Paste penne carbonara cu dovlecel

20 Mar, 2012 by

Paste penne carbonara cu dovlecel

Aceasta este reteta mea preferata de paste. Nici nu stiu de ce nu v-am povestit de ea pana acum, deoarece la noi in familie este foarte populara si o gatim destul de des. Este o reteta a lui Jamie Oliver, iar Ionut o gateste excelent. Iar vara, cand dovlecelul este adunat de la noi din gradina, sunt cu atat mai minunate! Iar un avantaj al faptului ca stam la tara este ca putem procura oua din acelea gustoase si cu galbenusul galben-portocaliu.
La aceste paste Ionut spune mereu ca este foarte importanta coordonarea, in sensul ca de la un moment dat, totul trebuie sa se desfasoare rapid – pentru ca sunt paste cu sos alb, trebuie consumate fierbinti, iar daca nu suntem gata cu toate in acelasi timp, se vor raci si nu vor mai fi bune. Cel mai bine ar fi ca inainte sa incepem sa le preparam, sa pregatim toate ingredientele.
Sper ca nu v-am speriat si ca veti incerca cu incredere acest fel. Pana la urma sunt simplu de facut si in plus sunt minunate!
Sa trecem la treaba.
Ingredientele sunt pentru 2 portii mari:
2 dovlecei micuti
2 maini de parmezan ras
300 gr paste penne (Barilla)
200 gr bacon (ideal e din cel feliat)
1 legatura de cimbrisor proaspat (merge si uscat, insa ideal e proaspat)
piper macinat, ulei de masline, sare de mare
2 galbenusuri de ou
3 linguri de smantana pentru gatit

Cum procedam:
Daca pregatiti ingredientele inainte, amestecati intr-un castron smantana, cu galbenusurile de ou batute, 1 mana de parmezan ras si  piper macinat din belsug.
Dovleceii se curata de coaja, apoi se taie pe lung in doua jumatati si apoi in sferturi. Se curata toate partile de seminte, apoi se taie dovlecelul baghete groase de app 0,5 cm si lungi de 3-4 cm. Puteti sa il taiati oblic, pentru un aspect mai frumos. Daca nu am fost explicita in legatura cu felul in care se taie dovlecelul, ganditi-va ca trebuie sa semene cu pastele penne ca forma si dimensiune.
Bacon-ul se taie bucatele, iar cimbrul se curata de pe crengute.
Se pun pastele la fiert si se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand, conform instructiunilor de pe cutie – nu le fierbeti prea tare, sunt mai bune usor tari.
Intr-o tigaie mare se pune ulei de masline si se prajeste fara capac bacon-ul pana devine crocant. Dupa ce s-a prajit bacon-ul, se adauga dovlecelul si cimbrul. Se amesteca din cand in cand si se lasa pe foc pana cand si dovlecelul s-a rumenit usor, fara a deveni insa prea moale, el trebuie sa ramana usor crocant. Cand s-a facut si dovlecelul, se trage tigaia de pe foc.
Din acest moment, ritmul trebuie sa fie alert. In tigaie, peste dovlecel si bacon, se adauga pastele fierte, scurse si fierbinti - din apa in care au fiert sa opriti un polonic de apa calda, iar pastele nu trebuie clatite cu apa rece –  se amesteca, apoi se adauga sosul de smantana, mana de parmezan ras ramas si un polonic din apa in care au fiert pastele. Se amesteca bine, pentru ca sosul sa ajunga pe toate pastele. Sosul trebuie sa fie omogen si cremos. Se pipereaza bine si se servesc fierbinti, eventual in niste farfurii incalzite in prealabil in cuptor.
Pofta buna! Merge de minune cu un pahar de vin rosu sec.

PS Aceasta reteta am postat-o si pe site-ul lui Ionut, la-baguette.ro , vezi: Paste carbonara la sectiunea Pizza si paste .

4 Comentarii

  1. M.

    Gata, tocmai mi-ai dat tema de casa! Moor dupa paste..

    • Andreea
      andreea

      Si mie imi plac enorm pastele, Iar Ionut al meu gateste fel si fel de parte: cu sos rosu simple, cu sos alb si mazare etc. Voi reveni si cu alte retete de paste special pentru tine si pentru alti “macaronari”. Astea carbonara merita incercate, sunt foarte bune. Dupa ce le incerci, astept comentarii sincere.

  2. Fiindca ieri am avut spaghetti cu ciuperci, o sa programez saptamina viitoare carbonara asta. Stii ce-as mai pune eu ? Niste rosii uscate tocate maruntel …

    • Andreea
      andreea

      Noi am mai incercat aceeasi reteta si cu boabe de mazare si a fost bun.

Lasă un răspuns către Dani Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *