Somon cu sos de iaurt si frigarui de creveti
Va propun un meniu simplu la gratar, care mi se pare mie ca merge de minune vara – Somon cu sos racoritor de iaurt si Frigarui de creveti cu sos de rosii picant. Este usor de facut, iar gratarul in sine, cu tot ce presupune el, este un moment placut de petrecut impreuna cu cei dragi.
Ingrediente:
Somon, creveti prefierti decorticati inainte – daca au cap, nu il aruncati, dupa ce s-au facut pe gratar, rupeti capul si sugeti din el toata dulceata crevetetelui. O bunatate!
Pentru condimentat somonul: coaja de lamaie taiata fin, zeama de lamaie, sare, piper, frunze de salvie, cimbrisor, ulei de masline
Pentru condimentat crevetii: sare, piper, ulei de masline
Sosul de iaurt pentru somon: iaurt gras, ulei de masline, zeama de lamaie, frunze de oregano tocate, frunze de menta tocate, catraveciori proaspeti taiati cubulete (fara partea cu seminte), sare, piper. Se amesteca toate dupa gust, sosul trebuie sa fie fresh si racoritor.
Sosul pentru creveti: rosii, ulei de masline, patrunjel tocat, zeama de lamaie, ardei iute rosu tocat, ceapa verde tocata, sare. Rosiile curatate de coaja, impreuna cu zeama de lamaie, ulei de masline, ardeiul iute se baga intr-un mixer si se toaca. Apoi se adauga sare dupa gust, ceapa tocata si patrunjelul.
Somonul, daca este bucata intreaga (ca in poze), se cresteaza cu un cutit bine ascutit pe partea fara piele in forma de romburi, apoi se stropeste cu ulei de masline si se condimenteaza bine cu ingredientele de mai sus. Acestea trebuie se patrunda si in crestaturile facute mai devreme. Se pune mai multa sare – fara sare pestele nu este bun. Pielea se lasa, ea va deveni crocanta si foarte gustoasa. Se lasa apoi 15 minute ca sa se condimenteze carnea.
Se incinge bine gratarul, si somonul se pune pe el pe partea cu pielea. Se intoarce apoi pestele, se desprinde usor pielea, care se mai lasa putin pe gratar pana devine crocanta. Pestele se lasa apoi pana se face, in general nu mai este nevoie de inca o intoarcere, carnea trebuie sa ramana moale, roz si pufoasa.
Crevetii se insira pe frigarui si se pun pe gratar pentru 2-3 minute. Se fac imediat. Se scot apoi intr-un castron, se pune sosul peste, se amesteca bine ca sa se prinda sosul de ei si se servesc alaturi de somon.
Sper ca meniul propus de mine sa va inspire si sa il incercati. Cu un vin alb rece alaturi. Si ca desert, tot de vara – inghetata de vanilie cu capsune stropite cu otet balsamic.
Si somon si creveti ? Un festin !
E o combinatie buna, poti incerca cu incredere. Mai ales ca voi aveti si iaurt din ala bun, si rosii dulci pentru sosul de la creveti…
Ce-mi faci tu mie Andreea? Mananc biscuiti si ma uit la fotografiile tale care arata atat de bine!
Imi cer scuze pentru chin! Pofta buna la biscuiti. Poate te inspira pentru weekend…
Inca o reteta simpla si rafinata ne propui! Si racoroasa!
De incercat neaparat!
Astept parerea ta, dupa ce o incerci. Salutari, Gabriela, tie si familiei tale!
Mama ce pofta mi-ai facut, tre sa fac si eu, duminica, la gratar, musai multumim de retete, sunt super!
Sper sa iti placa si reteta asta!