Petuniile infloresc toata vara
Atunci cand m-am mutat la casa, printre primele lucruri pe care l-am facut in curte a fost un rond de flori - noi ne-am mutat toamna, in octombrie, si atunci am plantat acolo flori bulboase (lalele, irisi, narcise si zambile), care au inflorit primavara, iar cand acestea s-au ofilit, gradinita mea arata cam rau. Atunci am cautat niste flori pe care sa ma bazez mai mult timp, vroiam niste flori care sa infloreasca toata vara si pana toamna tarziu.
Si am gasit PETUNIILE. Sunt absolut minunate! Usor de ingrijit, se gasesc in diferite culori, miros frumos, sunt relativ ieftine, infloresc de primavara pana toamna si arata foarte bine. Eu m-am indragostit de ele. Am cumparat doar petunii violet inchis si le-am combinat cu niste flori galbene – nu stiu cum se numesc, sunt comune, dar mie mi-a placut cum vin in aceasta combinatie.
Iata cateva informatii despre Petunii.
Petuniile sunt de mai multe feluri: unele care cresc sub forma de tufa si altele care cresc atarnate. Cele din urma se folosesc in general la decorarea pervazurilor si teraselor, fiind plantate in ghivece atarnate sau in jardiniere.
Sunt de diferite culori – albe, galbene, violet, visiniu sau in combinatii de doua culori si au atat frunzele cat si florile catifelate. Iubesc soarele, insa trebuie sa fie ferite de vant. Se uda des, astfel incat pamantul sa nu se usuce complet. Vara, daca este foarte cald, trebuie udate zilnic. Daca nu sunt udate suficient, frunzele si florile se vor usca repede. In perioada in care apar bobocii si incep sa infloreasca puteti sa le ajutati un pic cu un ingrasamant lichid bogat in potasiu, pe care sa il administrati plantelor din doua in doua saptamani.
Petuniile sunt plante anuale, foarte rar rezista peste iarna. Toamna, dupa ce se usuca, se tund cu foarfeca aproape complet sau se smulg din pamant, iar primavara, in lunile aprilie-mai se planteaza iar. Daca aveti petunii in ghivece si doriti sa le pastrati peste iarna, trebuie sa le asigurati o camera luminoasa si o temperatura de minim 4 grade C.
Petuniile se inmultesc prin seminte. Se pot face rasaduri in casa, sau se pot cumpara plantutele de la magazinele de profil. Plantele tinere, daca le puneti in gradina, se planteaza la distanta de 20-25 cm una de alta, iar spatiul dintre ele va fi in curand ocupat de frunzele si florile care cresc intr-un ritm alert. In perioada de inflorire este bine sa li se administreze in apa un ingrasamant special pentru petunii sau pentru plantele cu flori (bogat in potasiu).
Pentru a avea petunii frumoase mai mult timp, iata ce trebuie sa faci: Atunci cand se ofilesc florile, trebuie sa le rupi si sa le indepartezi. Frunzele si florile de petunie sunt un pic lipicioase atunci cand le rupi, si deci, daca doresti, poti purta manusi cand faci aceasta operatiune. Ruperea uscaciunilor trebuie facuta saptamanal. Astfel, planta va face noi flori.
Daca le asiguri o zona insorita si adapostita si apa din belsug, petuniile te vor rasplati pana toamna tarziu cu flori minunate. Ale mele s-au stricat atunci cand a cazut bruma, deci in luna noiembrie.
Daca te intereseaza informatii si despre alte plante care infloresc toata vara, citeste aici: Despre Muscate ; Despre Craite ; Despre Trandafiri.
Alte Articole
20 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks
- Imi plac muscatele - [...] te intereseaza si informatii despre alte plante care infloresc toata vara, citeste aici: Despre Petunii ; Despre Craite ; Despre …
Buna, in fiecare dimineata iti citesc articolele si imi plac. Dupa felul cum scrii, adica “la obiect” cred ca esti o fata foarte ordonata. Florile galbene se numesc TAGETIS sau CRAITE mai popular. Astazi voi planta, printre altele, o catina, poate aflu noutati…
Multumesc pentru aprecieri. Este important pentru mine sa stiu ca ceea ce scriu inspira pe cineva. Si ma bucur mai ales atunci cand primesc mesaje si/sau intrebari. Atunci simt ca in schimbul informatiile pe care le ofer, intr-un mod ordonat, e adevarat, (este oare prea ordonat?) primesc ceva. Ca ceea ce scriu trece de o anumita bariera. Merci. Stiam eu ca florile cele galbene au si un nume popular, insa sub nici o forma nu imi aminteam care. Deci, craite. In legatura cu catina, eu nu stiu nimic. Din pacate, deoarece ne-am mutat acum putin timp la casa, gradina mea de flori a fost cam saraca – cativa trandafiri, flori de primavara, petuniile de care spuneam, carciumarese, regina noptii, craite, dalii, zorele, liliac, muscate….cam atat. Insa incepand cu primavara asta am planuri mai indraznete, poate imi spui si tu ce incercari faci si ne ajutam reciproc. In seara asta nu am scris nimic, ca am ajuns la 8 acasa si pana am desfacut cumparaturile, pana am mancat… Dar promit sa scriu in weekend. Ne mai auzim!
Da, sint frumoase petuniile si parfumate si exista atitea soiuri. Si eu vreau sa pun citeva, ma gindeam, ca ajung astazi sa cumpar petunii … ramine pe saptamina viitoare. Craitele sint bune si in gradina de legume, alunga parazitii, eu le pun printre rosii. O duminica frumoasa, Andreea !
Mi-e greu sa cred ca intre rosii as putea sa mai plantez ceva, ca anul trecut au fost ca o jungla. Uneori, la cules, o bagam intre ele (o adevarata comedie, ca intra pe burta aproape) pe sora mea mai mica. Am auzit ca si patrunjelul plantat intre rosii ar conferi acestora din urma un gust mai puternic. Dar o sa ma gandesc ca macar in stratul de alaturi sa pun craite, ca si eu caut fel si fel de metode naturale pentru alungarea daunatorilor, ca sa nu fiu nevoita sa folosesc otravuri. Nu-i asa ca sunt minunate petuniile? Si eu vreau sa cumpar cateva flori saptamana viitoare, am vazut si muscate si eu le pun in jardiniere pe terasa (unele persoane spun ca sunt flori cam invechite, dar mie imi plac). Si nasturei, si petunii, si … de toate! Imi vine sa le cumpar pe toate, de toate felurile, dar ma mai tempereaza Ionut cu replica: Si unde le pui? Te pup si voi veni si eu in seara asta in vizita la tine!
Craitele alunga niste viermi ce maninca rosiile la radacina. Eu pun cite una la capat de rind. Busuiocul da gust bun rosiilor si e si un indicator bun pentru udat, el fiind foarte sensibil la lipsa de apa. Plus, ca faci niste sosuri de rosii cu frunzele de busuioc, o minune
Sa vezi la mine inghesuiala In curind, o sa creasca rosiile linga trandafiri …
Voi pune si eu la rosii craite anul asta categoric, daca sunt asa vrednicute! Da, auzisem si de busuioc ca imbogateste gustul rosiilor din gradina. Dar eu il pun la soare, si ma gandesc ca intre rosiile mele de 2 metri nu i-ar merge prea bine.
Am vazut poze cu gradina ta si nu stiu, mi-a lasat impresia ca este pe un gen de terasa? Sau gresesc? Si mi-a placut cum ai folosit pietrele alea albe ca si alei, i-am spus lui Ionut ca ii voi arata ca sa imi faca si mie.
Gradina e in panta si fiindca ploile spala pamintul, e impartita in mici terase. In fata casei sint niste jardiniere mari, asa le zicem noi, in care am pus pamint( cam zece camioane ) … Aleile si bordurile le-a facut sotul meu vara trecuta. Am cautat piatra luni de zile, ca sa se potriveasca cu placutele verandei si cu scarile. Mai avem de pietruit zidul inconjurator …
Ati facut o treaba minunata! Acum inteleg de ce mi s-a parut ca gradina ta se desfasoara pe terasa – de fapt sunt mai multe, nu una! Felicitari sotului tau pentru constructiile pe care le-a facut pentru a te ajuta pe tine sa lucrezi mai usor si sa mentii totul in ordine. Si sa fie frumos, lucru foarte important. Si noi am adus chiar acum o saptamana piatra de la o cariera din Tulcea, unde e mult mai ieftina, ca sa placam gardul, temelia casei, terasele si aleile si in prezent se desfasoara un santier la noi in curte. Dar sper ca pana la Paste sa terminam ca sa putem servi masa pe terasa aranjata. Va doresc si eu o duminica minunata! S-a modificat ora azi, stiai?
Voi lucrati in forta, daca in trei saptamini terminati toata treaba. La noi sta piatra pentru placat zidul exterior de un an … Mereu sint alte prioritati.
Ultima lucrare a fost sa punem panouri fotovoltaice, acum asteptam, sa ne conecteze la retea. Nu vreau sa mai aud de mesteri, pina la toamna
Da, s-a schimbat ora si am dormit mai putin Dar pentru gradinarit e bine, o sa stam mai mult seara pe-afara. Si copii la fel, o sa se joace mai mult si-o sa doarma neintorsi.
O zi frumoasa, Andreea !
Lucram in forta pentru ca am angajat o firma, ca nu avem timp si rabdare si stiinta sa ne ocupam noi, cu toate ca ar fi fost frumos si ieftin. Avem de acoperit cu piatra cam 370 mp si daca faceam noi cred ca finalizam in cativa ani. Cu un zugravit, ceva, ne mai descurcam… Eu abia am reusit sa ma trezesc azi-dimineata si in plus, din greseala, am pus sa sune si ceasul prea devreme. Dar oricum ma bucur! Ba mai mult, consider ca este minunat! In sat astazi a sosit si barza, ceea ce este semn clar de primavara. Imi inchipui ca la voi a venit de mai mult timp, ferice de voi. Si de copii, care imi inchipui ca zburda ca iedutii vecinului meu.
Buna , ai idee de ce mi se ofilesc frunzele la petunii? ( Sunt asa suparata le am numai de 2 sapt si dintr-o data frunzele lor au devenit asa moi … ofilite … Nu le-am udat in fiecare zi pentru ca a plouat si pamantul lor era ud…deci apa au avut … ce li se fi putut intampla ai idee?
Daca sunt petunii plantete in gradina, deci direct in sol, pot fi mai multe cauze – lipsa apei, prea multa apa, un soare puternic sau o coropisnita care le mananca tulpinile. Totusi, daca lipsa apei este cauza, ar trebui ca dupa ce le uzi (neaparat seara), la cateva ore, sa isi revina. Mie de exemplu mi le mai calca Marty, catelul nostru, si le raneste ramurelele si nu le observ decat dupa ce incep sa se inmoaie. Le rup pe cele vatamate si planta isi revine. Aveti catei, pisici? Vezi si pe spatele frunzelor, poate sunt insecte, puricei sau ceva? Toate au patit asa, sau doar o parte din ele? Astept vesti.
buna andreea, am si eu o intrebare. se poate tine petunia pe pervaz in casa in plin soare? sau neaparat afara? imi e cam frica cand mai bate vantul sa nu o rupa…multumesc anticipat
Este posibil ca, daca ai balconul inchis iar soarele trece prin geam, sa fie prea puternic pentru petunie. Atunci vei vedea ca frunzele ei se vor inmuia – isi revine daca ii pui imediat apa si daca ii schimbi locul. Daca nu ai balconul inchis, nu e nici o problema, ea iubeste soarele. Ai insa grija sa o uzi in fiecare zi cu cel putin 0,5 l de apa – de preferat seara. Neaparat sa ii rupi florile care s-au vestejit – astfel ea va inflori mereu. Astept vesti!
Petuniile mele sau facut numai frunze, nu mai fac flori desi le-am udat si le-am pus si ingrasamint, totusi acum la mijloc de iulie s-au inverzit fara flori .
nu stiu ce sa fac. Daca stie cineva ii multumersc.
Tania
Inteleg ca petuniile tale au inflorit, li s-au trecut florile si frunzele, iar acum au inverzit iar? Sau nu au avut pana cum flori deloc? Daca nu au facut flori pana acum, inseamna ca le-ai semanat tu, cu seminte, eventual si un pic cam tarziu – asta inseamna ca vor face flori, trebuie sa ai rabdare. Te sfatuiesc ca la anu’ fie sa iti faci singur rasaduri inca din iarna, iar primavara sa plantezi plantutele deja crescute, fie sa cumperi petunii de la magazin sau pepiniera. Eu le cumpar deja crescute si cu bobocei, imediat ce se trec lalelele, iar ele infloresc imediat, in repetate randuri, iar in aceasta perioada sunt cele mai frumoase. Pot fi mai multe cauze, si cred ca pot sa iti raspund, insa nu cunosc situatia ta exacta si ar insemna doar sa imi dau cu parerea, asa cum am facut mai sus. De exemplu, petuniile sunt plantate in gradina sau in jardiniera? Sunt petunii curgatoare sau nu? Daca ai timp, poti sa imi raspunzi si sper sa te pot ajuta.
servus,eu am pus rasaduri de lobelia si petunii si au dat primul set de frunze (cotiledoanele,parca)ideea e ca sunt extrem de mici (microrscopice) ai idee mai cresc,repicarea se face la al doilea rand de frunze??sau?ideea e ca daca nu mai cresc putin , va trebui sa folosesc o penseta la repicare..cel putin lobeliile sunt atat de mici,ca niste puricei verzi(o sa fie greu la repicare,caci fiind semintele f fine am mai scapat mai multe intr un loc:)).Astept un sfat,daca poti sa mi l oferi.merci frumos!
Eu nu am pus niciodata rasaduri de petunii. De fapt am incercat o data si nu mi-au iesit – la fel – plante minuscule care imi ocupau din spatiul limitat in care faceam si rasadurile de legume. Nu am avut rabdare sa le las sa creasca (daca ar fi facut-o, nu stiu), apoi la magazine deja aparusera mari si inflorite… Am renuntat la ele si de atunci an de an cumpar petunii. Stiu sa le ingrijesc dupa ce le plantez in gradina, dar despre rasaduri nu prea stiu ce sa spun. Imi pare rau, dar evit sa ma pronunt in chestiuni pa care nu le-am facut personal. Iti doresc succes cu ele!
Da,sa speram ca nu mor toate,au murit o parte din ele ,oricum au iesit putine,o sa vad ce va fi in final.Ma gandeam ca ies mai ieftin,dar e mult de asteptat si mai greu decat credeam:).Te anunt daca am succes cu ele:).Numai bine!
Poate vor creste cateva, ca sa ai si tu petunii facute de tine din samanta. Dar vezi, asta este chestia care pe mine m-a facut sa renunt – in vreme ce eu ma chinuiam cu rasadurile de flori prin casa, si oricum erau pitice si vai de capul lor, in piata aparusera deja inflorite. Apropo de asta, ieri am cumparat muscate pentru jardiniere si azi le voi transvaza. Ma asteapta o munca serioasa, ca am 17 jardiniere si 80 de muscate. Dar imi place, pentru ca imi place mult rezultatul. Te salut!