Tarta cu aluat fraged si branza Camembert
Pentru ca acum cateva zile v-am povestit despre Franta, m-am gandit ca reteta asta s-ar incadra bine langa. Tartele cu aluat fraged sunt foarte populare aici. In plus, aceasta tarta a facut parte din meniul nostru de Revelion, iar fotografiile sunt “proaspete”. De data asta – surpriza! – am gatit-o eu. Asta pentru ca Ionut era prea aglomerat cu altele – tot de ale gurii.
Dar sa va spun despre tarta cu Camembert – este foarte usor si repede de facut, poate fi servita ca aperitiv si merge foarte bine cu un vin rosu sec. Neaparat acompaniata de vin.
Care sunt ingredientele?
Pai, sa vedem – pentru o tavita rotunda cu diametrul de aprox. 23 cm
Pentru aluatul fraged avem nevoie de:
250 gr faina
100 gr smantana
un praf de sare
1/2 plic de drojdie praf
75 gr unt moale
Pentru umplutura avem nevoie de:
1 rotita de branza Camembert – cred ca are vreo 200 gr
100 ml smantana
2 oua
putina sare, piper macinat
pentru ornat: cateva fire de chivas
Mai intai se face aluatul fraged, astfel: intr-un castron se amesteca toate ingredientele, apoi cu mainile se framanta timp de 15-20 minute un aluat, ca sa se incorporeze bine tot untul. El trebuie sa fie la final un aluat tarisor, ca o plastilina, iar daca a iesit prea tare, puteti sa mai adaugati o lingura de smantana. Aluatul rezultat se modeleaza in forma de bila, se impacheteaza intr-o folie alimentara si se da la frigider pentru 30 de minute.
Se intinde apoi din el cu un facalet o foaie rotunda cu 1 cm mai mare decat tava, astfel incat sa imbrace si marginile acesteia. Daca nu puteti sa o intindeti cu facaletul, ii dati doar o forma rotunda, apoi puteti sa o modelati usor cu degetele. Pe cat posibil, in tava ea trebuie sa fie uniforma. Dupa ce se aseaza in tava, cu o furculita se inteapa din loc in loc aluatul.
Apoi deasupra se decupeaza si se pune un rotund din hartie cerata. Peste acesta se pun boabe de fasole sau sare grunjoasa, asta pentru ca aluatul sa nu creasca. Eu am pus sare.
Tava se pune apoi in cuptorul incins in prealabil si se lasa la foc mijlociu 10-15 minute, pana cand aluatul se rumeneste usor pe margini.
Intre timp, se pregateste umplutura. Se bat cele doua oua, se adauga smantana, se pune putina sare si piper si se amesteca bine. Branza Camembert se taie cubulete cu latura de 1 cm – puteti sa ii curatati mucegaiul de la suprafata, sau puteti sa o lasati cu el. Eu de data asta l-am lasat.
Se scoate apoi tava, se inlatura cu grija hartia impreuna cu sarea sau boabele de fasole si se toarna peste ea smantana impreuna cu ouale. Cubuletele de branza se aseaza unul langa altul in smantana, apoi tava se da din nou la cuptor pentru inca 20-25 de minute, pana cand smantana se incheaga iar aluatul se rumeneste usor.
Dupa ce se scoate din cuptor, se orneaza daca doriti cu fire de chivas tocate.
Asta este reteta mea de Tarta cu Camembert. Nu uitati de vin!
In acelasi fel se face si reteta frantuzeasca – Quiche Lorraine, doar ca in loc de Camembert se pune bacon prajit, iar in smantana se adauga si putin lapte. Reteta de Quiche o are Ionut pe www.la-baguette.ro, daca va intereseaza o gasiti aici. Si de la acest quiche clasic, exista variantele cu ciuperci, spanac sau praz. Mie imi plac toate.
Alte Articole
5 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks
- Tarta sarata cu spanac si branza Camembert - […] demult eu am mai prezentat o reteta de Tarta cu Camembert, insa facuta cu aluat fraged. Reteta este aici, …
Of, de-abia am termint de adunat la bucatarie … Si de vreo doua zile am un quiche in cap … acuma chiar ca o sa fac o tarta de asta, da cu cascaval si ardei ( ultimii pe anul asta, din gradina socrului ). Merci de reteta de aluat, ca acolo ma cam poticnesc eu
Pai nu o mai lasa sa te chinuiasca, elibereaz-o. Inteleg ca si socrul tau gradinareste, microbul este in familie – umbla si bantuie. Pofta buna pentru cand va fi!
Foarte bune explicatiile; tartele ma cam intimideaza si pe mine; bine, am o matusa care imi face tartute si eu doar le umplu!
Am prins curaj citind aici reteta si o voi face cat de curand, mai ales ca baiatului meu ii plac foarte mult branzeturile fine. Sunt curioasa ce va zice de o tarta cu Camembert!
Pai asa o matusa vreau si eu! Daca o faci, treci si pe la mine sa imi spui daca v-a placut. Si daca tot faci aluat de tarta, poti face cantitate dubla si sa incerci si un quiche Lorraine. Spune-i baiatului, sa vezi ce parere are…:)