Ordine in cutia cu seminte

8 Feb, 2014 by

Ordine in cutia cu seminte

Saptamana trecuta am facut ordine printre seminte, ca erau puse claie peste gramada –  ramase de anul trecut, seminte noi, seminte recoltate de mine, care necesita rasad sau care se seamana direct in gradina. Am petrecut cateva ore bune sortand pliculetele, insa acum sunt organizate in cutii diferite, astfel: tomate, ardei si vinete, de semanat in gradina in martie, de semanat in gradina in aprilie, de semanat vara tarziu, alte legume care necesita rasad si flori. Am facut si liste cu fiecare, ca sa vad daca si ce mai trebuie cumparat.
Am constatat ca am vreo 50 de feluri de tomate, multe dintre ele soiuri noi. Pana o sa ajung la “lista scurta” mai e, trebuie o noua sedinta de ordonat. Sub nici o forma nu pot sa le pun pe toate in gradina anul asta, ca ar insemna sa o umplu pe toata doar cu rosii. Despre asta o sa scriu un articol separat zilele astea.
Si printre plicurile cu seminte, uitati ce minunatii am gasit!
Spanac – capsuna (Epinard – Fraise) – este o planta care creste sub forma de tufa bine ramificata, inalta de 30-60 cm. De la ea se mananca frunzele, ca la orice spanac, apoi, dupa ce infloreste, produce aceste mici fructe rosii comestibile si ele si cu gust de sfecla rosie.
Gulie violet  - se pare ca are acelasi gust ca si gulia normala, insa e mai frumusica.
Conopida violet (Choux-fleurs Violet de Sicile) – la vara din nou in gradina mea se va purta mov!
Morcovi rotunzi pentru jardiniera (Carotte Marche de Paris) – ca niste jucarii, ma gandesc ca vor orna frumos orice farfurie
Tomate Kakao – rosii de tipul Noire de Crimee, se pare ca au gust foarte bun. Vom vedea!
Fasole creata (Anellino di Trento) – pastaile si boabele pestrite.
Dovleac Rouge vif d’Etampes – dovleac dulce.
Ridichii in amestec (rosii, albe, orange si violet) si Morcovi in amestec – normali, galbeni, albi si violet. Imi place foarte mult cand ii seman amestecati, pentru ca atunci cand ii scot din pamant, imi ofera mereu surprize.
Niste seminte interesante, spun eu, sunt si amestecurile de Flori specializate – atragatoare de gargarite, fluturi sau albine. Vreau sa le imprastii prin orice coltisor liber al gradinii, ca sa o apere de daunatori sau sa atraga insectele polenizatoare.
Cam astea sunt noutatile mai “exotice”, care sper ca pe langa gust, sa imi si impodobeasca frumos straturile. Anul asta, mai mult ca oricand, mi-as fi dorit o gradina mai mare.  Voi renunta la cartofi (care ocupa mult loc, aduna multi daunatori si cand se fac, cand nu) si voi folosi stratul pentru alte bunatati.
De exemplu, am primit de la Dan Ocheselu, mai multe seminte de dovleac – Banana Pink, Sweet Greek, Armenian sau niste castraveti mai ciudatei – Crystal Lemon si Armenian. Sau as vrea sa incerc sa cultiv praz (ne place foarte mult, insa pana cum nu am reusit sa il si cresc), andive, varza de Bruxelles, fenel.
Vreau pamaaantttttt!!!!!

Noutati in gradina meaOrdonate in cutiiAgenda mea de gradinarSpanac - capsunaConopida violetFasolea creataMorcoveii miniaturaliDovleac dulce Rouge vif d’EtampesTomate KakaoGulie violetMelange de ridichi si morcoviFlori pentru fluturiFlori pentru gargarite, albine si fluturi

Alte Articole

46 Comentarii

  1. Daca de celelalte am auzit si cu multe din ele m-am imprietenit, de spanacul cu fragute in varf habar nu aveam :)
    Si asa am “stresat” vecinii cu ciudateniile din gradina.
    Astept sa vad rezultatele la tine, sa stiu cu ce ii mai “stresez’ pe viitor :) ))

    • Andreea
      Andreea

      Si eu sunt foarte curioasa in legatura cu el, sper sa fie frumos ca in poze. O sa va tin la curent, iti dai seama! Vecinilor le spui ca asa ti-a crescut spanacul, ca l-ai semanat langa stratul de capsuni… Sa vezi aranjamente apoi in gradinile lor!

  2. cristina

    si pe mine ma mananca degetele si azi am pus in gradina mazare,ridichi,morcovisi salata

    • Andreea
      Andreea

      Dar pe ce planeta traiesti tu? La mine in gradina zapada are 1 metru. Spor la treaba in continuare!

      • cristina

        la noi azi au fost 15 grade si albinele au carat polen de la ghiocei

      • Andreea
        Andreea

        Dragele de ele! Miere de ghiocei si de alte flori de primavara! Cred ca are o aroma deosebita…

  3. MihaelaT

    Buna, Andreea! Ce minunatii ne arati tu noua aici?! Hmmm…..
    morcov, gulie, conopida – unele violet, altele mov. Mov,mov – vreau cat mai mult mov – culoarea mea preferata! Iti doresc sa-ti iasa tot ce ti-ai propus pentru acest an, atat in gradina cat si in viata voastra de zi cu zi! Abia astept sa vad tot ciclul – de la rasad la leguma finala. :) Si acum off topic – astazi am terminat de citit Din vacantä ” de pe blogul tau si vreau sa-ti multumesc pentru ziua frumoasa de sambata pe care mi-ai daruit-o! Te imbratisez cu drag si sa aveti o duminica cu mult soare.
    Cu drag, MihaelaT.

    • Andreea
      Andreea

      Stiam eu ca voi atinge niste suflete cu mov-ul asta… Multumesc mult pentru rabdare si pentru cuvintele frumoase. Nici nu stii cat ma bucura! Te pup! Andreea

      • Mihaela T

        Pentru putin, le meriti din plin atat pentru harnicie cat si pentru rabdarea cu care impartasesti mai departe si altora. Nu-i usor, ia destul timp ce faci tu aici. Te pup si eu! MihaelaT.

  4. Constat, ca esti intr-o faza mai avansata a bolii semintelor decat sunt eu :)
    Si ce de minunatii ai in cutii ! Daca iti reuseste sa cresti conopida aia violeta, o sa iasa ceva special in farfurie. Spor la definitivat lista scurta !

    • Andreea
      Andreea

      Pai pe mine m-a luat boala mai tarziu, ca am gradina de doar trei ani. Am trecut de perioada de incubatie si acum e apogeul. :) Nu m-am putut abtine si am plecat cu doua pungi de seminte dintr-un magazin de bricolaj de prin Normandia. Rezultatul e asta – ca nu am pamant pentru toate si trebuie lucrat serios la liste. Cand vor fi gata, le voi prezenta aici. Saptamana viitoare as vrea sa pun si eu cateva seminte de ardei si vinete, ca am impresia ca raman in urma… O saptamana superba iti doresc!

  5. Atentie la dovleci, daca sunt din aceeasi specie hibridizeaza f. usor. Praz f. frumos, am obtinut din rasad cumparat din piata. Anu’ acesta sper sa-mi obtin propriul rasad. Iarna trecuta am tinut unul in gradina, asta-vara a facut seminte, asa ca am ce semana. Iarna asta, care la noi a fost exagerat de usoara, am pastrat unul intreg si unul pe care l-am taiat la cativa centimetri de la sol. Amandoi par OK!

    • Andreea
      Andreea

      La noi in zona nu se gaseste rasad de praz, sau cel putin eu nu am vazut in piata. Am incercat sa fac rasad anul trecut, dar nu mi-a iesit – au crescut niste firisoare subtiri ca ata si s-au aplecat si s-au incurcat, ca nici nu am mai ajuns cu ele in gradina. Oricum, voi incerca si anul asta. Prazul rezista foarte bine iarna, chiar si unei ierni mai grele. Am vazut intr-un filmulet cu Jamie Oliver ca toamna-tarziu dezgopa tot prazul din gradina, il aduna in legaturi si il ingropa la loc in pamant, un pic mai adanc decat fusese initial. A spus ca cel luat iarna din pamant este mai gustos si mai dulce. Tare as vrea sa reusesc cu el! In legatura cu dovlecii, am aflat pe pielea mea ca se amesteca soiurile. Inclusiv dovlecii cu dovleceii. PS Celor carora le-am trimis seminte de dovleac anul trecut si nu le-a crescut cum trebuie, le cer scuze pe aceasta cale. Nu am stiut ca se poate strica soiul daca ii seman langa dovlecei. Unele seminte au fost in regula, insa din altele, mi-a semnalat o prietena, au crescut niste dovleci cu forma mai ciudata. Acum stiu.

      • cristina

        asa e rasadul de praz subtire tare ,mai incerca si pune-l in gradina cu apa multa creste repede

      • Andreea
        Andreea

        Tu imi spui sa il seman direct in gradina, sau sa fac rasad si sa ii acord mai multa incredere?

      • cristina

        faci rasad si asa subtire il pui in pamant si il tot ingropi pe cum creste,daca are apa multa creste foarte mare.

      • Andreea
        Andreea

        Multumesc pentru sfaturi, Cristina! Sa vezi ce mandrete de praz o sa va arat eu la toamna! Nu ma las pana nu imi iese!

  6. Roxana

    Oauuu! Ce de soiuri. Care mai de care mai interesante si mai frumoase. Imi si imaginez ce de culori vor aparea la vara printre verdele gradinii…Astept cu interes noi postari cu detalii peste detalii. Sa ne spui cand te apuci de rasaduri. Pe la sfarsitul lunii februarie? O duminica frumoasa.

    • Andreea
      Andreea

      Intentionez sa seman ardeii si vinetele weekend-ul urmator, iar rosiile, peste o saptamana sau chiar doua. Anul trecut am semanat pe 17 februarie, iar rosiile au crescut cam mari pana le-am scos in gradina. M-am chinuit cu ele, ca li se indoiau tulpinile. De aia ma gandesc sa intarzii un pic anul asta. Problema e ca nici macar nu m-am pregatit, nu mi-am facut rost de cutii si nu am cumparat pamant. Sunt un pic stresata din cauza asta, sper sa gasesc tot ce imi trebuie…

      • Roxana

        Anul acesta am semanat primele seminte abia pe 2 Martie. Cam tarzior. Dar lasa ca pana rasar rosioarele mele imi clatesc ochii cu rasadurile altor gradinari priceputi. Asa ca, asteptam vesti (a se citi poze) de la tine!

      • Andreea
        Andreea

        Buna, Roxana! Si eu le-am semanat tot pe 2 martie, deci la fel ca tine. Insa nu e tarziu, asa le-am pus si anul trecut si chiar au fost un pic prea mari cand le-am scos in gradina. Sper anul asta intr-o primavara mai timpurie, si cred ca va fi tocmai bine. O sa pun si cateva poze, insa recunosc ca pana acum nu am facut. Oricum, arata cam la fel ca anul trecut. :) Probabil saptamana viitoare voi repica primele rosii, ca deja au facut urmatorul rand de frunze. O primavara frumoasa si o zi de 8 Martie plina de iubire!

  7. Tipic gradinaresc, 455.678.932 de plicuri si pliculete cu seminte si mainile cu tremurici in ele pana le pui in rasadnita, sufletul cat un purice pana germineaza, ochii cat cepele pana fac doua frunzulite adevarate, degetele ca pensetele la repicat, mana ca lopata la plantat rasad si tot asa pana zici si mana grebla se facu la…adunat. Stiu sentimentul si este foarte placut numai ca noi vrem sa fim mai rapizi decat natura, ea saraca are rabdare si nu se grabeste niciodata. Oricum felicitari pentru stilul ordonat si foarte bine organizat( de fapt in toata gradina este ordine si disciplina militara) si mult succes la rasaduri. O duminica linistita.

    • Andreea
      Andreea

      Ai surprins foarte bine in cuvinte “nervul” care ne cuprinde. Of, si cate emotii am inainte si dupa ce le repic, sa nu li se intample ceva rau, si inainte si dupa ce le scot in gradina… As putea fara prea mari regrete sa sar peste primele etape si sa trec direct la “mana grebla se facu”. Macar odata… Succes si tie la rasaduri! Sa iti creasca drepte si frumoase!

  8. Inspirandu-ma din articolul tau, am facut si eu intentarul semintelor si le-am si repartizat pe fiecare intr-un anumit loc al gradinii. De morcovi violet chiar ca nu am auzit:)) O saptamana frumoasa!

    • Andreea
      Andreea

      Ma bucur ca te-am inspirat! Dar tu ai fost mai vrednic, daca ai facut si planificarea in gradina. :) Iti doresc si eu la fel!

  9. Asa colectie de seminte n-am mai vazut decat la un magazin specializat, insa nu era la noi in tara :)

    • Andreea
      Andreea

      Pai dintr-un magazin m-am inspirat… In ultima vacanta am “nimerit” intr-un astfel de magazin si am plecat de acolo cu doua sacose pline de pliculete. Cand mi-au spus la casa cat costa toate, mi s-a facut rau. Zau, am vrut sa dau din ele inapoi, dar a insistat Ionut sa le iau pe toate. Lui cred ca i s-a facut rusine, dar eu am vorbit pe urma singura cateva ore. Mi-a parut rau ca nu am fost un pic mai cumpatata. Acum mi-a trecut, ma bucur cand le vad!

  10. dan o

    Seminteeee…da, gata, incepe nebunia cu rasadurile…am avut si eu un dovleac Rouge…, l-am sacrificat recent, era foarte aratos dar nu prea dulce, e bun totusi de placinta.
    zici ca n-ai pamant destul? Am inteles din posturile anterioare ca ai vreo 3000 de metri…1000 ar trebui sa-i dedici gradinii.
    multe seminte mai ai, eu zic sa le pui pe toate(mai arunca si prin iarba daca nu ai loc).Eu am loc da’ n-am timp, sper ca voi putea tine pasul cu tine la pus rasaduri.
    Un sfat ca sa faci rost de multe cutii gratis:cumpara multa inghetata la 1-2 kg si manaca-le repede(cel putin o cutie pe zi) si sa vezi cate cutii goale o sa ai – eu asa am facut in ultima vreme si am rezolvat problema cutiilor.
    Si la mine au mai inceput sa vina seminte, recent de pepene galben si rosu, binenteles niste ciudatenii.
    Astept sa dai startul la rasaduri ca sa incep si eu…

    • Andreea
      Andreea

      Pai ala este sfat prietenesc? Sa mananc inghetata pana lesin? Si pe urma am cutii, dar trebuie sa imi schimb garderoba… :) Am 3000 si ceva de metri, insa gradina este deja bine delimitata, ca sa o mai extind trebuie lucrari serioase, si nu mai vreau. Vreau pauza de la constructii! Oricum, nu cred ca as avea timp sa ingrijesc mai mult, ca nu vreau sa ajung sclavul gradinii. Vreau sa ma gandesc frumos la ea, nu ca la o corvoada, si sa ii transmit energie negativa. Cred ca si tu procedezi la fel ca mine, gradinaresti in weekend. De gradina asta, asa cum o vezi, ma ocup impreuna cu mama doar in weekend, si uneori mai vreau si o leneveala in hamac, si o plaja… Planul cu rasadurile ar fi – semanat ardei si vinete weekend-ul urmator – asta daca fac rost de cutii :) Te tin la curent, oricum.

  11. Florina

    Buna!
    In weekend am facut si noi inventarul semintelor :)
    Legat de praz eu am avut o experienta mai mult decat placuta. O fi norocul incepatorului! L-am plantat direct in gradina (destul de tarziu as zice, pe sfarsit de aprilie, caci atunci am avut timp de gradina), destul de ingramadit (daca ar fi sa-l ascult pe sotul meu) si a fost exceptional. Unele tulpini au fost groase (ca in supermarket), altele fine ca si usturoiul verde de primavara – toata si-au gasit rostul :) De fapt inca este excceptional, caci am mancat si peste iarna din el si inca mai sunt cateva tulpini in strat(e drept ca in Apahida, langa Cluj, vremea fost mai ingaduitoare cu noi). Singurul incovenient a fost faptul ca abia in toamna prin octombrie am avut ce manca din el. Oricum, a fost experienta pozitiva pe care o vom repeta cu siguranta!

    • Andreea
      Andreea

      Draga Florina, Bine ai venit in vizita! Multumesc pentru informatii. Chiar ma gandeam daca nu l-as putea semana direct in gradina, si iata ca raspunsul a venit. O sa incerc metoda asta, si o sa seman in martie. Probabil ai avut si fire mai subtiri pentru ca a fost un pic inghesuit. Deci cred ca sotul tau are dreptate :) Dar eu stiu cat de greu ne induram noi sa smulgem din pamant o parte dintre plantute, si astfel sa le mai aerisim, sunt si eu exact la fel. Parca as rupe din mine! O primavara frumoasa!

  12. toma cristina

    Vad ca te-ai aprovizionat bine.Spor la treaba si sa ai roade bune.

    • Andreea
      Andreea

      Multumesc la fel, Cristina! Aprovizionarea este facuta, acum urmeaza ce e mai important. Sa fie niste rasaduri frumoase si la mine si la voi toti!

  13. Purecel Petruta Anuta

    De anul trecut am descoperit blogul tau…si citesc si recitesc cu mare placere tot ce ne-ai impartasit aici despre rasaduri si legume, in principal! O intrebare as avea daca nu este cu deranj: de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Legumicola Buzau ai cumparat vreodata seminte? Am comandat si eu anul asta ceva seminte de tomate, ardei, vinete si am unele emotii ca nu stiu prea multe despre rasaduri…acum incerc si eu!!! Din Romania, de unde iti procuri semintele si de la ce “firme”?
    Astept cu nerabdare noutati despre insamantarile si rasadnitele de anul acesta! Te rog sa ma scuzi ca ti-am scris asa la “per tu”, dar vizitand mereu pagina ta parca te simt de o varsta cu mine, desi sunt muult prea mica.

    • Andreea
      Andreea

      Bine ai venit in vizita, Anuta! Ma bucur ca articolele mele ti-au fost de ajutor. De la statiunea de cercetare mentionata de tine nu am comandat seminte. De fapt, de pe site-uri romanesti am comandat prea putin. O sa spun acum ceva ce am mai exprimat si cu alte ocazii si sper sa nu supere pe nimeni – nu stiu ce este cu frenezia asta a semintelor traditionale! Mereu am spus ca pe planeta asta sunt atatea si atatea soiuri incat e pacat sa ne limitam la cele cateva asa-zise soiuri traditionale. Eu, de exemplu, am gasit soiuri de rosii italiene sau frantuzesti mult mai gustoase decat cele romanesti. La fel si alte legume. Firesc, nu este o regula, insa o sa vezi sa in cativa ani o sa iti faci o lista de preferinte. Important e sa incerci cat mai multe soiuri, iar cele de care vei fi multumita sa le pastrezi si pentru anii urmatori. In ceea ce priveste semintele luate de la noi, am incercat fel si fel, inclusiv comunele Agrosel sau Vilmorin. Unele le mai folosesc si acum, altele nu. In orice caz, iti recomand, daca ai un magazin Bricostore in zona, sa cauti la ei semintele marca Buzzy Seeds. Au niste seminte de tomate minunate! Pe net, daca vrei sa iti faci o idee, ii gasesti la adresa: http://engels.buzzy.nl/ . PS Sunt curioasa ce varsta ai. Se pare ca avem o gradinareasa foarte tanara! :)

      • Anuta

        Iti multumesc foarte mult pentru idee si sfat…sigur voi tine cont. Si, da…sunt mult mai tanara…25 ani. Tocmai de aceea te-am intrebat de seminte ca nu prea stiu care sunt si de unde sa procur seminte de calitate. Eu abia vara trecuta am purces la gradinarit ca ne-am mutat la casa noastra, pana atunci am stat la socrii. La noi e mai problema cu climatul, e rece o perioada lunga din an…jud. Covasna,Intorsura Buzaului daca ai auzit de loc. si am recurs la un mini-mini solar de 18 mp pentru tomate si alte legume ce au nevoie de mai multa caldura decat celelalte de afara. Afara am spatiu destul pentru straturi, dar pun mult mai tarziu.

      • Andreea
        Andreea

        Of, mai Anuta – cum ma faci tu pe mine batrana! Glumesc. :) Bineinteles ca am auzit de Intorsura Buzaului, in ciuda vremii neprielnice pentru gradinarit, totusi aveti niste peisaje superbe! Mini-solarul o sa te ajute, insa cred ca vei extinde cultura de rosii si in afara lui, ca tare sunt bune! Felicitari ca ati reusit sa va mutati! Sa aveti o viata frumoasa in noua casa si traiul in ea sa va aduca numai amintiri frumoase!

  14. Dupa trei saptamani epuizante la serviciu incerc sa reiau firul activitatilor in casa. M-am rupt de tot ce inseamna gospodarie, mi se pare ca am intarziat nepermis cu pregatirea pentru sezonul de gradinarit etc etc…
    Unde sa ma uit prima data? La tine pe blog, draga Andreea!
    Stau cu cafeaua in fata si incerc sa prind putere pentru un weekend incarcat citind ce ai scris si ce ai comentat cu prietenii intru gradinarit.
    Spor la insamantat!

    • Andreea
      Andreea

      Buna, Gabriela, si bine ai revenit! Stai linistita, nu esti singura in situatia asta – si eu sunt in intarziere, practic nu am facut nimic in gradina. Absolut nimic! Doar am semanat cateva rasaduri weekend-ul trecut. Spor la treaba si tie!

  15. Cristina

    Buna as vrea sa stiu de unde ai achizitionat acele seminte Caillard. Multumesc mult si o recolta bogata.

    • Andreea
      Andreea

      Buna, Cristina! Eu le-am cumparat de la un magazin de bricolaj din Franta. Daca drumul e prea lung :) ,cred ca vei gasi si pe net. O primavara frumoasa!

  16. Buna, Andreea! Stiam eu ca nu-s singurul care uita sa plece de la raionul cu seminte. Acum, dupa ce am vazut cate ai tu, nu mai am nici urma aia de falsa remuscare pe care o afisam din cand in cand. :)
    O primavara frumoasa sa ai si spor la gradinarit!

    • Andreea
      Andreea

      Draga Constantin, boala asta e foarte raspandita printre prietenii nostri comuni, am vazut si cazuri mai grave. :) O primavara frumoasa si voua!

  17. Lazar Elena

    Samanta de salata e cumparata din comert?

    • Andreea
      Andreea

      Da, din comert. Daca vrei o salata cu frunza subtire si usoara cauta seminte de Laptuca sau Valeriana, iar daca vrei salata cu capatana si cu frunzele tari si carnoase incearca Great Lakes si Iceberg.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *