Artarul, hortensiile si altele…

10 Aug, 2014 by

Artarul, hortensiile si altele…

Am scris mai demult, in primavara, cand curtea noastra s-a imbogatit cu cativa copaci, ca mai asteptam sa ne aduca un artar rosu, cateva tufe de hortensii si alti cativa copacei. Ei bine, au venit, au fost plantati, si vi-i arat si voua acum.
Artarul si-a gasit locul langa arcada care duce in “gradina lui ardei” si il vedem atat din casa, de pe terasa, cat si dintre rosii. De jur-imprejur i-am pus piatra alba, care are rol sa ii mentina pamantul umed. Anul trecut am promis ca nu voi mai aduce artari la noi in curte, pentru ca sunt cam sensibili, insa astuia nu i-am putut rezista, cand l-am vazut in pepiniera. Avem in total 8 artari de diferite culori si forme, copaci-umbrela, tufe sau avand coroana normala si cred ca acum ne oprim in sfarsit cu ei.
Cu hortensiile este alta poveste – mi le-am dorit dintotdeauna in gradina, vroiam sa am si eu asa cum am vazut in unele zone ale Frantei. Visul mi s-a implinit, iar in cazul lor stiu ca nu ma voi opri acum. Vreau hortensii de toate culorile si nu ma las pana nu le voi avea. Le trebuie multa umbra, si asta deocamdata e o problema la mine. Dar dupa ce vor creste copaceii destul de mari…
Deocamdata am patru tufe roz – in fine, asa erau cand le-am plantat, acum, florile noi au crescut verzui. Stiu ca trebuie modificat ph-ul solului ca sa se coloreze florile, insa nu stiu exact cum – am auzit ca trebuie pus otet in apa cu care le uzi, voi incerca.
In rest, va mai arat cateva poze cu ce am mai facut pe aici – arcadele au venit in completare pe aleea care duce de la casa spre magazie si gradina de legume, trandafirii au inflorit frumos, s-au trecut, s-au imbolnavit de la atata ploaie si acum asteptam de la ei a doua inflorire, tufele de levantica au fost numai o floare, terasa s-a gatit cu masa si scaune noi, am refacut staturile din gradina si le-am facut pe toate din lemn, mi-am pus cismea langa straturi, am refacut gardul dintre gradina de legume si niste vecini…etc… Probabil mai sunt ceva-lucruri, ca nu ne-am “vazut” de mult.
O sa scriu si despre gradina de legume zilele urmatoare.
Va doresc o vara frumoasa in continuare!

De sub arcada plina cu buchete de rozeAlta arcada, alta perspectivaRosu ImparatRoze, roze...Rosu-rosuAlte roze, in apogeuDupa ploaie...Preferatii meiStratul de trandafiri strajuieste o parte a gradinii de legumeSi ele, hortensiileArtarul vazut din gradina lui ardeiDe ziua buniciiFlorile de hortensie ne-au impodobit masa

30 Comentarii

  1. draga Andreea, cand am timp, si navighez, privesc cu placere in gradina ta, astept vesti despre Dexter si Doly. iti doresc sa fii fericita cu atatea minunatii (trandafiri, tuia, hortensii, suflete iubarete, etc., pe langa tine). Nu cred ca stii cat pot sa te invidiez de aici de la etajul 8 (ultimul, dintr-un cartier prafuit din Bucuresti! sper ca vreodata sa las citadela si sa fug la tara-oriunde! te imbratisez cu drag, Miki

    • Andreea
      Andreea

      Draga Miki, iti inteleg invidia, mai ales ca pana acum cativa ani am fost si eu “fata de oras” si “fata de bloc”. Acum avem deja vreo patru ani de cand ne-am mutat aici si pot spune ca este cea mai buna alegere pe care am facut-o. Sa nu te sperie neajunsurile unei eventuale mutari la tara, lucrurile au uneori o rezolvare mult mai simpla decat ne imaginam. De exemplu, aici am facut in asa fel lucrurile incat este mult mai confortabil ca la bloc, iar in plus aici ma pot bucura de verde, cer, liniste, aer curat… Incurajez pe oricine viseaza la asta. Deci, draga Miki – treci de la vis la facut planuri. Sper sa fie atat de usor! Cu drag, familia din GradinaluiArdei.

      • Draga Andreea, Iti multumesc pentru incurajari; astept la un colt cu actele, cu speranta ca voi sta pe “prispa” sa beau o cafea buna si vad minunatii in gradina cu flori, multe flori, chiar un solar?! si verde, verde, patat de curcubeu; pana atunci ma documentez si intru prin gradini de vis, inclusiv a ta! Deocamdata am facut planul casei dupa cerintele noastre; astept noi picturi din zona Dobrogei! kiss you!m

      • Andreea
        Andreea

        Sunt bune si visele, si planurile… Fac parte din proces si isi au frumusetea lor. O sa revin cu tablouri, deocamdata las Natura sa picteze si apoi ii fur panzele. Te salut si te mai astept in vizita!

  2. Frumoasa gradina decorativa. Unde e cea de legume? Ce fac rosiile? Au scapat de mana? Pe acolo a fost mai mult soare.

    • Andreea
      Andreea

      Gradina de legume este acum in apogeu – reginele ei s-au copt si isi etaleaza mandre fructele. Noi le admiram si le punem imediat in farfurie sau la pastrare, pentru zile albe de iarna. A venit vara mai greu si aici, de aceea s-au si copt foarte tarziu, cu o luna intarziere fata de anul trecut. Totusi, poate si de aia, mi se par mai gustoase ca niciodata. Le-am pozat un pic si o sa le arat zilele urmatoare. Salutari de la mare!

  3. Stiu ca ma repet, dar e asa de frumos la tine :)

    • Andreea
      Andreea

      Chiar daca te repeti – complimentele le primesc mereu cu placere. :) Multumesc, Green!

  4. Un adevarat colt de rai gradina ta! E minunata!

    • Andreea
      Andreea

      Ma bucur ca iti place. Daca vreodata drumul iti poarta pasii pe aici, pe drumurile fierbinti ale Dobrogei, te astept in vizita!

      • Multumesc, esti foarte draguta! In weekendul asta prelungit am facut o escapada la mare si chiar m-am gandit la tine. :)

      • Andreea
        Andreea

        Ma bucur ca te-ai gandit la mine, poate intr-o zi ne vom intalni. In weekendul respectiv si eu am fost la mare – in Olimp. Cam la doua saptamani mergem la mare, ca orice turist din tara – uneori in Neptun, alteori in Olimp sau Mamaia. Avem unde sta in Constanta (de altfel la doar 40 km de unde locuim), insa experienta de a sta la hotel, de a te relaxa ca in vacanta ne place foarte mult. Asa ca, de 4-5 ori/vara mergem cate un weekend pe litoral, la noi acasa :) . Sper ca ti-ai incarcat bateriile cu energia pe care o daruieste marea. Macar atat cat sa ai energie sa iti programezi urmatoarea vacanta :)

  5. Adica trandafirii sunt inclusi la altele ? :)
    Minunat arata toate si te inteleg, ca n-ai rezistat tentatiei artarului rosu. Daca aveam spatiul tau, faceam la fel :) Tare-mi plac perdelutele pe care le-ai pus in veranda, de cativa ani ma rog de mesterul meu sa-mi monteze niste vergi metalice ca sa pun si eu in practica ideea asta, dar mereu timpul e prea scurt …
    Hortensiile trebuie udate cu apa cu putin otet sau vin si sa le adaugi din cand in cand pamant acidofil. Daca vrei sa aibe flori albastre, trebuie tratate cu saruri de aluminiu.
    Toate cele bune, Andreea ! Ma bucur, ca mai citesc cate ceva despre gradina ta :)

    • Andreea
      Andreea

      Ma bucur sa te “aud”, draga Dani!
      Nici nu mi-am dat seama ca am declasat in felul asta trandafirii – o sa ma revansez candva si o sa le dedic o pagina intreaga :) Dar nici ei nu au prea fost cuminti! Dupa prima inflorire abundenta, din cauza ploilor cred – s-au umplut de fel si fel de pete, le-au cazut frunzele, s-au uscat…acum parca si-au revenit un pic si ii astept sa infloreasca din nou.
      O sa pun otet hortensiilor, ca li s-au inverzit florile.
      O vara frumoasa in continuare, plina de amintiri si zambete! Ca sa avem despre ce povesti la iarna… Te salut cu drag!

  6. cristina toma

    Felicitari Andreea pt tot ceea ce detii si sa te bucuri de ele impreuna cu cei dragi!

    • Andreea
      Andreea

      Multumesc, Cristina! Ma bucur ca ti-a placut vizita in gradina mea!

  7. Mirela

    E raiul pe pamant la tine. Nimic in plus sau in minus. Toate sunt de-acolo. Trandafirii sunt superbi iar hortensiile sunt minuni. Sa le stapaniti sanatosi si sa va bucurati de tot ce-ati reusit sa claditi!

    • Andreea
      Andreea

      Multumesc, Mirela! Nu este totul perfect – ni se mai usuca cate un copac, cate o tufa, ba are prea multa apa, sau prea e seceta… dar arat si eu ce e mai frumos. :) Gradina si curtea si totul aici e facut de la zero, nici gard nu aveam – in locul casei era un grajd, iar curtea asta era curtea vacilor – cu multa piatra pe jos si maracini mai inalti ca mine. A fost multa munca si parca anul asta sunt in sfarsit si eu multumita de cum a prins totul contur. Facem 4 ani in toamna de cand ne-am mutat si mai avem atatea planuri in cap! O sa va tin la curent cu evolutia… Ne mai “vedem” pe aici. :)

  8. Ce frumoase sunt hortensiile, sa vede ca le merge bine la tine.:) Si eu mi-am adus o hortensie din Madeira dar nu a supravietuit in gradina, din pacate:( Arata foarte bine gradina..e asa de verde!

    • Andreea
      Andreea

      Buna, Marc! Acum nu mai sunt atat de frumoase, ca au inceput sa li se usuce florile si sa li se inverzeasca. Dar imi plac si asa, mai ales ca mi le-am dorit atat de mult. Daca iti mai iei vreodata o hortensie – trebuie pusa la umbra (sa nu bata soarele direct pe ea) si udata neaparat zilnic in perioada de vegetatie. Merita sa mai incerci!

  9. Ruxandra

    Andreea, chiar daca nu ti-am scris pana acum, urmaresc de foarte mult timp minunile prezentate de tine! Vreau sa te felicit din toata inima! Nici nu sti cat de mult inseamna blogul tau pentru mine. Lasa-ma sa iti spun in cateva cuvinte de ce sunt asa de impresionata. Eu si sotul meu visam de mult la o viata la tara, cu flori, gradini organice, case ca in povesti si alte asemenea minuni insa, aproape de fiecare data cand gaseam pe internet povestea unor oameni mutati la “sat” gaseam case lasate in paragina in care oamenii abia stateau, curti parjolite de soare si nelucrate, din pacate mizerie destul de mare lasata in curte, toate acestea prezentate sub titulaturi frumoase de genul: viata la tara, bio, eco, ne-am gasit in sfarsit un loc etc… Nu judec pe nimeni, sunt o mare iubitoare de oameni si sunt convinsa ca este de foarte multe ori o mare problema cu banii dar sincer, putina curatenie, putina inspiratie si putina bunavointa nu costa asa de mult pe nimeni. Am ramas asadar cu un gust amar de fiecare data cand gaseam curajosi care prezentau cat se poate de mandrii realizarile lor. Am ramas cu un gust amar si cu frica, cu stres ca daca altii nu reusesc poate ca in mod real nu se poate, poate ca ne imbatam cu apa rece etc. Toate astea pana sa te gasim pe tine! Oauuu mi-am zis, in sfarsit un om care intelege cu adevarat! A te muta la sat, la casa, la tara nu inseamna neaparat a sta in noroi, a nu iti face curat, a nu incerca sa aduci ce e cel mai bun din ambele lumi (a satului dar si a civilizatiei). Mi-ai dat curajul ca se paote si inspiratie! Sincer, iti multumesc!

    • Andreea
      Andreea

      Draga Ruxandra, iti multumesc pentru cuvintele frumoase! M-a amuzat descrierea ta si recunosc ca am aceeasi parere cu tine.
      Nici nu stii de cate ori mi se intampla sa vorbesc cu oameni care nu ma cunosc si nu cunosc locul unde stau si atunci cand, in discutii paralele, le spun ca stau la tara, au o reactie destul de urata – si uneori chiar nepoliticoasa – avand impresia ca eu stau aici asa cum au pomenit ei pe la bunici – cu tarana pana la glezne, cu gardul legat cu sarma, eventual cu wc in curte, fara apa etc. Tu ai fost foarte elocventa in randurile de mai sus. Pana acum 4 ani am stat la bloc, intr-o zona foarte buna a Constantei (Faleza Nord), insa aici ne-am creat conditii de trai superioare celor standard, de bloc – incalzire in pardoseala, apa cu debit mare etc, si asta intr-un peisaj de vis, cu roua dimineata, cu zeci de pasari care si-au facut cuiburi la mine in curte, cu stele si Calea Lactee vizibila aproape in fiecare noapte, cu aer curat si liniste. Vecinii de pe aici ne-au privit ca pe niste extraterestrii cand am inceput sa punem gazon (nu creste, vecine, mai bine pune niste porumb), cand am inceput sa “dam banii” pe apa ca sa udam gazonul, etc. Acum trec pe strada si se opresc la gard si vad si ei ca se poate si altfel. Macar catorva sa stii ca le-am schimbat conceptiile si vor si ei sa faca “asa frumos”. In fine, asta a fost ideea noastra despre traiul la tara. Am vrut ordine, pentru ca nu ne putem relaxa altfel. Ma bucur ca ti-a placut la noi si sa stii ca astept, daca ai drum, si o vizita reala. Cu drag, Andreea, din Gradina lui ardei.

  10. Ruxandra

    Asadar, draga si inspirationala noastra Andreea, negociem in prezent cu cineva sa cumparam o casuta cu ceva pamant. Probabil ca sti mai bine ca noi, deoarece noi suntem inca in stadiul de proiect cate calcule, planuri, vise, frici etc implica asta. Ne intrebam de la pretul gazonului pana la pretul palntelor ornamentale etc. Ne facem calcule peste calcule, planuri peste planuri. Uneori ma simt coplesita si usor ingrijorata. Daca nu o sa avem suficienti bani sa ne facem toate amenajarile dorite in curte? Daca nu am calculat bine? Daca in realitate sunt mai scumpe aceste lucrari? Eu sincer nu imi doresc sa ma mut la tara si sa stau cu o curte lasata in paragina, cu ciulini sau mai stiu eu ce minuni. Zilele trecute ma gandeam ca cel putin pentru mine acum parca a devenit curtea chiar mai importanta ca si casa :) respectiv, la casa ma gandesc ca totusi o mobila de bun gust, niste elemente de decor interesante, curatenie (deja banuiesc ca se vede obsesia mea cu curatenia :) si putina inspiratie salveaza mult dar la curte nu am inca experienta. SIncer, bugetul nostu nu este mare deloc dar suntem dispusi sa muncim si noi pentru realizarea visului. Cea mai mare frica a mea este insa cea de design :) )) Stiu, poate suna superficial insa credeti-ma ca nu este. Daca as enumera cate transformari psihologice produce un mediu, ce influenta exista asupra vietii, ce experienta de viata am eu probabil ca toata lumea m-ar intelege. Asadar draga noastra Andreea, este asa de dificil, scump etc sa iti faci o curte decenta cam de 2000 -3000 mp? Mentionez ca as vrea sa arate destul de mult cu a voastra 9as vrea gazon, flori, copaci ornamentali, alei, pergole etc). Nu prea am nici foarte mare rabdare :) Sunt un om rezonabil insa, gandul ca o sa “le facem foooarte treptat” asa cum ne ssfatuieste toata lumea pe mine ma ingrozeste :) In mintea mea aceasta echivaleaza cu urmatorul lucru: sa stau cu o curte foarte urata si in paragina ani de zile pt. ca nu e asa, o sa le facem treptat si sa stau asa pana o sa ma obisnuiesc cu uratul, nu o sa ma mai stimuleze sa fac ceva frumos cu adevarat, o sa si traiesc in acel mediu urat ani buni din viata si tot asa :) ))) Deci, nu prea as vrea sa le fac treptat :) ))))) Adica sigur, o floare superba, o pergola o sa am intelegerea ca urmeaza eventual in cativa ani dar totusi, odata ce m-am mutat as vrea sa ii dau o imagine cat mai draguta si acceptabila curii noastre. Intrucat stiu ca o sa aveti cu totii intelepciunea sa intelegeti toate aceste frici si intrebari ale mele, va multumesc anticipat tuturor si sincer, orice sfat, preturi pe care le implica un astfel si proiect si alte asemenea detalii m-ar ajuta ENORM si as ramane vesnic recunoscatoare.

    • Andreea
      Andreea

      Ma bucur sa te aud, Ruxandra! Sa stii ca eu te inteleg perfect – probabil pe undeva ne asemanam – si eu vroiam totul repede, mi se parea ca nu o sa ajung niciodata sa fiu multumita, etc. Sa amenajezi o gradina este destul de scump (intr-un final sigur e mai scump ca o casa), iar amenajarea ei va trebui (asta este realitatea) sa se desfasoare in mai multi ani. Poti planta copaci doar primavara si toamna, la fel gazon si alte plante. Sa iti spun cum am procedat noi la inceput – terenul nu era amenajat deloc – poate ai mai citit pe aici ca in locul casei era un grajd de vaci, iar curtea era curtea vacilor – cu piatra multa si maracini – nici un copac, nici o tufa. Eu nu visam sa o aducem vreodata in stadiul asta (din fire sunt si mai negativista), insa Ionut al meu, da. Amenajarea de inceput a gradinii este meritul lui. A avut o viziune mai buna si credinta ca se poate. Ca sa nu arate asa cum ai spus tu “lasata in paragina”, in primul rand, ne-am ocupat de gazon – am delimitat curtea in doua parti (cu aleea pe care o tot pozez si duce de la casa la magazie si gradina de legume), si am pus gazon (dupa ce am pregatit terenul – etapa f importanta – daca vrei sfaturi despre gazon, o sa il pun pe Ionut sa iti raspunda) pe jumatatea cu casa. Asta s-a intamplat toamna, prin septembrie. Pana iarna gazonul a crescut destul, l-am si frezat o data. In primavara urmatoare am pus gazon si pe cealalta jumatate. Si astfel am avut in prima faza o curte verde si destul de ordonata. Nu aveam trotuarele placate cu piatra, nici macar fundatia casei sau terasele. Tot toamna am plantat primii copacei – vreo 4-5 din cei ieftini, cu 3-400 lei/bucata si un brad. Primavara am mai adaugat cativa, si neavand rabrare cu ei, am luat si din cei crescuti mai mult (si implicit mai scumpi). Un brad mare de exemplu costa vreo 2500 lei, iar un cedru vreo 4000 lei. Colectia de copaci s-a imbogatit in fiecare primavara si toamna. Doar toamna asta nu mai plantam nimic. O alta cheltuiala mare a fost gardul din leylandi, insa pe asta l-am realizat abia primavara trecuta, dupa ce la inceput am avut gard din panouri metalice si placat cu policarbonat (varianta cea mai ieftina, insa l-a rupt vantul :) . In ceea ce priveste pergolele si alte elemente din lemn de prin curte – ni le face un tamplar exact cum le dorim, de calitate si probabil un pic mai ieftine decat sunt alea din comert pe care le rupe primul vant. Lucreaza mai incet, insa suntem multumiti de colaborarea cu el. Piatra am cumparat-o direct de la o cariera din Tulcea, pentru ca am luat cantitate mare, iar travertinul pentru terase de la un depozit din Constanta. Totul a fost scump, pentru ca mereu a fost vorba de cantitati mari – noi avem 3000 mp. Uneori imi doream o curte mai mica. Si noua ne-a fost teama sa nu iasa o amestecatura, pentru ca am facut totul dupa capul nostru si fara experienta. De aia inca mi-e teama sa populez curtea cu flori – sunt frumoase, insa uneori mi se par dezordonate si mi se pare greu sa le fac sa arate mereu bine. M-am limitat la cativa trandafiri si tufe de levantica, doar la gradina de legume am semanat fel si fel de seminte ca sa atrag insectele polenizatoare. In orice caz, asta este pe scurt. Noi mai avem un proiect pentru primavara viitoare, si apoi, spunem noi, ne linistim. Vrem piscina mare si inconjurata de vegetatie – daca va iesi ca in planurile noastre, va fi deosebita. O sa vezi, daca te muti – o sa iti incarci mintea cu fel si fel de proiecte, iar cand nu vei avea unul in desfasurare, te vei plictisi. Te mai astept, imi face placere sa vorbesc despre experienta noastra de aici. Pune-mi intrebari si iti voi raspunde. Din ce zona esti si unde ai vrea sa te muti? Te salut! Si continua sa visezi…

  11. Lucia

    Ce nu i-am facut cum trebuie unei hortensii care a crescut foarte frumos si mult dar nu a facut nici macar o floare anul acesta? Este doar o tufa bogata si verde… poate ai vreodata un pic de timp sa ma sfatuiesti si pe mine :) multumesc anticipat!

    • Andreea
      Andreea

      Hortensiilor le trebuie pamant bogat in nutrienti. Cu o lopatica aduna pamantul de deasupra, cu grija sa nu ii ranesti radacinile si inlocuieste-l cu turba. Poti face asta si acum si repeta operatiunea la primavara, cand incepe sa intre in vegetatie. Mie mi le-a plantat o persoana care are pepiniera si practic a facut groapa in pamant si apoi a umplut-o numai cu turba amestecata cu nisip. Si m-a sfatuit ca in fiecare an sa procedez cum ti-am scris mai sus.

      • Lucia

        Multumesc! o sa fac ce mi-ai recomandat; adevarul este ca solul unde se afla plantata nu este foarte darnic; i-am pus ingrasamant lichid dar se pare ca nu-i este de ajuns.

      • Andreea
        Andreea

        Sper sa fie bun sfatul si sa te bucuri anul viitor de multe floricele.

  12. Maria

    Buna,

    Ai niste hortensii minunate. Arata foarte bine! :)
    Sunt cumparate din florarii?

    • Andreea
      Andreea

      Le-am cumparat de la o firma care se ocupa cu amenajari gradini – de la ei am luat majoritatea plantelor din curte. Mi-au spus ca este posibil sa nu le mearga bine la mine, ca ele au nevoie de umbra toata ziua, si in curtea mea nu am nici un astfel de loc. Mi-am spus sa risc, ca imi plac enorm. Acolo unde le-am plantat pe ele, sunt batute de soare cam 2 ore/zi, in rest este umbra. Voi vedea anul viitor cum vor inflori, ca pozele facute aici sunt la putin timp dupa ce le-am adus, adica vara trecuta. Au stat inflorite asa vreo 2-3 luni, apoi florile au inceput sa se usuce – erau frumoase si uscate, doar ca nu mai erau asa colorate. :) Acum iarna, le-am imbracat in saci din aia speciali, ca sa nu inghete.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *