Cum se seamana ridichile
Imediat ce se dezgheata pamantul si se zvata atat cat sa putem sa il sapam si greblam, plantam ceapa din arpagic, usturoiul si ridichile. Uneori acest lucru se intampla in luna februarie, insa anul asta nici pana la 10 martie nu am putut planta.
Ridichile se pun astfel: Dupa ce sapam si greblam bine pamantul (trebuie sa fie bine afanat, pentru ca ele se dezvolta in pamant), facem un santulet in linie dreapta cu o sapa sau cu orice alt instrument de gradinarit, adanc de 2-3 cm. Puneti un semn la un capat si la altul al santului, cu o funie prinsa de doua lemnisoare, ca in functie de el vom pune si cel de-al doilea rand de ridichi. Si vom vrea ca randurile sa fie cat mai drepte!
In interiorul santului presaram in linie dreapta semintele de ridichi (pot fi din cele rotunde, lunguiete, albe etc), la o distanta de 2-3 cm una de alta. Este o treaba migaloasa, pentru ca semintele sunt foarte mici. Apoi acoperim cu pamantul de pe marginea santului semintele, batatorind usor cu mana. Masurati 20 cm de la primul rand si mutati semnul. Acolo faceti cel de-al doilea santulet si asa mai departe.
Au aparut niste seminte de ridichi pe banda de hartie – practic sunt niste panglici din hartie in care sunt prinse, din loc in loc, semintele de ridichi. Eu am incercat din astea anul trecut si am luat si acum. Sunt foarte bune, iar ridichile rasar la distanta una de alta, astfel ca nu trebuie sa le mai rarim. Daca aveti seminte pe banda de hartie, in santulet intindeti acete hartii, apoi acoperiti-le cu pamant.
Dupa ce terminam cu semintele, udam pamantul bine si in cateva zile vom observa ca incep sa apara frunzulitele din pamant. Daca aveti si un celofan sa le acoperiti, le va ajuta la crescut. Acesta va trebui indepartat dupa ce frunzele vor creste destul de mari, pentru a nu le turti. Sunt si niste folii speciale dintr-un material alb foarte subtire, si acelea sunt foarte bune.
Daca plantele rasar prea dese (trebuie sa fie loc intre ele sa se dezvolte o ridiche marisoara), trebuie rarite. Smulgeti din pamant fara mila, altfel ridichile vor ramane prea mici pentru a fi consumate. Si atunci cand incepeti sa le consumati, smulgeti ridichile din loc in loc, nu la rand, din acelasi motiv.
Udati-le din cand in cand, daca este nevoie, insa nu prea tare, altfel ridichile se vor iuti si se vor inmuia. Consumati-le proaspete, inainte sa devina seci.
Daca vreti sa faceti seminte de ridichi pentru la anul, atunci cand le adunati mai multe, puneti deoparte cateva ridichi dintre cele mai frumoase (forma frumoasa, sa fie tari), taiati-le frunzele lasand doar 4-5 cm din ele si replantati-le in gradina, la distanta una de alta. Vor creste inalte, iar in varf vor face niste teci cu seminte. Lasati-le sa se coaca, apoi taiati-le, puneti-le la uscat si adunati semintele. Acestea se pun la pastrare intr-un pliculet sau intr-un borcanel. Notati anul, deoarece in general semintele sunt valabile doar doi-trei ani, apoi este posibil sa nu mai rodeasca.
Alte Articole
6 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks
- Calendar 2012 – Luna Martie - [...] textila si celofan. Daca nu stii cum, citeste articolele mele anterioare: Cum se cultiva salata ; Cum se seamana ridichile …
- Prima recolta din gradina mea - [...] gradina mea. PS Daca nu stiti cum se seamana ridichile si ceapa, cititi postarile mele anterioare: Cum se seamana …
Buna Andreea, imi spui si mie de unde ai luat semintele de ridichi pe banda de hartie? Si vreau sa te mai intreb despre flori. Am facut anul asta o “fixatie” cu trandafirii, mai ales ca s-a deschis si “dedemanul” asta nou care este chiar in drumul meu. Am un loc de vreo 30 mp pe care voi planta trandafiri si alte bulboase de primavara, si mi-ar prinde bine sa schimb idei si sfaturi, mai ales ca 4 dintre ei sunt englezesti si n-as vrea sa-i stric din frageda pruncie.
Buna, Si eu am fost la Dedemanu asta nou si mi-a placut foarte mult spatiul rezervat gradinilor. Seminte de ridichi pe hartie am luat de la Brico, au un stand separat (micut, dragut si din lemn) situat perpendicular pe standul mare unde sunt expuse semintele de gazon. Sunt seminte marca Buzzy Seeds (Olanda). Incearca de la ei si semintele de rosii (inima de bou, cherry galbene si tigrate – le poti cumpara cu toata increderea. In legatura cu florile, sa ai in vedere ca locul unde plantezi bulbii nu trebuie sa fie acelasi cu trandafirii, chiar daca ei infloresc in perioade diferite – trandafirii trecuie sapati de cateva ori pe an, iar daca acolo vei avea bulbii, ii vei strica. Eu am trandafirii pusi separat, iar cand ii vei planta acum, pune-le deasupra bidon de plastic taiat (din cel de 5 l) si lasa-l asa pana in mai, cu dopul inchis si inconjurat bine cu pamant. Astfel planta se va prinde si nu va fi nici un pericol sa ii pierzi.
Eu am bulbii pusi intr-un rond lung de aprox. 10 m si lat de 30-40 cm (pe o latura a casei). Primavara, cand lalelele, irisii si zambilele se trec, le tai frunzele si tulpinile si le mai las doar 3-4 cm din ele – cu timpul se usuca complet. Printre ele, dupa ce le tai, plantez petunii mov (le cumpar mici-mici si cresc adevarate tufe, imbraca foarte bine spatiul alocat lor) – acestea toamna tarziu se usuca si atunci le tai si pe ele si las asa terenul liber pana primavara, cand rasar lalelele etc. Si tot asa. O sa scriu zilele viitoare despre flori, ca nu am stiut pana acum ca ar putea fi de interes si o sa iti arat si fotografii. Daca mai ai intrebari, iti voi raspunde cu mare placere.
Servus,Andreea!Am o mare problema,poate ai un sfat pentru mine: mi-au aparut la ridichi niste purici,musculite,nu stiu cum sa le zic, mici si negre care mi-au facut gaurele in frunze.Cu ce as putea sa le dau sa scap de ele??Merci frumos!
Servus! Am cautat pentru tine pe net, ca eu pana acum nu m-am confruntat cu problema asta. Cred ca ridichiile tale sunt atacate de puricele de pamant. Impotriva lui exista solutii chimice, bineinteles. Daca vrei sa folosesti chimicale, trebuie doar sa te duci la un magazin de tip Fermierul, sa le spui ce problema ai si ei iti vor recomanda un produs. Asta este varianta cea mai rapida. Ca metoda bio, unii recomanda dusarea puternica a plantutelor, in ideea ca puricii vor fugi de apa. Sau presararea de cenusa. Daca mai semeni o serie de ridichi, sa o faci intr-o alta zona a gradinii. La fel orice alta leguma din aceeasi familie, toate vor fi atacate de acesti purici. Succes in lupta cu ei!
andreea buna ziua cum socoti voi reusi acum cu ridichea in sera
Desigur, samanta de ridiche germineaza la temperaturi mici. Daca va fi necesar si da inghetul, poti sa pui deasupra lor o folie de plastic, vor creste sub ea. Poti semana si salata, ceapa, usturoi. Spor la treaba!