Terasa – ultimul nostru proiect
Ultimul nostru “proiect” se refera la amenajarea terasei – este vorba despre terasa din spatele casei, care are vedere spre curte, gradina de legume, sat si dealurile din imprejurimi. I-am cumparat si mobilier asortat si este o placere acum sa stai seara la vorba la lumina lumanarilor si in compania unui pahar cu vin.
Initial am construit o pergola din lemn (de fapt tamplarul a construit-o, noi doar am gandit si platit), iar Ionut a acoperit-o cu policarbonat gros pe care l-a lipit cu silicon si l-a prins cu holsuruburi (nu cred ca se scrie asa, dar intelegeti voi ce am vrut sa spun). Apoi am cumparat material deschis la culoare dintr-o piata din Constanta in care vin si comercializeaza diverse moldoveni de peste Prut. Am cumparat prea mult, insa a fost ieftin. Am facut apoi niste schite si am trimis materialul la o croitoreasa – intr-o saptamana perdelele erau gata.
Pentru prinderea perdelelor am folosit galerii si sisteme de prindere metalice, mai solide. Fierataniile astea au fost scumpe, insa ma gandesc ca vor tine mai multi ani…O zi intreaga am masurat, insurubat, prins, intins aceste galerii cu perdele cu tot.
Apoi am aranjat mobilierul cumparat cu doua zile inainte – este din fibre naturale si l-am luat de la Brico. Am pus pe masuta un aranjament din lemn pe care il cumparasem cu luni in urma si care cred ca se potriveste perfect cu terasa si un suport metalic pentru lumanari.
PS Catelul din foto era deja in dotare.
Toamna voi da perdelele jos iar mobilierul il voi depozita in magazie. Dar pana atunci, mai este.
M-am gandit sa va spun despre cum am amenajat, ca noi pana am conceput-o a durat ceva si poate dau cuiva o idee.
Arata genial..dar nu se incalzeste terasa de la acoperis? Am avut un balcon acoperit cu policarbonat si actiona ca o lupa, intr-un final am remenajat totul…
Sub el nu este mai cald, poate si datorita materialului deschis la culoare. Este umbra si bine. Si noi dorim la anu’ sa acoperim terasa cu lemn si tabla ca cea folosita pe casa, insa nu din cauza caldurii ci pentru aspect (nu prea ne place plasticul, in general, dar acum a fost o solutie usor de pus in practica si fara prea mari batai de cap) si pentru ca nu este izolata perfect si se mai scurge apa cand ploua. Dar deocamdata suntem multumiti de ea, isi face treaba si isi atinge scopul. Si sincera sa fiu, m-am cam saturat de “mesteri” in curte si casa, simt nevoia de o pauza.
E foarte frumos totul:lemn,perdea,mobila,gresie,imprejurimi si…catelul.Imi place f.mult gresia pe care ati pus-o si pentru ca am si eu o terasa de acoperit si placat,indraznesc sa intreb de unde ati cumparat-o si daca a fost scumpa.La anu’,cand veti acoperi terasa,poate ne arati cum ati facut-o?
Urmaresc ceea ce scrii si te admir.
Noi am folosit la placarea teraselor travertin (piatra naturala), nu gresie. A fost cam 119 Lei/mp si am cumparat-o de la Tehno Stone (din Constanta, http://www.tehnostone.ro). Au piatra naturala de diferite culori si o taie si in functie de forma si marimea terasei (colturi, trepte etc). Am fost foarte multumiti de colaborarea cu ei – placile care s-au spart la transport le-au inlocuit, mi-au facut cadou un blat din piatra pentru o masa rotunda de exterior… Eu recomand pentru placarile de exterior piatra naturala, are un aspect mai frumos, este nemuritoare si nu aluneca. Bineinteles, dupa ce vom reface terasa voi scrie despre asta.
PS Daca te intereseaza si piatra pentru placarea aleilor sau trotuarelor (mai putin finisata, asa cum ai vazut pe la mine), pot sa iti recomand o cariera din zona Dobrogea unde este foarte ieftina in comparatie cu alte locuri.
Multumesc mult pentru complimente si ma bucur ca mi-ai scris. Te mai astept in gradina mea!
Foarte frumos!
Multumesc frumos.
Frumos. Nu poti lasa mobilierul pe teresa peste iarna sau sa il aduci intr-un living?Ca in magazie…:( e pacat de el.
“Magazia” de care iti spuneam este de fapt un spatiu de vreo 100 mp, un fost disco-bar dezafectat pe care l-am achizitionat tocmai ca sa se mai desfasoare aceste “activitati recreative” langa casa noastra. De cand l-am cumparat incercam sa-i gasim o utilitate (“sa produca si el vreo doi lei”), dar deocamdata doar depozitam lucruri acolo. Magazioara din curte, cea de lemn, este destul de mica si incarcata deja si nici nu cred ca ar incapea mobilierul meu de terasa in ea, deci nu la ea m-am referit. Dar mi-ai dat o idee – poate il pun intr-un dormitor locuit iarna doar de tavitele mele de rasaduri – sa stau pe canapea si sa privesc…Ihi, idee buna!
Wow, superba terasa voastra, parca e din reviste. Iar catelul clar ca sta la poza. Buna treaba!
A iesit bine pentru ca am visat toata iarna la ea. Iar despre Marty, ce sa spun – este invatat cu pozatul de mic – mii si mii de poze cu el cum se joaca, merge etc etc. Este unicul nostru “copil” deocamdata si il iubim foarte.
Arata absolut superb.Simplu si foarte elegant.Imi place mult.Iar cu atata gazon verde in fata cred ca nici nu iti mai vine sa te ridici din fotoliu
Gazonul este meritul lui Ionut – ma tot bate la cap sa va dezvalui secretele “gazonului perfect” intr-un articol, dar nu mi-am facut timp pana acum sa il scriu – promit sa o fac in curand. Sunt foarte mandra de ce a facut. Un peisagist, cand a venit la noi, a spus ca sunt puse rulouri de gazon. L-am convins ca nu e asa, insa ne-a facut o mare bucurie aprecierea lui. Si de fapt a oricui il lauda. Deci, multumesc.
Chiar e frumos.Si eu am reusit sa il conving pe Marius,stapanul inelului, sa punem doar gazon si cateva flori bine plasate in curtea din fata casei.ca el vroia ceva practic, ca pomii fructiferi.dar,cand i-am explicat ca s-ar putea sa se trezeasca cu omizi,afide si alte chestii chiar in fata lui de cate ori iese vara afara,s-a razgandit )
Si pomii fructiferi fac si mizerie… Daca aduci argumente solide, pana si stapanul inelului se da batut. Noi am plantat prin curte fel si fel de copaci, de la artari de toate felurile si culorile la duzi sau salcami. Insa recomand tuturor coniferele pentru zonele expuse mereu privirii – se adaptateaza la toate zonele de clima si arata mereu bine si proaspat. Nu necesita mari ingrijiri, trebuie doar udate si dusate des, iar de doua ori/an trebuie adaugat la radacina un ingrasamant special. Dar astept idei, ca avem o curte destul de mare si mai avem destul de amenajat.
Exact ceva de genul asta ne dorim si noi la terasa noastra. Bravo! Imi place!
Cand iti vei face curaj sa te apuci de treaba, pot sa te ajut (daca ai nevoie) cu un sfat, ceva – de unde si ce sa cumperi, cat… Pot sa iti spun si ce am gresit noi si am vazut dupa aia…Ma bucur daca te-am inspirat. Te-am “vizitat” si eu si mi-a placut pagina ta – voi reveni.
Felicitări! Îmi place tot ceea ce faceți, în familie, pentru că mi se pare temeinic, sănătos, frumos. Spor! Mi-ar face mare plăcere să le văd pe viu, în trecere spre Cheile Dobrogei, cândva.
De citit despre agricultura ecologică, am tot citit, din lipsă de teren mult și bun, nu am pus încă în practică (parțial, acasă la mama, dar ajung prea rar pentru a face lucrrile la timp, cum ar trebui. Visez, totuși.
Mi s-a părut excepțională cartea lui Heinz Erven, Paradisul meu.Omul face de vreo 30 și ceva de ani agricultură ecologică, a experimentat mult, a învățat mult.
Multumesc, in primul rand! Agricultura ecologica incerc si eu sa fac, dar recunosc ca uneori am mai deviat de la acest drum – de exemplu cand dovleceii au fost invadati de paduchi, am stropit cu ceva chimicale, din disperare. Dar cam atat pe anul asta. Gandacii de Colorado i-am adunat unul cate unul cu mana. Multi spun ca fac agricultura ecologica, insa cumpara rasaduri din piata, si in mod sigur la acestea s-au pus chimicale de cateva ori pana au ajuns bune de vanzare. Sper ca anii viitori sa nu dea iama prin gradina mea vreo boala grava sau vreun daunator feroce. Doresc asta tuturor! Sa stii ca si noi am vista ani si ani pana cand am reusit sa cumparam terenul si sa ne contruim casa. Deci este bine sa visezi. Si sa indraznesti.
De unde ai cumparat cartea Paradisul meu? Este tradusa?
Da. Dacă dai o căutare pe net, dai de ea. Am dat eu ieri, dar scria că au stoc 0. O caut pe la ai mei și o scanez. Mie mi s-a părut o revelație, exact pe sufletul meu. Am încercat să le mai spun și părinților despre ce scrie pe acolo, dar, deși muncesc pământul de zeci de ani, o fac cum știu ei, uneori cu eforturi mari pentru rezultate mici. Eu mă mândream într-o vreme că îi dau copilului legume cultivate bio, adică simplu, curat, în grădina casei, dar am găsit apoi informații de genul “DDT -ul nu dispare zeci de ani din sol” și mi-am adus aminte de momente în care tata stropea cu așa ceva prin grădină, acum ceva ani,fără să aibă habar cât de toxic este. Și l-am surprins făcând și gafe – nu mai știu cine i-a dat un sac de azotat, și le-a făcut un bine cartofilor (care arătau perfect), turnând din belșug peste ei. A doua zi erau arși,la pământ. Câți țărani care ne vând legume or face astfel de gafe, presați de concurență, de moda ca legumele să fie cât mai mari, chit că nu au gust?
Dau un semn când dau de carte. Pânăatunci, o toamnă frumoasă, că tot dă semne de grabnică venire.
Ai dreptate, saracutii de ei, batraneii, fac si ei ce pot. In acelasi timp sunt si destul de incapatanati, si nu ar face altfel decat au pomenit, indiferent de argumente. Dar asta face parte din farmecul lor, intr-un fel. Peste ani, cand nu vor mai fi, ne vom aduce aminte cu placere exact de aceste momente. Tatal tau este chiar amuzant! Oricum, legumele din gradina lor sunt sigura ca sunt mai sanatoase decat cele din piata sau de la supermaket. Am auzit ca marii producatori trateaza cu fungicide pana si semintele inainte sa le semene, apoi urmeaza 6-7 stropiri cu pesticide/fungicide/ingrasaminte. La fel si la fructe. Deci, pana vei avea tu propria gradinita unde sa pui in practica tot ce stii, este bine si asa. Iti doresc ca visul sa ti se implineasca cat mai curand. Voi cauta si eu cartea si o voi comanda on-line – nu o scana, e prea multa munca. Multumesc, oricum! O toamna frumoasa si voua. Eu plec in vacanta in septembrie, deci abia astept toamna.
Arata fooarte bine ! Si eu imi doresc sa pun niste perdele la veranda, dar inca n-am reusit sa facem pergola
Este timp. Noi, de exemplu, vroiam sa proiectam iluminatul exterior – cu stalpi inalti si unii mai micuti, etc etc. Dar am spus ca lasam pentru la anu’, sa nu ne plictisim, si apoi mai e vorba, bineinteles, si de bani. In functie de ei ne stabilim prioritatile, deci avem o lista pentru o vreme mai indelungata. Dar atata timp cat realizam totul din munca noastra, ne bucuram pentru fiecare lucru. De aia ma mai laud si eu pe la voi.