Recolte
Si iata ca a venit vara cu bogatie si rod. Si inca nu imi vine sa cred ca am inceput deja sa facem conserve, gemuri, sa congelam legume, sa ne pregatim pentru iarna. Gradina este darnica si avem de toate si mancam din ea, impartim si punem de o parte. Si e abia inceputul. Acum ceva timp, cand era mai frig pe afara, vorbeam despre cum vom face noi o ciorbita din aia de legume din gradina, proaspat culese. Si am facut si a fost minunata. Sau mancare de mazare dulce adunata din gradina, cu marar proaspat si salata de castraveti. Sau cartofi noi prajiti. Am facut de toate. Mai avem un dor – supa de rosii coapte bine si Mancare boiereasca cu ardei copti si rosii. Pazesc rosiile ca pe altceva, dar inca nu le-a venit vremea. Poate saptamana cealalta.
Pana atunci, va arat si voua ce am adunat. Pana acum.
Frumoase recolte Sa va fie de bine, alese mancaruri. Si spor la conservat.
Multumesc, si tie la fel. Printre picaturi, ca nu am avut timp liber in ultima vreme sa va vizitez ca alte dati, am vazut la tine siropul ala de trandafiri – mi-a adus aminte de copilarie, cand bunica mea facea sirop – de trandafiri si de muguri de pin. Multumesc inca o data.
Superb!
Sa le consumati sanatosi si cu multa placere!
Multumesc pentru urari. Si iti mai multumesc si pentru ca la tine am gasit sfaturile despre cum sa scap de paduchii de la ardei. I-am spalat cu apa cu sapun pe frunze si apoi le-am facut si un dus cu jet puternic de apa. A functionat. La ardei, cu dovleceii inca ma mai lupt. Ai sa-mi dai vreun pont?
Minunata si parfumata recolta ! Bravo gradinarilor !
Of, Dani, ce sa iti spun? Cand cineva imi complimenteaza gradina ma bucur foarte tare, cred ca stii si tu. Multumesc.
Buna seara, buuuna seara!!
Bunnna seara , Buna searrra!!
Am revenit incarcata pozitiv de data asta ca sa-ti spun ca ai avut dreptate!!Dupa grindina aceea teribila-cand spun”teribila”este teribila pen’ca pe la noi n-am vazut inca in 54 de ani grindina asa mare-deci ai avut dreptate: gradina si-a revenit!! Am cules si eu mazarea, am primii castraveti, ceapa si-a revenit, am si paradaizene[gogonele]am cules zmeura doar capsunii,i-am curatat,sant plini de flori si sant si fructe in curs de parga,dovleceii si fasolea isi fac de cap
Oricum iti multumesc pentru vorba buna!!
Mai am o intrebare ,daca esti draguta :anti-paduchi ai folosit vreo data macerat de urzica???
Ma bucur sa aud vesti bune de la tine. Vezi, plantele astea crescute cu atata dragoste si grija ne uimesc uneori. E prima oara cand aud cuvantul asta – paradaizene – e foarte dragut, suna asa, intr-un fel…amuzant. Nu am folosit macerat de urzica niciodata, pentru ca, trebuie sa recunosc, mi-e lene sa merg sa culeg urzici si in plus, mi-e cam frica de ele, sa nu ma urzice. De cumparat, pana acum nu m-am gandit sa cumpar – poate la anu’. Am auzit insa ca este bun pentru plante, insa nu stiu daca goneste/omoara paduchii. Nu prea cred. Insa recomand metoda folosita de mine la ardei – si cred ca functioneaza la orice fel de planta cu frunza neteda – am spalat fiecare frunza cu apa si sapun, apoi le-am dusat bine si astfel am eliminat o mare parte dintre ei. Restul, daca au mai ramas, i-am lasat in grija gargaritelor care se pare ca sunt foarte vrednicute. Asta am facut acum 2 saptamani si au disparut. La ardei, ca la dovlecei este alta poveste – cred ca vor disparea plantele inaintea paduchilor. Dar aici nu am putut aplica aceeasi metoda, ca au frunzele tepoase, mult prea mari si mult prea multe. Am stropit cu chimicale si tot nu au murit.
Da!! la noi se noi zice si asa sau porodici[influente sasesti,unguresti] Am dat saptamana trecuta cu apa sfintita de urzi’[MAMA!!!ce duhoare-zici c-am dezgropat doi negri morti si i-am pus la topit]Dar am dat noaptea tarziu sa nu se prinda lumea cine-s ticalosii[pe la 22-23pm]Am dat de musculita alba, paduchi,si alti gargaoni vietuitori pe sau pe sub frunzele noastre. Si dimineata Surpriza!!! cand am dat prin frunzis [pomi,zmeura, rosii,verze fasole]n-am mai starnit nori de mushite nici n-am mai gasit pe varze misunatori nesimtiti .Doar pe trandafiri, luni am mai zarit niste fiare dar joi nu mai erau.Azi se starnise de o ploaie-un vant ,niste stropi acolo 5 minute si am fugit sa dau tot cu urzi’rosto’coada calului[ca intre timp am mai imbunatatit cocktailul]si iar am dat peste tot si-n curte pe petunii si tranda’intr-un cuvant pe toate purtoarele de frunze si iar am starnit o duhoare pe la ora18.30 de data asta.Si vecinuca mea simtind oarece’ a scos-o dracu’Doamne iarta-ma in geam.Norocul meu ca n-avea nimic la indemana si intre timp ametita deja de duhoare a reusit sa se prelinga in casa si sa-nchida geamu’C'EST LA VIE!!Dar de ce nu incerci?Or’ pui o manusa!!Or’iti pui om in loc!Pe ardei de ce nu incerci cu niste foliar,se gaseste la magazin si ii ajuta sa-si refaca frunzisul.Tot asa seara tarziu intai le pui apa sa bea si apoi cu un pufaiac din ala de spalat geamuri dai cu solutia de foliar. BAFTA!!
Multumesc de sfaturi. Pe cuvant ca acum, cand va aparea din nou, trimit pe cineva la padure sa imi culeaga urzici! Pana si doamna de la care mai cumpar cate o potiune pentru daunatori, si teoretic ar avea interesul sa cumpar in continuare, mi-a spus acelasi lucru. Urzica, Urzica, Urzica! Deja sunt fan. M-a amuzat foarte “povestea” cu vecina. Merci inca o data.
Ai facut niste poze minunate!
..Acum mi s-a confirmat..tu ai lavanda “normala”…eu am avut de ales intre 2 soiuri si rezultatul a fost una cu lujerii florilor de peste 60 de cm….
Felicitari pentru recolta, cred ca e mai mare bucuria sa-ti vezi rezultatul muncii
Da, cred ca asta e cel mai comun fel de lavanda – tufele au fost micute in primavara, cand le-am plantat, insa acum au crescut mari si frumoase – sper sa fie si rezistenta la frig. Si eu mai am un fel, niste tufe mici, care au inflorit mai devreme si au niste tije scurte, iar florile foarte colorate. Insa pe alea nu le-am tuns, le-am lasat asa sa se ofileasca florile singure. Din astea pe care le-am tuns, acum le-a mai dat un rand de tije cu bobocei, insa mai scurte. Le las sa infloreasca si nu le mai tund, sa ne bucuram mai mult de ele. Multumesc pentru complimente, ai mare dreptate – satisfactia de a merge in gradina si a veni in casa cu cosul plin este foarte mare. Si doar din niste seminte.
Foarte frumoasa recolta eu nu am ajuns de 2 saptamani la gradina (am dat bacul) dar maine ajungsper sa nu fie prea tarziu pt rosii ca nu am apucat sa le stropesc
numai o singura data .maine sper sa adun si eu recolta
Cum adica ai “dat bacul”? Esti profesor in comisie? Ca imi inchipui ca nu esti elev… Si noi am trecut prin emotii, ca a dat bacul sora mea cea mica – Beti. Acum asteptam rezultatul si ne linistim. Sunt curioasa – au rezistat rosiile tale fara apa?
Da sunt eleva usor matura 25 de ani nu am sustinut bacul pana anul asta si am zis sa vad cat de greu este si maine o sa aflu rosiile sunt foarte bine culmea ,cand am intrat in sat din masina ma uitam in gradina la vecini si sincer arata mai rau.fosolea mova e batrana si nu am apucat sa o gust sper sa fie buna si boabe,castravetii sunt cam mari.ceapa si usturoiul ar trebui scoase dar nu avem cand ca gradina e plina de buruieni si noi suntem numai 2 oameni sper sa nu putrezeasca pana saptamana viitoare.
Am raspuns cam greu, stiu, si imi cer scuze de la voi, toti, insa nu am avut timp pana acum sa mai intru pe blog. Sper ca ai luat bac-ul si te felicit pentru ca ti-ai facut curaj sa il dai. Te felicit si pentru ca gradinaresti la varsta ta si ca iti umpli week-end-urile cu asta, imi inchipuiam ca esti mai mare. Stai linistita, si eu am intarziat cu culesul castravetilor si a fasolei (o parte din ea) si locuiesc in aceeasi curte cu ei, au imbatranit si o parte am aruncat la gunoi. Dar asta e. Trebuie sa fii pe faza mereu si sa nu lasi treburile de pe o zi pe alta. Cand poti, ca in cazul vostru este uneori imposibil. Ceapa si usturoiul nu prea au ce sa pateasca, cred ca vor fi ok. Astept vesti de la tine si promit sa raspund prompt, ca m-am mai eliberat la serviciu.
Foarte frumoasa recolta ta,capsunile mau dat insa gata!
Anul acesta am pus si eu lavanda,din pacate au iesit cateva fire anemice si alea nici macar nu miroseau.
O vecina mi-a spus ca este un soi salbatic,nicidecum lavanda traditionala asa ca am smulso inainte de vreme,la anul insa voi cumpara direct la ghiveci sa fiu sigura ce pun in gradina.
Totul arata de vis la tine in imagini,dar cel mai important este ca sunt sanatoase,sunt ale tale din gradina ,si bucuria este pe masura efortului depus.
Sa le serviti cu placere!
Multumesc, Maria! Lavanda asta care de altfel a si facut atatea flori iar tufele au crescut foarte mari (ca si eu am pus de mai multe feluri) am cumparat-o de la Dedeman. Daca ai un astfel de magazin acasa, ma gandesc ca vor aduce si la anu’ de la acelasi producator. Multumesc pentru complimente. Si tie la fel!
Da eu am luat bacul a fost ok , sper ca si sora ta.eu cu castraveti batrini fac suc , ii spal si ii pun in robot cu o mana de busuioc si frunze de fenicul si e ff bun
Felicitari. Si sora mea a luat bacul cu 8,53. Buna ideea cu sucul de castraveti, voi incerca si eu.
Iti recomand sa fie castraveti reci sau apelezi si la gheata.noi vara stoarcem tot si dovleac cu rosii,lebenita cu coaja cu tot (asta daca nu putem sa o mancam ) .