Risotto cremos cu ciuperci

19 Feb, 2013 by

Risotto cremos cu ciuperci

Risotto este una dintre mancarurile preferate ale familiei mele. Iar Ionut al meu il face atat de bun – perfect.  Si atunci cand il pregateste, face sa para ca totul este foarte simplu. In bucataria noastra este simfonie.
O sa va povestesc acum despre Risotto cu ciuperci, apoi, intr-o buna zi, o sa va spun si despre Risotto cu piept de rata – la fel de bun. Daca nu puneti ciuperci, atunci reteta este practic de Risotto bianco (risotto simplu).
De ce avem nevoie pentru 2 portii:
200 gr orez arborio (special pentru risotto)
1 pahar vin alb de buna calitate
1 ceapa mica tocata marunt
60 gr parmezan ras
35 gr unt
4 catei de usturoi tocati marunt
supa facuta dintr-un cub de concentrat de pui
1 mana ciuperci Champignon la conserva
1 mana amestec ciuperci de padure – noi folosim ciuperci uscate pe care sa le hidratam 10 minute in putina apa fierbinte
zeama de la 1/2 lamaie
1 mana de patrunjel tocat marunt
1 lingurita de cimbrisor proaspat
piper proaspat macinat
4 linguri ulei de masline

In pregatirea fiecarui risotto trebuie urmate cateva reguli – in primul rand, ar fi bine ca atunci cand va apucati sa il preparati, sa aveti pregatite toate ingredientele, pentru ca totul se va desfasura in ritm alert. In al doilea rand, neaparat trebuie folosit orez special pentru risotto – cu bob rotund, denumit Arborio. In al treilea rand – obligatoriu – in timp ce il pregatiti, trebuie sa aveti langa  voi un pahar cu vin rosu sec – nu pentru risotto, pentru baut. Altfel nu iese, la noi in casa este regula.
Dar sa va spun reteta.
Pregatiti mai intai ciupercile – ciupercile se taie felii si impreuna cu 2 catei de usturoi tocati se calesc intr-o tigaie cateva minute in 2 linguri de ulei de masline. Se transfera apoi intr-un vas termorezistent si se pun pentru 5 minute in cuptorul incins la 200 grade C. Apoi se scot din cuptor si se amesteca cu cimbrisorul tocat.  Jumatate din cantitatea de ciuperci  se toaca marunt, cealalta jumatate se lasa intregi. Se tin pana cand se gateste orezul la cald.
Orezul se gateste asa: Intr-o craticioara, in 2 linguri de ulei de masline se pun la calit, la foc mic si acoperit, ceapa si usturoiul tocate marunt. Se calesc 5-10 minute, avand mare grija sa nu se arda. Apoi se adauga orezul, se da focul mare si se amesteca continuu pana cand orezul se incinge bine. In acel moment, se adauga paharul de vin alb. Orezul trebuie sa sfaraie la contactul cu vinul si se fierb impreuna pana cand vinul scade complet, iar orezul se usuca. Atunci incepeti sa puneti peste orez cate un polonic de supa fierbinte. Se amesteca continuu. Inainte de adaugarea urmatorului polonic de supa, orezul trebuie sa absoarba tot lichidul. Asta este foarte important.
Gatirea se opreste in momentul in care, gustat, orezul va fi fiert, dar totusi ferm.
In acel moment, se opreste focul. Se pune parmezanul ras si untul si se amesteca. Se pune capacul peste risotto si se lasa 2 minute (pe ceas).
Dupa cele doua minute, el trebuie sa fie cremos. Se adauga ciupercile tocate, patrunjelul si zeama de lamaie. Se amesteca. Se serveste imediat, fierbinte. In farfurie, deasupra fiecarei portii, se presara ciupercile ramase, putin piper si se pun doua cubulete mici de unt.
Dupa atata munca, langa risotto se cere un pahar de vin rosu.
Ciupercutele aromate dau un gust foarte bunRisotto cremos cu ciuperci

 

 

Alte Articole

14 Comentarii

  1. Cu ani in urma, faceam si eu, ca orice gospodina, pilaf.
    Printre retetele dintr-o revista frantuzeasca, am gasit si preparat risotto cu sofran.
    In reteta mea nu se pun ciuperci; are in schimb rosii taiate marunt. Obligatoriu cu vin alb si parmezan ras proaspat si, bineinteles, sofran; si are doar ceapa, fara usturoi. Eu nu folosesc cub de supa; atunci cand fierb carne de vita sau pasare cu legume, mai pun la congelator o portie de zeama, ca sa am pentru un risotto.
    Sa mai adaug ca nu am mai avut niciun succes cu pilaful si am renuntat de mult timp la el?
    Voi incerca reteta, sa vad daca pretentiosii mei o vor aprecia!

    • Andreea
      andreea

      Este lesne de inteles de ce ai renuntat la pilaf – eu te inteleg perfect. Sunt sigura ca si reteta ta cu sofran si rosii este buna. Ionut mai pune la risotto asta si o bucata de tulpina de telina tocata marunt, insa nu am scris de ea pentru ca nu se gaseste mereu pe piata si e bun si fara. Reteta asta este inspirata dintr-o reteta a lui Jamie. Daca o incerci, astept impresii. Sper sa treaca testul familiei Costea. :)

      • Mi-am adus aminte ca l-am prezentat odata sub forma de bule (le iau cu lingura de inghetata) asezate pe farfurie langa ciuperci la cuptor. Au mers foarte bine impreuna si am fost mandra de aranjament! Arata foarte bine. Dar copiii mei fiind interesati in special de risotto, nu am repetat experienta. E un motiv in plus sa prepar reteta ta!

      • Andreea
        andreea

        O sa vezi cat de bine merge combinatia asta, pentru ca ciupercile sunt destul de aromate. Am mai mancat cu bucatele mici de carne de miel si menta – la un restaurant din Praga, si tot acolo cu cerneala de sepie – era un risotto negru, arata straniu dar a fost foarte gustos. Recunosc, eu cand vad risotto in vreun meniu, incerc. Nu mereu a fost insa bun, mai ales pe la noi, unde am intalnit si risotto facut cu orez basmati – l-am dat inapoi, nu avea nici o treaba.

  2. Arata super bine si cred ca este si gustos. O sa incerc si eu !

    • Andreea
      andreea

      E gustos garantat, iar dupa ce vei face un risotto bun, a sa vrei sa incerci si alte combinatii. Si sunt multe. Daca il faci, astept impresii.

  3. Se poate face risotto cu tot felul de legume, si cum e cel bianco, exista si rosso, cu vin rosu. La noi e preferat risi e bisi, un fel de rizotto venetian cu mazare si sunca si bineinteles, rizotto cu fructe de mare :) Iar in Grecia se face traditional un orez cu spanac, se cheama Spankorizo, si e fooooarte bun. Lista continua cu praz, varza dulce, sparanghel, rosii, samd. De ciuperci nu mai spun, sunt asa de gustoase, nici carne nu-ti mai trebuie in meniu :)

    • Andreea
      andreea

      “Risi e bisi” – ce dragut suna! – sunt sigura ca este foarte bun, combinatia de mazare cu sunca este foarte buna. Noi o folosim si la niste paste cu sos alb. Aveti o bucatarie foarte buna, si recunosc ca asta este unul dintre motivele pentru care vreau sa vizitez Grecia. Toata lumea va lauda, de fapt nu am auzit pe nimeni care ca spuna ceva rau despre bucataria voastra. Despre peste si fructe de mare nu mai spun. Hai ca mi s-a facut si pofta si foame. Asa e daca vorbesti despre mancare la munca. :)

  4. Eu nu prea pot face nici pilaf nici rizotto, ai mei prefera orezul simplu, fiert in apa, si sa nu se lipeasca boabele si sa fie alb. Daca se poate nici sa nu se atinga de altele pa farfurie. Desi am servit odata rizotto facut de o italianca cu sofran si ceapa, cum zicea Gabriela, si nu au strambat prea tare din nas, sa fi fost din cauza ca eram in vizita? :)

    • Andreea
      andreea

      Pai e bun si orezul simplu, ca se face cel mai usor. Nu pot sa spun ca i-ai invatat rau. :)

  5. Si eu fac des reteta asta.imi place mult.Si copiii il adora.

  6. face parte din mancarurile de Duminica. Si noi il pregatim cu ciuperci si legume. Usturoi n-am pus niciodata. O sa incerc si reteta ta , sa mai schimbam putin gusturile. :)

    • Andreea
      andreea

      Daca bunicii nostri Duminica taiau o gaina, noi punem de un risotto. Sangele de roman isi face simtita prezenta. Daca incerci reteta, astept impresii.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *