Meniul nostru de Craciun – Partea a 4-a – Friptura de gasca la cuptor

14 Ian, 2012 by

Meniul nostru de Craciun – Partea a 4-a – Friptura de gasca la cuptor

Aceasta este o reteta delicioasa a sotului meu, descoperita si reinventata de curand, cand, acum cateva saptamani, am avut ocazia sa cumparam din sat cateva gaste, iar una dintre ele le-am gatit asa. Ne-a placut mult, si de aceea am considerat ca se va potrivi foarte bine si in meniul nostru de Craciun. Am mai cumparat o gasca in ajun de Craciun, iar pentru ca asta este o reteta care se face de pe o zi pe alta (adica incepi prepararea azi si o termini maine), am inceput prepararea ei tot in ajun. Sa nu va faceti griji, carnea nu se va usca, va ramane moale, suculenta si gustoasa. Noi servim friptura aceasta cu piure de cartofi cu parmezan si cu castraveciori murati.
Iata de ce avem nevoie:
Bineinteles, in primul rand, o gasca intreaga curatata, spalata si parlita bine. Apoi:
1/2 lingura de coriandru, la fel boabe de mustar si chimen,
1 lingura de boia de ardei dulce
2 linguri de ghimbir proaspat ras
5 mandarine
Sare de mare
3 crengute de rozmarin
Ulei de masline
1 mana de frunze de salvie
Piper

Boabele de mustar cu boabele de coriandru si chimenul se prajesc 2-3 minute intr-o tigaie, apoi se pun intr-un mojar si se piseaza bine, apoi se amesteca cu boiaua. Gasca se sareaza si se pipereaza bine, apoi se condimenteaza cu toata cantitatea de condimente din mojar, frecand bine cu acestea pielea pasarii. Se infasoara gasca cu folie alimentara si se lasa la frigider 2-3 ore sau chiar de seara pana dimineata.
Se scoate gasca din frigider si se lasa la temperatura camerei o ora. Se amesteca ghimbirul cu zeama de la doua mandarine si se freaca gasca pe interior cu acest amestec. Apoi se introduc cele doua mandarine stoarse in gasca, care se aseaza  pe grilajul de la cuptor (incins in prealabil la 180 gr). Sub ea se pune o tava in care va curge grasimea topita. Se lasa la cuptor circa 3 ore sau pana cand pielea gastii se rumeneste bine, ca in fotografii. Din cand in cand gasca se unge cu o pensula cu grasimea care se scurge in tava.
Dupa ce s-a copt, gasca se lasa putin sa se raceasca. Intre timp, grasimea care s-a scurs de la ea se amesteca in tava cu zeama de la celelalte mandarine si cu frunzele de salvie, formand un sos. Carnea impreuna cu pielea de la gasca se taie toata fasiute, sau se rupe cu o furculita, apoi se pune intr-un castron mare si se amesteca cu cateva linguri din sosul facut mai devreme. Se poate servi atunci cu piure din cartofi si salata de castraveciori acri, sau se acopera castronul cu folie din plastic si se pune la frigider pana a doua zi. In momentul servirii, se incalzeste bine pe foc.
Gasca pusa pe grilajul de la cuptorFriptura de gasca aproape gataFriptura inainte de a fi servita

Alte Articole

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *