Ultimele!
Week-end-ul trecut am mancat rosii din gradina. Ultimele au rezistat, ca de obicei, rosiile cherry, atat galbene cat si rosii, dar si nou-venitele in gradina, Principe Borghese.
Am mancat un mic-dejun de vara, cu salata de vinete, telemea si rosii. Au fost dulci si bune ca vara.
Am mancat gandindu-ma cat imi sunt de dragi si cat de dor imi va fi de ele pana la vara.
Totusi, sunt multumita ca au rezistat atat de mult in gradina, pana la inceputul lui noiembrie, fara solar si rodind inca din luna iunie. Cinci luni cu rosii din gradina. Atunci am mancat primele cherry galbene, si se pare ca tot cu astea incheiem. Sunt un soi foarte bun. Daca pun in balanta toate calitatile lor, castiga detasat – Sunt preferatele mele!
Va salut pe toti si va las in compania amintirilor de vara…
Sunt fantastice aceste Principe Borghese, dar si soiul galben , cu fructe mici, lunguiete, dulci-dulci, traditional dobrogean, din seminte primite de la SVBG (cred ca avem acelasi soi)!
In vestul si in estul tarii acestea au supravietuit chiar si in aer liber. Iar pe aici, doua zile la rand, la inceput de octombrie, a fost cata bruma.
In plus mai am, in gradina, ramasite de San Marzano, atat determinate cat si nedeterminate, precum si un soi de rosii pentru umplut. Iar in mini solar inca doua-trei soiuri, cam tot ce am plantat.
In gradina de la tara, la 23 km. E-SE de aici, dar si la 10-12 km de dealuri, nu a rezistat nimic primelor brume!
Bine ai revenit, draga Nelu Craciun! Si noi am avut cateva zile cu bruma tot in aceeasi perioada. Daca nu erau ele, treaba statea altfel. Ne bucuram totusi de vremea frumoasa de acum, chiar daca am dat la schimb cateva rosii. Soiul galben cu fructe lunguiete nu stiu cum se numeste, am pierdut pliculetul si nici nu mai stiu de unde l-am cumparat. Cresc in ciorchini sub forma de evantai. Cine este SVBG? Daca ai vazut ceva pe la mine si doresti seminte, iti pot trimite. Un sfarsit de toamna cu soare!
Suceava – Banca de Gene
Of, scuze, nu mi-am dat seama. Mi-era teama ca BG vine de la Bulgaria… Nu, nu sunt luate de aici, cred ca le-am comandat de undeva de pe net, de pe un site nemtesc.
Principe Borghese mai rodesc si la mine, dar le mananc pe loc, nu mai ajung in salata. Neaparat o sa pun si eu cherry galbene. Cum se numeste soiul cultivat de tine ? Trebuie sa le incerc, ca prea le lauzi
Si eu am facut acum salata de vinete, chiar am incercat o reteta noua cu tahini si usturoi si a iesit tare buna. Acuma caut reteta de sos de macaroane cu vinete, copiii vor macaroane maine si eu am o gramada de vinete in frigider si n-am chef de copt Vreo idee ?
Cherry-ile mele galbene se numesc – Ciliegia Gialla. Daca vrei iti trimit eu seminte, mi-ar face mare placere. Le-a incercat si Green, cred ca i-au placut. L-am intrebat pe Ionut daca are vreo idee, si a sugerat Paste cu sos bolognese, iar in loc de carne sa folosesti vinete. Vinetele sa le pui in sos la final, tocate cubulete. Sau Paste gratinate la cuptor – cu rosii, vinete, ardei iute, usturoi si parmezan. La final, inainte sa le bagi la cuptor, torni deasupra un sos din smantana, ou si parmezan ras. Un weekend in familie cu zambet si voie-buna!
Daca ai seminte de dat, sigur ca vreau. O sa te pomenesc la fiecare ” cireasa galbena ”
Cu vinetele cam asa am facut, cum a zis Ionut, prima varianta-sos bolognese cu vinete si ciuperci in loc de carne. A iesit o minune. Data viitoare, ca au mai ramas, o sa fac la cuptor. Multumesc !!!
O sa iti fac un pliculet. Daca ai mai vazut ceva pe la mine, te rog sa imi spui. Si noi avem in perioada asta “saptamana fara carne”, si imi place atat de mult. Probabil vom extinde “programul”, ca ne simtim foarte bine. Am vrea sa schimbam un pic dieta pe termen mai lung, in sensul ca am dori sa consumam carne mai rar, o data sau de doua ori pe saptamana maxim.
Carnea rosie nici nu trebuie consumata mai des, e in varful piramidei Si legumele sunt atat de gustoase. Eu renunt la carne, dar nu pot fara branza
Am vazut ce-ai scris mai jos despre cartofii albastrii … pacat, dar merita incercat din nou. Eu am dat in bara cu cartofii dulci, dar tot o iau de la capat, imi plac tare mult
Eu ce-ti trimit ? Stiu ca rosii ai multe soiuri … dar poate vrei altceva. Seminte de flori ? Nalbe ? Ai loc la tine berechet.
Seminte de flori accept bucuroasa. Scuze ca am raspuns atat de tarziu – am fost plecata cateva zile… Din nou… O sa incerc si eu sa pun cartofi dulci in apa, asa cum ai spus tu ca ai vazut. Aceeasi metoda a gasit si Green, probabil daca ii pun asa vor creste mai mari, asa cum se gasesc in piata. Ai mei au crescut foarte multi la un cuib, insa micuti. Despre cei albastrii trebuie sa ne mai interesam, ca ceva nu am facut bine. I-am tratat ca pe cartofii normali, dar probabil au si ei un secret. Probabil de aia sunt si atat de scumpi.
Eu stau, inghit in sec si ma gandesc ca de vreo luna si ceva nu am mai mancat rosii din gradina, de cand a dat un ger la inceput de octombrie.
Se pare ca cherry galbene sunt si productive si rodesc si pe o perioada indelungata. La anul cred ca ma gandesc sa incerc si eu sa pun. O duminica frumoasa!
Imi pare rau daca ti-am facut pofta. Asta este unul dintre avantajele ca stau mai la vale. Iti recomand cherry galbene, cel putin soiul pe care il am eu – se coc primele, in iunie, si acum inca au flori. Ma declar “Purtatorul de cuvant” al lor, la cata publicitate le-am facut.
Si eu mai am cateva galbenute, le-am cules cand a fost inghetul ca tufele s-au prapadit, insa se coc frumos pe masa in bucatarie Vreau si eu de ala in forma de para galbene Apropo ce-ti fac cartofii albastrii?
Sigur, o sa iti trimit niste seminte. Mai incolo, ca stii ca eu ma misc mai greu cu pliculetele… Dar oricum, se rezolva pana la vremea rasadurilor. Daca mai vezi ceva pe la mine, sa strigi Experimentul cu cartofii violeti ai fost un fiasco, practic cand i-am dezgropat nu am gasit nimic – Nimic-nimic! Nu stiu de ce, m-am gandit ca poate i-a mancat vreo taratoare-ceva, sau pur si simplu nu erau de samanta. Planta supraterana era atat de frumoasa insa, ca as mai incerca si anul viitor. Cei dulci insa s-au facut, doar ca micuti, nu cum sunt in comert. Din doua cuiburi cu cate un cartof de samanta, cred ca am scos vreo 3-4 kg de cartofiori. Mai am din ei in camara, se pare ca sunt si destul de rezistenti dupa ce sunt scosi din pamant.
Pai daca tot am de unde sa cer, io cer si Cherry Super Sweet te rog Stiai ca cartofii dulci de pun la incoltit intr-un vas cu apa scufundati pana la jumatate, apoi lastarii dati se rup de pe cartof si se pun la inradacinat tot in apa si abia apoi se planteaza? nu se pune tot cartoful in pamant. Dar se pare ca la tine a mers si asa
Asta ii spuneam si lui Dani, au crescut pusi direct in pamant, multi la un cuib, dar micuti. Trebuie incercata si varianta cu apa, categoric! Fac pliculetele si le trimit. Stii ca ma misc mai greu ca asta, insa le veti avea la timp pentru rasaduri. Parol!
Cherry-ile mele necoapte au ajuns in borcanele de muraturi. Arata foarte chic!
PS Multumesc pentru toate articolele despre gradina. Fara ele nu as fi avut o colectie atat de gustoasa de rosii!
Ma bucur ca pagina mea este de ajutor, ma bucur tare. Asta este unul dintre scopurile ei. Multumesc.
Am murat si eu anul trecut cherry, insa… am uitat de borcan. Planul era sa il desfac de sarbatori, insa am uitat, si timpul a trecut si am dat de el abia primavara-tarziu. Deci nu le-am gustat, dar sunt sigura ca ar fi fost bune. Sa ne spui tu, ca sa mai facem si noi la anul.
Cele galbene ,ciorchine evantai, sunt ILDI?
Exact asa. Astea sunt, uitasem cum se numesc, insa le-am cautat pe net si asa arata ciorchinii. Sunt foarte bune si foarte rezistente, au fost printre ultimele rosiute ramase in gradina in toamna asta. Merita sa le incerci! In plus, sunt atat de frumoase…
Buna Andreea !!Intamplator am “descoperit”blogul tau si am ramas foarte placut surprinsa .Transmiti “pofta de viata “. Complimente !!Daca acum nu era luna noiembrie ,ma apunam de plantat in gradina .Nu stiu cum dar, cu toate explicatiile , detaliile si …fotografiile postate de tine chiar iti vine sa faci agricultura bio. Nu-i nimic , o sa incep din primavara …Citeam despre constructia casei voastre ,foarte frumoasa ,care nu a fost costisitoare .Am citit si ca pteai oferi cu mare placere , nr de tel al “meseriasului”de la Toplita (chiar daca domnul care s-a ocupat de constructia voastra nu mai este printre noi ),am inteles ca este o alta persoana care face acelasi lucru.As dori si eu ,daca se poate , nr dansului de tel.Problema este ca adresa mea de e-mail de la un timp nu se mai deschide si deci ,nu pot sa-mi citesc e-mailurie.Ai putea sa intri pe adresa de facebook sa-mi lasi un nr de tel de la Toplita??damian marcela ,focsani.Multumesc si-ti voi urmari cu interes activitatea de …gradinarit .
Multumesc, Marcela, pentru cuvintele frumoase! M-au emotionat! La primavara te astept in randul gradinarilor. Am intarziat cu raspunsul pentru ca am facut rost mai greu de un numar de telefon al unui constructor din Toplita, este practic un nepot al celui care ne-a facut noua casa – 0761678738 (Lupu il chema pe cel care ne-a facut noua casa, mi se pare ca si asta are acelasi nume de familie). Daca te hotarasti sa construiesti dupa metoda pe care am folosit-o noi, metoda traditionala, din barne de lemn, si ai nevoie de sfaturi, sa imi scrii. Noi am facut tot la acelasi constructor si magazia, pe care am tot pozat-o si aratat-o. Deci poti comanda la ei si asa ceva, sau foisoare etc. Oricum, retine ca poti negocia pretul, pornind de la cel pe care ti-l dau initial. Astept vesti!
Ehh…Andreea eu stau pe la Trocadero..la bloc..dar de trei ani pandesc locuri de casa prin judet:)..gradina cheia lumina cumpana luncavita..dupa blogurile de gradinari pe care le citesc:)).Deocamdata nu am reusit sa capat curaj sa ma apuc de treaba asa ca raman cu cititul realizarilor tale si ale altora ca tine:)Rosiile mele ILDI mai au de asteptat:)
Ehh…Asa as fi spus si eu acum vreo cinci ani, cand casa in care locuim acum era doar un vis. Si eu locuiam tot la bloc, in Faleza Nord. Atunci cand am inceput sa cautam un teren am avut un singur gand – sa fie cu “priveliste”, si atunci am exclus din start multe localitati de genul Lumina – Valu etc. O zona frumoasa, pe care am luat-o atunci in calcul, a fost si cea de pe langa Adamclisi, sunt acolo niste dealuri si paduri frumoase. Insa cand am vazut terenul de la Cheia, a fost dragoste la prima vedere si nu am mai stat pe ganduri. Probabil asa se va intampla si in cazul tau, cand vei gasi ceea ce cauti, vei sti. Important e sa te hotarasti. Ca sa te ajut, sa stii ca de cand ne-am mutat nu am regretat nici un moment. Traiul pe pamant, impletit cu statul afara, la aer, lucrul in gradina, aerul curat, cerul albastru si stelele de pe cer, pasarile cerului si animalutele care ne inconjoara – toate astea ne fac acum viata mai frumoasa. Daca vei avea nevoie de ceva sfaturi de la mine, sa imi scrii. Te salut! PS Daca ai balcon, poti semana cateva fire de rosii cherry in ghivece. Cresc foarte bine.
Draga mea, m-a impresionat tot ce am citit aici!
Si eu locuiesc la casa si evident nu am rezistat si mi-am facut o gardina cu de toate: pomi fructiferi, zarzavaturi , legume , dar ami ales preferatele mele: rosiile.
Din toate soiurile: mari , mici, rosii, galbene, lunguiete, inima de bou, pe scurt imi plac varietatile mai deosebite si cred ca aici ne asemanam.
Ca si tine imi fac rasadurile singura si cum vad ca esti o persoana generoasa , indraznesc sa te rog sa-mi trimiti cateva seminte de rosii galbene lunguiete si poate de dovleac pentru ca toti vad ca il lauda!
Am sa te urmaresc cu interes si sper sa pot parcurge toate postarile pentru ca scrii cu o usurinta deosebita , iar lectura este cu atat mai placuta! O seara buna!
Buna, Teodora! Ma bucur de cunostinta si de vizita! Ai intuit bine, imi place enorm sa incerc soiuri noi, de altfel gandesc ca e pacat, atata vreme cat exista zeci si zeci de soiuri pe planeta asta, sa te limitezi la cele cateva asa-zise *soiuri traditionale*. Iti trimit seminte, dar te rog sa imi dai adresa de corespondenta (poti sa o scrii aici, nu o sa o public).
Multumesc pentru cuvintele frumoase, inseamna mult pentru mine. Totul capata sens. O saptamana frumoasa si plina de zambet!