Vant, bani si eoliene

28 Noi, 2012 by

Vant, bani si eoliene

La noi in zona este in desfasurare un amplu proiect de montare eoliene -”cel mai mare parc de eoliene din Europa” (sau din lume, din galaxie???),  stiti cum se spune pe la stiri,  nu stiu daca este si adevarat; dar oricum in mod sigur cel mai mare din tara. Ca doar vant este, slava-domnului si pamant pentru ele, la fel.
In fine, despre pamant ce sa va spun decat ca ele si-au gasit loc doar pe anumite “pamanturi” – ale primarului, ale consilierilor, ale rudelor, asa cum va inchipuiti si voi ca se intampla. Si atunci vecinii mei din sat sau de prin imprejurimi au ramas tot saraci cum erau si inainte. Ba mai mult, acum sunt si plini de mahnire cand au vazut cum terenurile lor au fost ocolite. Mahnire si ura. Pentru ca isi facusera si ei calculul, ca daca luau 3000 Euro/an pentru fiecare eoliana montata pe terenul lor, si daca ar fi fost doar una tot era un venit 250 Euro/luna, bani veniti pe pale de vand direct in buzunarul lor, fara pic de efort. Dar calculul nu s-a potrivit deloc cu realitatea – ca pe terenul primarului cica s-au “nimerit” vreo 40 de eoliene (ce sa ii faci, asa a fost proiectul. Parol!) iar pe terenul lor 0 (zero, ca sa fie clar). Si normal ca cei care inainte de alegeri s-au multumit cu mica pomana electorala – cativa busteni pentru foc, o ecografie gratuita, un ghiozdan cu rechizite pentru copil, nelipsitii mici, sepci si tricouri – acum sunt nemultumiti.

Si fac acum o paranteza despre cadourile de dinainte de alegerile locale. Pomana electorala la noi in sat a fost mai mare decat in alte parti, cred, si privind la padurea de eoliene e lesne de inteles si de ce – s-a inceput campania inca din primavara, de 8 Martie, cand la Caminul Cultural s-a facut cadou pentru toate femeile un program artistic de streaptease cu “gigalai” in fundul gol, a urmat Pastele – si s-a dat fiecarei familii cate un miel, apoi au urmat pachete fel si fel pe modelul Mazare cu ulei, faina, zahar, celebrele ecografii la batrani si gravide, cursuri de perfectionare – de frizer, ca asta lipsea in sat la noi (acum probabil sunt 2-3 frizeri pe cap de locuitor, dar nu conteaza), petreceri dansante cu mici si bere tot la Caminul Cultural, megafoane non-stop, promisiuni ca se vor rezolva toate-toate. Si oricine mergea cu vreo problema primea acelasi raspuns – se rezolva, dar dupa alegeri. Si alegerile au trecut, primarul a fost reales si in afara de bunastarea lui nu s-a schimbat nimic. Absolut nimic – aceleasi noroaie, drumuri partial pietruite, ajutoare sociale. Ca sa inchida gura saracului, ii da un ajutor. Si astfel saracul nu se va ridica niciodata si se va multumi mereu cu putin. Si nu va ridica tonul, si nu va da cu pumnul in masa cerandu-si drepturile. Va sta cu capul plecat.

Asa ca, atunci cand auziti de astfel de propuneri si planuri din partea primarilor vostri, ganditi-va de doua ori. Nu am nimic impotriva   energiei verzi, dimpotriva, insa gandesc ca un astfel de proiect ar trebui sa imbunatateasca si traiul comunitatii care este in vecinatatea lui. Nu doar a catorva, care dau impresia ca nu se mai satura.
Mai am multe de spus, de exemplu despre impactul pe care un astfel de proiect il are asupra mediului. Nu sunt genul carcotas, insa in vara ne-au vizitat doi baieti de la Cez (firma ceheasca care detine toata treaba) si ne-au spus ei cum in aceasta zona proiectul nu deranjeaza decat soarecii de camp, singurele vietuitoare de aici. Au facut ei niste studii. Nu stiu ce fel de studii, insa eu cu ochii mei am vazut in zona vulpi si caprioare,  ca sa nu mai spun de zecile de specii de pasari. Iar in padurea de langa sat se organizeaza vanatori de mistreti (alta oroare), deci exista si din astia. Cum au studiat ei si au gasit doar soareci, nu stiu. Stiu doar ca odata stricat un ecosistem, procesul poate fi ireversibil. In fata banilor insa, nu are nici o importanta. Asta este deranjant. Putem sa ne asumam cu totii acest lucru, insa normal este sa stim adevarul, nu citate din studii mincinoase. Auzi – doar soareci!
Nu am pamant, sa nu intelegeti gresit. Si m-am gandit de multe ori inainte sa scriu asta.  Dar ma uit in stanga curtii mele si vad o padure de eoliene care noaptea se transforma in sute de ochi rosii atat de enervanti (bine ca am gardul inalt!) si vad oameni in jurul meu care se incanta la niste ajutoare si pot fi cumparati cu atat de putin si vad alti oameni pe care nu ii mai satura Dumnezeu si asta ma deranjeaza. Ar putea fi altfel, sunt convinsa.
Si mai am multe de spus, dar poate alta data.
De ce lucrurile nu se pot intampla corect? Ma puteti ajuta cu un raspuns?

10 Comentarii

  1. Acum te inteleg, de ce mi-ai scris comentariile de azi … Of ! Ai dreptate si nu poti schimba nimic …
    La noi e alta hiba, au incurajat oamenii sa instaleze panouri solare ( si nu vorbim de instalatiile casnice, ci de parcuri intregi pe suprafete agricole ), ca sa se incadreze in normele europene de productie energetica si sa nu fie Grecia sanctionata. Oamenii s-au imprumutat la banci sau au investit ce aveau pus deoparte, ca era o treaba rentabila sa primesti bani pe soare, neimpozabili la vremea aceea. Si in final, se schimba legea si se va impozita totul, ca statul are nevoie de bani … iar omul trebuie sa se descurce si sa-si faca alte socoteli … peste noapte. Stabilitate ioc …

    • Andreea
      andreea

      Ai citit printre randurile comentariilor mele. Articolul asta l-am scris acum mai mult timp, iar ieri l-am recitit si am decis sa il public. Daca sunt sincera cu mine imi dau seama ca adesea as vrea sa traiesc in alta parte, as vrea sa iau pauza de la Romania. In ultimul timp, din ce in ce mai des. Imi pare rau, dar asta simt. As vrea sa nu fie asa pentru ca lucrul asta se reflecta uneori in ceea ce fac si ceea ce sunt, adica tind sa fiu nemultumita perioade mai lungi de timp si trebuie sa fac eforturi sa ies din starea asta. Stiu ca si la voi situatia este grava, dar recunosc ca cunosc problema mai mult din ceea ce apare la tv, si am impresia ca uneori problemele sunt tratate cu superficialitate. Drama ta este ca apartii de doua tari care seamana uneori exact in aspectele care nu fac cinste: coruptie, minciuna, saracie… Dar sa speram la mai bine.

      • Nu esti singura cu lehamite de tara, de ceea ce au facut locuitorii ei din ea, de necinstea, neloialitatea, nebunia, prostia etc etc etc
        Zilele trecute ii spuneam sotului ca nu stiu ce valori sa-i mai insuflu copilului, caci cele cu care noi am fost crescuti, cinstea, demnitatea, loialitatea sunt perimate, acum la loc de cinste stau minciuna, ura, hotia

      • Andreea
        andreea

        In legatura cu educatia copilului, probabil raspunsul vi l-ati dat singuri si sunt sigura ca este cel corect. Poate ne facem bine.

  2. In Romania nu s-a incheiat inca epoca fanariota. Ba a infestat chiar si partea de tara unde nu a calcat, in epoca, picior de fanariot. In acest context nu ma mira cele ce le relatati.
    Pe de alta parte, in ceea ce priveste impactul asupra mediului, de ce credeti ca nemtii tolereaza mii de asemenea moristi pe teritoriul lor? Probabil ca dracu’ nu-i chiar asa de negru.

    • Andreea
      andreea

      Eu nu am spus ca exista sau nu exista impact, asta ramane de vazut, insa pretentia mea a fost una de bun simt, cred – studiile de impact sa fie reale, sa nu se faca astfel incat sa favorizeze amplasarea eolienelor. Iar odata ce datele erau prezentate corect, se putea decide plecand de la niste premise corecte. Nu stiu cum este la nemti, insa tind sa cred ca acolo unde au fost construite astfel de parcuri de eoliene, comunitatea locala a fost consultata. Pe bune, nu doar pe hartie. In opozitie cu ceea ce zici tu, am vazut de exemplu la tv cum niste comunitati mici din Franta s-au unit si au reusit ca impiedice amplasarea unor astfel de moristi undeva prin Normandia, tocmai din motivul asta. Lucrurile sunt mai complicate. Multe astfel de proiecte sunt contestate. Nu sunt impotriva lor, sunt doar impotriva modalitatii de implementare in comunitatea noastra. Atat.

  3. Cred ca nu este comuna pe teritoriul acestei tari, sa nu auzi o poveste cu iz de mita.
    Bunica mea are o vorba: oricum nu ma aleg cu nimic de la niciunul, de ce sa nu primesc ce mi se ofera?
    Poate asa gandesc toti, ca oricum toti sunt o apa si-un pamant, macar sa primeasca si ei ceva la schimb.
    E ingrozitor, nu mai avem scapare. Ne-au imbolnavit pe toti, de la mic la mare, de “da’ eu ce am la afacerea asta?”

    • Andreea
      andreea

      Ai dreptate, insa important este sa nu ne vindem ieftin. Atunci cand se intampla asta dispare respectul de sine. Iar asta este grav pentru intreaga societate. Sentimentul de umilire si neputinta este ca un cancer – te “mananca” pe interior. Si din omul cu capul sus devii om cu capul plecat. Asta urmaresc si se pare ca le si reuseste.

  4. La multi ani, Ardeiuța :) ! Satatate si multe zile pline de lucruri frumoase si bune , pe care sa le impartasesti si cu noi !

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *