Muschiulet de porc afumat in casa
Acum cateva zile am gasit pe blogul unei prietene o reteta de Muschiulet de porc afumat care ne-a inspirat, mai ales ca ne-am achizitionat mai demult o afumatoare pentru aragazul din casa – o inventie foarte buna si care nu face fum (nu fac reclama, dar poate vreti si voi – www.LaBaguette.ro – Afumatoare Demeyere). In plus, de mai multa vreme ne-am gandit sa preparam ceva asemanator, pe principiul lucrului sanatos facut in casa, fara conservanti, coloranti, E-uri si alte lucruri aducatoare de cancer.
Multumesc, Angelikue, pentru idee. (http://cuangelikue.blogspot.ro/2012/10/muschiulet-de-porc-afumat.html)
Ne-am abatut un pic de la reteta originala, mai ales ca noi am preparat totul intr-o singura zi (mai exact intr-o ora) dar si pentru ca, pus in fata muschiuletului, Ionut al meu a avut alta inspiratie.
A iesit un muschiulet foarte bun, condimentat atat cat trebuie si bine afumat. O bunatate – cu mustar Dijon sau castraveciori murati.
Iata ce am folosit:
2 muschiuleti de porc (m-a speriat Angelikue ca a facut doar unul si nu a mai apucat sa manance si cu muraturi)
2 lingurite de boabe de piper rosu
2 lingurite de boabe de piper verde
2 lingurite de boabe de piper sichuan
cateva boabe de piper negru
2 foi de dafin
sare de mare grunjoasa
5 crengute de rozmarin
1 mana de cimbru proaspat
4 frunze de salvie
5-6 catei de usturoiati
putina boia de ardei facuta de mine
ulei de masline
2-3 pahare de vin alb
Cum am procedat:
Muschiuletii au fost frecati bine cu sare de mare si lasati putin sa se odihneasca. Intre timp am facut amestecul de condimente – am pus intr-un mixer – cimbrul curatat de pe crengute, acele de la 3 crengute de rozmarin, boabele de piper rosu, verde si sichuan, sare. Le-am maruntit pana cand au devenit un amestec omogen.
Intr-o cratita din fonta am pus ulei de masline in care am adaugat cateii de usturoi, 2 foi de dafin, 1 crenguta de rozmarin, 2 crengute de cimbru, 3 frunze de salvie, toate intregi. Dupa ce acestea s-au prajit un minut si si-au imprastiat aromele in ulei, le-am scos cu o paleta si le-am pus de o parte. In uleiul aromat am pus apoi muschiuletii si i-am prajit usor pe toate partile, pana au capatat o usoara crusta. Am prajit carnea pentru a nu se usca mai apoi in interior. Apoi am adaugat vinul cat sa ii acopere si am pus la fiert si condimentele care au fost scoase mai devreme + cateva boabe de piper negru.
I-am lasat sa fiarba 15 minute.
I-am scos apoi si i-am lasat sa se raceasca. Pe un fund de tocat am imprastiat amestecul de condimente facut la inceput, apoi am pus muschiuletii si i-am imbracat de jur-imprejur cu acesta. La final am presarat boia de ardei si i-am pus la afumat. In rumegusul folosit am adaugat o frunza de salvie si o ramurica de rozmarin, pentru aroma.
Afumatoarea noastra arata ca in poze, se foloseste pe aragaz si nu face fum in casa. O are si Ionut pe www.la-baguette.ro ( Afumatoare Demeyere ) si tot de acolo se poate achizitiona si rumegus din lemn de esenta tare pentru ea. Noi pana acum am mai afumat piept de rata si somon. Au iesit foarte bune, iar in iarna asta vrem sa o folosim la diverse mezeluri si carnati facuti in casa.
Am lasat muschiuletii la afumat 12 minute. Au iesit buni, usor roz in mijloc, iar amestecul de condimente de la exterior le-a dat o aroma usor picanta. Merg foarte bine cu mustar Dijon. Si cu bere.
Oare pe ochi electric merge ? Pe-aici nu prea se poarta aragazele, am doar o butelie mica pentru cafea. Mi-ai facut o pofta grozava
PS – de sarbatori mergem acasa si o sa aiba tata ceva afumat pe masa
Pe aragaz electric merge, dar nu daca e pe inductie. Oricum, poate fi folosita si pe gratar cu lemne, in aer liber. Cred ca parintii sunt foarte fericiti ca ii vizitati din nou, de doua ori la cateva luni. O sa fie frumos, mai ales daca va fi si zapada.
Arata foarte bine
Deja am impartit muschii viitorului porc taiat ) care simplu, care cu boia, care cu piper…
Lui i-ati spus?
Nu, cum sa-i spun, ca fuge si ma lasa fara muschi )))
buna seara,am descoperit tarziu reteta ,am facut azi piept de pui si pulpa de porc afumate,o nebunie,as vrea sa afum si carnati ,cat timp trebuie sa stea la fum?Multumesc pt reteta si astept un raspuns,sunt sigura ca ati afumat si carnati,o seara frumoasa,Sorina
Draga Sorina, te rog sa ma scuzi ca am raspuns atat de traziu – poate ai vazut pe aici ca am fost plecata. Oricum, carnatii trebuie afumati cam 5 minute, ca sa nu inceapa sa se gateasca. Se folosesc 2 linguri de talas. Apoi, daca cele 5 nimute nu au fost de ajuns, dupa ce ii prajesti, ii mai poti pune 2-3 minute in afumatoare. Se vede ca vine iarna… Si noi gandim retete pentru perioada urmatoare. O iarna frumoasa si plina de bunatati!
multumesc f.mult,voi face carnati in casa si vreau sa-i afum..sarbatori cu bucurii
Sarbatori frumoase si voua!
imi pare asa rau ..dar carnatii nu s-au afumat,s-au inmuiat doar,sa repet opratia de mai multe ori ?ce ma sfatuiti?
Tu ai afumatoare ca a mea? Din aia pe foc?
a bfumatoarea am facut-o din cratita,multa folie,rumegus,mirodenii swi capac perfect.am afumat piept de pui,puplpa de porc,dar carnatii mai mult s-au prajit…am fost la fiica mea,afara,si i-am dus si ei,au fost buni dar nu afumati,aveau insa aroma de fum.mai incerc..un an 2015 cu sanatate si multe impliniri,La multi ani!
Si eu vreau sa fac carnati afumati, dar astept raspunsul Andreei. Ma gandesc totusi ca Sorina i-a tinut prea putin.
Draga Daria, problema acestor afumatori la cald este ca, daca tii prea mult mancarea in ea, incepe sa se gateasca. Cand faci muschiulet, somon, piept de rata – nu e nici o problema, dar la carnati, daca nu se consuma imediat, cred ca nu e in regula. Eu sugerez, fie sa se puna o cantitate mai mare de rumegus, fie sa se afume dupa ce sunt gatiti – prajiti sau la cuptor. Sa se afume atunci cand se si servesc.
Daca il pui la o afumatoare afara pe baza de lemne tot 15 min trebuie sa stea?
Nu cunosc, insa cred ca trebuie lasati mai mult timp. Eu nu am o astfel de afumatoare.