Reteta de iarna – Supa de ceapa

27 Ian, 2014 by

Reteta de iarna – Supa de ceapa

M-am gandit ca Supa de ceapa se potriveste foarte bine cu vremea din ultima perioada. Eu spun ca este un fel de mancare perfect pentru zilele reci. Am facut-o si noi weekend-ul trecut si m-am gandit sa va spun despre ea, poate o veti incerca. Este supa aia frantuzeasca care se serveste cu felii de paine presarate cu branza Cheddar topita la cuptor. Noua ne place, iar reteta de mai jos este foarte buna. Adica – iese o supa ca la ea-acasa.

De ce avem nevoie? Pentru 4 portii:
1 praz intreg de aprox. 200 gr
6 cepe rosii medii
4 salote (hasme)
5 catei de usturoi
1 legatura de salvie tocata si cateva frunze pentru servire
4 linguri de ulei de masline
un cub de unt (aprox.30 gr)
1,5 l supa de legume din concentrat
branza Cheddar rasa
cateva felii de paine mai veche si prajita

Cum procedam? Reteta este foarte simpla, veti vedea. Priviti si imaginile, prezinta reteta pas cu pas.
In primul rand, se curata ceapa si prazul si se taie felii subtiri, ca in pozele de mai jos. Usturoiul se curata si se zdrobeste cu lama cutitului. Salvia se toaca.
Intr-o cratita cu fund gros, se pune uleiul de masline si untul. Noi folosim o cratita din aluminiu imbracat in teflon. Se incinge usor,  se adauga salvia si usturoiul si se calesc la foc mic 2-3 minute. Apoi se adauga ceapa si prazul. Se lasa focul mic si se acopera cu un capac. Se lasa ceapa la calit 40 de minute. Este foarte important sa nu se scurteze acest timp – ceapa se va inmuia si va deveni dulce. Din cand in cand, se amesteca.
Intre timp, se face supa din concentrat.
Dupa expirarea celor 40 de minute, se adauga peste ceapa supa si se mai lasa sa fiarba impreuna 15 minute. Daca mai este nevoie, intrucat supa din concentrat contine sare, se sareaza.
Urmeaza apoi servirea. Se pune supa in boluri termorezistente cu gura cat mai ingusta – exista si boluri speciale pentru supa de ceapa, asa-zisele “boluri cap-de-leu” (ca cele din pozele mele), insa puteti folosi orice fel de castron, important e sa fie termorezistent. In fiecare bol, deasupra supei, se pun doua felii de paine prajita, care se acopera apoi cu branza Cheddar rasa. Se orneaza cu doua frunze de salvie si se pune in cuptorul incins in prealabil. Aceste operatiuni se fac cat mai rapid, astfel incat painea sa nu se inmoaie foarte tare inainte de a pune supa la cuptor.
Se lasa la cuptor cateva minute, pana cand branza s-a topit si s-a rumenit usor. Se mananca fierbinte, imediat ce este gata.
Simplu, nu? Si ieftin, si rapid, si altfel! Pofta buna!

Ceapa curatata si pregatita pentru a fi tocataCeapa rosie, praz, hasme si usturoiCeapa taiata felii subtiriUsturoiul se zdrobeste usorCeapa taiata se pune apoi la calitCeapa pusa in cratita, la calitSupa pusa in bol, inainte de a fi bagata la cuptorSi supa de ceapa e gata!Supa cu branza rasa deasupraSupa de ceapa abia scoasa din cuptorAsta este Supa noastra de ceapa

Alte Articole

16 Comentarii

  1. Offf…iar am nimerit seara pe blogul tau
    Ce-mi faci tu mie
    Si de unde iau eu cheddar acum?

    • Andreea
      Andreea

      Pai nu acum, maine-poimaine! Ramai cu pofta si treci la treaba! Eu sunt bucuroasa de vizita, dar daca vrei, de acum viziteaza-ma doar dimineata :)

  2. Din nou ne prezinti retete delicioase si exotice ! Totul ,, marca Andreea”! O seara minunata!

    • Andreea
      Andreea

      Supa asta nu este chiar atat de exotica. Poate pentru noi, insa pentru francezi asta este una dintre supele lor de baza, este o supa traditionala. Am mancat prima oara supa de ceapa in prima vacanta din Paris, si pentru ca ne-a placut am cautat si reteta. Acum, o impartasesc, poate inspira pe cineva. O saptamana frumoasa!

  3. Doamna draga foarte apetisant tot ce ati gatit problema e unde sunt… ardeii, ca doar suntem in gradina lor,nu. O zi minunata.

    • Andreea
      Andreea

      Ardeii i-am facut covor, nu ai vazut? Multumesc pentru urare. Multumesc la fel.

  4. Eu tot vreau sa fac supa asta, dar sincer ma inspaimanta atata ceapa la un loc. Dar arata atat de bine la tine ca va trebui totusi sa o incerc :)

    • Andreea
      Andreea

      Incearc-o cu incredere. Supa nu are gust de ceapa, tocmai pentru ca ceapa se caleste 40 de minute si practic se caramelizeaza. Supa este dulce si o simti fina pe gat si calda si buna in stomac. Mereu m-am gandit ca este o supa care merge ca tratament la raceala, asa am eu impresia. Cand sunt racita as manca asa o supa. Apoi, gandeste-te ca este o supa traditional frantuzeasca, si astia le cam au cu gustul… Daca iti faci curaj, astept impresii. :)

  5. Arata grozav ! Si nu se pune nici macar putina apa la ceapa cat se caleste ? E adevarat, ca e multa ceapa si trebuie timp, ca sa se patrunda bine …

    • Andreea
      Andreea

      Nu se pune apa deloc, asta l-am intrebat si eu pe Ionut cand faceam impreuna supa. Daca focul este mic si este pus capacul, ea se gateste incet, se caramelizeaza si devine dulce. Ce am uitat sa scriu si o sa completez – oala trebuie sa fie una cu fund gros. Noi avem o cratita neagra din aluminiu imbracat in teflon si in ea facem supa asta. Daca ai mancat vreodata supa de ceapa si ti-a placut, poti incerca reteta noastra, este de incredere.

  6. Iara retete? :) Bine ca macar acum le citesc dupa masa , cand sunt satula. Ca altfel…iara pofteam si nu-mi sta in caracter sa poftesc la bunul altora, chiar daca s-a consumat si nu mai este decat poza a ceea ce ar fi fost candva.
    Cat despre concursul Masterchef, acolo nu trebuie sa ai talent, ci mult noroc ca sa treci mai departe si inspiratie de moment , asa ca Ionut nu trebuie sa mearga acolo ca sa confirme. El este apreciat acasa de cine conteaza .:)

    • Andreea
      Andreea

      Pai ce sa facem pe vremea asta, Mihaela? Gatim, mancam… Noi zilele astea am stat in casa din cauza zapezii si ne-am alintat cu ceva preparate…Si de maine se pare ca vine din nou zapada, deci continuam. :)

  7. Sa stii ca am mai vazut astfel de retete, dar nu le-am incercat. O voi face numai pentru ca o recomanzi tu. M-ai facut curioasa! Si ma intereseaza si vasele in care este prezentata supa. Am o sumedenie de modele, dar asa ceva, nu! Voi studia problema ;-)
    (Ca intotdeauna, un articol de-al tau e o provocare pentru mine :-)

    • Andreea
      Andreea

      Daca iti plac mancarurile frantuzesti in general, cred ca o sa iti placa si asta. Si e dragut sa o servesti si oaspetilor, ca este totusi o supa mai altfel. Vasele le gasesti aici: http://www.pentrugatit.ro/search?q=cap+de+leu . Sunt marca Emile Henry, si se numesc “boluri cap de leu”, iar numele le vine de la micutul cap de leu de pe margine. Sunt termorezistente, se pot baga la cuptor. Sigur se produc si de altii, poate gasesti si o varianta mai ieftina. Eu mi-am luat mai demult si mari, ca cele din poze, dar si unele micute pentru gustarele. Sunt foarte frumoase si bineinteles, nu le folosesc doar la supa asta.

  8. am incercat si eu anul trecut, o reteta minunata!

    • Andreea
      Andreea

      Buna, draga Coco! Ma bucur sa te cunosc! Deci, cei care stati in dubii – supa este foarte buna! Incercati-o!

Lasă un răspuns către Gabriela Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *