Gradina mea in ianuarie
Astazi a fost frumos, dupa o saptamana de ploaie a iesit in sfarsit soarele. Afara cred ca erau vreo 8 grade C, ceea ce m-a facut sa ies din casa si sa caut semne ale sosirii primaverii. Stiu ca este prea devreme ca sa cred ca iarna a trecut – am cautat pe blog si anul trecut zapezile alea mari au fost la inceputul lui februarie – insa mai e doar o luna si jumatate pana in martie si pana la urma nu mi se mai pare asa mult.
Inselata de soarele de afara am gasit pe geamul de la living o gargarita pe care am bagat-o in casa si am asezat-o pe o tufa de ardei iute care a fost atacata, nu stiu de unde, de niste purici mancaciosi. Sper ca gargarita sa fie la fel de infometata si sa ma ajute sa scap de ei, asa cum a facut si asta-vara. Daca nu, probabil cand voi incepe treaba cu rasadurile va trebui sa arunc ardeii ca sa nu imi infesteze si tinerele plantute. Dar ma bazez pe prietenia mea mai veche cu garga, sper sa isi aduca aminte de iarna cand le-am gazduit in casa si sa ma ajute si ele acum.
In afara de gargarita, in curtea mea am gasit pomii fructiferi cu muguri tari si rosii asteptand si ei semne de la natura si de la soare, tufele de levantica care mi se pare mie ca arata foarte bine pentru vremea asta, cateva capsoare verzi de ghiocei si zambile itite din pamantul ud, varfuri de ceapa si usturoi iesite si ele regulamentar in sir indian, muguri rosii pe tijele de trandafiri, vreo doua musuroaie de cartita, care se pare ca a terminat si ea cu hibernarea.
Sub mini-sera mea sub forma de tunel patrunjelul este verde si frumos, salata rosie si verde a crescut si ea inaltuta si a rezistat gerului, telina e bine-merci, iar cele doua randuri de ceapa si usturoi puse in toamna au rasarit si ele. Mararul am vazut ca s-a uscat, dar nu stiu daca din cauza gerului sau pur si simplu a imbatranit.
Tufa de salvie pe care am invelit-o cu o folie textila subtire arata destul de bine – are si frunze uscate, dar si frunze verzi. Sper ca anul asta sa reziste – salvia de anul trecut am invelit-o cu celofan si a murit. Am schimbat materialul si deocamdata e bine.
Rozmarinul tarator pe care l-am primit cadou in vara si pe care l-am plantat in spatele magaziei arata foarte bine, ba cred ca a mai si crescut putin. Rozmarinul asta tarator mi s-a spus ca este mai rezistent la frig si poate fi lasat iarna afara, ceea ce am si facut si pana acum s-a dovedit ca asa a fost. Pe celalalt l-am pus intr-un ghiveci mare si sta la caldura, in casa.
Capsunii sunt plini de frunze uscate, insa in mijlocul fiecarei tufe au crescut frunze noi, verde-crud. Frunzele uscate trebuie lasate pana cand da caldura, apoi le voi curata. Insa m-am bucurat sa vad viata.
Gazonul a inceput sa se ingalbeneasca, insa este ceva normal. Asteptam primavara, iar cand iese din repaos vegetativ, Ionut o sa il scarifice de cateva ori si o sa il curete astfel de uscaciune. Aceasta operatiune este obligatoriu de facut in fiecare primavara, daca vrei sa ai o peluza frumoasa si un gazon sanatos.
Cam atat din gradina mea de ianuarie. Multe nu sunt de spus si aratat, insa m-am bucurat sa vad ca natura isi urmeaza cursul ei firesc, chiar daca noua, din casa calduroasa, ni se pare ca afara timpul a stat in loc.
Seara, dupa o zi cu soare, am admirat de la geamul bucatariei, un apus roz. Am iesit pe terasa si am facut si o poza, ca sa va arat si voua.
Viata e frumoasa!
Da, Andreea, ai dreptate, viata e frumoasa si gradina iarna pare mai frumoasa cand e vremea buna!! Din pacate la noi a nins (tocmai ce spuneam zilele trecute ca in partea asta a Germaniei unde locuim a fost o iarna blanda!)si a venit si inghetul…gradina mea e alba toata si varza nu se mai vede deloc.Cred ca a murit.
Dar totusi viata e frumoasa, astept si eu cu drag primavara, ca si tine.Ianuarie e aproape trecut, februarie e scurt si martie nu va mai fi foarte friguros, chiar daca va ninge. Si oricum, de voi vedea inflorite branduse si ghiocei, asa bucurie imi vor face, ca nu-mi va pasa de frig!
Azi a fost cald, dar maine sunt anuntate 15 grade. Chiar ma gandeam cu ce sa ma imbrac, ca trebuie sarbatorita asa o vreme. Nu stiu daca si in restul tarii este la fel, insa la noi langa mare in general iarna e mai cald. Vantul bate ca nicaieri altundeva, totusi. Legea compensatiei. Asa si cu zapada de la tine. Te salut!
Ce bine e la tine-n gradina, mai ca as zice ca tu locuiesti in alta tara
Pai da, sunt vecina cu Dani! Pe vremea asta imi vin in cap atatea planuri, vad numai copaci, flori, pergole, terase, gratare… Sunt atatea de facut, si eu le-as vrea pe toate repede-repede. Plus o vacanta bonus pentru ca m-am obosit cu atatea planuri. Cred ca innebunesc pe cineva de cap. Propun o vacanta, pentru limpezirea mintii.
Da, da, da…corect
Intr-un loc cald, cu plaje virgine si ape turcoaz, lenevind intr-un hamac, acompaniate de o carte buna si un cocktail usor, de vara
La fel iti urez si iti doresc si tie!
Ce frumos arata toate ! Aproape tot asa e si la mine, cu exceptia narciselor si in loc de ceapa, praz Levantica arata grozav si tocmai mi-am amintit, ca vreau sa mai plantez vreo doua tufe. O, Doamne, ce gradina mare ai … a mea e o mini-miniatura … dar adevarul e, ca n-as reusi sa fac fata la mai mult
Sa vedem ce ne rezerva luna februarie … daca in Romania ninge si-aici va fi mai frig …
Esti draguta – am vazut eu pe la tine toate tufele alea verzi – eu nu am. Deci tu spui ca frigul vine de la noi? Ca noi spunem ca frigul vine de la rusi, ca de altfel toate relele. Am ramas asa, cu sechele… O astfel de curte mare ca a mea are si dezavantaje, in sensul ca ne-am mutat de doi ani si ceva, facem incontinuu in ea si tot pare goala. Un brad inalt de 3-4 m pare mic si ca sa obtii vreun efect trebuie sa cumperi trei – la fel s-a intamplat cu tot, am dat doar un exemplu. Avem atatea de facut incat cred ca blogul asta va avea material ani buni de acum inainte. Doar sa nu va plictisiti voi de mine…
Incet, incet o sa le puneti pe toate la punct, sanatosi sa fiti Si daca aveti mult loc, pune si de-o glicina, sa nu mai zic de-o clematita parfumata Mesteacan ai ? Artar parca am vazut …
Sa stii ca frigul tot din Rusia vine si la noi, doar ca se mai moleseste pe drum … Norocul meu, cu gradina, e ca locuim in partea vestica a Greciei si muntii ce traverseaza Balcanii ne apara de gerurile mari.
Mesteacan nu avem, dar ne dorim. Problema noastra este ca in Constanta locurile de unde poti sa iti cumperi arbori/flori/tufe etc sunt doar vreo doua, si din pacate marfa este uneori restransa ca si specii si de multe ori de proasta calitate. Iar din catalog nu prea imi vine sa comand arbori, trebuie sa ii vad. In Bucuresti este altceva, acolo au multe pepiniere. Artari avem sapte, dintre care unul rosu (l-am tot pozat), care este mandria gradinii. Mai avem patru inaltuti si care fac coroana, cu frunze verzi si patate cu alb pe margine, insa de doi ani de cand sunt plantati in toiul verii li s-au uscat frunzele, cu toate ca au fost udati. Probabil din cauza vantului, ne-am dat noi cu parerea. Si inca doi sub forma de tufa, una micuta rosie si una mare cu frunza marunta si verde. Clematida am vrut sa iau anul trecut, violet bineinteles, dar nu am avut incredere in cele de la Brico (doar acolo am gasit), si pana la urma am primit una galbena cu flori mici si cam uratica. Poate anul viitor va creste mai bogata si mai frumoasa. Trebuie tunsa, ai idee? PS Azi la noi e foarte cald, sunt anuntate 18 grade, dar inteleg ca de miercuri vine iarna – partea a doua. Pe voi va apara muntii, pe noi ne incalzeste marea.
La clematite depinde de grup, exista trei categorii, uite-te pe net sa o recunosti pe a ta, nu-s prea multe cele cu flori galbene. S-ar putea sa fie in primul grup, de obicei clematitele cu flori mici intra acolo.
Am scris si eu ceva la inceputurile blogului despre clematite, poate te ajuta : http://jurnaldegradina.blogspot.gr/2011/03/clematitele-cum-se-tund.html. Daca e micuta planta n-o tunde mult, doar curata-o de uscaturi si las-o sa vezi cum infloreste.
Aveti o multime de artari Suficienti. O sa faceti un compost de frunze de cea mai buna calitate. Si o sa mai gasiti si alti pomi mai exotici in calatoriile voastre Pune la incoltit semintele de kaki, sa vedem ce iese din ele
Sa stii ca e Clematis Alpina, multumesc ca m-ai desteptat. Din nou! Arata ca in pozele de pe google, doar ca este galbena si are mijlocul maro. Saracuta mi-a fost urat de ea si nici nu am pozat-o. Am remuscari acum. O curat la primavara si revin cu informatii. Plus poze, promit! Of, scuze, pun semintele la incoltit.
Ia vezi si Cl. tangutica …
Esti fantastica! Din asta e. Dom’le, cand iti pui ceva in cap…
Ai o peluza superba!
La restul nu tanjesc pentru ca am si eu( ha,ha,ha). Clematitele sunt asa modeste si sa stii ca ce zici acum ca este uratica, mai tarziu o sa te uimeasca, sunt sigura )
Pupici!
Multumesc, o sa ii transmit complimentul lui Ionut, ca peluza e “copilul” lui. Am rabdare si cu clematida, ca este catarata pe la magazie si nu ma incurca. Astept sa se transforme in print. Te salut si te mai astept pe la mine. Iti voi intoarce vizita.
Foarte frumos arata gradina ta in “plina iarna”;observ ca Dobrogea,cel putin la capitolul vremii e inaintea Ardealului unde inca mai suntem cu zapada in gradina.Vad ca ai levantica afara.Eu am o levantica in ghiveci dar nu am mutat-o afara de frica sa nu inghete peste iarna dar daca vad ca rezista cred ca o mut la primavara.O seara placuta!
Daca levantica mea va trece cu bine iarna – inteleg ca urmeaza partea a doua de ger – atunci poti sa o scoti cu incredere in gradina. In ceea ce priveste vremea, iarna la noi mereu sunt cele mai mari temperaturi din tara. In alte privinte, nu stiu. Razbate din comentariul tau mandria de ardelean, ceea ce este bine. Facem intrecere?
Eu as prefera sa fie si la noi vremea ca la voi iarna,dar vara cred ca e mult prea cald in zona de sud-est a tarii,pe cand la noi e cat de cat suportabil deci la capitolul asta(din punctul meu de vedere)Dobrogea pierde intrecerea.Sigur mai are multe atuuri in plus fata de Ardeal…marea spre exemplu?:)Iar eu cred ca toti ar trebui sa fim mandri de locurile unde ne-am nascut..peste tot exista cel putin un motiv de mandrie:)
Ce frumos si verde e tot la tine. Nu ma plang ca si la mine in balcon e mult verde, dar parca vazandu-l afara e mai aproape primavara
Azi a fost cu adevarat o zi de primavara, cred ca la pranz au fost vreo 15 grade, de vreme ce la ora 18, cand am ajuns acasa de la munca, erau 12 grade. Pacat ca am stat inchisa in birou si recunosc ca am tras si jaluzelele deoarece ma deranja soarele. Dar maine stau acasa si este anuntata o zi la fel de calda. Imi voi bea ceaiul pe terasa… ca in vremurile bune.
Destul de verde gradina ta pentru vremea la care ne aflam. La noi salvia sta afara bine-merci de ani de zile si nu o afecteaza cu nimic. Ba mai mult, frunzele ei raman verzi toata iarna , oricat de frig ar fi si nici nu sunt mancate de pasarile de curte- se pare ca nu agreaza ori mirosul, ori gustul salviei, nu le tenteaza si nu se ating de ele.De anul viitor, poti sa o lasi neacoperita, nu o va deranja.
Asa voi face si eu la anu’ cu salvia, o las descoperita. Ai observat ca nici insectele nu se ating de ea? La fel nici de rozmarin, dafin si busuioc, probabil toate plantele mediteraneene si cu miros puternic. Lor nu le plac, dar noua da.
“Ionut o sa il scarifice de cateva ori”
Cum? Cu ce?
Scarificarea de primavara este OBLIGATORIE la gazon. Se face manual, cu un dispozitiv care seamana cu o grebla (are si Gardena) sau electric, cu o masinarie care seamana cu o masina mica de tuns iarba (se gaseste la Brico, Dedeman etc). Practic ambele metode fac acelasi lucru – cu mai multa sau mai putina munca – traseaza niste mici brazde si smulg din gazon firele de iarba slabite, buruienile, aduna iarba uscata. Astfel intinerim gazonul, si el incepe sa se regenereze. Scarificarea trebuie facuta temeinic, fara mila – dupa scarificare peluza va arata un pic ciufulita, insa nu trebuie sa te sperii – in maxim 2 saptamani va fi de toata frumusetea. Procedeul trebuie facut in martie sau aprilie, in functie de vreme. Daca mai doresti informatii despre gazon, pune intrebari si eu il intreb pe Ionut. Iar tu il pui pe Dl.Balaur la treaba.
Oauuu… dar ce aer de primavara e la tine. La mine, la Suceava, e iarna in toata regula, cu strat de zapada in gradina de 40-50 cm. Totul doarme.
Primavara asta era acum ceva zile – intre timp a nins si la noi un pic si s-a mai racit. Dar plantele de sub solarul ala mic sunt in siguranta – sunt foarte incantata de el. Am inteles ca se incalzeste in toata tara, la noi duminica viitoare sunt anuntate 14 grade C. Poate va fi frumos si la voi