Supa crema de telina
Astazi Ionut a avut chef de gatit si atunci m-a rasfatat cu una dintre supele mele preferate, despre care va scriu mai jos, mai tarziu cu Muschi de vita cu dovlecei la gratar, iar ca desert m-a anuntat ca va face ceva deosebit – asata mai pe seara, voi reveni cu amanunte daca iese bun.
Dar sa incepem cu supa. Este o reteta de supa crema foarte, foarte buna. Uneori o servim ca fel principal, alteori, la mese mai bogate de exemplu, o servim ca gustare, “mis-en-bouche”, in boluri mici pentru doua-trei imbucaturi. A avut mare succes si in randul prietenilor nostri si place si copiilor.
De ce avem nevoie (pentru 4 portii normale):
jumatate de radacina mare de telina
50 gr unt
1 ceapa mare
ulei de masline
4 catei de usturoi
10 frunze de salvie
100 ml smantana pentru gatit
2 maini de parmezan ras
1,5 l supa de legume facuta din Delikat sau facuta de tine
piper
otet balsamic
Cum procedam: Se face supa separat – daca o faceti din legume, aveti grija sa o si sarati putin, apoi trebuie strecurata. Din comoditate, noi am folosit Delikat.
Legumele se pregatesc astfel: Telina, ceapa si usturoiul se curata. Telina se taie felii groase de 0,5 cm, care apoi se taie in patru, ceapa se toaca mare, la fel si usturoiul. Intr-o cratita se topeste jumatate din cantitatea de unt in putin ulei de masline, dupa care se adauga ceapa si usturoiul si se calesc usor la foc mic. Peste ele se pun bucatile de telina si 6 frunze de salvie. Se pipereaza, se amesteca si se lasa pe foc sa se caleasca circa 5 minute.
Apoi incepem sa adaugam treptat supa – cate doua polonice la interval de cateva minute si lasam sa fiarba acoperit pana ce telina s-a inmuiat. Daca este prea mare cantitatea de supa, nu o puneti pe toata sau lasati pe foc sa mai scada – la final supa trebuie sa iasa cremoasa, ca o smantana subtire.
Apoi tragem cratita de pe foc, adaugam restul de unt, parmezanul ras si smantana si pasam bine cu un mixer vertical, pana supa este fina. Se serveste calda, cu paine prajita. Stropiti cu putin otet balsamic si ulei de masline pentru aspect, dar si pentru gust.
Celelalte frunze de salvie ne trebuie pentru decor. Se pune 1 lingura de ulei de masline si un cubulet de unt intr-o tigaie si se incalzeste. Frunzele se pun in ulei si se apasa pe ele cu o furculita. Se prajesc pe ambele parti, pana devin crocante. Se scot pe un servet de bucatarie si se pune cate o frunza in fiecare farfurie, deasupra supei. Nu le aruncati, sunt foarte bune la gust.
Imi place, ca puneti si salvie. O sa incerc, imi place si salvia si telina si supele crema.