Reteta mea de dulceata de capsune
Eu anul asta, pana acum, am facut dulceata de capsune de vreo 4 ori, din cauza ca am adunat din gradina mai multe decat am putut manca si atunci am pus si-am facut cateva borcane de fiecare data. Si voi mai face, pana cand se termina capsunele din gradina. Imi place ca atunci cand fierb dulceata toata casa miroase atat de frumos!
Pentru dulceata va trebuie capsune, zahar si zeama de lamaie. Cantitatea de zahar se stabileste in functie de cat de dulci sunt fructele. Uneori este nevoie de un procent de 1:1, adica la un kg de fructe, un kg de zahar. Acum, pentru ca fructele au fost foarte dulci, am pus cam 1 kg de zahar la 2 kg de capsune. Oricum, dupa ce dulceata incepe sa fiarba, gustati si daca este nevoie, mai adaugati zahar.
Deci, fructele trebuie spalate si curatate de codite. Apoi se pun intr-o cratita incapatoare, se pune deasupra zaharul, se acopera si se pun la fiert la foc mic. In momentul in care incep sa fiarba, stoarceti si lamaia – la 2 kg de capsune puneti zeama de la jumatate de lamaie. Lamaia contine pectina si intareste dulceata.
Dupa ce incepe sa fiarba, dati capacul la o parte. Veti vedea ca deasupra se va forma o spuma. Din cand in cand, aceasta trebuie adunata cu o lingura sau cu o spumiera. Pentru ca fructele sa ramana intregi, amestecati dulceata usor, cu o lingura de lemn, si rar – doar din cand in cand, la 10-15 minute, astfel incat sa nu se lipeasca. Ideea ca trebuie amestecat incontinuu este gresita.
Dulceata este gata cand scade si se incheaga bine. Pentru a testa cand este gata, raciti o farfurie in congelator, apoi puneti pe ea putina dulceata, lasati 2 minute si impingeti marginea dulcetei cu degetul. Daca dulceata formeaza cute, atunci este gata. Sa aveti in vedere ca ea se va mai intari un pic in borcane, dupa ce se raceste.
Se toarna fierbinte in borcane, care se sigileaza bine si se pun la pastrare in camara. Daca doriti sa le daruiti, ornati-le capacul cu material colorat si legat cu funie impletita sau puneti etichete cu dedicatie. Oricine va aprecia un astfel de cadou “home made”.
A iesit foarte buna. Multumesc, Suri! Mananc in fiecare dimineata.
Si pozele sunt apetisante.
Multumesc, Suri! Ma perfectionez. Cand vei veni la noi sa imi mai ceri, sa nu uit sa iti dau. Te pup!
O sa o incerc si eu…
Numai ca am asteptat atat sa fie dulci capsunile ca… nu prea mai sunt )
Inteleg ce s-a intamplat cu capsunele tale. Poate mai suplimentezi cu vreo 2 kg din piata, ca la iarna va fi minunat sa scoti din cand in cand un borcanel din camara… Si noi facem gemuri de toate felurile, insa cel mai tare de place cel din capsune.
Si eu am reusit sa fac vreo 5 borcane,ca noi mancam aproape cate 1-1,5 kg zilnic asa ca abia daca am avut din ce sa fac.Si am pus si coaja de lamaie taiata cubulete pentru ca imi place foarte mult aroma ei in dulceturi
Noi suntem doar doi, numai in weekend ne adunam mai multi si de aia probabil ca am avut mai multe capsune pentru dulceata. Lui Ionut nu ii place coaja de lamaie in dulceata sau deserturi si deci eu nu pot folosi. Am vazut la tv si cu migdale sau nuci, poate asa voi incerca, cred ca este buna. Si in week-end-ul asta voi mai fierbe cateva borcane, ca iar s-au adunat multe. Intentionam sa facem si un desert cu bezea, o sa va povestesc dupa despre el…sa vedem cum iese.
Mie imi plac borcanele .Le-ai luat inscriptionate sau …?
Le-am primit de la Evelina, sora mea – 4 borcanele dragute – le-a luat gata inscriptionate si au fost destul de scumpe – vreo 12 lei/bucata. Insa cu ocazia asta ne-a venit o idee sa inscriptionam si noi o serie de borcane, special pentru conservele noastre, la o firma care face obiecte promotionale. Daca vom avea timp, ne vom ocupa si de asta. Va tin la curent daca, cum si cat…
Foarte frumos arata,si dupa consistenta cred ca ti-au iesit deliciose.
Sa le serviti cu placere
Multumesc frumos! Eu personal pana acum nu am mai facut dulceata sau gemuri – cu ele se ocupa mama, dar acum, pentru ca facem din cantitati mici o data la cateva zile, iar mama vine la noi doar in weekend, am fost nevoita. Si cu mandrie spun ca a iestit perfecta. Poate unde am avut emotii si m-am invartit incontinuu pe langa ea.
Gresit, spuma de deasupra nu se aduna niciodata, se face din cauza zaharului, iar cand dispare, se finalizeaza dulceata, scuze dar si eu am invatat de la un bucatar specialist. (numai la supa sau mancare se aduna spuma)
Eu asa stiam, practic asa stiu de la mama. Daca spui ca este altfel, cu atat mai bine, pentru ca scapam de un lucru nu tocmai placut.