Cum se ingrijesc capsunii

17 Mai, 2012 by

Cum se ingrijesc capsunii

V-am mai spus despre caspunele mele, insa o sa ma repet putin. Sunt plantate primavara trecuta, imediat cele care s-au prins au facut flori si fructe, iar acesta este al doilea an de rod.
Le-am adunat din mai multe locuri – am comandat de pe internet de la vreo doi gradinari autohtoni, dar majoritatea stolonilor au fost prea mici si nu s-au prins si am mai primit si de la niste colegi ai mamei mele stoloni mari, care imediat plantati au si inflorit. Si au rodit toata vara si toamna - pe ultimele capsune parguite le-a prins bruma. Am fost foarte multumita de ele anul trecut, iar anul asta se pare ca imi vor intrece asteptarile – tufele au crescut foarte mari, au inflorit abundent si acum sunt pline de capsune. Prima capsuna s-a copt astazi si mai sunt cateva parguite.
Sa va spun cum le-am ingrijit, poate va ajuta. In primul rand, capsunele sunt iubitoare de soare, iar eu le-am acordat in gradina mea un loc insorit de aprox 15 mp. Le-am udat zilnic sau la doua zile imediat ce au inceput sa faca flori si intreaga vara. Le-am udat seara cu un aspersor cam 15-20 de minute.
Inainte sa le plantez am pregatit terenul – l-am sapat bine si l-am ingrasat cu gunoi de grajd uscat. Se adauga gunoi de grajd uscat in fiecare toamna la radacina tufelor. Daca nu aveti gunoi de grajd, puteti sa folositi un ingrasamant lichid special pentru capsune, eventual Bio. Acesta se foloseste diluat cu apa (asa cum scrie pe sticla) o data sau de doua ori in perioada de inflorire. Eu in primavara trecuta, am ingrasat pamantul cu gunoi de grajd, iar dupa ce am plantat stolonii, am stropit si cu un ingrasamant de acest fel.
Am plantat stolonii la distanta de 30-35 cm unii de altii, avand in vedere ca tufele de capsune cresc in timp destul de mari. Pe parcursul verii, atunci cand capsunele mele au inceput sa faca proprii stoloni, i-am lasat sa se infiga in pamant, deoarece mai aveam spatiu liber in gradina si am dorit sa ii inmultesc. I-am rarit si replantat in primavara aceasta, iar acum si acestia au fructe. Atunci cand nu doriti sa ii inmultiti, neaparat taiati stolonii periodic, pentru a nu lua din puterea plantei-mama si a stimula rodul.
In timpul verii, am curatat periodic stratul cu capsune de buruieni, care cresteau ca Fat Frumos in umbra racoroasa a capsunelor. La fel, am sapat pamantul din cand in cand, pentru ca apa sa fie cat mai bine absorbita. Daca in timpul rodirii apar frunze uscate, inlaturati-le cat mai repede, deoarece pot fi bolnave si pot imbolnavi si restul plantei sau plantele din jur.
Toamna, dupa ce am adunat din gradina ultimele capsune, am adus cateva galeti cu gunoi de grajd uscat si am pus cu o lopatica la radacina fiecarei plante. Nu le-am mai curatat frunzele care s-au uscat pana primavara, ca sa le tina de cald.
Iar primavara, dupa ce au dat semne de viata si le-au crescut primele frunze, am facut curatenie (pe 8 aprilie, mai exact) – am adunat toate buruienile, frunzele uscate, am taiat tijele care plecau de la planta-mama spre noile plantute tinere, am sapat si am replantat capsunele prea aglomerate in zona din gradina unde aveau mai mult spatiu. Despre aceasta operatiune am scris si aici – Luna aprilie in gradina mea .
Am inceput sa le ud la doua-trei zile. Imediat au inceput sa creasca, parca la comanda. Cand afara s-a incalzit si au inceput sa infloreasca, le-am udat zilnic. Acum fiecare tufa din cele de anul trecut are in acest moment 15-25 de capsune, plus alte cateva flori. Capsunele tinere, plantate in primavara asta, au si ele 5-10 fructe. Dupa ce se coc astea, vor face alte flori si tot asa.
De cand am facut prima curatenie si pana acum le-am mai curatat de buruieni de doua ori si le-am sapat tot de doua ori. Au inceput sa faca stoloni si inainte de a apuca sa se infiga in pamant, ii tai.
Cam atat. Daca doriti capsune bogate, udati-le! Este esential.
Abia astept sa mananc o Pavlova facuta cu propriile fructe rosii! Maine-poimaine.
Tufa de capsune plina de fructePrima capsuna coapta de anul astaFraguta cu ciocolata/Cu caspuna amestecata/Si cu frisca mulca, mulca (Robotzi)

Alte Articole

24 Comentarii

  1. Foarte frumosi capsunii ,si eu am in gradina o parte un soi italian ,o parte unul spaniol,daca de soiul spaniol sunt foarte multumita de cel italian nu.
    Desi fac fructele la fel de mari sunt fade la gust si acrisoare,iar soare au suficient ambele soiuri.
    Anul acesta in primavara au facut 1 an,anul acesta mi-am propus sa gust de la fiecare tufa si voi lega un fir de ata doar la stolnii care sunt buni,ceilalti ii voi indeparta la primvara viitoare urmand sa plantez in locul lor doar stolni buni.
    Din pacate ai mei nu rodesc decat o singura data,am auzit ca sunt soiuri care au 5-6 roduri pe an si infloresc pana toamna tarziu.
    Am tot cautat si anul acesta si nu am gasit pe la magazinele de Bricolaje,poate am noroc la anul.
    Oricum o prietena a vecinei mele are deja catva stolni de acest gen si i-a promis in toamna ca ii va da catva.
    Binenteles ca ii va imparti cu mine asa cum facem de fiecare data cand avem ceva nou prin gradina.
    Intrebarea mea este oare se vor prinde de toamna???
    Pentru ca eu doar cu cei din primavara am avut noroc,asta toamna am vrut sa imultesc catva stolni ,dar nu mi-a iesit,s-au prins doar catva,desi aveau radacini destul de bune si au fost udati constant.
    Deja mi-ai facut pofta de capsuni,o sa fug la piata sa iau catva,ca pana ajung eu in week la tara mai sunt cateva zile.
    Sper ca si la mine s-au copt destui,ultima data cand i-am vazut ereau in parg acum sper sa ii gasesc copti!

    • Andreea
      andreea

      Cel mai sigur este asa, sa primesti, nu sa cumperi. Doar asa poti sa fii sigura de care sunt. La mine a fost noroc, ca as fi plantat in gradina orice fel de capsuna, doar sa fie. Imi amintesc cumva de copilarie si de bunici, cand stateam impreuna la curte. Ideea ta cu panglicile este buna, altfel nu vad cum ai putea sa faci selectia. Nu stiu nimic despre plantarea stolonilor toamna, eu i-am lasat prinsi inca de planta-mama pana primavara si abia atunci i-am separat. Poti sa rogi vecina sa ii dea primavara, ca practic dupa ce se inceteaza productia nu conteaza daca mai lasa cateva luni stolonii sa creasca. Daca capsunele tale erau parguite, in mod sigur vei aduna cel putin un castronel, macar pentru copii.

  2. gigi

    Eu am plantate capsuni in caldari cum pot fi intretinute ,cum se raresc ?

    • Andreea
      andreea

      Capsunii se inmultesc prin stoloni, care cresc sub forma de coarda si se infig singuri in pamant, formand radacini. Daca vrei sa ii inmultesti, lasi acesti stoloni pana cand fac radacini si le cresc cateva frunze, apoi le tai legatura de planta-mama, ii scoti din pamant si ii replantezi la o distanta mai mare de ea sau intr-un alt vas. Daca insa nu vrei sa ii inmultesti, pur si simplu trebuie sa le tai cordelutele respective care cresc de la tufa initiala inainte de a se infige in pamant. Daca totusi sunt deja prea desi, poti pur si simplu sa scoti din pamant plantele – le arunci sau le replantezi in alte recipiente. Sau poti sa le oferi – sunt multi doritori, sunt sigura. Modul de ingrijire este identic cu cel explicat de mine in articol, doar ca plantele tale, avand la dispozitie o cantitate mica de pamant, ar trebui fertilizate suplimentar. Exista in comert ingrasamant special pentru capsuni sub forma lichida. Se aplica conform instructiunilor de pe ambalaj. Probabil acum au inceput deja sa le dea frunze verzi – in perioada urmatoere, cand se mai incalzeste, poti incepe sa ii cureti de uscaciuni – rupi cu mana toate frunzele moarte si uscate sau patate. Ii uzi bine si imediat vor incepe sa creasca. Pentru alte sfaturi, iti stau la dispozitie. O primavara frumoasa iti doresc.

  3. catalina

    Ce soi de capsuni ati plantat?Si daca stiti de unde l-as putea achizitiona?Va multumesc

    • Andreea
      andreea

      Nu stiu ce soi sunt, ca stolonii i-a primit mama mea de la mai multe persoane. Sunt soiuri amestecate.

  4. iustina

    este putina munca dar merita

    • Andreea
      Andreea

      Merita, sigur, cand aduni capsunelele dulci din gradina. :) Sau cand faci dulceturi care iarna iti amintesc de vara… Nu spun ca nu. Te salut! O primavara frumoasa!

  5. andrei

    salut.. am plantat si eu niste stoloni mai exact Elsanta si Marmolada …au facut flori deja … (si am niste prieteni care m.au safatuit ca in primul an sa le rup florile ca sa isi intareasca radacina .. ) voi ce ziceti?

    • Andreea
      Andreea

      Eu zic ca mai bine fructe! Ele vor creste oricum, chiar daca rodesc. Oricum, capsunelor le trebuie adaugat ingrasamant de cateva ori/vara. Vezi ca este in comert ingrasamant special pentru ele – daca au facut flori, poti incepe sa le pui. Ce trebuie sa le rupi sunt stolonii, ei “mananca” din energia plantei-mama. Totusi, daca vrei sa le inmultesti, in vara, dupa primele recolte, sa lasi cativa stoloni sa isi faca si radacina. Apoi ii separi de planta-mama si ii replantezi. Recolta bogata!

  6. Mi

    Căpșunelor le trebuie musai îngrășământ? Mulțumesc.

    • Andreea
      Andreea

      Da, le trebuie, ca sa rodeasca mai mult. Toamna poti sa le pui gunoi de grajd – cel mai bun ingrasamant. Daca nu ai facut-o, cumpara din comert ingrasamant special pentru capsune (exista si Bio) si pune-le de vreo 2-3 ori, dupa ce incepe inflorirea.

  7. adrian

    Buna am plantat si eu 5000 de fire soiul studio c225 benicia si dupa 2 saptamani de la plantare au inflorit dar nu se formeaza capsunele plus ca leam dat tot felu de ingrasaminte.ce se intampla?ast un raspuns va rog.

    • Andreea
      Andreea

      Buna, Adrian! Imi pare rau, nu stiu ce sa iti spun. Eu nu sunt cultivator de capsune, tot ce gasesti pe aceasta pagina se refera doar la experienta mea de gradinar amator. Poate florile nu au fost polenizate, si de aia nu rodesc. Daca este asa, se va rezolva imediat ce vremea se va incalzi si vor iesi insectele polenizatoare in cautare de hrana. Mai da-le putin timp.

  8. Meluta

    Ca sa se stie de toata lumea , de ce nu fac capsuni fructe desi au facut flori.
    Acest fenomen se intanpla la capsunii proaspeti saditi, intrucat nu au dezvoltate radacinile ele nu reusesc sa fructifice. Pentru aceasta faza florile se rup sau cum a fost in cazul meu care am avut si o folie transparenta, capsunii au inceput rapid sa creasca, au facut flori si timp de 2-3 saptamani florile sau uscat singure fara sa le mai rup eu si apoi cum au inceput sa prinda radacini au inceput sa se faca si fructele asa ca nu va speriati ca ele vor aduna si fructe atunci cand vor avea radacini care sa sustina cresterea lor. Bafta la toata lumea

    • Andreea
      Andreea

      Draga prieten, multumim pentru raspuns. Probabil sunt multe persoane care au aceeasi problema, iar acum vor gasi si explicatia. Deci, nu disperati! Veti avea capsune in curand!

  9. Mariana

    Salut! Am primit în dar cîțiva stoloni de căpșuni aduși din Italia, din acei care dau roadă toată vara. Nu știu ce să fac cu ei – să-i plantez deodată în grădină sau să-i las în ghiveci pînă la primăvară… ori poate în seră să-i plantez? Nu știu cum să fac mai bine… mă tem să nu-i pierd…Poate mă sfătuie cineva…

    • Andreea
      Andreea

      Capsunii sunt rezistenti, poti sa ii plantezi direct in gradina. Pana vine iarna au timp sa dezvolte radacini. Inainte de inghet sa le musuroiesti usor pamantul in jur si eventual, daca ai, poti sa le pui si cateva maini de paie. Daca la tine in zona sunt ierni foarte grele si ti-e teama sa nu ii pierzi, poti sa ii lasi pana la primavara in sera, insa in sol, nu in ghiveci, si ii muti in gradina abia primavara.

  10. Mariana

    Mulțumesc mult pentru răspuns!

  11. dragomir ion

    Eu am plantat vreo 100 de stoloni acum un an, gigantele, albioane si “romanesti” (nu stiu ce soi dar sunt cele mai bune). Anul acesta au facut fructe. Nu este adevarat cum se spunea ca fac fructe pana in toamna. Nu fac si niciun soi dintr-ale mele. Ceea ce este adevarat este insa ca s-au imnultit groaznic si nu stiu ce trebuie sa fac. Va rog ajutati-ma cu sfaturi privitoare la rarire. Cum se face, ce distanta trebuie sa ramana intre plante, cand trebuie facuta rarirea, chiar trebuie facuta?

    • Andreea
      Andreea

      Rarirea trebuie facuta pentru ca stolonii crescuti slabesc planta-mama. Practic poti separa plantutele tinere rezultate din stolonii care si-au infipt radacinile in pamant si le poti replanta. Aceasta operatiune se face toamna, dar mai devreme, sau primavara, dupa ce plantele intra in vegetatie. Vor face rod din primul an. Imi dau seama ca tu deja ai multe tufe, daca ai pus din start 100 de stoloni, asa ca fie maresti spatiul alocat lor si te apuci de afacere cu capsune (poti face dulceata si o poti vinde), fie faci cadou stolonii care iti prisosesc. Sa stii ca sunt si soiuri de capsuni care rodesc de mai multe ori pe an, asa-numitele soiuri remontate. Cauta sa iti pui cateva cuiburi. Imi cer scuze ca am raspuns asa tarziu, dar am fost plecata in vacanta.

      • eu cultiv căpșuni în găleți de doi ani cu rezultate f.bune, investiția a fost de 300 lei pentru 200 fire.La un fir sunt necesare două găleți de 5 litri, găleata cu pământ și planta de căpsun este găurită în fund, pe acolo va urca apa de udat, iar găleata de udat are o gaură la jumătatea înălțimii pentru scurgerea apei în exces. Gălețile se așează una în alta, udarea se face fie prin picurare fie se poate automatiza, gălețile cu apă se leagă între ele cu furtune de 10mm diametru și la un cap al circuitului există un rezervor dealimentare și un sistem cu pluitor care reglează necesarul de apă funcție de conum, prinipil vaselor comunicante.Eu având instalație de picurare mi-a fost mai ieftin udarea prin picurare.Gălețile le țin iarna în solar iar primăvara le scot afară pe un stelaj amenajat specil pentu ele, astfel m scăpat de melcii care mâncu la concurență cu mine căpșuni, ei mâncând mai mult fără respect față de munca mea

      • Andreea
        Andreea

        Multumim pentru sfaturi. Eu din explicatia ta nu am prea inteles, dar l-am pus pe Ionut al meu sa citeasca si apoi mi-a explicat. Foarte ingenioasa instalatia ta, nu stiu cum te-ai gandit la ea. Ar trebui brevetata. Eu nu pot aplica pentru ca nu am solar, insa sunt sigura ca sunt cititori pe aici care vor pune in practica ce ne-ai povestit tu in cuvinte. Salutari si sa ai o iarna usoara si plina de planuri frumoase!

  12. nu este invenția mea am găsit tehnologia pe internet aplicabilă și la alte plante, roșii ardei etc. diferă dimensiunea găleților, nu este obigatoriu să ai solar eu le am iarna în solar pentru că toamna prepar pământul pentru răsadurile noi de căpșuni și din comoditate rămân acolo până primăvara.Nu țin plante de căpșun mai bătrâne de 4 ani, nu este rentabil, producția maximă este anul trei, după care scade, iar stolonii de la plante în vârstă de doi ani sunt cei mai recomandați pentru înmulțire, așa că în anul doi așez stolonii care cresc în contact cu pământ ca să se înrădăcineze, eu având gălețile la aproape un metru de sol pe un stelaj special construit. Pe blogul meu http://ivanusgeorge.blogspot.ro/ puteți vedea mai în detaliu această cultură

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *