Rasaduri de doua saptamani

4 Mar, 2013 by

Rasaduri de doua saptamani

Ieri s-au implinit doua saptamani de cand am semanat primele rasaduri.
Le-am semanat pe data de 17 februarie. Nu le-am cumparat tort, dar le-am aliniat frumos pentru o sedinta foto. Ca sa le arat lumii.

Rosiile toate au facut primul rand de frunze adevarate, cele zimtate pe margine. Sunt micute deocamdata, dar sper ca creasca repede, astfel incat saptamana asta, in weekend, sa apuc sa le repic.
Le-am udat la cateva zile, atunci cand pamantul s-a uscat complet la suprafata. Le-am pus de fiecare data putina apa (cu un paharut mic de tuica :) ) si fara nici un altfel de adaos – doar apa. Le-am intors zilnic cu “spatele” la lumina, ca sa creasca cat mai drepte. Nu stiu cate grade sunt in camera, insa le pornesc un convector doar dimineata si seara, cateva ore/zi. In fiecare seara le aprind lumina pentru 2-3 ore. Le deschid zilnic geamul pentru 20-30 de minute. Asa am procedat la toate, nu doar la rosii.
Unele soiuri de rosii cherry au toate frunzele ca primele doua, fara crestaturi, asa cum arat si eu in pozele de mai jos. Daca primul rand de frunze de la rasadurile de rosii se usuca, nu intrati in panica.
La doua saptamani rasadurile mele de rosii arata asa.

Rasadurile de cherry galbene nu au frunzele zimtateFrunzele de la rasadurile de rosii au acum aceasta marimeAu inceput sa miroasa a tomateRasad de rosii de 2 saptamani

Ardeii se prezinta si ei destul de bine, la unii dintre ei se vede intre primele doua frunze o frunzulita mica-mica. Multi probabil ar avea nevoie de lupa ca sa o vada, dar eu stiu ca este acolo. :)
Totusi ardeii Yolo Wonder nu au rasarit pana acum. Acesti ardei pur si simplu nu vor sa creasca la mine. Este al treilea an cand ii incerc fara succes, iar semintele au fost produse de firme diferite. Daca nu cresc nici acum, renunt la ei definitiv. Vroiam si eu in gradina niste ardei din aia mari cum se vand la supermaket… Am pus totusi alte tipuri de ardei incercati anii trecuti si care au crescut frumos, deci nu disper.
La capitolul ardei – trebuie sa fac o marturisire – sunt obsedata de ardeii iuti – am semanat cred vreo 8-9 feluri (poate 10), de toate provenientele, culorile si formele. Pur si simplu nu ma pot abtine cand sunt in fata raftului cu seminte, si asta in conditiile in care consumul de ardei iute la noi in familie este moderat, sau chiar mic daca m-as raporta la mexicani. Dar mi se pare ca infrumuseteaza asa de frumos gradina! Cum isi schimba eu culorile toata vara. Si doar e Gradina Lui Ardei, nu?

Ardeii nu au perisori pe tulpinaArdeii la 2 saptamani

Vinetele au rasarit aproape toate, doar cele albe abia acum dau semne ca ar vrea sa iasa din pamant. Si cu astea albe nu prea am avut succes anii trecuti, dar nici nu mi-am pus ambitia cu ele. Anul asta insa nu ma las – o sa am si eu in gradina cateva vinete rotunjoare si albe la laptele.
Am mai pus rasaduri de varza rosie, gulii si busuioc.
Cam atat.

Vinetele au crescut inaltute - ele au perisori pe tulpina, ca si rosiilePrimele frunze de la vinete sunt ascutite, urmatoarele vor fi rotunjiteRasadul de guliiRasad de busuioc verde si mov

Alte Articole

36 Comentarii

  1. Ce rasaduri frumoase ai, recolte bogate iti doresc :)

  2. Cresc tare repede si arata perfect :) Nu cred ca la mine se vad frunzele adevarate mai mult decit la rosiile tale, si-s cu zece zile mai mari. Iar busuiocul inca nu l-am pus … bine ca mai vad ce mai seamana lumea, ca sa-mi fac un nod la batista :)
    Sa te vad ce-o sa faci cu toti ardeii aia iuti :)
    Apropo de vinete, din astea albe si rotunde am pus si eu in doi ani, dar la mine erau ca mingile de ping pong, in schimb in gradina socrului, din acelasi rasad au crescut ca-n poveste. Anul asta cumpar rasad de la pepiniera si ce-o fi o fi, macar s-or coace mai repede.
    Deci in weekend o sa transplantezi … poate te secondez de la distanta :)

    • Andreea
      andreea

      Of, eu am asa emotii in toata perioada asta cu rasadurile, de cred ca o sa innebunesc. Pana nu le scot in gradina (si mai sunt doua luni pana atunci), si pana nu vad ca sunt bine toate, nu ma linistesc. Ma bucur daca voi, cunoscatorii, le vedeti frumoase. Mai imi vine inima la loc.
      Vinetele astea albe sunt foarte smechere, inseamna. Poate socrul le vorbeste pe alta limba… Nu le-o placea romana. :) La mine in primul an nu s-a prins nici un rasad, si asta dupa ce m-am chinuit cu ele ca erau asa de mici, iar in anul urmator s-au facut ca la tine – mici-mici. E bine de tine ca la o adica ai pepiniere de unde sa cumperi rasad – la noi doar din piata, unde se gasesc numai porcarii. Mai bine ma lipsesc.
      Asta este planul pentru weekend, dar astept sa mai creasca. Pana plec in vacanta – 14 martie- trebuie neaparat sa le rezolv pe primele, apoi restul, semanate mai tarziu, dupa ce ma intorc. Am pus ieri si Principe Borghese, sa vedem cum vor fi.

  3. Nicoleta

    Buna Andreea! Dar semintele de castraveti si dovlecei se pun direct in gradina…nu e necesar sa facem rasaduri, asa este? Ai incercat si pentru ele vreodata?

    • Andreea
      andreea

      Am incercat si cu rasad, ele in casa au crescut frumos, dar cand le-am scos in gradina, au murit toate. Asta s-a intamplat in primul an de gradinarit, acum le pun direct in gradina. Prin aprilie, la inceput – in functie de vreme.

  4. Uau, felicitari! Sa creasca mari, sanatoase si cu roade multe :)

    • Andreea
      andreea

      Ce alta treaba au de facut decat sa creasca? Stii cum ne spuneau parintii cand eram mici – ce alta treaba ai decat sa inveti? Ei nu stiau ca noi aveam treaba si pe afara, cu copiii. Sper ca astea mici sa fie mai cuminti.

  5. Foarte frumoase si sanatoase rasadurile si ati avut lumina ca nu s-au alungit si cresc drepte. Sa aveti o primavara frumoasa plina de bucurii si realizari. La gradina super faina de expozitie pe care o aveti si rasadurile trebuie sa fie pe masura.

    • Andreea
      andreea

      Ma bucura aprecierile tale, mai ales ca stiu ca vin de la un gradinar priceput. E prea mult spus “gradina de expozitie”, dar nu ma supar. Ma bucur. :)

  6. cristina

    Frumoase rasaduri ,sper si eu sa reusesc sa le repic saptamana asta.brocoli si varza de bruxel cand se poate pune in gradina?

    • Andreea
      andreea

      La brocoli se face rasad din martie pana in iulie – daca vrei sa il consumi vara, faci rasadul acum, daca il vrei iarna, faci rasadul mai tarziu. Rasadul se repica atunci cand planta are 4 frunze, iar dupa 5-7 saptamani de la semanare poti sa il plantezi in gradina. Varza de Bruxelles poti sa o semeni in martie sau aprilie, si se recolteaza toamna, in octombrie-noiembrie.

  7. Roxana

    Nu ma pricep eu prea mult – doar sunt la inceput – dar din cate poze de rasaduri am vazut in ultimul timp, pot sa iti spun ca imi plac mult ale tale. Andreea, legat de repicare…am vazut la tine pe blog ca te-a sfatuit cineva sa nu folosesti pahare transparente (si eu am citit ca nu e bine). Dar eu nu am gasit pahare mari netransparente (si la rosii e nevoie de unele mai mari, nu?) – toate cele de 400-500 ml sunt transparente. Te rog spune-mi cum le-a mers la cele pe care le-ai repicat in astfel de pahare data trecuta. Ma gandeam sa repic tot in transparente si sa le asez in tavile negre de la Brico (stii tu, alea de flori).Poate asa se mai atenueaza efectul de expunere a radacinilor la lumina. Spor la repicat!

    • Andreea
      andreea

      E adevarat, pana acum am folosit pahare din plastic transparent. Am cautat si eu peste tot, inclusiv pe net, si nu se gasesc marima mare altfel. Rasadurile au fost in regula, nu stiu daca sau cat le-a afectat faptul ca le-am pus in pahare transparente. Ceea ce am observat era ca, pamantul fiind negru, prin paharul transparent se incingea foarte tare, atunci cand soarele poposea pe el. Dar ce urmari a avut acest lucru, nu pot spune, pentru ca pana acum am folosit doar asa (si a fost bine, cred eu). Anul asta, pentru ca am primit sfaturile pe care le-ai citit si tu, voi incerca, la randul de rasaduri care stau in prima linie langa fereastra sa le fac niste imbracaminti din hartie alba, infasurata ca un cornet si prinsa cu capse. Celelalte rasaduri, care se afla in spatele primului rand, le las fara. Iar daca voi vrea sa inlocuiesc rasadurile din prima linie, sa le dau mai in spate si sa pun altele la lumina, voi muta imbracamintea de hartie la alte pahare. Tavile negre de la Brico cred ca sunt cam joase, si in plus au prea putine alveole. O sa vezi ca rasadurile repicate vor ocupa mult spatiu. Spor la treaba!

      • Roxana

        Ce bine zici, Andreea, asa o sa fac si eu. O sa le fac hainute de hartie. Si o sa le capsez. Da, ai dreptate, sunt prea putine alveolele. Am vazut asta aseara cand am pus niste pahare de rasad de castraveti. Mult succes in continuare!

      • Andreea
        andreea

        Multumesc la fel, Roxana. Un 8 Martie plin de iubire iti urez!

  8. Angelikue

    Foarte frumoase :)
    Si eu m-am abtinut cu greu in fata raionului de seminte, mai ales la cei iuti :) )
    Noi nu consumam si tot ma tenteaza plantutele

    • Andreea
      andreea

      Si sunt si speciile alea de ardei ornamentali, asa de frumosi – tufele fac ardei de toate culorile, de la verde, galben si portocaliu, la rosu si violet. Am luat si din aia, m-am gandit sa ii pun in ghiveci sa orneze masa de pe terasa. Planuri. Cred ca masa asta ar trebui sa fie foarte mare pentru toate. :)

      • Angelikue

        Din cei colorati divers am avut anul trecut.
        Foarte frumosi, intr-adevar, dar cresc greu…

      • Andreea
        andreea

        Pai timp avem. :)

  9. Ce frumoase sunt, sa se faca mari mari si sa rodeasca mult!

  10. Superbisime rasaduri:))
    Stiai ca daca le mangai cresc mai repede? Sau asa imi place sa cred:)
    Pupicei!

  11. deja sunt rasarite? buna treaba. abia am pus semintele vineri. si au iesit doar 3 firicele super firave de praz.

    • Andreea
      andreea

      Eu cu prazul nu am avut noroc anul trecut, asa ca anul asta nu am mai incercat. Daca iti iese, sa pui pe site ce si cum, sa invatam si noi. Daca ai semanat vineri, de 8 Martie ar trebui sa fie rasarite rosiile, si peste o zi-doua vinetele si ardeii. Cadou frumos de ziua mamei.

      • Andreea, nu vrei sa ne inveti si cum se planteaza asparagusul(sparanghel)?:)

      • Andreea
        andreea

        Ba as vrea, mai mult pentru experienta de a face ceva nou, ca gustul nu ni se pare prea grozav. Cred ca este mult supraevaluat. Dar am inteles ca ar trebui sa imi procur niste rasaduri si ca abia in al doilea an rodeste, nu? Stii tu mai multe despre asta, de exemplu de unde pot cumapa rasaduri sau cum se inghijesc?

  12. Jos palaria. Rabdarea mea nu poate sa imi permita sa fac asa ceva; asa ca… si anul acesta voi cumpara rasadurile.
    Felicitari

    • Andreea
      andreea

      Este foarte simplu, crede-ma. Poate incerci doar cu 2-3 tavite, iar daca te vei enerva pe ele, poti sa le arunci, ca nu e mare paguba. :)

  13. Arata foarte bine rasadurile tale, se vede ca nu e primul an in care faci rasaduri! Sa te bucuri de roade bogate!

    • Andreea
      andreea

      Multumesc frumos, Aurelia. Am fost in vizita pe la tine si am vazut solarul de anul trecut cu rosii si castraveti. Arata foarte bine, iar daca anul asta faci si rasaduri proprii, satisfactiile vor fi si mai mari. Spor la treaba si tie, sa iti creasca rasadurile mari si sanatoase.

  14. Laura_0674

    Dragilor,
    rasadurile mele de rosii (cred ca am vreo 10 soiuri diferite) anul acesta au crescut foarte greu, adica acum au 10-15 cm si sunt puse la jumatatea lui februarie. In plus, ce ma uimeste cel mai tare, este faptul ca toate plantele s-au facut violet, nu sunt verzi. Conditiile in care le-am tinut sunt aceleasi ca anul trecut, chiar unele dintre soiuri si sursele de seminte sunt aceleasi, iar anul trecut au crescut repejor si erau verde inchis. Aveti vreo idee de ce se intampla asta? Sa fie pamantul de vina? (e cumparat de la Bricostore, dar bineinteles ca nu l-am nimerit la fel cu cel de anul trecut)

    • Andreea
      andreea

      Draga Laura, personal nu am habar de ce ti-au iesit rasadurile violet, mai ales ca din aceleasi seminte ai folosit si anul trecut. E adevarat ca unele rosii cand sunt micute sunt verde-violet, insa se pare ca la tine e vorba de altceva. Si eu ma gandesc tot la pamant, si mai ales la aciditatea lui. Poate sunt si ele influentate de asta ca si hortensiile. Pentru a le stimula cresterea, te-ai gandit sa le pui si niste ingrasamant? Este pe piata ingrasamant lichid Bio pentru legume. Cred ca le-ar ajuta, doar sa ai grija cu dozajul, iar pamantul inainte de aplicare trebuie sa fie deja ud. Daca alti prieteni ai mei vad si alta cauza sau rezolvare pentru problemele Laurei, va rog sa folositi pagina mea. Salutari, Laura, si o primavara cat mai frumoasa!

      • Laura_0674

        Multumesc pentru punctul de vedere. Si eu inclin sa cred ca este pamantul de vina. Acum au un singur rand de frunze adevarate si au intepenit asa. Azi sau maine o sa duc cateva in gradina, sa vad cum evolueaza. Ori mor, ori traiesc. Macar sa mai am timp sa cumpar alte rasaduri, desi am tot felul de soiuri ciudate pe care mi-ar placea sa le vad rodind.

      • Andreea
        andreea

        Daca sunt micute, nu te grabi sa le scoti in gradina. Mai lasa-le un pic in casa si da-le caldura. Anul trecut eu am facut aceasta operatiune la sfarsitul lui aprilie si la inceputul lui mai. Timp mai este, iar daca vei avea probleme cu ele, rasaduri in piata cred ca mai gasesti – abia au aparut.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *