Paste cremoase cu rosii, busuioc si creveti
O sa va spun acum despre o reteta de paste tagliatelle cu creveti proaspeti, blue cheese, rosii cherry si busuioc… Acest fel de mancare are pentru mine si o alta semnificatie, in sensul ca imi aduce aminte de un moment frumos pentrecut in Florenta, intr-un restaurant pe malul raului Arno. Eram in vacanta si am petrecut atunci, intr-o companie placuta, clipe minunate de care imi voi aminti mereu.
Atunci am mancat paste cu fructe de mare pregatite asa si avand acelasi gust – cele mai bune testate vreodata de mine! – doar ca erau facute cu langustine si midii.
Si pornind de la acel gust care ne-a ramas in memorie, Ionut a pregatit aceasta reteta, doar ca a folosit creveti proaspeti. In rest, trei maini de rosii cherry galbene si rosii, o mana mare de busuioc, un ardei iute – toate cumparate din piata, de la mine din gradina. Apoi, pentru 2 portii mai aveti nevoie de niste paste tagliatelle Barilla (300 gr), smantana pentru gatit (4 linguri), parmezan proaspat ras (1 mana), ulei de masline, un cub de unt, un catel de usturoi tocat marunt, o lingura de branza Gorgonzola sau alt tip de blue cheese, sare si piper. Creveteii sa fie vreo 10-12 (5-6 pentru fiecare portie). Toate ingredientele trebuie pregatite inainte de a incepe prepararea propriu-zisa.
Iata si modul de preparare:
Se pun pastele la fiert in apa clocotita cu un praf de sare, apoi repede-repede incepeti sa faceti sosul – este foarte importanta sincronizarea, pentru ca sosul sa fie cremos. Intr-o tigaie se incinge un cub marisor de unt si se adauga o mana de rosii cherry taiate jumatati. Se lasa rosiile sa se caleasca pana cand se inmoaie, apoi se adauga crevetii si se mai lasa cateva minute la foc mic, pana cand acestia se fierb. Se adauga usturoiul tocat marunt, apoi imediat branza gorgonzola. Se amesteca, se pune piper si busuioc si se mai lasa pe foc cateva minute. Se opreste focul, se adauga parmezanul ras, 2-3 linguri de apa de la paste si pastele scurse de apa.
Se amesteca bine, se adauga restul de rosii taiate jumatati, piper macinat si putin ulei de masline. Se amesteca, apoi se pun pastele in farfurii. Se orneaza cu frunze de busuioc.
Incercati-le cu incredere, sunt foarte bune! Daca nu va plac sau nu aveti creveti, puteti folosi midii - noi facem pastele astea si fara, vegetariene.
…gata, ma duc sa mananc, ca mor naibii in fata calculatorului…
Pai daca te uiti la poze cu mancare cand ti-e foame!
sa ne traiesti si sa mai vii cu asa bunatatii..
Sa imi traiasca Ionutu’, ca el e cu gatitul. Eu – ajutor de bucatar si degustator. Si pozar, ca sa va arat si voua.
Ce bine arata
Pastele astea sunt absolut minunate. Din pacate le facem rar, pentru ca nu gasim mereu creveti proaspeti. Sau poate de aia le si apreciem asa…