Meniul nostru de Craciun – Partea a 2-a – Reteta noastra de cozonac

12 Ian, 2012 by

Meniul nostru de Craciun – Partea a 2-a – Reteta noastra de cozonac

In familia noastra nu vine Craciunul pana nu facem cozonacii. Mereu ii facem in Ajun si la acest proces participa intreaga familie. Fiecare face cate ceva, unul bate ouale, altul incalzeste laptele, framanta sau tine de lighean. Este frumos si abia dupa ce il punem la copt si in casa miroase din ce in ce mai puternic a cozonac simtim ca a venit intr-adevar Craciunul.
O sa va spun reteta noastra de cozonac – ve-o recomand din tot sufletul. Cozonacii nostri sunt dulci, cu miezul moale (nu uscat) si de fiecare data un pic cam crescuti. Iata cum procedam.

Pentru 2 cozonaci se foloseste 1 km de faina – am descoperit faina Pambac si din aceea folosesc.
Alte ingrediente: 350 gr zahar, 6 galbenusuri, coaja rasa de la o lamaie, 2-3 pliculete de drojdie uscata (dr. Oetker), 2 plicuri de zahar vanilinat, 500 ml lapte, un praf de are, 1 pachet de 200 gr unt + unt pentru uns tavile, 1 esenta de rom, 2 albusuri, 1 ou
Pentru umplutura: 250 gr nuca data prin masina sau robot, 200 gr stafide inmuiate 1-2 ore in apa calda cu esenta de rom, 3 linguri de cacao, 3 linguri de zahar, 2 albusuri.

Mai intai facem maiaua (nu stiu de ce se numeste asa) – Intr-un lighean mai mare se pune faina si se face in centru o mica adancitura in care se pune drojdia, peste care se toarna putin lapte cald si se amesteca putin cu furculita. Se acopera apoi drojdia cu faina si se lasa sa dospeasca, pana cand veti vedea ca faina crapa, ceea ce inseamna ca a crescut si putem incepe sa framantam.

Intre timp, frecam galbenusurile cu 1/3 din cantitatea de zahar, impreuna cu un praf de sare, zaharul vanilinat, esenta de rom si coaja de lamaie, pana cand zaharul se topeste si galbenusurile s-au albit.
Intr-o cratita se incalzeste pe foc laptele impreuna cu zaharul ramas si se amesteca pana cand acesta se topeste. Laptele trebuie sa fie cald bine, apoi se toarna peste galbenusuri si se amesteca. Compozitia astfel rezultata se toarna treptat peste faina si se incorporeaza complet.
Intre timp trebuie topit untul pe foc mic. Din acest unt se pune in aluat din cand in cand cate 2-3 linguri, pana se incorporeaza tot. Atentie, untul trebuie sa fie cald. Aluatul se framanta bine si cu nerv. De aceea ar fi bine sa aveti cel putin unul sau doua ajutoare, ca cineva sa tina de lighean, cineva sa framante si cineva sa faca diverse (sa incalzeasca si sa toarne untul etc).
Dupa ce se incorporeaza untul, iar aluatul se aduna frumos de pe peretii lighenului si nu se mai lipeste de maini,incepeti sa il trantiti. Da, chiar asa – Il trantiti sa nu se vada!  Asta inseamna ca luati aluatul cu ambele maini, sa il ridicati la 40-50 cm inaltime si sa il trantiti cu toata puterea la loc in lighean. Se tranteste asa de cateva ori, se framanta iar, apoi din nou se tranteste. Asa va incorpora aer si va fi pufos.
Framantarea cozonaculuiFramantarea cozonacului cu intreaga familieTrantirea cozonacului
Daca aluatul este prea moale si nu reusiti sa il adunati (asa cum am patit noi), mai adaugati faina si eventual si unt.
Aluatul astfel framantat se acopera la final cu folie alimentara si apoi se pune la crescut in niste paturi, la caldura.
Se lasa la crescut pana cand aluatul isi dubleaza sau chiar tripleaza volumul. La noi mai avea putin si se revarsa.
Intre timp puteti sa pregatiti umplutura.

Nuca se amesteca cu cacaoa si cu vreo 3 linguri de zahar. Stafidele se scurg, iar cele doua albusuri se bat spuma tare. Tavile se ung cu unt.
Asa arata aluatul nostru dupa 1 ora si ceva.
Aluatul de cozonac crescutAluat crescutStafide tinute in apa cu rom si apoi scurse

Apoi am inceput sa modelam cozonacii.
Am uns cu unt blatul de lucru, apoi am scos aluatul si l-am impartit (noi am facut 3 cozonaci mari, unul rotund si 2 micuti, practic am facut aluatul din 2,5 kg de faina, insa daca faceti dintr-un kg, impartiti in doua parti egale (aproximativ egale!), sau in functie de cat de mari sunt tavile.
Se ia aluatul astfel impartit si se intinde pe blatul de lucru cu mainile unse cu unt. Dupa ce s-a intins, ca in fotografiile alaturate, se unge pe deasupra cu o pensula de bucatarie cu putin albus batut spuma. Apoi se adauga uniform cacaoa si stafidele. Se ruleaza aluatul si apoi se pune in forma de cozonac. Se pot si impleti, asa l-am facut noi pe cel rotund.
Primul cozonacCum se pune umpluturaCum se ruleaza cozonaciiPrimul cozonac in tavaDin asta facem cozonacul rotundCozonacul rotund
Astfel facuti, se pun la crescut pentru a doua oara, dar nu se acopera. Cat stau la crescut, nu deschideti geamul sau usa, ei trebuie sa stea la caldura si adapost. Noi ii punem la crescut in cuptor, la 40 grade C vreo 15 minute si apoi la 65 grade C inca 15 – 20 minute. Apoi se baga tavile in cuptor si se coc la foc mijlociu (app 180 grade C) cam o ora si 10 minute. Noi avem la cuptor un program special pentru copt paine si il folosim pe acela. Am avut probleme cu ei de data asta, deoarece au crescut prea mult, tavile au fost prea mici, si s-au lipit intre ei. Dar asta sa fie problema!
Cozonacii trebuie la final sa fie rumeniti bine, ca in pozele de mai jos. Ca sa vedeti daca sunt copti si in interior, puteti sa infigeti pe lateralul lui o scobitoare, iar daca atunci cand o scoateti este uscata si nu se ia aluat pe ea, atunci este facut.
Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si din forme si se lasa acoperiti cu niste servete sau cu o fata de masa din bumbac pentru 10-15 minute. Dupa ce se racesc, se pun in folie alimentara, sa nu se usuce.
Cozonacii scosi din formeCozonac copt in forma mica ovalaPe acest cozonac l-am sacrificat in seara de 24

Alte Articole

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *