Mont St. Michel

5 Ian, 2014 by

Mont St. Michel

De mult vroiam sa scriu un articol despre Mont St. Michel, pentru ca ocupa un loc special in inima mea. Iar voi, daca vizitati Franta si descrierea mea va va convinge, puteti sa il introduceti in program – se afla la doar 350 km de Paris si este accesibil inclusiv cu trenul TGV.
Prima oara am vazut acest loc intr-o vedere – a primit-o mama mea pe vremea cand eu eram copil, de la o prietena care vizitase Franta. Vederea a ocupat apoi locul ei in sertarul cu acte si fotografii. Din cand in cand, o scoteam si priveam minute in sir la ea. Eu eram invatata cu asezarile de pe la noi, iar “muntele” asta care iesea din apa mi se parea foarte exotic. Si a devenit inca de atunci pentru mine ceva ce trebuie vazut. Pe atunci nu stiam ca voi avea sansa sa vizitez Franta in lung si in lat si ca voi avea ocazia sa vad “locul fermecat” nu o data, ci de trei ori. Pana acum.
In primul rand, cateva cuvinte despre Mont St. Michel – este o insula-munte-manastire-orasel crescut in apele miscatoare care separa Normandia de Bretania. In prezent este legat de uscat printr-o sosea, deci intr-un fel si-a pierdut statutul de insula, insa in trecut cei care doreau sa il viziteze trebuiau sa traverseze cu piciorul golful in timpul refluxului. Marea da aici in fiecare zi un spectacol impresionant – ape repezi se retrag formand adevarate rauri si lasand nisipul umed in urma, pentru ca apoi, spre seara, sa revina in liniste, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. De fiecare data cand am vizitat Mont St.Michel am prins in plina desfasurare retragerea apelor in timpul refluxului, insa nu am stat niciodata sa vedem intregul proces. Este unul dintre motivele pentru care imi doresc ca odata sa innoptez aici.

Mont St.Michel vazut de pe drumul de accesRefluxul in plina desfasurare
Retragerea apelor este un adevarat spectacolMont St. Michel pe cerul inserariiTurnul cu statuia Arhanghelulul Mihail

Vizita la Mont St Michel se desfasoara pentru oricine viziteaza acest loc cam la fel – o iei la pas pe stradutele inguste iesite parca din cartile cu povesti. Insula este mica, cu ziduri groase la baza, cu porti fortificate si stradute care urca spre varf, spre ceea ce reprezinta practic marea atractie a locului – Abatia, cu al ei protector Arhanghelul Mihail. In prezent, pe langa cei 12 calugari, pe insula mai locuiesc aproximativ 40 de rezidenti, la care se adauga cei peste 3 milioane de turisti care viziteaza in fiecare an aceasta micuta bijuterie.
Odata ce intri pe poarta principala – “Porte de Roi”, vei fi invaluit de o atmosfera de basm. Cladirile care umplu stradutele de o parte si de alta sunt construite din piatra sau lemn, la parter au magazine stralucitoare, baruri sau restaurante anuntate de firme confectionate din fier forjat, pavajul este desigur, tot din piatra.
Imediat pe partea stanga isi are resedinta “Mere Poulard”, cu restaurantul deschis in anul 1789, unde se serveste celebra omleta pufoasa batuta in ritm muzical, servita acum, in zilele noastre, la niste preturi exagerat de mari. Dar nu este nimic, daca ai ajuns aici, trebuie sa o incerci. In orice caz, spectacolul gratuit dat de bucatari este foarte frumos. In interiorul restaurantului poti admira fotografiile cu autograf ale celor care au poposit de-a lungul anilor aici – Ernest Hemingway, Winston Churchill, Francois Mitterrand, Claude Monet,  Margaret Thatcher , Theodore Roosevelt,  Georges Clemenceau,  John D. Rockefeller, Glenn Close, Juliette Binoche, Woody Allen etc. Omleta in sine noua nu prea ne-a placut.

Stradutele inguste sunt desprinse parca din basmeMagazinele cu suveniruri isi asteapta clientiiLa Mere Poulard pregateste omleta pufoasaCasele sunt acoperite cu sindrila sau ardezie
Pana seara-tarziu insula este plina de turistiSeara, la plecareUnul dintre magazinele mele preferate de aiciUna dintre micutele terase ascunse

Multe alte restaurante au terase cu vedere spre apa,  si sunt perfecte pentru o scurta pauza si o bautura racoritoare. Daca insa doriti sa serviti o masa buna, cautati un loc in afara insulei. Aici, fiind o zona foarte turistica, puteti fi dezamagit de calitatea preparatelor. In orice caz, daca ajungeti la Mont St. Michel, cautati un restaurant unde se serveste vestitul miel presarat (pre sale’). Este vorba despre mielul a carui carne se sareaza natural in timpul vietii, datorita faptului ca este lasat sa pasca iarba umeda din zonele de langa tarm. Este foarte bun. Noi am incercat ultima oara restaurantul “Le Pre Sale” si ne-a placut. Si tot aici, nu ratati stridiile.

Mielutii pre-sarati pasc in fata Mont St. MichelPeisaj pastoral "a la Normandie"

Sa va spun cateva cuvinte si despre Abatie. Constructia impresionantei biserici din varf a inceput in sec. al 11-lea si de-a lungul timpului in jurul ei au fost adaugate noi si noi constructii. In prezent, Abatia cuprinde biserica, cladirile manastirii, Sala Cavalerilor, sala de mese, curti interioare, pivnite, salonul de receptie, terase. Unele dintre aceste cladiri sunt deschise publicului si chiar daca nu sunt mobilate si ornamentate, plimbarea prin incaperile inalte din piatra este foarte frumoasa.
Iar daca ai norocul sa auzi si corul calugarilor, vei simti ca acest loc este, intr-adevar, binecuvantat de Dumnezeu.

In varful insulei, Abatia si BisericaO curte interioara foarte frumoasa si linistitaZidurile solide arata ca manastirea a fost pregatita si pentru razboiSus, pe terasa manastirii
Garguiele stau de vegheZonele unde traiesc calugarii sunt ascunse vederii turistilorZiduri din piatra, arcade, trepte, turnuri
Biserica principalaColoane eleganteZidurile Abatiei ofera privelisti spectaculoaseLa revedere, pana data viitoare!

Alte Articole

14 Comentarii

  1. Ce loc interesant! Nu stiam prea multe despre el dar acum ca l-am vazut imi doresc neaparat sa ajung acolo. Foarte frumos se ridica turla catedralei ce se vede de la departare :)

    • Andreea
      Andreea

      Ma bucur ca l-ai trecut pe lista in urma articolului meu. Normandia este una dintre destinatiile mele preferate, nici nu stiu de ce atat de putini romani merg sa o viziteze. Eu practic nu cunosc pe nimeni care sa fi fost acolo – auzi doar de Valea Loarei, Paris si Nisa. Eu ma ocup cu “recrutarea”. :)

      • Pe mine m-ai “recrutat”, chiar planuiesc pentru la vara o excursie in Franta, si care trece si prin Normandia. Dar sa vedem cum stam cu bugetul ca in aprilie batem drum lung, pana in Mauritius.
        Oricum imi plac in general sugestiile tale de calatorii:)

      • Andreea
        Andreea

        Mauritius am luat si noi in calcul pentru vacanta de primavara asta (din martie), insa variantele de cazare in resort-urile de lux (alea cu casuta pe apa) erau prea scumpe pentru bugetul programat de noi. Plus ca vroiam sa stam vreo 10 zile…Te-ai interesat de vreme, nu cumva in aprilie incep perioadele ploioase? Am inteles ca daca nimeresti atunci, poti sa iti iei adio de la plaja – ploua incontinuu. Oricum, este o destinatie de vis. Asteptam impresii si fotografii din paradis!

  2. Articole extrem de interesante , imagini demne de un profesionist , informatii exacte , dar si multa sensibilitate . Acest stil este unic – ,, Stilul Andreea ” . Sa aveti un an bogat asa cum va este sufletul ! La multi ani !

    • Andreea
      Andreea

      Cati, multumesc pentru cuvintele frumoase! Nici nu stii cat ma bucura! La Multi ani!

  3. Foarte frumos si interesant, merita incercat. Multumesc pentru informatii. O zi minunata sa aveti.

    • Andreea
      Andreea

      Ma bucur ca ti-a placut articolul meu. Daca vei vizita vreodata aceasta parte a Frantei, astept impresii. Zile senine de ianuarie iti doresc!

  4. Superbe fotografii! Mi-as dori sa ma plimb pe stradutele inguste!

    • Andreea
      Andreea

      Stradutele alea sunt de poveste, ca si cum te-ai plimba de Aleea Diagon. Pacat totusi ca majoritatea magazinelor au fost invadate de “chinezarii” de prost gust. Mai gasesti si lucruri de calitate, insa trebuie sa le cauti. Dar si asta e frumos, nu?

  5. teodora

    Minunat loc! Multumesc ca ai impartasit cu noi aceste imagini!

    • Andreea
      Andreea

      Ma bucur ca ti-a placut plimbarea pe Mont Saint Michel. Poate vei ajunge sa vezi totul pe viu. Eu sunt aici sa iti fac toate recomandarile legate de drum, cazare, etc… :)

  6. silvia

    Frumos,am fost si eu acu vreo 4 ani in acea zona…a fost formidabil..

    • Andreea
      Andreea

      Buna, Silvia! Ma bucur sa intalnesc pe cineva care a vazut aceleasi locuri. Marea, stancile, verdele pasunilor, fructele de mare… Eu am fost in Normandia de 4 ori, am vizitat-o pe indelete. Pentru mine, ramane cea mai frumoasa zona din Franta. O primavara frumoasa!

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *