Ziua dezmatului – CUPCAKES
Sambata asta, ca sa inauguram noul robot de bucatarie (rosu, dragutul) am facut cupcakes. A fost agitatie mare in bucataria noastra, deoarece am participat aproape intreaga familie – Ionut, eu , mama si Evelina – 8 maini mai mult sau mai putin indemanatice. La un moment-dat bucataria arata ca explodata, insa am strans repede si cel mai important a fost ca ne-am simtit bine. Separat de cupcakes, Ionut ne-a pregatit si o crema de ciocolata – ca sa fie dulce, mult dulce.
Sa va spun despre cupcakes – au iesit dementiale! Pufoase, dulci, cu crema…
Cupcakes au fost inventate in SUA – unde acum este o nebunie cu ele – si sunt prajiturelele acelea micute care seamana cu briosele, facute in zeci de combinatii, si acoperite deasupra cu diverse creme sau glazuri. Aici posibilitatile sunt infinite, depinde doar de imaginatia si gustul fiecaruia.
Noi am facut prajiturelele cu ciocolata si apoi le-am acoperit cu doua creme – nutella si mascarpone cu vanilie. Eu am vrut si din alea colorate, cum am vazut pe net, dar Ionut nu a vrut sa puna colorant. Data viitoare (probabil weekend-ul urmator) as vrea sa facem cu ceva fructe rosii, iar in aluat sa punem cateva stafide inmuiate bine in rom. Voi reveni.
Dar sa trecem la motivul pentru care ne-am adunat pe aceasta pagina – Reteta de cupcakes. In primul rand, vreau sa va spun ca aceasta prajitura se face simplu si destul de repede.
O sa incep cu Reteta clasica de cupcakes cu ciocolata – apoi va spun si despre cremele folosite de noi, dar repet, puteti folosi orice fel de crema. Aveti totusi nevoie de forme speciale pentru copt cupcake – sunt din silicon, din hartie sau tavi. Noi am cumparat din silicon, de aici, si sunt foarte bune.
Ingrediente pentru aluat – pentru aproximativ 16 cupcakes :
90 gr ciocolata neagra, tocata cu un cutit
225 gr faina
1 lingurita de praf de copt
un praf de sare
125 gr unt moale
200 gr sahar tos
2 lingurite de miere
2 oua mari
1 lingurita de esenta de vanilie
125 ml smantana
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C. Intr-un castron se amesteca faina cu praful de copt si putina sare.
Ciocolata se topeste intr-o craticioara la bain marie si se lasa un pic sa se raceasca, trebuie sa fie calduta.
Untul, impreuna cu zaharul si mierea se bat cu un mixer la viteza maxima pana cand devine spuma. Se adauga apoi ouale pe rand, amestecand cu mixerul pana ce se incorporeaza bine.
Se adauga apoi ciocolata si esenta de vanilie, se amesteca.
Se pun apoi faina si smantana, pe rand si treptat, amestecand cu mixerul la viteza mica.
Se lasa aluatul rezultat 5-10 minute, apoi cu o lingura sau cu un pos pentru ornat se umplu formele de cupcake, cam 2/3 – ele vor creste un pic si trebuie sa aiba loc. Daca folositi forme din silicon, puteti sa le puneti apoi intr-o tava.
Se baga tava in cuptorul incins si se lasa 15-18 minute, pana cand prajiturelele se coc. Nu deschideti cuptorul pana la final, ca aluatul se va lasa – chiar daca se lasa, nu e nici o nenorocire, gustul va ramane acelasi si oricum le veti orna ulterior.
Dupa ce se racesc putin, se scot din forme, iar cand se racesc complet, pot fi ornate.
Ingrediente pentru crema:
Dupa cum va spuneam, noi am facut doua modele – Mascarpone si Nutella.
Cea din urma este simpla – pur si simplu am intins deasupra prafijurele un strat de Nutella, apoi am ornat cu frunze de menta, nuci prajite si caramelizate, fulgi de migdale si stafide. Puteti pune felii de capsuni, zmeura sau alte fructe de padure, nuca de cocos etc.
Crema din Mascarpone am facut-o astfel – am amestecat o cutie de mascarpone cu 1 lingura de miere si vanilia dintr-o pastaie de vanilie. Cu crema rezultata si cu ajutorul unui pos am ornat apoi prajiturile.
Simplu, nu?
Na, ca te invidiez )
Sa va traiasca robotelul
Multumesc, sa traiasca!
Cand am citit in mail despre robotul rosu, am crezut ca e vorba despre un KitchenAid. Sunt obsedata de ele; cred ca tot de culoare rosie il voi lua cand il voi lua.
Am vazut ca ai optat pentru Kenwood; stii ca e o intreaga discutie despre alegerea dintre cele doua marci. Am citit pe un blog ca e mai bun Kenwood-ul (dar era scris de o englezoaica!; probabil americancele ar sustine tocmai contrariul). Cert e ca amandoua sunt profesionale.
Te invidiez constructiv si iti doresc sa-l folosesti cu drag si spor!
Stiu despre disputele intre sustinatorii celor doua marci, sunt deja legenta. Am optat pentru Kenwood pentru ca marca asta este comercializata si de Ionut pe la-baguette.ro. Nu puteam trada. Si apoi este rosu, ai vazut si tu – ai fi putut sa ii rezisti? Inteleg invidia asta, si pe mine ma roade uneori Multumesc de urari!
Si eu, care credeam, ca prajiturelele astea-s scobite si pline de crema
Arata extra-fain !!! Eu ma dau la alea cu mascarpone
Probabil exista variante si cu umplutura. Eu ma gandeam sa injectez cu o seringa in mijlocul ei niste ciocolata sau gem, insa inainte de a o pune la copt. Cred ca mai facem o tura si in weekend-ul urmator, sa incercam si alte variante. PS Si mie tot cele cu mascarpone mi-au placut cel mai mult. Poate incerci si tu.
Exista un instrument de tabla, ca un cilindru, cu care se gauresc si se umplu cu crema. Se poate inlocui foarte bine cu cel cu care se scobesc merele de cotor.
Merci. Dispozitiv pentru cotoarele de mar am.
Sa-l folositi sanatosi ! Robotul
Aha, multumesc!
Ce bun Mi-ai facut o pofta!
E de bine sau de rau? Sper ca de bine, totusi.
De bine, dar am ajuns ieri acasa si am facut papanasi prajiti, cu smatana si dulceata de coarne , las ca pun si eu pe blog
Pai pune, ca sa poftesc si sa oftez si eu la tine. Poate dai si reteta, ca sa vedem si noi ce si cum. Nu am facut niciodata papanasi si mi-as dori. O zi buna!
Extraordinar. Si eu fac de ceva vreme, mai exact de cand am primit cadou o tava speciala de briose si le coc in hartiute. Sunt un desert usor de servit, bun si rapid.
Am si eu o tava, insa nu am folosit-o ca nu am gasit hartiute. Si pentru ca programasem “dezmatul”, am cumparat si formele astea de silicon. Nu e asa ca se fac usor si repede? Inainte sa le facem, aveam impresia ca e ceva mai complicat.
Da, foarte usor se fac. Eu de obicei “arunc” toate ingredientele in robot si el rezolva problema. Am primit cadou de nunta un robort Kenwood, etraordinar de bun…complex dar bun. M-a salvat in toamna in perioada pregatirii conservelor. Revenind la subiectul briose, eu am facut putine variatiuni la tema principala, iar hartiutele, albe si simple, le-am gasit la un magazin din acesta gen 1001 articole, unde se vindeau de la clesti de rufe la oale, lighene, etc. Daca vrei hartiute mai “fancy” diverse culori si modele, le poti gasi pe net.
Si robotul meu e aceeasi marca. Vreau sa ii cumpar si accesoriu pentru tocat carnea, ca nu are. Pentru eventualitatea in care vom pregati niste carnati de casa iarna viitoare. Nu ma omor dupa ei, dar totusi nu am mai facut de cativa ani si mi-e pofta. Cu piure si muraturi (Se vede ca mi-e foame). Hartiute din alea dragute o sa imi iau si eu, multumesc pentru recomandare.
Ce pofta mi-ai facut cu pozele astea:)Sustin si eu ideea-fara coloranti..daca tot e facut de casa macar sa fie natural(eu asa gandesc)ca in rest avem destule substante chimice in produsele pe care le consumam:(
Ai dreptate, m-a convins si pe mine. Iar vara putem sa le coloram cu putina pasta de sfecla, capsuni, afine. Pana atunci, vom face doar cu ciocolata alba sau neagra. Daca ti-am facut pofta, poate incercati reteta. Arata-i si sotiei.
Eu am incercat cu piept de pui in robot. L-am maruntit cu accesoriul cutit clasic. A maruntit destul bine. Am facut carnati la Craciun dar sa stii ca eu am ales pulpa de porc si manzatul si l-am rugat pe macelar si mi le-a tocat acolo in fata mea. Acasa doar am asezonat cu sare, piper si mujdei de usturoi. Mate am cumparat de Kaufland si doar le-am tinut cam 25 min in apa calda cu otet. Mama mi-a dat masina veche de carne si accesoriul de carnati si noi doar am tras pasta in mate, nu a durat toata operatiunea (asezonat si restul) mai mult de 1 ora si jumatate. I-am zvantat si am afumat o parte (i-am facut mai lungi de la umplere, asa ca in Bucovina), iar o parte (mai scurti) i-am congelat de proaspeti. Cei usor afumati (spun usor ca am rugat pe cineva aici la Calarasi si i-a afumat sa zicem “usor” nu ca la mine acasa) i-am lasat cam 10 zile pe vergea si s-au uscat precum babicul. I-am servit feliute subtiri ca aperitiv. Nebunie!!!!
Inca o mica chestie, eu am folosit doar pulpa, nu am adaugat grasime suplimentara, asa ca au iesit cam uscati dupa gustul mamei de exemplu. Incercam sa evitam grasimile si totusi sa ne putem bucura de placerile culinare autohtone.
Vom face si noi carnati de casa iarna viitoare, acum parca este cam tarziu. Maine-poimaine purtam martisoare. Am plecat de la Cupcakes si uite unde am ajuns – la carnati. O primavara frumoasa si plina de flori iti doresc!
Daaaa…..de fapt un punct comun era si anume robotul. Eu carnati sa stii ca am mai facut si saptamana trecuta pentru ca preferam sa evitam mezelurile pline de aditivi/conservati/etc din magazine.
O primavara frumoasa si plina de bucurii iti doresc! Am o perioada destul de plina la servici si nu stiu daca voi reusi sa trimit un martisor virtual la timp.
Asa e, de la robot am pornit – mi sa parut doar amuzant cum a evoluat discutia. Daca nu ne auzim pana mai tarziu, iti urez sa ai o primavara senina, plina de zambet si iubire.
Formele sunt din silicon ? Poti sa-mi spui de unde le-ai luat, te rog ?
Da, formele sunt din silicon si le poti cumpara de pe http://www.la-baguette.ro, din sectiunea Shop – daca accesezi aici vei gasi formele pentru prajituri.