Recolte de iunie

30 Iun, 2013 by

Recolte de iunie

La final de iunie, m-am gandit sa fac un inventar cu recoltele acestei luni.
In primul rand, vreau sa mentionez ca am azi am mancat primele rosii din gradina (cherry galbene), de o dulceata si savoare greu de descris in cuvinte. Doamne, cat le-am asteptat! Voi, dragii mei prieteni gradinari, cred ca stiti prea bine despre ce vorbesc – gustul primei rosii din gradina, ramas undeva in amintirea papilelor noastre gustative, atat de distinct intre celelalte copii palide din comert. De acum, gata – zilnic, pana toamna tarziu, sa tot mancam rosii – direct din gradina, doar sterse de praf cu mana, sau in salate, sau doar presarate cu sare grunjoasa, in mancaruri boieresti, in sosuri cu busuioc, paste, sucuri, supe si cate si mai cate…
Sa lasam un pic rosiile…
Ieri am dezgropat si primul cuib de cartofi si i-am gatit la cuptor cu ierburi si usturoi. Nici din astia nu o sa mai cumpar din comert pana iarna. Am mai mancat luna asta din gradina dovlecei, spanac, mazare, fasole, salate, ierburi si verdeturi, capsune, ceapa, castraveti…
Am adunat si un brat de levantica si am facut cateva buchete cu care am impodobit casa si terasa.
Cam atat despre recoltele lunii iunie. Va arat si in imagini ce am spus in cuvinte.
Va salut pe toti si va doresc recolte bogate!

Dovlecei fara seminte doar adunati din gradinaSpanacul a ajuns la congelatorPrimele tomate din gradina si bucuioc pentru uscatV-am spus despre gust?Violet si galbenVerdePentru dulceataMiros de Provence la mine, la CheiaLevantica

Alte Articole

35 Comentarii

  1. Frumoasa, bogata si diversa recolta aveti, se cunoaste mana de gospodar. Sa aveti o vara linistita si recolte bogate. Cu stima,

    • Andreea
      andreea

      Multumesc, Vasile! Iti intorc gandurile bune si iti doresc si eu la fel. Toate cele bune!

  2. MONIQ

    BUNA! draga Andreea roșii din aceste chery am adus și eu samanța din spania dar pot sa-ți spun ca ale mele sunt mult mai gustoase decat cele care se gasesc în supermarcheturile lor,ceea ce ma mirat foarte mult ,îți doresc sa ai o vara frumoasa și plina de recolte bogate,pa te pup.

    • Andreea
      andreea

      Normal, cred si eu ca cele crescute de tine sunt cele mai gustoase! In primul rand, cei care cresc rosii pentru a le comercializa folosesc soiuri cu caracteristici diferite decat ale gradinarilor amatori – pe ei ii intereseaza cel mai mult productivitatea, sa arate perfect si sa reziste mult dupa recoltare, si folosesc soiuri care asigura asta. Noi in schimb urmarim gustul, ele pot fi mai mici sau mai mari, mai strambe – dar sa fie gustoase si dulci. O vara frumoasa si tie, draga Moniq!

  3. La anu’, incerc si eu cherry galbene. Anul asta ma delectez cu cele negre :) Eu tocmai am fiert azi prima tura de bulion :) Pofta mare la rosii !!!

    • Andreea
      andreea

      Buna, Dani! Noi abia mancam primele salate din gradina, si tu deja le conservi… :) O vreme frumoasa iti doresc si spor la treaba!

  4. Evelina

    Vreau si eu rosii!!! Ce pofta mi-ai facut! Abia astept salata cu rosii de toate felurile, busuioc si.. niste ardei iute.

    Te pup

    • Andreea
      andreea

      Te pupam, draguto, si te astept la salata. Iti trimit din toate saptamana viitoare – si rosii, si busuioc, si ardei iute!

  5. Ce frumos :) Rosiile de la tine sunt cele mai mari plante din gradina :) inca nu au fructe la noi, a fost o vreme groaznica si le-a fost foarte greu dupa ce le-am plantat in gradina, frig si ploi cu grindina, insa incet-incet si-au dat drumul :) abia astept sa gust si eu.

    • Andreea
      andreea

      Ma bucur ca nu ma fac de rusine! Si la mine in gradina tot ele sunt cele mai inalte. Sa le lasi sa se coaca bine, pana devin galben-portocalii, atunci sunt f f dulci. Astept vesti dupa degustare!

  6. Roade bogate si soiuri fel de fel, nici nu ma asteptam la altceva de la tine. Sa te bucuri in continuare de ele!

    • Andreea
      andreea

      Multumesc, Aurelia! Primeste de la mine cele mai calde urari de vreme buna si recolte bogate!

  7. Minunate recolte.
    Trebuie sa imi notez neaparat,sa imi iau si eu levantica si fasole mov la anul.
    Imi plac mult dovleceii tai.Ce soi sunt?

    • Andreea
      andreea

      Dovleceii sunt “Lung de Nisa” – cresc lungi de 40-50 cm si nu au seminte decat in varf, si acolo putine. Sunt cei mai buni, am incercat multe soiuri, dar intr-un final, anul asta, am pus doar din astia, atat de minunati sunt. Daca nu gasesti soiul pe piata (eu am luat semintele din Franta), sa imi scrii la toamna si iti trimit cateva seminte. Am mai trimis plicuri si anul trecut, sper ca toata lumea sa fie multumita de ei. Fasolea mov este foarte frumoasa, insa putin productiva. Totusi, am mai semanat o serie si voi mai pune si anul urmator, ca arata asa de bine! Dupa ce o pui in apa fierbinte, devine verde-inchis.

  8. milan adrian

    frumoase capsuni.

  9. milan adrian

    si nu numai….

  10. Foarte bine arata si sigur sunt si gustoase!Numai bine!:)

    • Andreea
      andreea

      Salutari, Marc! Sunt bune, ca si ale tale, sunt sigura! Ca doar le-am crescut din samanta! Cu dragoste! Sa auzim de bine!

  11. Roxana

    Buna Andreea,

    frumoase recolte. Vroiam sa te intreb despre semintele de rosii Inima de bou pe care mi le-ai trimis asta iarna…sigur nu sunt “inima de elefant”? :) ) Ca s-au facut mari, mari…o “rosioara” a avut 980g. Multumesc frumos. Si legat de cherry galbene…ca sa fie dulci, trebuie sa le las sa se faca mai portocalii, nu? Ca la mine s-au ingalbenit, dar observ ca se indulcesc cu cat le las mai mult la copt.
    Am pus si semintele de dovleac. Am pus cateva cuiburi si am cativa dovleci micuti. Te tin la curent. Rosiile negre de Crimeea nu prea au mers la mine. Sunt mari, dar cred ca le merge mai bine afara, decat in solar unde le am eu acum. La tine cum merg? Ai ceva poze cu ele?
    Abia astept sa ne delectezi cu noi postari.
    Si…sa ne faci si noua o evaluare a rosioarelor pe care le-ai testat anul acesta.
    Pupici si succes in toate!
    Cu drag.

    • Andreea
      andreea

      Buna, Roxana! Ma bucur sa aud vesti din gradina ta, mai ales ca sunt vesti bune. Da, Cherry galbene trebuie sa fie lasate pana devin galbene-portocalii, atunci sunt ele dulci. Si cele mai dulci sunt ultimele, toamna-tarziu, cand raman pe vrej si le apuca bruma si li se stafideste un pic coaja…Sa vezi atunci! Negrele de Crimeea acum se coc (eu nu am solar), la fel si alte soiuri. Pe unele nu le-am gustat inca, le dau tarcoale prin gradina. Sa vad care or fi bune, ca din nou am pus multe soiuri… Nu stiu cand ma voi opri din cautari…Caut ROSIA PERFECTA!!!! Te tin la curent, daca o gasesc… :)

      • Roxana

        Andreea, vroiam sa te intreb ceva. Am plantat si dovleceii la metru…si sunt asa de frumosi. Lungi si verzi. Ceva ciudat insa s-a intamplat. Un vrej dintre ei face dovlecei grasi si mari…si cam seamana foarte mult cu dovlecii placintari. Doar ca sunt agatati de gard :) ) pentru ca eu i-am plantat drept dovlecei la metru. Oare e posibil sa se fi incurcat semintele cand mi le-ai trimis si sa fie cumva din cei placintari printre ei? Vrei sa iti trimit vreo poza sa imi confirmi …pentru ca ma tot intreb daca sunt din cei lungi la metru sau din cei placintari. Si nu stiu daca sa ii culeg sau sa ii las drept placintari. Pupici.

      • Andreea
        andreea

        Of, imi pare rau. Este foarte posibil, pentru ca si eu m-am trezit intr-un cuib de dovleac pentru placinta cu un dovlecel din cel lung. Nu stiu ce sa le faci acum, poate doar sa le improvizezi cate o plasa si sa o prinzi de gard, ca ei vor creste mari si cred ca se vor rupe de pe vrej. Nu trebuie sa imi trimiti poze – daca dovlecelul este rotund si cu felii, este clar – dovleac. Imi pare rau, anul asta voi fi mai atenta cand recoltez semintele. Of, si am tot trimis pliculete in toamna! Astept reclamatiile acum! :)

      • Roxana

        Andreea, ce reclamatii? Poate multumiri :) Indiferent daca s-au mai amestecat sau nu semintele…sunt cei mai frumosi dovlecei pe care i-am vazut eu pana acum. Si abia astept sa fac mancarica din ei. Asa ca multumesc. Ti-am trimis in e-mail o poza cu dovleceii buclucasi, pentru ca nu se potrivesc descrierii…au felii, cum ai spus tu, dar nu sunt rotunzi. Ci mai degraba ovali.
        Pupicei.

      • Roxana

        Pana la urma am taiat unul. Mmmm…sunt tot dovlecei, dar mai uriasi..hi,hi. Am mancat felii prajite si au fost delicioase. O sa pastrez samanta. Iti doresc o vara frumoasa.

      • Andreea
        andreea

        Deci sunt dovlecei uriasi cu forma-diforma, am vazut poza pe care mi-ai trimis-o. S-or fi saturat sa creasca lungani si au spus sa mai schimbe. :) O vara minunata si tie, draga, Roxana!

  12. Frumoase recolte.La mine deocamdata s-au copt doar 5 rosii. Dar ce diferenta fata de rosiile din piata..nu stiu oamenii aia ce fac cu ele?
    O intrebare. Am observat din poze ca sunt stropite. Pacat de ele eu zic. In zona noastra vad ca merge si bio, poate merita incercat.

    • Andreea
      andreea

      Eu nu stiu ce sa mai fac cu ele, sunt prea multe. Saptamana viitoare incepem sa conservam. La tine cred ca este mult mai frig, de se fac asa greu. Sa stii ca eu am stropit gradina doar cu zeama bordeleza, este un fungicid pe baza de cupru, total nenociv. Este considerat a fi un fungicid bio. De la el plantele capata o usoara culoare albastruie, dar se curata la prima ploaie sau udare pe frunze. Se foloseste impotriva manei, atat la legume cat si la vita de vie. Si eu sunt adepta gradinaritului biologic.

      • S-ar putea sa fie mai rece la noi decat in Dobrogea,e o vara cam..racoroasa, nici in piata inca nu se gasesc decat rosii de solar, ceea ce ma dispera ca multe arata bine la exterior, dar in interior sunt verzi, nu mai vorbesc de gust..
        Zeama bordeleza e acceptata in agricultura biologica, cu zeama b. stropim si noi nucii bio(din pacate nu are eficienta foarte buna impotriva focului bacterian).In caz ca apare vreo mana sau altceva la rosii, o sa stropesc si eu.

      • Andreea
        andreea

        Poti stropi gradina de legume si vita de vie preventiv, dupa ploaie. Eu asa procedez, stropesc cam de doua-trei ori pe vara. In mod sigur in zona ta vremea este mult mai rece, pentru ca noi deja facem conserve din legumele din gradinile proprii. Probabil la voi este si o diferenta mai mare de temperatura si intre zi si noapte. Veti fi rasplatiti pentru rabdare, chiar daca un pic mai tarziu. O vara calda iti doresc in continuare!

  13. cristina

    Si eu am mincat din rosiile galbene de la tine.s-au facut foarte frumoase dar si dovleacul e superb.abea astept sa-l gust.sa ai o vara binecuvintata.

    • Andreea
      andreea

      Multumesc, Cristina, si tie asemenea! Ma bucur ca ti-au placut rosiile. Asteptam dovleacul acum. :)

  14. cristina

    Andreea si la tine s-a facut dovleacul lunguiet?Am cam 5 busati care s-au lungit iar restul sunt superbi si o minunatiew pt. cine ii vede.Multumesc mult.

    • Andreea
      andreea

      Cristina, sa stii ca am si eu niste lunguieti, de am spus ca sunt dovlecei mai grasuti. Nu stiu cum vor fi in final si nici nu am o explicatie a acestui fapt. Ti-am trimis seminte recoltate de mine, si poate au suferit vreo mutatie, in conditiile in care au fost “vecini” cu dovleceii. Spun si eu, poate e o prostie ceea ce spun. :) Vom vedea. Daca vor fi buni, trebuie sa le gasim un nou nume :)

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *