Salata cu piept de rata
Este o salata absolut delicioasa, iar pieptul de rata nu mai este o raritate in supermarket-urile noastre. Asa ca va invit sa o incercati, fie ca salata-aperitiv la o masa mai bogata, fie ca fel principal la cina. Noi am servit-o dupa o supa crema de morcovi si apoi, la desert, Zabaglione clasic. Delicios!
Iata de ce avem nevoie:
1 piept de rata (pentru 4 portii)
5-6 morcovi de marime medie taiati pe lung in sferturi
cateva fire de ceapa verde – partea verde tocata marunt, partea alba feliata
o mana mare de patrunjel tocat
1 ardei iute curatat de seminte si tocat marunt
2 lingurite de seminte de coriandru pisat
1 ardei iute uscat si pisat
1/2 lingurita se scortisoara pisata
cateva frunze de menta proaspata
sare, piper
Pentru dressing: 1 lingurita ulei de susan, 1 lingura sos de soia, 1 lingura zeama de lamaie, 3 linguri ulei de masline, 1 lingurita de zahar brun, un catel de usturoi dat pe razatoare, sare
Intr-un mojar se pune ardeiul uscat si semintele de coriandru. Se piseaza pana devin pulbere. Morcovii se pun intr-un castron, se stropesc cu ulei de masline, se adauga amestecul de ardei si corinadru, scortisoara, sare, se amesteca bine si se pun intr-o tava in cuptorul incins in prealabil. Se lasa 45-50 de minute la 180 grade C, fara a se amesteca.
Cat stau morcovii la cuptor, se gateste pieptul de rata si dressing-ul.
Pieptul de rata intreg (fara oase, cum se gaseste la supermarket) se cresteaza pe partea cu pielea in froma de grilaj, apoi se sareaza bine pe ambele parti si se pune pe foc intr-o tigaie cu partea cu pielea in jos. Dupa 4 minute, se intoarce pe partea cealalta si se mai lasa 1 minute. Aveti grija ca din cand in cand sa stergeti grasimea din tigaie cu niste servete de hartie.
Apoi pieptul de rata se baga in cuptorul incins in prealabil la 110 grade C si se mai lasa 10 minute. Se scoate si se lasa sa se odihneasca pe un fund de lemn. Se taie felii subtiri – carnea in interior trebuie sa fie roz si suculenta.
Pieptul astfel pregatit merge foarte bine cu risotto sau cu ravioli de casa cu galbenus de ou – o sa va spun intr-o zi si despre ele…
Se pregateste dressing-ul astfel – intr-un castron mare se amesteca cu o furculita toate ingredientele. Se gusta, se mai drege… Apoi se adauga morcovii fierbinti, si restul de ingrediente (in afara de ceapa tocata, ea se pune la final). Se amesteca, se aranjeaza apoi salata pe un platou sau direct pe farfurii, se presara ceapa si… Asta este! Morcovii dulci si un pic crocanti, pieptul de rata sarat si cu gust specific, patrunjelul proaspat, dressing-ul acrisor…Delicios!
Ta-na-na
Maine, ca tot ma duc pe la bunici, pandesc ratele ))
Uite ce-mi faci tu mie la ora asta
Trebuie sa-ti spun, mi-e mila de ele! Traiau si ele linistite…
Apetisanta reteta! In afara de rata pe varza sau friptura de rata, eu nu prea am mancat rata altfel gatita.Dar asa, in salata cred ca e tare buna:) Poate si cu un pahar de vin langa.:)
Cu un pahar de vin langa obligatoriu! Noi cumparam frecvent piept de rata – uneori il si afumam, e foarte bun.
Arata apetisant si cred ca-i delicioasa, o sa incercam si noi dupa ce gasim piept de rata. O zi frumoasa si o toamna cu recolte bogate va doresc.
Daca incercati reteta, astept impresii. Pieptul de rata astfel gatit poate fi folosit la mai multe preparate, chiar si doar cu piure de cartofi.
O reteta excelenta. Mulțumesc!
Buna, Petre, si bine ai venit in vizita! Ai incercat-o?
Sărut mina, da am încercat-o!Delicios!
Ma bucur ca ti-a placut! Iti lansez o noua provocare – Salata cu oua de prepelita si sos de mustar. O gasesti pe aici-pe undeva. Te salut si te mai astept in vizita.