Plantele din familia verzei
Familia verzei denumita “a cruciferelor” este formata din diferitele varietati de varza (de vara, de toamna, de Bruxelles, varza neagra, creata, rosie etc), de broccoli, gulii, conopida si napi. La unele dintre ele se consuma radacina (napii galbeni si napii turcesti), la altele tulpina (gulia), frunzele (varza de toate tipurile) sau florile (broccoli de toate tipurile si conopida).
Unde si cum se cultiva
Cruciferele se cultiva in orice tip de sol si intr-o zona cu mult soare. Se pot face rasaduri sau se planteaza semintele direct in gradina. Eu prefer sa fac rasaduri, sau in cel mai rau caz sa le cumpar gata facute din piata. Anul trecut nu mi-au iesit rasadurile de broccoli si varza de Bruxelles, dar asta nu inseamna ca nu voi incerca si anul asta – probabil semintele nu au fost de calitate, si apoi cand le-am scos in gradina, le-au atacat niste musculite albe si nu am reusit sa scap de ele in timp util. Iar rasadurile pentru varza le-am cumparat – anul acesta intentionez sa le fac eu. Oricum, fiind o multime de feluri de crucifere, este important sa cititi pe plicurile cu seminte instructiunile despre perioada potrivita pentru plantare. De exemplu, pentru varza timpurie se fac rasadurile primavara devreme, iar pentru cea de toamna, primavara tarziu sau vara devreme.
Cum se fac rasadurile de varza
Cum va spuneam, este important sa cititi instructiunile de pe plicurile cu seminte. Dar, ca si reguli generale, se procedeaza asa: se umplu cateva recipiente cu pamant (eu folosesc pamant special pentru rasaduri imbogatit cu ingrasamant Bio sau gunoi de grajd, depinde ce am) – ghivece, cutii din plastic, pahare din plastic etc – apoi se fac in acesta cu degetul gauri adanci de 2-3 cm in care apoi se pun 1-2 seminte de varza. Se acopera semintele cu pamant, se uda bine si se lasa la caldura si lumina. Se pot scoate si replanta in gradina cand plantele cresc destul de viguroase si inalte de aprox. 10 cm. Daca din fiecare cuib cu seminte ies mai multe plante, se smulg restul si se lasa sa creasca planta care pare mai viguroasa.
Plantarea in gradina si recoltarea
In gradina, rasadurile de varza se replanteaza la o distanta de 50-60 cm una de cealalta, iar intre randuri se lasa o distanta de 30-40 cm.(sau cititi pe plic). Eu pun pe urmatorul rand plantele la mijlocul dintre cele sadite anterior. Varza este cea mai masiva dintre crucifere si de aceea se lasa o distanta mai mare intre plante, la restul distanta va fi mult mai mica, mai ales in cazul radacinoaselor. Cand scoateti rasadurile de varza in gradina, faceti o gaura destul de mare pentru ca radacinile si un pic din tulpina sa fie in pamant, pe care apoi il batatoriti bine in jurul platelor si il udati din abundenta. Apoi, verzele de uda destul de dez, deoarece frunzele inmagazineaza o mare cantitate de apa.
Important: Varza, cat si celelalte crucifere nu se cultiva an dupa an pe acelasi teren, locul lor se muta mereu, pentru a diminua riscul aparitiei bolilor si a daunatorilor.
Varza se recolteaza dupa ce “capatana” creste destul de mare. Poate fi folosita in mancaruri imediat, se poate mura sau se poate pastra pana la 2 luni intr-un loc racoros. Daca doriti sa o pastrati asa, smulgeti-o din pamant cu tot cu radacina si atartanti-o cu “capatana” in jos intr-o magazie sau sub un sopron.
Aveti grija, daca este vorba de varza pe care o recoltati toamna, sa o adunati din gradina cand da bruma, pentru a nu se strica. Mi-a povestit mama ca bunicii mei lasau varza neadunata pana cand ningea, insa eu anul trecut am mai lasat cateva capatani in gradina si cu mult inainte sa ninga a fost frig noaptea, a inghetat si apoi s-a inmuiat si am fost nevoita sa o arunc. Deci, eu de acum o sa o adun mereu inainte de a ingheta.
Sper ca informatiile furnizate de mine sa va ajute.
Buna Andreea! Am tot cautat sa vad ce zici tu despre varza si in sfarsit am gasit! Dar as vrea sa-ti pvestesc ce s-a intamplat cu varza mea: ti-am spus ca locuim cam de un an in Germania si aici se pot inchiria gradini de la primarie; am tot cerut, nu erau libere si s-a tot amanat…si am primit gradina pe 15 august. Prea tarziu pentru multe plante…dar la inceputul lui august mama mi-a adus din Romania rasaduri de varza si au fost tare chinuite saracele, au stat vreo 3 saptamani neplantate, cu putin pamant in jurul radacinilor. Dar pe 20 august le-am plantat si toata lumea s-a grabit sa-mi reproseze ca e prea tarziu. Dar ce era sa fac? pamant era destul in gradina, asa ca le-am plantat, udat, sapat…stropit cu o solutie de ardei iute ca aveau niste musculite albe la un moment dat…chiar am avut grija de ele cu drag. Si acum am varza in gradina, e asa rezistenta saraca: a venit la sfarsit de noiembrie o zapada de nu se mai vedea deloc varza mea!( dar nu a tinut mult si s-a topit). Varza a rezistat, nu s-a stricat! Apoi am avut noroc ca nu au fost nopti geroase, doar de 3-4 ori pana acum au coborat temperaturile sub 0 si vad ca inca rezista. Nu s-a facut de recoltat, unele exemplare au ramas mici si pipernicite, atacandule si limacsii, dar cateva arata destul de bine. Daca reusesc sa mananc macar o varza din cultura mea, trebuie neaparat sa scrii un articol despre ea! Merita, la cat de luptatoare este!
Bine i-ai spus luptatoare, daca ai plantat-o asa tarziu si a rezistat pana la mijlocul lui ianuarie. De crescut insa, nu cred sa mai creasca. Poti sa o aduni, chiar mica daca este si sa o murezi intr-un bidonas. Am auzit de gradinile astea inchiriate, o idee foarte buna si care se pare ca are mare succes, dat fiind faptul ca ai asteptat atat pentru ea. Dar acum o vei avea pentru un timp mai indelungat, nu? Cred ca astepti cu nerabdare primavara, ca sa incepi treaba.
Da, de-abia astept…cu ce mai stiu eu de la bunici, cu ce mai citesc la tine pe blog, cu putina intuitie, sper sa iasa treaba buna. Numai sa am si timp caci in Martie imi termin masterul si sper sa gasesc un job; dar oricum daca faci ceva cu drag, iti gasesti oricand timp, asa ca o sa mai impartasesc cu tine din cand in cand experientele mele in gradinarit! Tocmai dupa ce ti-am scris de varza mea, a venit zapada, si au coborat temperaturile sub 0: au fost -5 grade azi nopate. Dar nu ma duc sa o culeg, o mai las sa vedem ce face! Aici am vazut ca mai au oamenii prin gradini, din familia verzei: rosenkohl (varză de Bruxelles)dar am citit ca e cunoscuta ca fiind rezistenta peste iarna. Poata incerc si eu la anul.
Asa e, varza de Bruxelles este rezistenta la ger. Dar la mine in gradina nu a vrut sa creasca bine vara, s-a umplut de toate ganganiile pamantului care au mancat-o incet-incet. Asta s-a intamplat acum doi ani. In fine, nu suntem mari fani varza, si probabil de-aia nu am mai incercat. Iti urez succes si la examen, si in gasirea job-ului. Felicitari pentru ca ai ajuns pana aici, imi inchipui ca nu a fost usor.
Doamneee exact in aceeasi situatie sunt eu acum…cuvant cu cuvant,,,doar ca eu sunt din Buzau ,la fel am primi prin august rasaduri si avand ceva loc in gradina dupa recoltarea altor legume m-am gandit sa o pun.La fel radea efectiv lumea de mine ca nu se face ca e prea tarziu..Am intrat acum aici din curiozitate.Mentionez ca am avut 60 fire si erau tare frumoase.In octombrie cand s-a mai racit vremea socrul meu mi-a sugerat da le pun in cap cate o punga si legata la baza..asa am si facut.Am urmarit-o periodic ulima data in zilele trecute cand am constatat ca are varzuci cat o grefa, poate si mai mari,,dar la fel ca si tine Nicoleta 2-3 bucati daca mananc din recolta mea sunt fericita.Intre timp a venit zapada si nu stiu ce sa-i fac,,,sa o iau asa cum e,,sa o las dar ce fac cu zapada? Voiam un sfat de la persoane cu mai multa experienta,,La voi ce s-a intamplat dupa…Va rog raspundeti-mi!Multumesc!
Banuiesc ca daca e acoperita cu punga, poti doar sa scuturi zapada de pe ea si va fi bine inca un timp, pana vine gerul ala mare. In plus, poti aduna deja cateva, sa le pui la frigider si sa faci salata din ele. Acum, iarna, e minunat sa mai mananci cate ceva din propria gradina.