Proiect – gardul din Leylandi
Acum cateva saptamani am hotarat sa imprejmuim curtea pe doua laturi, precum si o parte a gradinii mele de legume cu gard viu facut din Leylandi. Am ales aceasta varianta dupa ce ne-am gandit si razgandit de mai multe ori, osciland intre gard viu si gard zidit. Pana la urma am decis asupra variantei care ni s-a parut noua mai frumoasa si in acelasi timp, care ni se pare ca se potriveste mai bine casei, curtii si peisajului din jur. Am vrut un gard care sa respire, si chiar daca deocamdata nu este compact, putem sa ne imaginam ca in doi ani va fi atat de des incat nu se va mai vedea nimic prin el.
Asta cu vazutul in jur este o chestiune destul de importanta, deoarece avem un vecin care are niste acareturi prin curte acoperite cu fel si fel de celofane, bidoane si alte resturi…. Cei care stau la tara, stiu sigur despre ce vorbesc.
Gradina mea de legume am imprejmuit-o nu pentru ca am vrea sa o ascundem, dar se afla exact pe latura cu vecinul mai sus mentionat, si in plus, gardul o va proteja de vanturile puternice de la noi din zona. Pentru intrarea in gradina am facut o arcada din lemn, pe acelasi model cu scarite ca si pergola despre care am scris zilele trecute. Pentru arcada am cumparat doi trandafiri cataratori deja crescuti care sper sa ne ofere cateva flori inca din vara asta.
Lucrarea de platare am facut-o cu ajutorul unui peisagist constantean, o cunostinta mai veche de-a noastra. Acum sunt plantati si mai trebuie doar sa ii ancoram bine. Aceasta operatiune trebuie neaparat facuta in cazul acestor plante pana cand ele se fixeaza cu radacinile bine in pamant. Probabil ii vom tine legati pana primavara viitoare, mai ales ca la noi in zona sunt deseori vanturi puternice.
Speram sa se prinda cat mai multi si sa nu trebuiasca inlocuiti.
Sute de plante … ati avut ceva de munca acolo Arcada e fantastica, mi-o inchipui incarcata cu flori …
Cel mai mult a luat saparea santurilor, si asta a presupus si cel mai mare deranj. Am avut noroc ca s-a lucrat curat, atat cat s-a putut. Se vede si in poze ca santierul nu a lasat urme. Doar in buzunar.
Arata superb, este una din cele mai frumoase case pe care le-am vazut. Felicitari, totul este de bun gust, impecabil as spune!
Multumesc, complimentele tale ma flateaza.
Ai o proprietate tare frumoasa, iar gardul din Leylandi merge de minune
Multumesc, Angelikue! Avem emotii cu el, speram sa creasca frumos, asa cum am vazut in poze.
Ai o gradina enorma.Nici nu m-as fi gandit ca e asa de mare.Nu cred ca iti este usor sa te ocupi de ea dar cu siguranta merita pentru ca e superba.Imi place ideea cu gradul viu din leylandi..si mie imi place intimitatea mai ales cand stau sa ma relaxez in gradina.
La cat gazon ai,cred ca ai putea face un teren de fotbal
Varianta cu leylandi speram sa fie o alegere fericita. Noi initial, cand am facut gardul, am ales varianta cea mai simpla si mai ieftina – panouri metalice si folii de policarbonat. Probabil am mai fi stat cu el asa inca un an, insa in iarna a fost o furtuna puternica si gardul, pe o lungime de 30-40 m a fost pur si simplu smuls din pamant, cu tot cu stalpii de sustinere. Si atunci a trebuit sa ne gandim la alta solutie – asa am ajuns la leylandi. Arata bine si acum, dar speram ca in vreo doi ani sa formeze un gard compact. Pentru intimitate, asa cum spui si tu.
Wow, ma omori, inebunesc cand iti vad gradina E superba!
Sper sa ti se prinda pomisorii
Multumesc, Green, si pentru complimente si pentru urari.
daca nu in toamna, in primavara viitoare vei avea acolo o zona de basm!
Da, asa ni s-a spus, ca va creste compact in 1-2 ani. La noi sunt vanturi puternice destul de des, si asta le-ar putea dauna pana cand se prind bine de pamant si incep serios sa creasca. Dar pe urma, speram ca ei sa ne apere de vant si sa ofere protectie gradinii.
Nu am auzit pana acum de denumirea Leylandi, dar pare ca arbustii ar semana cu tuia.Oricum, chiar daca nu e aceeasi plante, probabil sunt asemanatoare ca mod de crestere.Daca da, tuia poate creste destul de inalt si probabil si gardul vostru viu la fel . Nu o sa se mai vada nimic din bidoanele vecinului .
Seamana cu tuia, doar ca se preteaza mai bine la gardul viu, ca nu “cheleste” la baza. E asemanator la aspect, ai dreptate. Asteptam acum sa ne ajute, sa acopere din uratenie.
wow,va arata superb cand se vor indesi,desi si acum arata foarte bine.Ai o gradina superba.Mereu o admir cu placere.
Multumesc frumos, Victoria, si pentru cuvintele frumoase si pentru urari.
in Italia am vazut garduri vii din Leylandi,sunt foarte frumoase,dar oare cum se comporta in zonele noastre mai reci…sunt tare curioasa,sa ne tii la curent cum s-au prins,de unde i-ai cumparat,au fost scumpi?
Asa cum ai vazut prin Italia sper sa se faca si la noi in cativa ani. I-am cumparat din Constanta, de la un depozit de plante/pepiniera, ni i-a adus din Italia, pe comanda. Au fost destul de scumpi, mai ales ca noi am cumparat vreo 140 de plante de 2,5 m inaltime.
Superb totul,ador gradinile cu multa verdeata,iar la voi este de vis.O idee destul de buna cu plantarea puietilor Leylandi este mult pana se prind,apoi cand isi vor forma coroana nu se va mai dedea absolut nimic,si eu urasc privirile indiscrete ale vecinilor de la tara mai ales cand doresc sa fac plaja .Week-end minunat!
Multumesc, Maria, si o vara frumoasa iti dorec tie si familiei tale. Eu plaja fac la mare, ca e destul de aproape Aici, in curte, ma bronzez ca tractoristii – cu manecute. Sunt sigura ca stii despre ce vorbesc…
O idee foarte buna de gard viu, este specia cu crestere f rapida, in conditii optime peste jumatate de metru pe an, ajunge la 5 metri in clima noastra si se poate tunde foarte bine, i se poate da o forma geometrica de gard viu regulat. Cupressociparis leylandii am observat ca este foarte sensibil la seceta, mai exact are o perioada critica mai ales primavara. sunt ani in care lunile februarie, martie au zile f f calduroase, temperaturi de vara. Daca bate si un vant cald cateva zile, gardul viu din leylandii se usuca vazand cu ochii. Explicatia e simpla – fiind inceput de primavara, sistemele de udare inca nu sunt puse in functiune, fiind un rasinos cu masa mare in verde cu frunze solzoase, nu ace cum are bradul, molidul sau pinul, un vant cald il deshidrateaza pur si simplu, il usuca la fel cum sunt uscate in cateva ore rufele intinse pe sfoara. Planta nefiind intrata in vegetatie, radacinile nu pot sa compenseze deficitul de apa, sufera un soc si in cateva saptamani moare. In Bucuresti, acum 5 ani, cam 80% din leylandii s-au uscat din cauza asta. Solutia e simpla – in zilele critice gardul viu se uda suplimentar cu furtunul si se pulverizeaza cu un ingrasamant foliar.
Multumesc pentru sfaturi, George! De cand i-am plantat si pana acum, in 6 luni, au crescut deja si in inaltime, dar s-au si indesit. Au suferit acum o luna prima tundere si in acelasi timp i-am si ancorat bine, pentru ca la noi bate vant puternic in timpul iernii. Se prezinta destul de bine, cred ca s-au prins deja si ii tinem sub o atenta observatie. Din toti 140 ni s-au uscat la putin timp de la plantare circa 10 bucati, pe care i-am inlocuit. Am ajuns la concluzia ca nu au fost udati destul atunci, la inceput. Dar pe urma le-am facut sistem de udare prin picurare si nu au mai fost probleme. Vom avea grija si la primavara, asa cum ne-ai spus si tu. Vom incepe udarea devreme, si in acelasi timp din cand in cand, seara, ne-a invatat un gradinar sa ii si dusam. Imi place atat de mult cum arata curtea pe interior asa verde, incat nu regret deloc alegerea facuta. Ma bucur ca varianta gardului zidit a picat si am ales gardul viu. Sper ca in doi ani de acum incolo sa devina compact, asa cum am vazut prin alte tari. Multumesc inca o data pentru sfaturi si iti doresc o toamna frumoasa.
Superba gradina!
Imi poti spune de la ce depozit din Cta ai luat Leylandul si la ce pret per bucata?
Mci
Leylandi am cumparat de la Agigea, am facut comanda si ni i-a adus din Italia. Daca iei de la ei, sa te asiguri ca e adus din Italia, iar daca dai comanda sa vorbesti clar de inaltinea lui, sa nu iti aduca mai mici. Aduc marfa frumoasa, insa sunt neseriosi si iti lasa mereu impresia ca incearca sa te pacaleasca (ma tem ca nu este doar o impresie). Noi si acum mai avem de recuperat 1000 de lei de la ei, pentru ca am comandat niste trandafiri pomisor de 1,5 m si ne-a adus unii foarte mici – aveau pana intr-un metru si i-am trimis inapoi si nici acum nu ne-au dat banii inapoi. La fel, sa vorbesti cu ei daca vrei si transportul, ca noua a spus ca ne asigura transportul, iar in ziua livrarii nu au mai avut masina (nu mai stiu motivul invocat) si a trebuit sa inchiriem noi un camion. In orice caz, ai nostri, pentru ca au fost inalti de 2,5-3 m, au costat in jur de 240 lei/buc. In ceea ce priveste amenajarea gradinii, noi am mai colaborat bine cu cel care are depozitul pe drumul spre Ovidiu, imediat dupa Elvila (nu Pomacost). Proprietar este un cetatean turc, si este mai serios – are cele mai bune preturi, negocieaza, asigura transport si plantare. Chiar saptamana viitoare vrem sa mai luam de la el cativa corcodusi japonezi, carora le merge atat de bine la noi. Are Leylandi adusi din Grecia, insa la preturi foarte mici. Negocieaza cu el, pentru ca pepiniera de unde ii aduce este proprietatea lui. Daca te mai pot ajuta cu ceva, mai treci pe aici.