Supa crema din rosii coapte in cuptor
V-am aratat ce s-a mai intamplat in Bucataria lui Ionut… Dintre preparatele aratate m-am gandit sa va scriu despre Mama Supelor de rosii, ca poate mai aveti prin gradini tomate si puteti extrage din ele, prin aceasta supa, toata aroma si dulceata.
Este o supa crema simpla-simpla din rosii coapte in cuptor. Realizarea ei dureaza vreo 40 de minute . Este Mama lor – zau asa! Ganditi-va un pic la gust – rosii dulci din gradina, usturoi, ceapa, cimbrisor, ulei de masline, busuioc – toate aranjate frumos in tava si date la cuptor…. Apoi mixate bine pana devin fine si matasoase… Si servite cu bacon crocant, crutoane de paine, frunze de busuioc si cateva rosiute trase la tigaie in ulei de masline… Ce spuneti?
Reteta este “furata” de la Gordon Ramsay, iar ideea cu rosiile coapte in cuptor este cheia.
Pe scurt, astea sunt ingredientele (pentru 4 portii):
1 kg de rosii (noi am folosit de toate felurile din gradina)
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
1 litru supa de legume sau de pasare (noi am folosit cub de concentrat)
1 mana de crengute de cimbru
1 mana crengute de busuioc
1 lingurita zahar
ulei de masline, sare, piper
Pentru servit: cateva rosii cherry cu tot cu codite, ulei de masline, cateva frunze de cimbru, cateva feliute subtiti de bacon
Iar asta e realizarea: Se incinge cuptorul la 220 grade. Rosiile se taie jumatati sau sferturi, in functie de cat sunt de mari. Ceapa se feliaza subtire. Intr-o tava se pun 4 linguri de ulei de masline si se incinge in cuptor. In uleiul incins se pun rosiile, ceapa, usturoiul, si se amesteca toate pentru a fi invaluite de ulei.
Se pun deasupra crengutele de cimbru, se presara zaharul, se sareaza si se pipereaza. Se coc apoi la cuptor 20-25 minute, pana se caramelizeaza usor. Din cand in cand se amesteca, iar cand sunt aproape gata, se adauga si crengutele de busuioc. Cand rosiile s-au facut, se culeg crengutele de cimbru si se arunca, iar rosiile si restul se pun intr-o cratita.
Separat se pregateste supa. Fierbinte, se pune peste rosii si se fierb impreuna 5 minute.
Se strecoara supa si se pastreaza amestecul de rosii, care se pune intr-un mixer si se mixeaza pana devin o pasta fina, adaugand, spre final, treptat, supa. La final supa rezultata se mai strecoara o data printr-o sita, presand resturile cu dosul unui polonic.
Se pune sare si piper pentru gust.
Pentru servit:
Feliutele de bacon (trebuie sa fie produs crud-uscat, afumat si feliat foarte subtire – noi folosim marca Reinert si il cumparam gata feliat) se pun pe o hartie de copt intr-o tava la cuptor, la 180 grade C si se lasa pana cand se usuca grasimea din ele si devin crocante (aprox 10 minute). Se scot pe niste servete de hartie si sa lasa sa se raceasca. Se sfarama usor in maini ca sa rezulte bucatele mai mici.
Rosiile cherry - se incinge o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline. Rosiutele se cresteaza in forma de cruce pe partea opusa coditei, se pun in uleiul incins si se prajesc cam un minut.
Crutoanele de paine – felii subtiri de paine se dau la cuptor pana se prajesc si devin crocante.
Supa pregatita anterior se imparte in castronase, se garniseste cu rosiutele prajite, frunze de busuioc si bucatele crocante de bacon si se serveste cu crutoane de paine.
Este…Mama-supelor-de-rosii!!!! Parol!
PS Va parasesc putin, pentru ca plec in vacanta! Ne vedem dupa!
Mi-e foame numai ce privesc la ” mama supelor ” Vacanta perfecta, Andreea !
Foarte apetisanta supa Voi incerca si eu reteta asta.
Vacanta placuta.
Multumesc. Sper sa va placa!
Asteptam sa te intorci din vacanta sa mai postezi articole si din gradina ta, cum arata toamna, ce ai mai recoltat. Ai o gradina frumoasa.
Deci nu mai fac supa de rosii programata, ci supa lui Ionut. Tocmai am cules rosii din curte. Multumesc pentru reteta!
Sper ca v-a placut!