta cum e), 5 ardei gras galben normal, 5 ardei rotund, 3 ardei Mircea. Mai am o serie de rasaduri de ardei iuti, dar sunt cam mici si ii mai las o saptamana – Jalapenos, Cayenne, Jannette.
Am plantat 6 plantute de busuioc, doua cate doua, in trei zone diferite ale gradinii – busuiocul inlatura diversi daunatori si de aceea ii plantez in mai multe locuri, ca sa “apere” gradina. Mai am cateva plantute, insa le las sa mai creasca.
Am completat mazarea cu inca cateva boabe ca nu a rasarit chiar toata. Cea rasarita este acum inaltuta de aprox 10-12 cm.
Am sapat ceapa, cartofii (plantele sunt inalte de 15-20 cm, iar saptamana viitoare ii voi musuroi), salata, usturoiul.
Am udat toata gradina abundent, pentru ca apa combinata cu soarele si caldura vor face sa creasca toate foarte repede.
Alte noutati: mi-au rasarit dovleceii, fasolea, sfecla rosie, salata Poire, spanacul turcesc, creson-ul. Morcovii, pastarnacul si patrunjelul sunt mici, dar ma astept sa creasca mai alert saptamana asta. Capsunii au inflorit – au zeci de flori si sper zeci de viitoare fructe. In aceasta perioada este important sa fie udati des.
Am semanat niste carciumarese langa magazie si am plantat si vreo 10 bulbi de gladiole, tot acolo.
Am sapat trandafirii si i-am udat bine – saptamana trecuta le-am dat bidoanele jos celor plantati in toamna – foarte multi au murit (mai exact vreo 10-12), dar nu imi pierd rabdarea si voi mai planta.
Cam atat – voi continua treaba maine si poimaine, ca sunt libera.
Voi pune si poze, dar azi nu am avut timp.

Alte Articole

12 Comentarii

  1. Harnica ca intotdeauna, se si vede la ce gradina frumoasa ai.

    • Andreea
      andreea

      Multumesc frumos. Fac si eu in weekend doar si de aceea se aduna mai multe. In cursul saptamanii sunt la lucru. Mi-ar placea sa am timp sa gradinaresc zilnic cate putin, dar nu este posibil deocamdata. Iti doresc si tie sa ai propria gradina. Aduni atatea informatii inca de acum, incat cred ca va fi foarte frumoasa.

  2. Intrebari nu am , dar o remarca de bine am. Sunteti o familie frumoasa si imi place ce faceti.Este o incantare blogul tau si iti urez numai bine!

    • Andreea
      andreea

      Buna, Ma bucura enorm cuvintele tale. Ma bucur ca m-ai vizitat si te mai astept.

  3. cristina

    eu am o mare problema cu rasadul de vinete e foarte mic si nu avanseaza aproape deloc are 5 cm si e repicat di 1 aprilie ,,ce sanse mai am cu ele vineri ma gandeam sa le pun in gradina sau e prea repede pt ele

    • Andreea
      andreea

      Anul trecut asa au fost si vinetele mele, foarte mici. Cred ca aveau 5-6 cm inaltime, doar 4 frunze, iar atunci cand le-am pus in gradina le-am pus un mic arac dintr-un betisor, ca sa nu le culce vantul. Si le-am pus si putin ingrasamant lichid Bio, cumparat din comert. Nu am crezut ca vom manca vreo vanata din ele, insa au rodit si inca bine. In ceea ce priveste scoaterea lor in gradina, te sfatuiesc sa le mai lasi o saptamana in casa, eu anul trecut le-am plantat afara pe la 8 mai. Si asigura-le caldura si lumina cateva zile, apoi inca cateva zile afara sa le aclimatizezi.

  4. Alex

    tot citesc si incerc sa retin cat mai multe informatii utile pentru prima mea gradina..dar ,cu riscul de a rade de mine, am o nedumerire,ca sa ma exprim asa:cum se “sapa”legumele in gradina ??ce se face efectiv??se poate folosi o sapa mica ,cu maner scurt ??cum se indeparteaza buruienile,se smulg pur si simplu?Va rog sa nu radeti,insa nu am plantat niciodata,nu am sapat niciodata,am pus si ingrijit doar flori si plante aromatice in ghivece pe balcon..:)multumesc.

    • Andreea
      andreea

      Draga Alexandra, nu trebuie sa te rusinezi pentru ca nu stii cum se sapa intr-o gradina. Crezi ca am stiut vreunul? Inteleg ca te-ai mutat de curand la curte, si te felicit pentru asta. Vei vedea cate lucruri frumoase se vor intampla. Acum, o sa incerc sa iti raspund. Intr-o gradina de legume, noi trebuie sa ne ingrijim ca pamantul din jurul plantelor sa fie cat mai afanat, ca ele sa nu fie “sugrumate” de acesta, sa se poata dezvolta in voie, iar apa sa ajunga cu usurinta in pamant, pana la radacina lor. Astfel, din cand in cand, trebuie sa sapam intre randurile din gradina sau intre plante. In felul asta, scapi si de o parte din buruieni. In functie de tipul de legume si de spatiul dintre randuri/plante, folosim diverse instrumente – sapa normala sau una mai micuta. Mie imi place mult si un instrument sub forma de gheruta, ca o grebla mica. Cu el sap intre legumele mai firave – ceapa verde, salata, spanac… Important este sa nu ranesti planta. O sa vezi, odata iesita in gradina, o sa iti dai singura seama de ce ai nevoie. Lucrurile sunt mai simple decat avem uneori impresia. In ceea ce priveste buruienile dintr-o gradina de legume, acestea se smulg manual sau atunci cand sapi. Buruienile trebuie inlaturate pentru ca vor consuma din apa si nutrientii aflati in pamant. In plus, unele dintre ele atrag si diversi daunatori. Daca mai ai intrebari, iti voi raspunde cu drag. O primavara frumoasa iti doresc!

      • Alexandra

        Multumesc frumos de raspuns,de rabdarea cu care imi detaliezi:).Da,ne am mutat asta vara,si zona in care stau e de munte(langa Geaogiu Bai),sper in vara sa dam drumul la cazare si excursii in zona(sotul e ghid turistic in zona,la cetatile dacice etc..sa nu ma pierd in alte amanunte ,poate neinteresante..:))iar gradina mea …sper sa iasa ceva in ea!!In casa am rosiile in rasad,de abia la primele frunze,acum au iesit si ardeii si vinetele,cam la o luna, ezit sa pun plantele aromatice, unii spun direct in pamant ,altii rasad.Am pus rasad de busuioc si tarhon,busuiocul creste,tarhonul de abia a rasarit ceva.Am luat craite sa le pun odata cu rosiile sau pe pot pune de acum?am pus ridichi (3 feluri, sunt moarta dupa ele )si salata (roz,creata si verde ,normala),de abia se vad ceva frunze mici de ridichi..In schimb,cu ploile astea,multe,si vremea cam rece, au iesit ceva buruieni,e greu ca nu prea imi dau seama daca mi a rasarit pastarnacul,patrunjelul radacina,sau buruiana??Cei din sat imi spun toti ,no ,plivesti, sapi.. dar de asta am indraznit sa intreb cum se face:).Nu stiu ce succes voi avea,dar poate am norocul incepatorului..cine stie?:)Va fi un an greu caci avem inca mult de lucru la casutele pentru turisti (din lemn ,in livada noastra de meri si pruni) si inca in interior si exterior, nu stiu cum o sa ma impart si la gradina,dar asa mult mi-am dorit..:)Vedem ce iese,o sa invat de la tine si din experienta apoi.:)Multumesc frumos pentru ajutor,daca ai cont pe facebook,ma gasesti la Alexandra Toszo si poti vedea de curiozitate, poze de la noi(su sunt din Bucuresti mutata in judetul Hunedoara:)).Te pup si indraznesc sa te mai deranjez cu intrebari,oricum devorez :) tot ce scrii !!! O seara frumoasa.

      • Andreea
        andreea

        V-ati mutat intr-o zona foarte frumoasa, pe care din pacate eu nu am vizitat-o pana acum. Cel mai aproape am fost langa Petrila, bunica lui Ionut locuieste acolo. Ideea cu casutele din lemn presarate prin livada mi se pare foarte buna, sa stii ca si pe noi ne batea gandul sa mai cumparam teren si sa facem asa ceva aici la noi. Va urez sa aveti succes si tot efortul vostru sa fie recompensat. In legatura cu gradina de legume – craitelor poti sa le faci rasad, daca mai ai loc, sau la fel de bine poti sa pui semintele direct in gradina si vor creste. Ridichile dupa ce rasar si cresc un pic vor trebui rarite, apoi, pe masura ce cresc si incepi sa consumi din ele, sa le smulgi din loc in loc, astfel le mai raresti o data si cele care raman vor creste mai mari. Daca iti plac mult, peste vreo luna dupa ce rasar primele, mai seamana cateva. La fel sa procedezi si cu salata, eu seman salata incontinuu, pana toamna, cate putin, si astfel am mereu in gradina. Poti incerca aceasta metoda si la spanac, ceapa, usturoi, marar, patrunjel, morcovi, castraveti, mazare, fasole. Morcovii vor trebui si ei rariti si sapati, dar abia dupa ce cresc un pic. O sa vezi ca buruienile, ca sa ne pacaleasca, mereu imprumuta din caracteristicile plantelor invecinate. Cand mai cresc putin, o sa iti dai seama usor care e buruiana. Spor la treaba iti doresc! Cand simti nevoia, te astept cu intrebari.

  5. Musia

    Multe lucruri folositoare am invatat de la tine. Sanatate, putere si multa rabdare cu tot frumosul ce-l ai in gradina ta.

    • Andreea
      Andreea

      Multumesc, Musia! Ma bucura cuvintele tale. O primavara plina de zambet!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Luna mai in gradina mea - [...] doriti sa stiti cu ce m-am ocupat in luna trecuta in gradina, cititi postarea mea Luna aprilie in gradina. …
  2. Cum se ingrijesc capsunii - [...] in zona din gradina unde aveau mai mult spatiu. Despre aceasta operatiune am scris si aici – Luna aprilie …

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *