Luna noiembrie in gradina

11 Noi, 2012 by

Luna noiembrie in gradina

In weekend-ul asta am cam terminat treaba in gradina pe anul asta – declar sezonul incheiat! A fost frig si din cauza asta am regretat ca nu am facut unele treburi saptamana trecuta. Pozele sunt putine si cam urate si pentru asta dau vina tot pe frig.
Dar iata despre ce este vorba.

Am montat mini-solarul si sub el am mutat de prin gradina cateva ierburi si verdeturi, ca sa le prelungesc viata si sa le folosesc cat mai mult timp – patrunjel normal si cret (cel din urma este foarte rezistent la frig, mi-a demonstrat anul trecut), salata de doua feluri, telina radacina si telina frunze, marar si vreo trei-patru fire de cimbru. Am mai semanat si doua randuri de ceapa si unul de usturoi si sper sa incolteasca cat mai curand.

Salata mutata acum in minisolarCimbrul inmiresmeaza aerul de sub foliePatrunjelul - mutat si elTelina este si ea acum protejataPatrunjelul cret face si el parte din "Arca lui Noe"Toate sunt inghesuite sub el
Apoi am mai pus trei randuri de arpagic si unul de usturoi in alta parte, unde vara asta au fost dovlecii. Pe astea le-am semanat la adancime mai mare, ca sa nu le efecteze gerul.
Ceapa insirata pe randuri drepteAnul trecut nu prea mi-a rasarit usturoiul, poate voi avea mai mult norocCei doi prieteni supravegheaza insamantarile de toamna
Am mai adunat cate ceva din gradina – ardei iute, ardei kapia mic acum, marar, patrunjel, mazare, sfecla rosie, varza rosie si ultimele rosii. Le-a afectat bruma, insa cele cherry sunt tot dulci. Le impart cu mama si bunica, sa ne mai bucuram putin de ele.
Am avut si o surpriza – in vara, mama a plantat un cartof dulce – am cumparat noi si ne-a ramas unul in camara si a incoltit. Iubitoare de experimente, l-a luat si la pus in pamant. In curand a aparut deasupra lui una dintre cele mai frumoase plante – cu frunze in forma de inima brazdate de nervuri violet – pozele cu planta sunt facute in vara. Nu stiu daca ati cultivat cartof dulce, insa eu pana acum nu si nici nu stiam daca va creste la fel ca si cartoful comun. Astazi, pentru ca planta s-a ofilit de la bruma, am decis sa rascolim pamantul si sa vedem daca gasim ceva. Surpriza! In pamant era ditamai cartoful si prins de el inca 15-20 de cartofi micuti, care nu au apucat sa se dezvolte. Asta pentru ca a fost pus in pamant foarte tarziu. Dintr-un singur cartof incoltit! Am ales cartofeii mai mari si i-am dat sarcina lui Ionut sa faca ceva din ei. Vom vedea maine. La anu’ intentionez sa pun cel putin 10 cuiburi, pentru ca ne plac foarte mult, iar cei din comert sunt foarte scumpi.
Cartoful dulce este cel din mijloc, cu frunzele in forma de inimaTufa de cartof dulce se intinde pe pamant si nu face floriCartoful cel mareSi cartofii care nu au apucat sa se dezvolteI-am ales pe cei mai mari si i-am predat lui Ionut
Ce treaba am mai facut? Am inceput sa adunam plantele uscate – fasole, ardei, sfecla care a crescut prea mare, zorele, vinete… Zilele urmatoare urmeaza rosiile si ce a mai ramas. Mama a adunat seminte de la zorele si de la dovleceii “Lungi de Nisa” pe care i-am taiat in vara si i-am lasat sa se coaca bine – dovleceii astia au niste fructe care au seminte putine doar la un capat care este un pic mai borcanat. In rest, pe toata lungimea lor (si cresc si de 50-60 cm daca ii lasi) nici macar o samanta.
Am taiat niste flori ofilite de trandafir – sunt inca plini de flori si boboci. Am taiat muscatele si le-am depozitat cu tot cu jardiniere in magazie – daca traiesc, vor impodobi vara viitoare magazia, ca pentru terasa voi cumpara altele, tinere.
Ce mai trebuie facut – dupa ce adunam toate plantele, voi pune pe cineva sa sape toata gradina, sa aduca si sa completeze straturile cu pamant nou (luat de langa rau) si sa imprastie deasupra lui gunoi de grajd – sper sa gasim de cal, ca este cel mai bun. Il lasam apoi asa pana la primavara, cand il sapam din nou si astfel incorporam gunoiul in pamant.
Trebuie sa musuroim trandafirii, pomii fructiferi si sa “imbracam” smochinul. Sa adunam, curatam si sa depozitam aracii. Daca mai am timp si chef, voi planta niste bulbi de lalele – sunt cam dezamagita de ele, ca acum doi am am plantat vreo suta si ceva de bulbi, au rasarit si inflorit lalelele in primul an, insa primavara trecuta au mai rasarit doar vreo 10 din toate. Nu stiu ce au patit, poate au degerat, insa am fost asa suparata ca am spus ca nu mai pun niciodata lalele. Intre timp, mi-a trecut supararea si le-as mai da o sansa.
Cam atat cu gradina.
Am inceput sa ne facem planuri despre cum vom decora cu beculete casa, deci Sarbatorile se apropie.

Alte Articole

20 Comentarii

  1. 2. Iata ce spun specialistii:
    “Împrăştierea gunoiului se face manual, încorporarea în sol efectuându-se în aceeaşi zi prin arătură, pentru evitarea volatilizării amoniacului. (…) Dacă gunoiul se împrăştie pe teren fără a fi imediat încorporat în sol, în câteva zile pierderile ajung la 50 % din totalul NH3, în funcţie de condiţiile atmosferice.”
    Deci nu cred ca e bine sa lasati, peste iarna, gunoiul de cal imprastiat deasupra solului. La fel nu cred ca este bine sa fie lasat compostul la suprafata solului.

    2. Cum inveliti smochinul? Cu ce?

    • Andreea
      andreea

      Nu stiu daca se aplica si la mine, pentru ca eu oricum aduc gunoi vechi, deja uscat, deci stat in aer, ploaie, soare de mai bine de un an. Deci teoretic este deja saracit. Nu aduc mai proaspat din motive lesne de inteles. Insa metoda mea o foloseau bunicii mei, care erau gradinari de-o viata. Aduceau balegar relativ proaspat, il insirau prin gradina pe pamant si abia primavara il incorporau prin sapare. Stiu ca uneori metodele batranesti nu sunt cele mai corecte, insa asa am stiut si asa am facut pana acum. Daca “specialistii spun”, voi studia problema si daca se impune, schimb metoda fara probleme.
      Si la smochin trebuie sa schimb metoda de invelire, pentru ca anul trecut a fost un dezastru pentru el – il voi infasura mai intai in panza speciala cumparata de la Brico – este alba si subtirica, apoi peste voi pune niste paie, iar la exterior voi lega de jur-imprejur tulpini de porumb. La baza voi musuroi bine peste “imbracaminte”. Anul trecut am omis panza si paiele. Cam asa m-am gandit. Cunosti alta metoda, eventual mai eficienta si mai estetica?

      • Smochinul nu l-am protejat niciodata. Il am de vreun sfert de veac. Cand da Dumnezeu (cam 1/3 din ani) nu ingheata si atunci fructifica abundent. In alti ani (cum a fost 2012 si 2011), a inghetat, primavara au pornit lastari noi, au fructificat si acestia, dar nu au mai apucat smochinele sa se coaca, decat, cel mult cateva, asa, sa nu le uitam gustul.
        Gunoiul vechi a stat, intr-adevar, in aer, dar gramada. Dupa imprastiere suprafata de contact cu atmosfera e mult mai mare, pierderea de amoniac se face rapid. Eu nu sunt agronom, dar am mai citit cate ceva. Cam toti autorii atrag atentia asupra necesitatii incorporarii rapide in sol a gunoiului.
        Chiar si daca pierde cea mai mare parte a azotului, in gunoiul imprastiat raman celelalte minerale, in principal potasiu si fosfor, dar e pacat.
        Ganditi-va la o analogie: udam doua carpe identice cu apa, una o tinem ghemotoc, cealalta o desfasuram pe sfoara. Care pierde apa mai repede?

      • Andreea
        andreea

        M-ai convins, gata! Si asta inainte de chestia cu analogia. Il incorporez imediat ce il aduc. Si pentru linistea mea mai pun si un strat subtirel pe deasupra. Poate inventez o noua metoda super, mega eficienta. Daca va scrie cineva vreun tratat despre asta, te trec coautor. Ne mai auzim!

  2. Multe si variate treburile in gradina de toamna.
    Sa stii, ca si eu ma tot socotesc sa pun cartofi dulci in gradina, imi plac tare mult si acum, ca am vazut ce productiv poate fi un tubercul, o sa experimentez si eu in primavara. Tare mi-as dori si niste cartofi violeti, dar n-am reusit sa gasesc inca …
    Cu lalelele am patit si eu la fel, repetat. Anul asta am comandat niste varietati ma rustice, sper sa infloreasca mai mult de un an, altfel le las balta :) Putrezesc usor, mai ales daca-s plantate pe linga plante ce se uda bine in vara, sau in gazon. Trebuie sa stea in pamint uscat vara, apoi sa aiba multa umezela la timpul potrivit. Cu narcisele e mai usor.
    Incet, incet incepem sa ne pregatim de sarbatori … si zilele trec asa de repede.
    PS – Cum preparati cartofii dulci ?

    • Andreea
      andreea

      Si eu vreau sa cultiv serios cartof dulce, insa trebuie sa studiem si sa vedem exact cum se face. Of, cartofi violeti vreau si eu, dar nici in calatoriile mele nu am gasit nicaieri. Poate pentru ca merg de obicei toamna si presupun ca se gasesc in special primavara. Ai cautat si pe internet? Trebuie sa existe undeva! Sau morcovi violeti…Noi cartofii dulci i-am facut pana acum fie piure, fie prajiti – cei din urma imi plac cel mai tare – se taie pentru prajit bucati mai mari, se pun in apa fiarta si se fierb cateva minute, se scurg si se prajesc in ulei incins pana devin aurii. Si acum cand scriam despre asta m-am gandit ca asa prajiti ar merge mancati, daca nu alaturi de carne, cu un sos de iaurt (din ala bun de-al vostru). Deci si tu ai patit cu lalelele, dar probabil ca ai multe, ca le-am vazut eu pozate la tine in primavara – primavara la tine, ca la noi era iarna. Dar explicatia ta cu umezeala are sens, de fapt asta este problema, nu ca ar fi inghetat – eu le aveam puse in acelasi loc unde vara am petuniile si pe astea le ud aproape zilnic. Trebuie sa le schimb locul. Multumesc din suflet pentru sfat, ca eram pe cale sa renunt la unele dintre florile mele preferate. PS Iti vine sa crezi ca una dintre cele mai populare cautari la mine pe blog in aceasta perioada este “meniu de Craciun”?

      • Am salvat undeva niste articole despre cultivarea cartofului dulce, dar n-am apucat sa le citesc. Urmeaza … oricum, e inca devreme sa ii plantez, chiar daca pamintul nu ingheata, mai poate da vreo bruma in ianuarie si se distrug frunzele.
        Daca gasesc cartofi violeti, iti pun deoparte.
        Sa incerci si soiuri de lalele botanice. Cele olandeze or fi ele splendide, dar nu rezista. La mine infloresc greu a doua oara, apoi dispar …
        Cartoful dulce prajit cum spui, ar fi o idee grozava pentru meniul de sarbatori. O sa-i trec pe lista :) Merci de idee !

      • Andreea
        andreea

        Noi am facut cartof dulce prajit chiar zilele trecute, din cartofiorii aia mici pe care i-am aratat si in poze. Sunt deliciosi, trebuie sa ii incerci neaparat. Daca gasesti ceva “secrete” in articolele despre care spuneai, poate imi zici si mie. In legatura cu lalelele, care sunt cele botanice? Si eu, asa cum am mai spus, am patit la fel cu ele, si am plantat intr-adevar doar olandeze, ca aratau asa frumos in poze. Sa cumpar romanesti? Ca la noi se gasesc doar romanesti si olandeze. Maine merg la cumparaturi. Voi lua si narcise, neaparat.

      • Uite-te aici : http://www.qiugen.com/ibc/en/publiek/collection.jsf/Information/spring-blooming-bulbs/other-botanical-tulip;jsessionid=083F09C4F27345F86C6525641E72ED02
        E o pagina care da multe informatii despre lalelele botanice, adica salbatice.
        Narcisele-s mai putin pretentioase si rasar an de an. Eu am o slabiciune pentru cele albe …

      • Andreea
        andreea

        Am colindat pe tot siteul recomandat de tine – nu stiam ca exista atatea flori bulboase, la noi se gasesc doar cateva. Dintre narcise, si preferatele mele sunt tot cele albe – atat de finute si frumos mirositoare!

    • Bogdan

      Buna ziua,
      Regret ca abia acum am dat peste aceste postari. Cartofi violet de forma alungita au fost acum vreo cateva luni – primavara tarziu cred – la cel putin un magazin Mega Image din Bucuresti. Erau cam scumpi – aprox 12 lei/kg – dar mi s-au parut interesanti asa ca am luat si eu o anumita cantitate. O parte i-am gatit – au gust un pic de alune, sau de castane comestibile – restul i-am pastrat pentru gradina parintilor dar din pacate nu au mai ajuns acolo. Chiar acum am cautat supravietuitorii si am gasit 5 tuberculi mici, incoltiti puternic si foarte zbarciti si inmuiati, dar aparent inca vii. Daca cineva din Bucuresti ii doreste asa cum sunt, ma poate contacta aici si ne vedem undeva in centru sau in sectorul 6. Toate cele bune!

      • Andreea
        andreea

        Buna, Bogdan, tie iti pare rau ca m-ai gasit tarziu, mie imi pare si mai rau ca ti-am raspuns tarziu. Am fost plecata in vacanta mai bine de o luna (stiu, sunt de invidiat) si abia acum m-am intors si sunt pregatita sa ma apuc din nou de scris… Problema cartofilor in mod sigur s-a rezolvat, probabil au ajuns la ghena. Oricum, ar fi trebuit pusi in pamant primavara. Multumesc, oricum, si te mai astept in vizita!

  3. La cartoful dulce eu stiu ca se pune in apa cu un capat pana ii dau lastari si cand sunt destul de mari se rup de pe cartof si se planteaza lastarii in pamant ca si butasii. Au nevoie insa de o perioada lunga de caldura pentru a dezvolta tuberculi mai mari de aceea e de preferat sa incepi incoltirea devreme in casa apoi sa-i cultivi in solar sau undeva unde e mai cald.

    • Andreea
      andreea

      Interesant, o sa ma interesez pentru anul urmator ca vreau sa pun mai multe cuiburi. Noi nu am stiut si l-am pus incoltit in pamant si ai vazut si tu ce a iesit. Oricum, e clar ca trebuie plantati odata cu ceilalti cartofi, in primavara si eventual in niste ghivece negre care sa le asigure caldura. Merita studiat, ca imi place sa am si altceva prin gradina, in afara de lucrurile stiute.

  4. Mi-ai facut pofta de cultivat cartof dulce si anul viitor intentionez sa incerc si eu cu macar o radacina:). Noi in schimb avem napi in gradina si din ei creste tot asa de mult dintr-o radacina, productie mare, umplem cateva galeti . Si au si gust bun , bun de tot.

    • Andreea
      andreea

      Recunosc – nu am mancat napi niciodata. Cred ca pe la noi prin zona nu se prea cultiva, ca nici in piata nu am vazut. Sunt cumva asemanatori cartofilor dulci?

  5. Ada76

    Am reținut ideea cu lalelele. Mă întreb: cele banale,din grădinile noastre,nu sunt mult mai rezistente? Nu contează și faptul că acelea din pliculețe sunt mai sensibile, chiar dacă mai frumoase? Poate ți-ar fi mai ușor să aduni bulbi din călătoriile prin țară, lalele aclimatizate, mai rezistente. Ale mele nu au probleme. Dispar, cred eu, mai ales când sunt tăiate, dar altfel, nu prea. Zic că un schimb cu posesori de soiuri deosebite, rezistente, ar fi o soluție.

    • Andreea
      andreea

      Pai da, asta se pare ca este problema semnalata si de mine si de Dani si de altii – lalelele olandeze frumoase foc si de toate culorile sunt mai sensibile si dupa un an-doi dispar din gradina. Soiurile clasice sunt bune, cu toate ca sunt mai uratele. Toamna asta mama mi-a facut rost de pe la colegii ei de la munca de zeci de bulbi de lalele si zambile clasice albastre si mi le-a plantat prin gradina weekend-ul trecut. Asteptam acum sa vedem cum vor rasari, ca erau cam amestecate. Dar oricum, fiind primele flori din an, sigur vor fi foarte apreciate. Olandeze nu mai cumpar, asta este clar. Anul asta au fost si foarte scumpe – vreo 14 Lei/5-6 bulbi.

  6. Musat Viorica

    Cartofi violeti se gasesc acum la Mega Image la numai 11 roni

    • Andreea
      andreea

      Nu am vazut niciodata, cu toate ca merg destul de des la Mega. Poate i-am trecut cu vederea. Voi merge maine, sper sa gasesc. As lua vreo 2-3 kg si i-as lasa sa incolteasca. Ar fi super sa gasesc – cartofii violeti ar fi noul Hit la mine in gradina. Multumesc pentru pont! Si multumesc pentru vizita! Te mai astept.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *