Noutati despre Doamna Cartita

12 Ian, 2012 by

Unul dintre primele mele articole a fost despre Doamna Cartita – chiar asa l-am numit (vezi articol Doamna Cartita). Si va spuneam atunci ca dorim sa o prindem si o alungam de pe terenul nostru. Intre timp ne-am razgandit – o vom lasa in pace. De ce? Pentru ca nu este chiar asa de rea. Este chiar buna. Sa va spun de ce.
In primul rand, este un animal teritorial, adica alunga eventualele alte cartite care doresc sa vina pe terenul ei (si al tau, evident). Asta inseamna ca daca aveti musuroaie prin gazon, acestea sunt facute de o singura cartita. Si mai mult, alunga si chiar mananca soarecii de camp. Acestia traiesc in familii numeroase si deci fac pe pamant musuroaie mai mici decat cele de cartita, insa mult mai multe. Daca aveti musuroaie mici si cu pamantul nu tuguiat, ci usor intins pe orizontala, atunci ele sunt de soarece, nu de cartita. Iar asta este rau, v-ar prinde bine o alianta cu o cartita – soarecii sunt multi si se hranesc cu radacinile si tulpinile plantelor crescute cu atata grija de tine. Si pot intra si in casa.
In al doilea rand, cartitele se hranesc EXCLUSIV CU ANIMALE! Asta inseamna ca ne curata pamantul de larve de insecte, dintre care unele sunt daunatoare gazonului sau legumelor (de exemplu larvele de carabusi traiesc ani de zile in pamant si se hranesc cu radacini, sau viermii sarma, care sunt larve de gandaci saritori – la fel traiesc ani de zile in pamant si ataca radacinile de gazon si baza frunzelor etc). Pe toate le mananca cartita.
In al treilea rand, este draguta! Ati vazut o cartita in realitate?
Stiu ca uneori pare exasperanta, asa ni s-a parut si noua si uneori ne cam enervam pe ea. Mai ales acum iarna, cand musuroaiele s-au inmultit. Dar am gasit si explicatia acestui fapt (intr-o carte) - iarna nu prea avem activitate afara, iar cartita este atunci in largul ei. Practic una dintre metodele de stopare a aparitiei musuroaielor cele mai simple, umane si la indemana, este baterea pamantului cu piciorul – adica jocul, alergatul prin gradina. Din cauza pasilor nostri, ea se sperie si nu mai scoate musuroaie decat in locurile mai izolate. Vara la noi a facut musuroaie pe marginea terenului, prin gradina mea de legume sau pe marginea aleilor, si nu ne-a deranjat prea tare. Intrasem un pic in panica acum, iarna, cand se inmultisera si nu intelegeam de ce. Dar adunam pamantul imediat ce face musuroi, apoi il batem putin cu piciorul si asteptam rabdatori primavara, sa iesim la joaca. Asta este important, sa aduni pamantul, altfel sub el se usuca gazonul.
Deci deocamdata, convietuim pe acelasi teren cu Doamna Cartita.
Si inca ceva. La noi in tara este interzisa omorarea cartitei. Este protejata. Este permisa doar alungarea ei. Daca nu din alte motive, macar din acesta NU OMORATI CARTITELE! Este protejata ca si capra neagra sau floarea de colt.

(Vezi si alt articol despre Doamna Cartita).

Alte Articole

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *