Recolte de toamna
Anul asta in gradina mea a fost unul bun, in linii mari. Bineinteles, sunt si lucruri pe care as fi putut sa le fac mai bine, lucruri de care voi tine cont anul urmator. Trebuie sa mi le sintetizez in cap, si voi scrie intr-o buna zi si despre asta. Dar acum, sa vorbim despre recoltele tarzii si sa aratam gradina asa cum arata ea acum, la mijlocul lui septembrie.
Gradina cred ca arata destul de bine, tinand cont de seceta prelungita de vara asta – azi-noapte a plouat prima data dupa atata vreme! – dar si de soarele care parea ca vrea sa parleasca tot. Curios este ca toate legumele parca ar mai vrea o sansa: rosiile au inflorit toate, la fel ardeii, vinetele, dovleceii si capsunele. Eu stiu ca nu vor apuca sa se coaca, dar nu le spun, sa nu se supere - le ud in continuare la 3-4 zile si ma minunez de ele.
Imi place sa pierd vreamea prin gradina zilele astea, pentru ca este racoare si nu prea sunt presata sa fac ceva in mod constant, cum era vara: mai adun niste busuioc si il pun la uscat, ardei iute pe care il insir frumos pe ata, marar si dovlecei pentru congelat, mere pentru placinta, struguri si rosii pentru mancat. Am dezgropat cartofii (mi-au ramas din vreo 20 de cuiburi, dupa ce am consumat toata vara din ei, doua ladite pline), am impletit ceapa si am atarnat-o in magazie la uscat, am pus la pastrare in cutii cimbrul, la fel menta pentru ceai, am adunat tartacutele si am imaginat aranjamente pentru interior si exterior, am pus la uscat ardeii dulci pentru boia si multe alte lucruri de genul asta, simple si relaxante.
Saptamanile trecute am facut zacusca cu legume din gradina, rosii intregi in suc, dar si zeci de sticle de suc de rosii simplu, pentru baut. Am pus castraveti la murat (de cumparat, ca eu nu am mai avut), la fel fasole verde cu ardei iute, urmeaza gogonelele… Astea sunt lucruri mai complicate, dar in mare parte au fost facute si acum admir rafturile pline din camara. Gogonelele le va pune mama, ca eu plec in vacanta.
Despre toate cate v-am spus dar si altele in plus, va arat si in imagini.
Dacă ți-au mai rămas tărtăcuțe, mă înscriu pe o listă a celor care își doresc câteva. Caut pentru o prietenă care își dorește un mic aranjament pentru casa ei specială pe care o decorează cu atâta suflet (casa poate fi văzută pe blogul Sânzianei, fata ei – http://visuell.ro/la-mama.html).
O toamnă frumoasă și o vacanță din care să vă întoarceți cu bagajele pline de amintiri!
Trimite-mi adresa de corespondenta pe email – andreeanedea@gmail.com si o sa iti trimit cu drag cateva – am “vizitat” casa, este absolut superba, zici ca este o poveste. Si este din Constanta, ca si mine! Multumesc de urari.
Super recolta !!! Te-am invidiat pentru gogosari, anul asta n-am pus …
Daca in doar doi ani ai reusit asa frumos cu gradina, imi inchipui cum va arata peste alti doi ani. Raiul pe pamint !!!
Multumesc, Dani, esti mereu asa draguta! Si eu visez la mai bine, dar vom vedea. Gogosarii s-au facut anul asta (anul trecut nu au vrut), dar noi nu ii punem la borcan cu otet, ca nu ne plac. Ce nu am consumat proaspat, am copt si i-am adaugat la zacusca. Anul asta am amestecat in ea toate felurile de ardei din gradina, inclusiv cativa iuti – si am facut-o picanta – si parca e mai buna asa.
Continui sa ma uimesti cu frumusetile si bogatia din gradina ta. Pot sa primesc si eu niste seminte de dovleac urias?
si, uitandu-te la borcane si funii de ceapa, la cutii cu mirodenii si coliere de ardei, iti spui: hm, parca n-am muncit degeaba:)
toamna e coronita muncii noastre in gradina.
Sunt de aceeasi parere. Asta si aprecierea celor dragi. Ionut asa ma lauda la oricine il asculta!
Iaaam, ce bine arata castravetii ceia in borcane…
Curcubita aceea asa e ea verde, sau nu s-a copt inca?
Toata casa miroase acum a castraveti murati, ca trebuie sa ii oparesc 3-4 zile la rand. Abia astept sa scap de ei din casa si sa ii las sa se odihneasca in magazie. In legatura cu “curcubita” – te rog sa imi scuzi nestiinta, dar mai intai am cautat pe google sa vad ce inseamna cuvantul. Aveam o banuiala, dar nu am vrut sa ma fac de ras – pe plicul cu seminte arata un dovleac mare partial portocaliu. Portocaliu pe jumatatea superioara si verde pe partea care sta pe pamant. Deci, ar trebui sa se coaca. Unul dintre ei, ca sunt de la un vrej vreo 5-6 mari si inca cativa mici, a inceput sa se coloreze, insa restul deocamdata sunt verzi. Sper sa apuce sa se coaca. Tot pe plic scrie ca se recolteaza in perioada septembrie-decembrie, iar perioada pentru semanat este martie-iunie. Eu am semanat prin aprilie, cred, deci ar trebui sa ii recoltez in octombrie. Ai idee, ii afecteaza bruma? Ca la noi incepe acest fenomen destul de devreme. Este primul an cand pun dovleci si nu pre stiu.
Frumoasa si bogata gradina ta, se vede ca muncesti cu drag. Pot primi si eu niste seminte din dovleacul urias ?
Bineinteles, cu mare drag. Dupa ce se coace si il tai pe primul, iti voi trimite un email sa imi dai adresa de corespondenta. Si eu sunt curioasa in legatura cu el, ca anul trecut (primul meu an cu gradina) nu am pus dovleci, iar semintele astea le-am cumparat din Franta. Cica ar trebui sa se faca de 4-8 kg – asa scrie pe plic. Sper sa fie si gustos, ca de frumos…l-ai vazut si tu.
Multumesc abia astept sa se coaca Tartacutele cresc forme diferite pe aceeasi planta sau fiecare forma are propriul vrej?
Ar fi bine sa fie asa, dar nu – fiecare model este alta planta. Se gasesc in comert plicuri cu seminte amestecate sau individuale. Eu seman in fiecare an pentru ca imi plac mult. Le pun langa un gard si ele cresc fara probleme, cu conditia sa le ud la cateva zile. PS Acum a fost mama prin gradina si mi-a spus ca dovleacul a facut o dunga portocalie. Ma duc sa il vad.
Ce de bunatati si frumuseti!Castravetii sunt foarte frumosi ordonati in borcane si la toate celelalte se vede ca gradina ta a fost ingrijita cu drag si de oameni harnici.Numai la puturosi nu se fac recoltele in gradina sau pe camp, la cei care se ocupa de ea, trebuie sa se faca din toate macar cate ceva.Bravo, imi place tot .Si catelul.Parca mața nu am vazut-o ; si ea face parte din ”recolta” din vara asta, nu?Vacanta placuta!
In primul rand vreau sa imi cer scuze ca am raspuns atat de tarziu, insa acum sunt in vacanta si abia acum am avut timp (si internet) sa raspund. In al doilea rand, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Sunt de acord cu tine in legatura cu putinta si vointa noastra de a face ceva. De exemplu, cand m-am mutat aici si la cateva luni am inceput sa imi construiesc gradina, aveam niste vecini care mi-au spus ca oricum nu se face nimic in pamantul asta galben si ca oricum este mai ieftin sa cumperi de la magazin. Eu am continuat cu gradina, iar acum, cand au vazut ca se poate, au si ei gradina. Si sunt mandri de ea si eu ma bucur ca am reusit sa schimb ceva. PS Pisica am uitat sa o postez – voi compensa cu alta ocazie.
Foarte frumoasa gradina Felicirari.Eu sper ca la anu sa putem face gradina in oras ca eu nu prea ajung la ia .de 2 saptamani nu am fost mor de dorul ei.
Unde vreau gradina 1000de metri vreau sa pun gazon dar strat de pamant bun nu e numa 7-10 cm. Am vreo sansa sa pun gazon?sub e mai pietros.si pamantul e plin de mure cum scapnde ele?cand se seamana gazonul?si de la ce firma sa luam?
Gazonul se pune si creste frumos pe orice tip de sol, iar daca are piatra sub stratul de pamant, cu atat mai bine ca se realizeaza din start un drenaj bun. Insa stratul de pamant trebuie sa fie de minim 15-20 cm, cam atat cresc radacinile lui. Noi am adus mai multe masini cu pamant si l-am imprastiat in strat uniform. Practic am adus vreo 60 de masini de pamant pentru o suprafata de 3000 mp.
Cea mai buna perioada de semanat gazonul este toamna, de la inceputul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii noiembrie (daca stai la munte si vine inghetul devreme, poti devansa perioada cu 2-3 saptamani). O alta perioada buna este primavara, de la jumatatea lui martie si pana la sfarsitul lui aprilie.
Noi am folosit seminte marca Turfline – de la Bricostore – este mai scump, insa de buna calitate. Sunt de mai multe feluri – pentru zona insorita si secetoasa, zona umbrita etc. Oricum, va recomand sa alegeti un gazon cu crestere lenta, ca sa trebuiasca sa il tundeti mai rar. Daca efortul este prea mare, puteti sa semanati intreaga suprafata in doua transe, insa neaparat terenul trebuie curatat de buruieni pe intreaga suprafata, ca acestea sa nu se inmulteasca. Impotriva lor puteti folosi erbicid, insa de mure nu stiu cum puteti scapa – banuiesc ca trebuie smulse din pamant.
Eu intentionez sa scriu mai multe articole despre gazon, la care Ionut este expert, insa voi face asta mai in iarna, cand am mai mult timp. Daca nu semanati pana atunci, poate va vor ajuta. Oricum, daca intentionati sa semanati primavara viitoare, in perioada asta ar trebui sa incepeti sa pregatiti terenul – o operatiune obligatorie. Te rog, daca iti pot fi de folos, sa imi scrii.
Superbe recolte.Iar dovleacul ala mare m-a cucerit.Sper sa fi oprit ceva seminte si poate vrei sa facem un schimb
Vacanta placuta iti doresc
Multumesc frumos. Seminte nu am acum, insa voi recolta de la astia pe care i-am pozat – dupa ce se vor coace, bineinteles. S-au mai inscris cativa pe lista, iar cand voi avea semintele, voi anunta si daca mai vreti, sa imi cereti atunci. Semintele astea le-am cumparat anul trecut din Franta, insa din Normandia – acum sunt in Provence, iar acesti dovleci sunt foarte populari aici – campuri intregi cu ei si piete pline de ei. Va tin la curent cu evolutia dovlecilor din gradina mea.
Grozava gradina,bine ai facut ca nu ti-ai ascultat vecinii,sunt de moda veche si nu stiu ca si din piatra seaca daca vrei ,iese ceva bun.
Succes in tot ceea ce faci!
Multumesc frumos, Mihaela, si bine ai venit in gradina mea.