Calendar 2012 – Luna Martie in gradina mea

17 Mar, 2012 by

Calendar 2012 – Luna Martie in gradina mea

M-am gandit ca anul asta sa tin si eu un calendar cu lucrarile efectuate in gradina. Daca sunteti prieteni mai noi si nu stiti inca acest lucru, eu am o gradina de aproximativ 130 mp (a avut pana anul asta 90 mp, iar in primavara asta am mai adaugat trei ronduri de 12 mp si unul de 3 mp). O ingrijesc doar in weekend, si anume 2-3 ore/zi, sambata si duminica. In rest, vara cand este seceta o ud zilnic circa 1 ora-1,5 ore/zi. Deci, ideea ca daca ai gradina trebuie sa stai in ea zilnic, de dimineata pana seara, nu este neaparat corecta. Eu am o gradina frumoasa si cu de toate si o ingrijesc doar in week-end impreuna cu mama mea.
Daca va hotarati sa va faceti o mica gradina sa nu va descurajati din cauza faptului ca mergeti la lucru zilnic, atata timp cat aveti cateva ore in weekend sau seara, dupa ce ajungeti acasa sa dedicati acesteia. Iar lucrul in gradina se poate dovedi a fi un adevarat tratament pentru minte si trup.

Deci, sa incepem…

17 MARTIE 2012
sambata 

Am inceput lucrul la gradina si am facut urmatoarele operatiuni:
Am sapat pamantul cu sapa mai adanc (doar in rondurile unde am semanat azi), pentru a incorpora in el gunoiul de grajd (de la capre) pus in toamna pe toata suprafata.
Am greblat pamantul si am adunat uscaciunile de prin pamant – radacini de salata, marar, cimbru etc – le-am incarcat in roaba (noua mea roaba de gradina, o draguta) si urmeaza sa fie arse.
Am semanat arpagic de ceapa rosie si alba, ridichi rotunde si lunguiete, salata de trei feluri, le-am udat si le-am acoperit partial cu folie textila si celofan. Daca nu stii cum, citeste articolele mele anterioare: Cum se cultiva salata ; Cum se seamana ridichile  ; Plantarea cepei de toamna - se procedeaza la fel si cu cea de primavara.
Atunci cand am semanat, am facut o schita in agenda cu locul si cantitatea fiecarei legume – cate randuri de ceapa, salata etc., ca sa stiu mai tarziu unde si cat va fi.
Am curatat locul de sub micul meu solar (din cel tubular si acoperit cu celofan) si am gasit acolo salata verde, patrunjel si telina frunze. Salata am scos-o din pamant, pentru ca era batrana, iar telina an curatat-o de frunzele uscate. In mijlocul ei sunt rasarite frunze tinere, o adevarata surpriza dupa iarna asta grea.
Am tuns tufele de salvie – nu stiu daca au supravietuit, cu toate ca au fost acoperite cu celofan. Par uscate si moarte.
Am tuns trandafirii, tufele de zmeura si un salcam micut care a crescut din senin.
Am udat ceapa si usturoiul pe care le-am plantat toamna si au iesit din pamant (sunt micute deocamdata).
Am udat lalelele, zambilele si narcisele care aveau pamantul cam uscat.
Ionut a inceput sa imi construiasca rondurile din noua gradina – a facut doua astazi, mai urmeaza inca doua.
La toata treaba m-a ajutat mama, bunica si Marty, bineinteles. Va arat si poze cu tot.
Am trasat linii drepte cu ata pentru randurile de ridichi. La fel am procedat si la celelalte.Ridichiile rotunde le-am semanat din cele pe banda de hartieAm semanat arpagic de ceapa alba - SnowballArpagic de ceapa rosieCuratenia de primavara sub solarTelina pentru frunze inainte de a fi curatataUsturoiul plantat toamna a iesit din pamant acumRoaba mea cea noua plina de uscaciunile adunate din gradinaPregatirile pentru construirea rondurilor din lemnDulapii de lemn sunt prinsi cu coltare metaliceLemnul este prins pentru rezistenta si in interiorul ronduluiFlorile bulboase abia au iesit din pamant

18 MARTIE 2012
duminica

Am pus 20 de cuiburi de cartofi timpurii, cu cate doi cartofi/cuib. Vezi articolul Cum si cand se planteaza cartofii.
Am sapat putin rondul unde au inceput sa rasara lalelele.
Am udat trandafirii.
Am dezvelit smochinul pe care l-am protejat pe timpul iernii cu o “hainuta” facuta din tulpini de porumb. A supravietuit iernii.
Cam atat pentru astazi, ca avem de facut si un gratar cu peste.
Cartofii incoltiti plantati in martieCei doi cartofei ca doi fratioriGaurile pentru cartofi au 10 cm adancime, sunt la 30 cm una de alta, iar distanta dintre randuri este de 50 cm

24 MARTIE 2012
sambata

Am mai plantat un rand de arpagic de ceapa rosie intre niste randuri de ceapa galbena pusa toamna. Mi s-a parut ca am fost prea generoasa cu spatiul in toamna, si acum am mai inghesuit un rand de ceapa.
Am inspectat toate de prin curte si am facut planuri: pomii fructiferi au bobocei gata sa pocneasca – trebuie varuiti, trandafirii pusi toamna cu bidoane s-au prins in mare parte, dar nu toti – trebuie sa mai cumpar si sa completez; mi-au inflorit si mie cei 5-6 ghiocei pe care ii am (nu am nici un plan cu ei, doar ii admir); capsunele au frunzulite noi si trebuie neaparat sa ma ocup de ele pentru ca sunt invadate de niste buruieni si pline de uscaciune; salata si ridichile puse saptamana trecuta au facut niste frunzulite mici-mici si au iesit din pamant – am planuri mari cu ele, dar mai tarziu …
Am toaletat tufele de tuia de prin curte, ca aveau multe ramuri uscate.
Am sapat ceapa si usturoiul puse asta toamna.
Am udat bine gradina, am pus chiar si un aspersor ca sa nu stau prea mult cu furtunul in mana (de lene).
Ceapa plantata toamna este acum marisoaraUsturoiul de toamna la sfarsitul lui martieRidichile plantate in urma cu o saptamana

25 MARTIE
duminica

Am sapat putin capsunele, dar ma voi ocupa mai mult de ele saptamana viitoare.
Ionut mi-a terminat de construit ultimele doua ronduri din gradina mea de legume. Urmatorul proiect: sa imi construiasca niste spaliere dragute pentru castraveti, fasole urcatoare si dovlecei si un spalier mai mic pentru mazare.
In rest, am facut treaba in casa, in sensul ca am repicat o parte din rosii, gogosarii si varza rosie (am muncit impreuna cu mama cateva ore bune), am pus 140 de pahare cu cate doua plantute in fiecare. Stiu, prea multe, insa mi-a fost mila sa le arunc. Treaba migaloasa, dar mi-a placut rezultatul. Episodul doi din repicat – saptamana viitoare (alte cateva rosii, ardei fele si fel, vinete, gulii, castraveti).
Noile mele ronduri (stiu ca nu sunt rotunde, rad eu asa la numesc)Imbinarea este facuta cu coltare metalice prinse cu suruburiImbinarea pe interior 

31 MARTIE
sambata

Din pacate azi a fost frig – am iesit si am facut ceva treaba, dar nu cata imi propusesem. A batut vantul foarte tare si a fost rece, insa am apucat sa:
Am semanat 4 randuri cu morcovi in noul meu rond, pregatit special pentru radacinoase, cu mai mult nisip - 2 randuri cu morcovi portocalii (seminte pe banda de hartie) si 2 randuri cu morcovi galbeni (seminte cumparate din Franta).
Am semanat 2 randuri de patrunjel – radacina si 1 rand de patrunjel cret, 2 randuri de pastarnac, 2 de salata Poiree (am luat semintele tot din Franta – creste inalta de 40 cm, are niste frunze mari, ca de stevie si are gust de spanac – sper sa iasa si sa fie buna, ca in Franta am vazut doar in piata, nu am mancat.
Am semanat 2 randuri de mazare dulce semitimpurie, iar Ionut mi-a facut un spalier din lemne de bambus pentru ea.
Am udat bine acolo unde am semanat.
Maine va fi si mai frig, asa ca probabil voi lasa treburile din gradina pe saptamana urmatoare (din pacate) – insa ma voi apuca de rasaduri, mai am de repicat o parte din ele

Alte Articole

26 Comentarii

  1. Ai niste straturi suprainaltate foarte frumoase. Si un mester bun, ca ajutor. Bravo, ai inceput in forta, sa pregatesti gradina. Si eu cam tot ca tine, numai in weekend apuc sa ma ocup de plantutele mele, dar e foarte bine si asa … cu toate, ca mi-as dori mai mult timp in gradina …
    PS – Asa o roaba, n-am mai vazut.

    • Andreea
      andreea

      Multumesc. Dupa lucrarile de ieri din gradina azi am febra – e clar ca mi-am pierdut antrenamentul. In plus, cred ca m-a prins si putin soarele. Despre unghii, nu-ti mai spun – cam asa o voi tine de acum si pana la toamna, oricat le ingrijesc, arata tot neingrijit. Dar, trebuie sa facem si sacrificii. Cat despre roaba, nu-i asa ca e haioasa? E perfecta pentru gradinarit pentru ca e usoara si micuta si o manevrez usor pe aleile gradinii si ale curtii.

  2. cristina

    salvia trebuie tunsa?eu am salvie de 3 ani si nu am tunso

    • Andreea
      andreea

      Si cum arata? Eu am pus doua salvii anul trecut din cele care se gasesc la ghiveci. Au crescut niste tufe inalte cam de 50 cm si foarte stufoase. Asta de primavara pana toamna, iar toamna mi-a trecut prin cap sa o acopar cu celofan sa nu moara de frig. Acum, dupa ce am dat celofanul jos, avea ramurile negre si uscate. De aceea am tuns-o si m-am gandit ca poate daca nu a murit, din centrul plantei vor creste ramuri noi. Poate ideea de a o acoperi a fost proasta din start, nu stiu. Tu cum procedezi cu salvia iarna? Te rog sa imi raspunzi, m-ar ajuta un sfat in legatura cu ea deoarece ne place foarte mult si o folosim des la gatit. Multumesc.

  3. cristina

    eu nu o acopar deloc si e in zona de munte,e neagra si a mea dar da frunze verzi cam prin aprilie ,eu numai florile la tai si le bag in otet(pt aroma)cu lavanda la fel procedez

    • Andreea
      andreea

      Am inteles, la anu” nu o voi mai acoperi. Insa cred ca nu are ce sa-i dauneze tunsul pe care i l-am aplicat. La fel am si niste tufe de rozmarin, le-am acoperit peste iarna si am tot folosit din el, acum au ramurelele uscate, insa cred ca ii vor da in curand verzi. Il voi tunde si pe acesta putin, sa il mai intineresc. In Franta, prin Provence sunt pe marginea drumului ca gard viu, nu le ingrijeste nimeni si cresc mari si frumoase. In piata nu gasesti rozmarin, iar eu cand am fost acolo am adunat de pe marginea drumului pentru o mancare. In fine, acolo este mai cald, practic iarna sunt peste 0 gr C, insa cred ca le putem aclimatiza si la noi.

      • cristina

        la mine in zona rozmarinul si laur(foi de dafin)nu au rezistat iarna asta si au fost acoperiti

      • Andreea
        andreea

        Rozmarinul meu totusi cred ca are viata in el, abia in weekend l-am dezvelit si astept acum. La fel si dafinul, asta arata mai rau – dadea semne de oboseala inca din toamna. Daca au murit, voi cumpara iar de la Brico cate 1-2 plante si le voi planta. Din ele imi ajunge sa consum toata vara, iar eventual toamna voi aduna frunzele dafinului si le voi usca.

  4. cristina

    mazare pui in gradina?daca da ,cum o pui pe rand sau cu cuibu,eu am pus pe rand dar o vecina mai batrinica a zis ca trebuie in cuib ca fasolea ,si acum nu stiu ce o sa iasa

    • Andreea
      andreea

      Eu o pun pe rand si sprijinita pe un spalier – anul asta va fi pe spalier mai micut (mi-a promis sotul meu ca imi construieste cu lemn la capat si sarme intre – il voi poza si vi-l arat) anul trecut insa am improvizat ceva dintr-un rest de “sarma de Buzau”. Oricum, chiar daca este pitica trebuie sprijinita si legata de ceva, ca altfel cade pe pamant si se noroieste si nu creste cum trebuie. Dar eu o pun pe rand, de altfel asa arata si pe cutia cu seminte.

      • cristina

        mersi de raspuns acum sa vad ce va rasari din mazare

      • Andreea
        andreea

        Pai, simplu: MAZARE! Eu pun mazare si acum, primavara devreme, apoi, dupa vreo 2-3 saptamani mai pun o transa, si inca una … astfel am mazare proaspata toata vara si ce este in plus fata de ce consum, congelez. Asa procedez cu mai multe legume.

      • cristina

        eu sunt destul de incepatoare cu gradina, ne ocupam cu cresterea albinelor si nu am asa mult timp .dar toata vara culegem legume proaspete si satisfactia e mare.

      • Andreea
        andreea

        Si eu ma ocup doar in weekend de gradina, asta deoarece in timpul saptamanii ajung acasa in general dupa 18.00 – 18.30. In plus, chiar in primavara asta intentionez sa imi achizitionez 2 stupi de albine, asa, pentru relaxarea mea. Am auzit povesti atat de frumoase despre ele si cred ca mi-ar placea foarte mult sa le ingrijesc (si sa le exploatez putin, e adevarat, asa, pentru familie). Felicitari pentru ca ai o ocupatie atat de frumoasa!

  5. cristina

    bafta pt viitoarea stupina

  6. cristina

    eu acum am samanat castraveti,pepene galben si verde sper ca nu m-am grabit

    • cristina

      in pahare am pus cate 3 seminte

      • Andreea
        andreea

        Este foarte bine, daca sunt seminte de calitate vor iesi toate cele trei plante. La castraveti poti sa le separi cand le muti in gradina, iar la pepeni poti sa lasi doua plante/cuib, dar sa respecti distanta dintre cuiburi asa cum scrie pe plicul cu seminte, ca sa aiba loc sa se dezvolte. La fel si la dovlecei. Eu anul trecut am lasat 3-4 plante/cuib si a crescut un gen de jungla si cu greu mai ajungeam la fructe. M-am cam lacomit si apoi mi-a parut rau.

    • Andreea
      andreea

      Si eu am pus castraveti si sunt deja marisori, au 3 frunze. Pepene pun doar galben si probabil il voi semana direct in gradina, insa peste o saptamana-doua. Daca l-ai pus in casa, e ok, doar ca atunci cand va creste destul de mare si il scoti in gradina, te sfatuiesc sa il uzi bine si sa il acoperi cu bidoane taiate (ca pe trandafiri) si sa il lasi pana ce afara nu mai exista pericol de inghet sau vant puternic. Le lasi asa 7-10 zile sa se aclimatizeze.
      Poti sa pui si dovlecei, cativa doar, apoi restul semeni direct in gradina, insa cei pusi in casa vor avea un avans.

  7. Alexandra Toszo

    va rog ,sunt novice, anul asta vreau sa incep sa plantez cate ceva in gradina,legume,inca sunt in covalescenta ,dupa fractura glezna,merg in carje,vreau sa fac ceva cu gradina mea, e visul meu, ghinion ci piciorul dar nu vreau sa pierd anul asta ..De abia asteptam sa lucrez in gradina..Ma putet iajuta de unde cumparati seminte,ce legume se pun in rasaduri pt repicat si care direct in gradina.Ne-am mutat de curand in zona de munte.multumesc frumos,mi-ar prinde bine un sfat.

    • Andreea
      andreea

      Buna, Alexandra. Probabil nu ti-ai dat seama, cautand informatii pe mai multe pagini, ca mi-ai pus cam aceleasi intrebari si la articolul Repicarea rasadurilor. Ti-am raspuns acolo, iar daca doresti si alte informatii, nu ezita sa ma intrebi. Te ajut cum pot cu mare placere. Acum trei ani si eu eram in situatia ta – mutata la tara si cu o curte plina de balarii (dar fara ghips :) ) Te mai astept. Te salut!

  8. mitru

    Stimate domn, am o intrebare : de ce faci lucrarile duminica ?

    • Andreea
      Andreea

      Draga Mitru – in primul rand, sunt o ea – Andreea. In al doilea rand, citesc in intrebarea ta o anumita nemultumire cu privire la munca mea de duminica, si nu stiu exact de ce te-ar nemultumi? Dar o sa iti raspund totusi la intrebare – pentru ca in cursul saptamanii merg la serviciu, iar de gradina ma pot ocupa doar in weekend. Sambata este prea scurta… Insa sunt sigura ca El nu se supara pentru ca muncesc. Avem noi o intelegere…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Calendar 2012 – Luna aprilie in gradina mea - [...] vreti sa stiti cu ce m-am ocupat in luna martie in gradina, cititi postarea Luna martie in gradina mea . …
  2. Experiment – Stratul pentru morcovi - [...] Stratul este din acela ridicat, facut din lemn, asa cum am aratat si in urmatoarele articole: Luna martie in …

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *