Meniul nostru de weekend – friptura din muschi de porc, pizza fritta, aripioare la rotisor
Cam acesta a fost meniul nostru de week-end-ul trecut. Sa nu intelegeti ca am mancat 2 zile doar asta, insa asta este esentialul. Noi facem piata in fiecare vineri si atunci hotaram si ce vom gati in week-end. Cand spun “vom gati” ma refer in special la sotul meu, eu doar ajut. Meniul in facem impreuna, in functie de pofta, de ce gasim bun la supermarket, de cine ne vine la masa.
Saptamana asta am mancat: Friptura din muschi si coaste de porc cu ceapa caramelizata si cartofi la cuptor, Pizza fritta (adica prajita in tigaie) si Aripioare la rotisor lipicioase.
Dar sa incepem cu inceputul.
Friptura din muschi si coaste de porc cu ceapa caramelizata si cartofi la cuptor
Pentru friptura avem nevoie de un muschi de porc, 2 folii de bacon, niste coasta de porc, usturoi, unt, cateva crengute de cimbrisor proaspat, cimbru uscat, ulei de masline, sare, piper, 2 pahare de vin alb sec.
Se fac cateva buzunarase in muschi cu un cutit si in ele se pun cativa catei de usturoi si bucatele de unt. Se sareaza zi se pipereaza. Se pun pe el cateva crengute de cimbru si se infasoara apoi muschiul cu feliile de bacon si se leaga bine cu ata. Se pune intr-o tava mai inalta niste ulei de masline si in ea se pune apoi muschiul impreuna cu coastele (sarate si piperate si ele). Se presara deasupra cimbru uscat si se pun din loc in loc bucatele mici de unt si cativa catei de usturoi, ca in pozele de mai jos. Daca nu aveti tava cu capac, puteti acoperi cu folie de aluminiu.
Se baga tava in cuptorul incins in prealabil si se lasa la 180 gr.C o ora. Atunci se adauga 2 pahare de vin alb, se acopera la loc si se mai lasa la cuptor app inca o ora (pana cand muschiul devine fraged).
Intre timp se prepara Ceapa caramelizata si Cartofii la cuptor
Avem nevoie de cateva cepe mai mici, sare, piper, otet balsamic, cimbru uscat, ulei de masline - ceapa asta este delicioasa, va iesi moale, lipicioasa si un pic dulce.
Ceapa se curata si se taie sferturi, se pune intr-o tava, se sareaza si se pipereaza. Se adauga putin cimbru si ulei de masline si se amesteca bine. Se stropeste din abundenta cu otet balsamic, apoi se baga tava in cuptorul incins la 180 gr C pentru app 30 de minute, pana cand ceapa devine moale si lipicioasa.
Pentru cartofii la cuptor avem nevoie de cartofi, bineinteles, usturoi, ulei de masline, otet balsamic, sare, piper, 2 curengute de rozmarin. Cartofii se curata, se taie bucati mari si se pun intr-o tava, unde se amesteca cu sare, piper, acele de la rozmarin, ulei de masline, putin otet balsamic si cativa catei de usturoi in coaja zdrobiti usor cu palma. Se baga apoi in cuptorul incins la 180 gr C si se lasa cam 30 de minute. Din cand in cand se amesteca, pentru a nu se lipi. Cartofii trebuie sa fie moi in interior si cu o crusta usor rumenita la exterior.
Se pot servi impreuna cu aproape toate felurile de friptura (de vita, miel). As fi vrut sa va arat si fotogradii cu ele aranjate pe farfurie, insa din pacate, mi s-a terminat bateria la aparat exct cand ma pregateam sa fac poze. Oricum, cred ca va puteti face o idee despre cum arata. Am servit totul cu o salata de muraturi.
Despre Pizza fritta si Aripioare la rotisor va spun maine. Sper ca felul de mai sus sa va inspire.
Nu e bine sa citesc retetele de aici seara…clar, nu e bine
O sa visez toata noaptea )
Si mai ales daca ti-e foame. Imi pare rau daca ti-am facut rau.
Pai…sa nu-ti para )
Am si eu de unde fura diverse idei.
Ce bine sa ai un sot care indrageste bucataria
arata tare bine, as face de Craciun