Plantarea cepei de toamna
Ceapa de toamna se planteaza din arpagic in octombrie si noiembrie, pentru ca primavara devreme sa avem ceapa verde in gradina. Daca ati sarit peste aceasta etapa, insamantarea de toamna, nu disperati. Anul trecut eu nu am plantat doar primavara devreme, odata cu ridichile si s-a facut un pic mai tarziu, dar s-a facut. Anul acesta am pus si acum, toamna, si voi planta si primavara, ceapa care sa ma tina toata vara si sa pun putina la pastrare si pentru iarna. Iar ca sa aveti ceapa verde toata vara, o data la 2-3 sapmanani puteti sa mai plantati 20-30 de fire de ceapa. Daca o consumati verde, bine, daca nu, o lasati in pamant si ea se va dezvolta si o veti scoate din pamant toamna. Eu am plantat arpagicul acum o saptamana. Sper sa se faca pana la Paste, care la anul va fi, am impresia, pe 15 aprilie. Am procedat asa.
Mai intai am ales arpagicul sanatos si am aruncat pe cel care era un pic moale sau fara foi. Am curatat, sapat si greblat bine pamantul unde urma sa plantez si apoi, cu o ata, am trasat o linie dreapta. Am facut apoi cu sapa, pe langa aceasta linie, un santulet adanc de 8-10 cm. (ceapa de toamna se planteaza la o adancime mai mare fata de cea de primavara, ca sa nu inghete).
Am luat apoi arpagicul si l-am infipt usor in pamant, la o distanta unul de altul de 5-6 cm. Am masurat apoi cu o ruleta o distanta intre primul rand si urmatorul de app 20 cm, am mutat ata si am acoperit cu pamant primul rand de ceapa. Am mai facut apoi un santulet, la fel ca prima data si am procedat in continuare la fel.
Am folosit, pentru a nu batatori cu picioarele pamantul, o scandura de lemn, pe care am tot mutat-o pe pamant. Am pus astfel 5 randuri de ceapa, cam 200 de fire, mult prea mult pentru familia mea, insa am spus ca poate se mai strica din ea daca o fi o iarna grea. Daca va fi prea multa, o impart si eu la cunoscuti. Daca aveti compost facut din timp, puteti sa puneti deasupra, peste pamant, o paturica de cativa centimentri, pe care primavara, cand dispare pericolul inghetului, sa o inlaturati cu o grebla. Eu nu am pus nimic, doar am plantat arpagicul la adancime mai mare decat o fac primavara.
Important! Ceapa nu trebuie sa se cultive pe acelasi sol decat o data la 3-4 ani. Cel mai bine creste in locul unde au fost urmatoarele culturi in anii precedenti: mazare, fasole, tomate. Aceeasi regula este valabila si pentru usturoi.
6 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks
- Primavara in gradina - [...] si arpagic de ceapa rosie) si niste usturoi. Daca nu stiti cum se procedeaza, cititi articolele mele Plantarea cepei …
- Calendar 2012 – Luna Martie - [...] stii cum, citeste articolele mele anterioare: Cum se cultiva salata ; Cum se seamana ridichile ; Plantarea cepei de toamna - …
- Prima recolta din 2012 - [...] cum se seamana ridichile si ceapa, cititi postarile mele anterioare: Cum se seamana ridichile , Plantarea cepei de toamna ; si …
buna ,am cumparat arpacic de ceapa rosie ,dar eu nu stiu cum se comporta in gradina ,ii trebuie o ingrijire mai speciala?
eu o stiam de ceapa de balta,sau sunt mai multe soiuri?
Si eu am cumparat arpagic de ceapa rosie si in plus si arpagic de ceapa alba (Snowball, de la Dedeman). Intr-adevar, cea rosie este de mai multe feluri – una rotunda si mai tare, fiind si mai iute, alta lunguiata si mai pufoasa – asta e mai dulce. Si probabil ca mai sunt si alte feluri. Este prima data cand am gasit si eu arpagic din asta pe piata, deci pana acum nu am mai plantat decat ceapa galbena. Insa toate tipurile de arpagic se planteaza ca si ceapa galbena si se ingrijesc la fel.
NU MAI LUATI seminte si rasaduri de provenienta straina.Nu ati aflat pina acum ca toate sint modificate genetic ca sa nu mai vorbim ca multe seminte nu germineaza fiind sterile pentru ca asa sint concepute pentru a cumpara mereu de la ei? Comandati-va seminte de la Banca de gene din Suceava,romanesti si pastrati semintele de la an la an.In curte pun balegar si am avut rosii Inima de bou de doua/kg.
Buna, Ozana! Eu cumpar seminte din strainatate de cand am gradina si am fost foarte multumita de ele, de multe ori in comparatie cu cele autohtone, de la Agrosel, de exemplu. Nu stiu de ce esti asa categorica, sunt tari in Europa cu traditie in gradinarit mai mare decat avem noi, si acolo gasesti fel si fel de soiuri, multe dintre ele soiuri antice, nemodificate. Si chiar daca sunt modificate, se procedeaza la incrucisari intre soiuri din dorinta de a se imbunatati caracteristicile, si nu vad ce este rau in asta. Oricum, pe pliculetele de seminte hibride este scris acest lucru, si este la alegerea ta daca cumperi sau nu. Nu sunt de acord sa ne limitam la cateva soiuri de legume cand in lumea asta mare sunt mii si mii de soiuri. Sa ne bucuram de ele, pentru ca multe sunt chiar deosebite – dovlecei fara seminte, rosii cherry, dovleci uriasi, morcovi rosii, cartofi violeti… De exemplu, stiai ca Inima de Bou nu este soi romanesc? Se face o confuzie, dar soiul a fost importat din Franta. Este laudabila initiativa celor de la Banca de Gene din Suceava, dar nu cred ca ei detin secretul legumei perfecte…
Cred ca am gresit mereu cu ceva cand am semanat ceapa sau usturoiul de toamna pentru ca in loc de ceapa anul urmator am cules …tot arpagic . Asa ca sunt dornic sa experimentez din reusitele celor cu mai multa experienta . Iulian
Mi s-a intamplat si mie asta o data, si m-am gandit ca nu am prea udat stratul respectiv si ca din cauza asta nu a crescut ceapa. Dar nu pot spune cu exactitate. Se mai intampla… Unele sunt reusite, altele mai putin, gresim, invatam, experimentam. Asa e cu gradina si gradinaritul. Salutari!