Gradina mea de la fereastra

3 Mar, 2012 by

Gradina mea de la fereastra

Atunci cand am proiectat casa, am tinut sa avem deasupra chiuvetei de la bucatarie o fereastra. Atunci cand stateam la bloc, in dreptul chiuvetei era un perete, fereastra era undeva in spate. Inainte sa ne cumparam masina de spalat vase, acum ceva ani, faceam cu Ionut cu schimbul la spalat vase, iar minutele petrecute aplecati deasupra chiuvetei uitandu-ne hipnotic la un zid si la teancul de farfurii si-a spus cuvantul. Trebuie sa avem o fereastra deasupra chiuvetei!
Bineinteles, am construit casa, iar atunci cand am proiectat mobila de la bucatarie, am facut in asa fel incat chiuveta sa fie acolo. Si, de cand ne-am mutat, fereastra mea s-a transformat intr-o mica gradina. Are perdeluta de vara si de iarna, un pestisor din lemn pictat cu “Cusine” atarnat de manerul de la fereastra, o stropitoare din lemn, trandafiri, iedere, zambile, ghiocei, cimbrisor… Aproape saptamanal imi cumpar cate un ghiveci cu plante inflorite de la magazin. Am numeroase vase decorative in care pun aceste flori, de diferite forme si culori, din piatra, metal sau ceramica. Le asortez in functie de dispozitie.
Iar atunci cand stau la masa din bucatarie sau cand imi fac de lucru pe la chiuveta, ”gradina mea” vesela imi incanta ochiul si ma umple de bucurie.
Cand stateam la apartament, imi prinsesem pe perete, deasupra mesei, o polita din lemn si acolo mai cresteam un busuioc, o floare…Era frumoasa si aceea, insa nu prea avea lumina. Va recomand sa va faceti si voi o cat de mica gradina in interiorul casei, mai ales iarna, cand totul e inghetat si afara nu e nici urma de verde. O sa va inveseleasca. Secretul este ca atunci cand incep sa se ofileasca florile, sa le aruncati sau sa le “deportati” intr-o alta camera sau pe la vreo prietena/ruda. Eu am cea de-a doua gradina la mica fereastra din camara, acolo tin plantele la “recuperare”. Care se mai recupereaza.
Nu-i asa ca e frumoasa?
Gradina mea de la fereastraIedera, Ghiocei si ZambiluteGhioceii sunt de padurePestisorul din lemn pictat manualZambilute, Trandafiri, Ghiocei...Jardiniera cu trandafiri din dining

Alte Articole

8 Comentarii

  1. Te inteleg perfect la faza cu peretele din fata chiuvetei. Musai trebuie fereastra in acel loc. Eu am un pic de noroc ca in balcon se iese din bucatarie asa ca doar intorc capul spre plantutele mele dragi dar cand o sa-mi fac casa o sa fie cu siguranta o fereastra deasupra chiuvetei si o sa dea spre gradina.

    • Andreea
      andreea

      Da, si eu, dupa florile pe care le-am pus la geam vad o parte din curte, iar in zare se vad dealurile. Seara, pe fereastra asta admir un apus superb, roz, violaceu si bleu. Periodic schimb florile si am o adevarate colectie de vase decorative in care le pun, in functie de starea mea de spirit sau de cum se asorteaza. Iti recomand sa iti cumperi si o planta-doua de iedera, au aparut acum mai multe specii – este mereu verde si vine foarte bine in combinatie cu alte plante/flori. Sper sa ti se implineasca cat mai curand visul de a avea o casa pe pamant si cu o mica sau mare gradina, asa cum iti doresti.

  2. Gabi Teo

    E foarte frumos ce-ai facut , dar spune-mi te rog , pe timp de iarna nu ai probleme cu condesul pe geam fiindca nu ai calorifer pe peretele cu fereasta ?

    • Andreea
      andreea

      Nu, chiar deloc. Casa este bine izolata, iar eu in casa am incalzire in pardoseala, deci caldura se distribuie uniform. Cu condensul aveam probleme cand stateam la bloc si cand gateam in bucatarie. Cu toate ca aveam calorifer pe peretele cu fereastra, curgea apa pe geam pentru ca peretele nu era izolat la exterior iar termopanul era de proasta calitate. Stergeam mereu cu servete din hartie si lavete, dar chiar si asa tot aveam si la fereastra aia un ghiveci-doua cu busuioc, cimbru sau rozmarin. Si visam la casa pe care mi-o doream, cu gradina in care sa cresc de toate. Acum, la casa, “gradina de la fereastra” functioneaza in special iarna, ca vara scot majoritatea ghivecelor afara.

  3. Miki

    Buna,Andreea,

    Imi place mult blogul tau. Azi am citit ca ai o casa cu incalzire prin pardoseala. Eu mi-am construit de curand casa si as vrea sa stiu daca e costisitor acest proiect. Multumesc.

    Mihaela

    • Andreea
      Andreea

      Multumesc pentru vizita, Miki! Noi avem incalzire in pardoseala electrica, deci fara centrala, nu cu apa calda. Instalatia in sine a fost destul de ieftina, iar confortul oferit este extraordinar. Ceea ce ne-a costat a fost tragerea unui fir trifazic, care sa suporte consumul nostru. Este posibil ca exprimarea mea sa nu fie tocmai corecta, dar nu sunt electrician de meserie. La noi a costat mult asta, pentru ca am adus firul de la cateva sute de metri pe cheltuiala noastra, dar in alte zone poate nu este necesar. In lunile de iarna platim curentul intre 1500 si 2000 Lei/luna (cam 6000 lei/iarna), in functie de temperaturile de afara, in astia fiind inclus tot consumul – iluminat in interior si exterior (toata noaptea), electrocasnice (masina de spalat vase, uscator de rufe etc), boiler pentru incalzirea apei menajere, etc. In plus, incalzirea in pardoseala te scapa de aspectul caloriferelor agatate pe pereti + costul lor initial si al intregii instalatii (centrala, tevi). Casa noastra are aproximativ 200 mp, dispusi pe parter si etaj mansardat. Daca te gandesti ca incalzirea si apa calda la un apartament de bloc de circa 60 mp costa iarna in jur de 500 lei/luna (cel putin in Constanta), atunci cred ca varianta noastra este avantajoasa si din acest punct de vedere. Daca te mai pot ajuta cu informatii, te rog sa imi scrii. Felicitari pentru noua casa!

  4. Maria

    Ce frumos :) Unde pot gasi perdele ca cele de la bucataria ta? :)

    • Andreea
      Andreea

      Eu mi le-am adus din Franta, le-am cumparat din piata. Am vreo 3 modele si le schimb in functie de anotimp. La noi nu stiu unde poti gasi…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Florile de la fereastra - [...] putea sa te intereseze si: Gradina mea de la fereastra ; Aranjamente de toamna ; Natura a [...]

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *