Primii pasi in realizarea unei gradini frumoase
Indemn pe toata lumea sa isi faca o mica gradina de legume. Pe langa faptul ca activitatile realizate in gradina, in aer liber si in liniste, sunt relaxante pentru minte si trup, gradina poate furniza, tie si familiei tale, legume si zarzavaturi de primavara devreme pana toamna tarziu, sau chiar pentru iarna. Cu un gust nemaipomenit, proaspete si frumoase.
Deci, primul pas: Luarea deciziei. Apoi totul este simplu.
Pasul doi: Stabilirea dimensiunii gradinii
Dimensiunea gradinii dumneavoastra trebuie sa fie stabilita in functie de marimea familiei si de timpul pe care il puteti aloca gradinaritului. Daca aveti mai mult spatiu, puteti sa o mariti daca constatati ca este prea mica. O sa va spun despre gradina mea, ca sa va faceti o idee: are app. 90mp (fara alei), m-am ocupat de ea sambata si duminica + o ora/zi pentru udat si a produs uneori mult mai multe legume decat am putut noi consuma (cand spun noi ma refer la familia mea extinsa, adica 5 membri). Am avut de toate de primavara pana toamna, am facut suc de rosii (vreo 200 sticle de 500 ml), zacusca, cateva vinete la congelator, am pus cateva siruri de ceapa pentru iarna, o ladita de cartofi, gogonele, am uscat cimbru si busuioc. Acum, sub un tunel din celofan am salata verde, telina, marar si patrunjel.
De gradina m-am ocupat sambata si duminica, 2-3 ore in fiecare zi de week-end, si am avut si un ajutor, pe mama mea, tot in weekend. In rest, in fiecare seara am udat toata gradina (a fost si foarte seceta anul asta, la noi in zona a ploat o singura data vara, la inceputul lui iulie).
V-am spus asta ca sa va faceti o idee despre ce inseamna o gradina ca a mea, de 90 mp. Anul acesta, deoarece doresc sa plantez mai multe legume, voi extinde gradina cu inca 30mp.
Pasul trei: Delimitarea gradinii
Eu sfatuiesc pe toti micii gradinari (asa ca mine) sa isi faca gradini romane. Eu am vazut astfel de gradini in Franta, pe Valea Loarei in gradinile castelelor, si mi-au placut foarte tare. Modelul asta l-am folosit si eu in gradina mea. Practic este vorba despre impartirea gradinii in mai multe ronduri de diferite dimensiuni, ronduri ce pot fi delimitate cu lemn sau caramizi. Intre aceste ronduri se lasa alei care de obicei se pietruiesc. In acest fel, gradina ta va arata mereu ingrijita si ordonata, iar tu vei ramane cu pantofii curati atunci cand gradinaresti.
Pe marginea gradinii puteti planta flori care, pe langa rolul decorativ, atrag albinele care vor poleniza si florile legumelor.
Pasul patru: Completarea rondurilor cu pamant negru
Daca este nevoie, asa cum a fost la mine, trebuie sa aduci pamant negru pe care sa-l amesteci prin sapare cu pamantul deja existent. Eu am avut noroc, deoarece in satul unde stau este o cariera de piatra si am folosit pentru aducerea pamantului, contra cost, bineinteles, o masina mare cu basculanta de la cariera. Pamantul a fost adus din apropiere, de la rau. Daca stai la tara, poti vorbi si cu cineva care are caruta.
Pasul cinci: Ingrasarea pamantului
Aceasta activitate se face in fiecare an, toamna. Se aduce gunoi de grajd uscat in prealabil, ca sa nu va miroasa in curte (de cal, vaca sau capra) si se imprastie pe pamant. Se lasa asa pana primavara, cand se amesteca cu pamantul de sub el prin sapare. Eu am folosit ingrasamant de capra, ca asta am gasit, si anul trecut plantele mele au crescut ca nebunele.
Am vazut la Bricostore ca se gaseste ingrasamant Bio la cutie, sub forma de praf, insa facusem la un moment dat un calcul si pentru gradina mi s-a parut cam scump. Eu o sa cumpar o cutie-doua si o sa folosesc la rasaduri, o sa va spun atunci cum este.
Pasul sase: Planificarea
Inainte sa incepeti sa plantati in gradina, trebuie sa va faceti un desen cu rondurile si cu spatiile destinate fiecarui fel de legume. Trebuie sa tineti cont de spatiile pe care trebuie sa le lasati intre plante (aceste informatii le gasiti pe plicurile cu seminte), de compatibilitatea dintre ele (se stie de exemplu ca nu se planteaza ardei iute langa alt fel de ardei, pentru ca cel din urma se va iuti), dar si de modul natural in care se inlatura daunatorii prin alaturarea unor plante. Despre asta voi scrie un articol zilele viitoare).
Apoi, pe masura ce plantati in gradina, faceti niste desene in care sa notati unde si cate randuri sau cuiburi de legume plantati, ca pana rasar, sa stiti exact ce aveti in gradina.
Cam astia sunt primii pasi. Cel putin, eu asa am procedat si acum am o gradina frumoasa si care imi rasplateste eforturile din plin. De-abia astept sa vina primavara ca munca mea la gradina sa inceapa. Pana atunci, planific si cumpar seminte de legume… Si bineinteles, prin februarie ma apuc de rasaduri, doar ca asta o fac in casa. Deci, astept primavara. Mai e mult?
Salut,
Abia am descoperit blogul tau. Foarte frumoasa gradina.
Am o intrebare legata de delimitari: caramizile sunt puse pe o temelie de ciment sau doar asezate pe pamant?
Mersi,
Robert
In primul rand, Robert, bine ai venit in gradina mea! Si multumesc de compliment – gradina, asa cum o vezi tu, este ingrijita doar in weekend, in cursul saptamanii am timp doar sa o ud. In al doilea rand, despre staturi – Caramizile sunt puse direct pe pamant, insa in interiorul lor sunt puse scanduri de lemn prinse intre ele, ca sa tina pamantul. Apoi am umplut straturile formate cu pamant, pe care il completez in fiecare an cu pamant proaspat si amestecat cu gunoi de grajd – astfel nu trebuie sa rotesc culturile. Noi am facut straturile astea din caramida anul trecut, intre timp am facut si cateva doar cu lemn, insa nu scandura subtire cum am folosit la cele cu caramida, ci dulapi. Mi i-a lacuit Ionut frumos si i-a prins la colturi cu coltare metalice. Staturile astfea arata si mai bine ca cele din caramida, de aceea la anu’ intentionam sa facem toate straturile din lemn. Le poti vedea si pe acestea in articolul Luna martie in gradina mea (http://dingradinaluiardei.ro/calendar-2012-luna-martie/) – poate te inspira. Daca mai ai intrebari, astept.
Arată excelent straturile! Nu mă mai satur de citit. Ai mai scris despre cine cu cine ar trebui să se învecineze? Știu că am mai citit despre, dar nu-mi aduc acum aminte detalii. Știu că unii “vecini” se ajută, alții se resping, ca și oamenii. O fi și la plante “nepotrivire de duh”.
Nu am scris despre asta, ca nu m-am dumirit nici eu prea bine despre ce si cum. Doar am aplicat ce am auzit de la altii: sa plantezi busuioc langa rosii -respinge daunatorii si le face mai gustoase, sa nu se puna ardei iute langa cel dulce, ca il iuteste pe cel din urma…O sa ma documentez si la anu’ fac alt aranjament in gradina, poate mai zen. Daca stii tu alte ponturi, sau altineva – cine mai citeste pe aici – astept sugestii si promit ca le aplic.
minunat iubesc gradinile tare te-ai gandit sa le faci mai inalte sa le accesezi mai usor in felul asta se procedeaza in austria de exemplu si e mult mai usor de accesat pentru spatele tau dar e mult de munca pana umplii cei 90cm inaltime 1/3 crengi de la copaci pe urma frunzele uscate de toamna pietris nisip niste cenusa care tine musafirii la distanta pamant de orice fel si inngrasamantul sau pamantul negru si esti gata de plantat are si avantajul ca tine melsii relativ departe de legumele tale . sau cu atatea vegetale in casa iti poti crea singura ingrasaamantul pentru gradina ta chiar din resturile pe care ea le lasa aruncand tot gunoiul organic intr-un loc amenajat in curte el se transforma singur in ingrasamantul de care ai nevoie fara nici un fel de costuri gunoiul de anul asta este ingrasamantul de anul viitor ! la fel ca si albinele pasarile sunt prietenii tai care se hranesc cu insectele nedorite in gradina si nu au nevoie de prea multa atentie plantezi o casuta doua in copac presari ceva seminte ca sa le atragi si ai mai adus putina viata in gradina ta . aricii sau harciogii sunt inamicii numarul 1 ai melcilor de cre majoritatea gradinilor sunt prea incarcate ei au nevoie de un loc ferit in cre sa se ascunda si ei vor lucra toata noaptea curatand gradina de musafiri nepoftiti , cu cele mai bune intentii gradinarit fericit !
Exact asa am gandit atunci cand mi-am proiectat gradinile, sa imi usurez munca si in acelasi timp sa arate totul cat mai ordonat. Eu straturile pana acum le-am umplut cu pamant ingrasat cu gunoi de grajd, asta pentru ca nu mi-am facut un spatiu in care sa imi fac propriul compost. Ii tot spun sotului meu, dar pana acum nu ne-am ocupat de asta. In legatura cu “prietenii” gradinii, pana si nesuferita de cartita ajuta. Pana anul asta aveam pe teren o cartita, inamicul peluzei si al nervilor sotului meu. Din cand in cand, mai aparea si cate un musuroi in gradina de legume, insa fara daune. Din iarna insa, cartita a disparut. Iar gradina mea a fost invadata de coropisnite… Un arici mi-ar placea, cu toate ca nu stiu cum s-ar impaca Marty si Foca cu el. Dar deocamdata nu are pregatite conditiile pentru trai la mine in curte, ca abia acum ne creste si noua vegetatia mai mare. Dar il astept! Te salut si te mai astept in vizita. Cu drag, Andreea
coada calului, coada soricelului galbenelele coriandru isop lavanda sunt plante pe cere ai vrea sa le ai raspandite pe ici pe colo cimbrul crizantema salvia iti doresc o gradina roditoare si plina de miuni si vreme buna
Ai mare dreptate, as adauga busuiocul, rozmarinul… Atata vreme cat dorim sa facem gradinarit ecologic, plantele astea sunt prieteni de nadejde. O vara frumoasa iti doresc si eu.
Imi place mult ce faceti voi,in gradina.Eu sunt “incepator”,si am o intrebare …tehnica.Am intalnit termenul de semanare sau plantare pe ARACE si nu prea stiu ce inseamna asta.Ma poti lamuri? Multumesc.
Buna, Relu! Imi cer scuze pentru raspunsul tarziu. Nici eu nu stiu ce inseamna aceasta expresie “plantare pe arace” – probabil face parte din limbajul de lemn al gradinarilor. Cred totusi ca se refera la plantele care vor avea nevoie de sustinere. Si in cazul asta se foloseste un arac. Cred.
La primavara ma mut si eu in casa bunicii mele, la 20 km de Bucuresti. Pregatesc asta de 5 ani, deci iti dai seama ce m-am entuziasmat cand am gasit gradina ta o cheama Gradina de la Corbi (cu accent pe I )
No, si in astia 5 ani am tot gradinarit de weekend, taras-grapis, cu ajutorul unei tanti locale si, punctual, a unor wooferi (recomand helpx). Mi-au rezistat culturile ce n-aveam nevoie de apa si cele de primavara, ca ploua suficient. In rest copaci (unii de varsta mea, altii de 60 ani – visin si nuc), si diversi arbusti mosteniti sau plantati recent. Si capsuni miaaam!
Ma gandesc si eu la raised beds, copiii de pe helpx mi-au povestit multe si despre permacultura, mi-e clar insa ca voi prefera si eu o cultura la inaltime, ma gandesc sa fac cutiile de pamant mai mici, cat sa le plivesc intinzandu-ma. Sa vad insa cum le mai sap )
Vazand si facand, mai ales ca Puf – fi-miu, va avea 1 an la mutare.. sper sa imi iasa macar de-o gradina mica pentru hrana lui.. ar fi pacat sa nu! Multumesc pentru inspiratie
Tea, deci inteleg ca vei fi ardeleanca de Bucuresti? Sa va traiasca Puf-uletul! E bine si cu straturile mai inguste, am si eu vreo 3 asa. Stai linistita, se sapa tot asa cum se sapa orice strat, doar ca, din cauza aleilor pe care le lasi intre ele, pe aceeasi suprafata de teren vei avea mai putina gradina, iar lemn se consuma mai mult. Poate faci rost si de niste gunoi de grajd, inteleg ca este din ce in ce mai greu de gasit. A ajuns pe cale de disparitie. Iti doresc mutare usoara, vindecare usoara si o iarna plina de zambet si bucurii!