Luna iunie in gradina mea
Iata ca a venit si luna iunie, si a debutat cu dreptul – adica cu vreme frumoasa si soare. Si pentru ca in ultimele week-end-uri mai mult am privit la gradina, din cauza ploilor, acum trebuie un pic recuperat. Oricum, in afara de sapat, adunat buruieni, legat rosii si copilit rosii nu prea sunt alte lucruri de facut. Plus privit gradina, mirat, minunat…Totul, atat treaba cat si privitul s-a desfasurat in ritm de melodii electorale, claxoane si lozinci. Cand sunt alegerile? Ca nu ii mai suport!
02 - 03 IUNIE
(sambata si duminica)
Am sapat impreuna cu mama vinetele, ardeii, salata, pepenii, castravetii. Pamantul, din cauza ploilor, a facut o crusta destul de tare si a trebuit sapat neaparat.
Am adunat ceva buruieni intr-un mod neorganizat – pur si simplu smulgeam buruienile care ne ieseau in cale, nu am luat la rand strat cu strat si rand cu rand. Cu alta ocazie.
Am rarit sfecla rosie.
Am copilit rosiile – mi-e foarte drag de ele, ca au crescut inalte, au o tulpina foarte groasa si toate au boboci. Unele dintre ele, dragutele, au si flori.
Am sapat trandafirii.
Am plantat ultimele doua randuri de ceapa – este a patra transa de ceapa – cea plantata toamna are deja capatana mare, cea plantata mai tarziu o consumam acum ca ceapa verde, ultima plantata a rasarit si are 4-5 cm inaltime, iar cea plantata acum sper sa o consumam tot ca ceapa verde mai in vara.
Am plantat putin usturoi, prin locurile de unde am smuls altul – sper sa rasara, ca era cam marunt si cam moale, macar ca sa il consumam proaspat.
Am smuls cresonul care a crescut prea mare si a facut si flori si in locul lui am semanat altul.
Am smuls din gradina mustarul chinezesc – practic au rasarit niste plante ca niste salate, pe plic scrie ca se consuma gatit, insa asta al meu a fost atacat fie de o boala si a facut niste pete rosiatice pe frunze, si din cauza asta l-am eliminat din gradina. Nu am folosit nimic din el si nici nu voi mai semana asa ceva.
Am adunat o gramada de capsune – practic de cateva zile am facut din ele dulceata, ca nu am putut sa le mai mancam. Pana acum avem vreo 13 borcane.
In rest, gradina arata foarte bine – cartofii sunt plini de flori, dovleceii sunt plini de boboci, mazarea a inceput sa faca pastai, morcovii au crescut ca o padure, salata semanata primavara devreme a inceput sa se treaca si cea semanata acum o saptamana a rasarit, sfecla a facut o micuta capatana, ardeii au bobocei, vinetele s-au inaltat. Despre rosii v-am spus.
Am mutat intr-un alt loc menta – despre care, atunci cand am plantat-o initial, nu stiam ca se inmulteste prin stoloni subterani si ca invadeaza tot. A aparut si in gazon, in trandafiri, si atunci i-am gasit un alt loc. Ionut a construit o mica gradinita in spatele magaziei, iar locul unde am plantat menta l-a izolat de restul cu banda din aceea din plastic verde pe care a ingropat-o in pamant. Ea ar trebui sa impiedice menta sa depaseasca perimetrul rezervat ei.
Duminica seara am udat gradina – prima data dupa 2 saptamani.
Mai avem de taiat stolonii de la capsune, de plantat niste trandafiri si niste levantica – asta vom face luni, ca stam acasa. Restul, odihna.
Oricum, curtea va fi plina de oameni, ca vor veni cei de la pepiniera sa planteze ultimele achizitii (inca nu v-am spus despre ele, ca le-am cumparat abia vineri).
O sa pun si poze, sper ca maine seara sa am timp. In rest, va doresc spor la treaba!
09 – 10 IUNIE
(sambata si duminica)
Am schimbat o parte dintre aracii de la rosii, mai exact 45 – am pus araci metalici inalti de 2m – i-am cumparat de la Brico si i-am taiat tot acolo din bare de 6m. Saptamana viitoare vom inlocui si restul, inca vreo 55 de bucati.
Am copilit rosiile, erau pline. Am auzit ca sunt persoane care nu fac aceasta operatiune, insa eu asa stiu ca faceau si bunicii mei, asa am facut si eu si a fost bine. Este o munca destul de migaloasa, te murdaresti foarte tare, insa asta este – a venit vara si rosiilor le acordam acum aproape toata atentia.
Rosiile sunt acum inalte cam de 60-70 cm, au o tulpina incredibil de groasa, au flori, iar vreo doua Cherry galbene au si cateva ciorchine cu rosiute mici. Soiurile pe care le pun eu in gradina fac un pic mai tarziu fructe (abia acum), insa culegem rosii din gradina pana cand da bruma, la sfarsitul lui octombrie.
Am smuls niste salata care se trecuse, iar in locul ei intentionez sa seman alta. Intre cea pe care am aruncat-o azi si cea pe care o voi semana zilele astea, mai am doua randuri semanate pe 27 mai, iar acum au frunzulite micute – cred ca peste 7-10 zile va putea fi consumata. Astfel ma asigur ca voi avea mereu in gradina salata frageda si dulce. Va sfatuiesc sa faceti la fel. Asa procedez si cu ceapa, ridichile, mazarea.
Am adunat buruienile din stratul cu dovlecei – am pus 6 cuiburi de dovlecei de trei feluri, cate doua din fiecare fel. Acum au flori si dovlecei mici – peste o saptamana cred ca ii vom aduna pe primii.
Am legat vita de vie de spalier – am plantat saptamana trecuta 10 butasi, dintre care 4 Muscat de Hamburg – preferatii familiei. Restul nu stiu cum se numesc, trebuie sa ma uit pe eticheta – oricum, toti sunt adusi din Italia. Sper sa se prinda si sa faca si vreo doi strugurasi la anu’.
Am curatat capsunii de buruieni si stoloni – de fapt mama a facut asta. V-am spus de capsunii mei cat de fantastici sunt – adunam zilnic doua castroane de capsune de pe un peticut de vreo 16 mp de pamant – capsune pufoase, cu miez moale, aromate…Pentru ca nu le putem manca pe toate, am facut pana acum dulceata in vreo 4 randuri – cate 6-7 borcanele de fiecare data. Pana la toamna cred ca vom umple camara. Dar nu ma plang, ca parca asta este cea mai buna. Si mie imi mai place si cea de prune.
In rest, cam atat. Este o perioada mai libera in ale gradinaritului, in care numaram florile rosiilor, pastaile de mazare, firele de ceapa…udam si asteptam. Sa se faca mari. Ca un bilant, pana acum am mancat din gradina ridichi, patrunjel, marar, spanac, salata fel si fel, usturoi, ceapa, telina, leustean, busuioc, rozmarin, cimbru si salvie. Urmeaza in curand, probabil saptamana viitoare, morcovi, mazare, dovlecei. Apoi fasolea verde, rosiile, guliile, ardeii, varza rosie, sfecla, vinetele si cartofii. Dovlecii, pepenii si varza. Merita, nu?
16 – 17 IUNIE
sambata si duminica
In weekend-ul asta am cam chiulit de la gradinarit, insa nici nu a fost nevoie de prea multa treaba in gradina – este perioada aia draguta in care tot uzi si astepti sa creasca, fara alte mari interventii. Sa se consemneze insa ca am copilit rosiile – din nou. Si am mai adunat niste buruieni – din nou. Si am sapat un pic pe ici-colo – din nou. Si am udat – zilnic.
In mare, cam atat.
Era sa uit – am stropit toti pomii si copacii pentru omizi, care au aparut si s-au si apucat de mancat frunze – a fost atacat in primul rand unul dintre cei doi corcodusi japonezi. Bine, nu i-am stropit eu – am chemat pe cineva care are grija de o livada din apropiere. Sper sa se fi rezolvat problema, insa in aceasta perioada trebuie sa fim vigilenti – acum sunt mici-mici dar cu pofta de mancare mare-mare si pot distruge o frumusete de coroana in 3-4 zile.
Am stropit si dovleceii cu niste insecticid, deoarece s-au umplut pe frunze de niste musculito-purici negre(i) – sute. Nu stiu daca am stropit cu ce trebuia, ca par inca in viata. Voi trece zilele astea pe la un magazin de profil, sa vad ce imi da si voi repeta operatiunea. Deci, ideea de agricultura ecologica, cel putin in cazul dovleceilor, a fost invinsa de aceste insecte. Eu am vrut, dar nu s-a putut.
Am mancat primii morcovi din gradina – fragezi si dulci. In rest, totul este mai mult decat bine in gradina mea. O sa va arat si poze, insa zilele urmatoare.
Va pup si spor la treaba tuturor!
23 – 24 IUNIE
(sambata si duminica)
Lupta mea cu paduchii din gradina continua! Am citit pe diverse bloguri, am primit sfaturi, si pana la urma iata cum am actionat – dovleceii i-am stropit cu Fastac – aveau mii de paduchi, erau plini pe frunze, flori, peste tot. I-am stropit pana acum de 2 ori, si inca nu sunt sigura ca am scapat de ei. Asta pe dovlecei, ca mai am invazie si la ardei. La ardei am actionat mai bland, deoarece erau plini de gargarite care mancau acesti paduchi si nu am vrut sa le omor (am eu o poveste mai veche cu gargaritele, o sa ve-o spun candva) – am amestecat apa cu sapun lichid si cu mana am curatat de paduchi fiecare frunza. O treaba foarte migaloasa si scarboasa in acelasi timp, pentru ca am zdrobit cu degetele sute si sute de paduchi zemosi si lipiciosi. Apoi, ca sa fiu sigura ca scap de ei, am spalat fiecare frunza curatata anterior cu jet puternic de apa. Asta am facut la gogosari si la cativa kapia, mai am saptamana urmatoare ardeii iuti si altele, daca se va extinde invazia. Insa se pare ca tratamentul cu sapun si apa a functionat. Multumesc celui care a scris despre asta pe blogul lui. PS Se pare ca cimbrul, ceapa si busuiocul plantate langa ardei nu m-au aparat de daunatori.
Acum sunt cu ochii in patru si urmaresc sa nu fie atacate si alte legume – sfat – Daca vedeti pe o planta multe gargarite sau furnici (astea cica apara paduchii de gargarite si ii cara in spate pe alte plante si le mananca nu stiu de seva dulce produc ei), aveti grija – astea sunt semne clare ca planta este infestata si atacata de paduchi!
Pe langa aceste tratamente, in weekend am mai copilit rosiile, am sapat pe ici pe colo, am adunat ceva buruieni. Am legat cartofii pe niste araci de bambus ramasi de la rosii, ca se culcasera pe pamant si acopereau pepenii si guliile. Am semanat un rand de ridichi si unul de salata. Saptamana viitoare vreau sa mai seman niste morcovi si niste mazare, ca sa am proaspete si mai spre toamna.
Am adunat de toate – fasole si mazare am si gatit am si pus la congelator, marar, busuioc, morcovi, am dezgropat un cuib de cartofi, ceapa, usturoi, dovlecei, salata, patrunjel, castraveti… Astept rosiile – cele inima de bou au crescut mari cat doi pumni, insa sunt tot verzi. Cele cherry imi dau speranta ca se vor coace curand. Pana atunci, cumpar rosii din sat, de la cei care au sera. Nu sunt bune la gust, dar merg.
Vezi ca si levantica se intinde ca si menta
Nu stiam. Este sigur? Ca mi-am intrebat o colega care creste levantica de ani de zile si nu i s-a intins cu stoloni subterani. A crescut sub forma de tufa, din ce in ce mai mare, e adevarat, insa atat. Sper sa nu fie asa, ca eu am plantat pana acum vreo 30 de tufe de levantica…
Poate depinde de soi…a mea s-a intins mai mult decat ma asteptam…era importata din Italia si se pare ca a prosperat..
I-a placut pamantul romanesc, de aia a crescut ca nebuna. Cred ca si a mea este tot italianca, si tot ce sper este sa nu moara la iarna.
Nu se intinde, isi sporeste doar considerabil volumul. Iar daca nu vrei sa-ti ocupe prea mult spatiu poti s-o tunzi mai din scurt.
Asa stiam si eu, dar m-a speriat Mihaela, ca mi-a spus ca se intinde ca si menta – de care ma chinuiesc sa scap dintre trandafiri – s-a intins si ne-am trezit cu frunze de menta si prin gazon, la 1 m distanta de planta-mama. Miroase frumos cand tunzi gazonul, dar il sufoca – si e “copilul” lui Ionut, nu de alta. Multumesc ca m-ai linistit, ca ma si vedeam scotand din pamant grabnic tufele de levantica…
Mai, chiar n-am vrut sa te sperii!
Stai linistita. Glumeam si eu.
pt stropirea dovlecului este bun mospilan si nu afecteaza nici albinele daca dai dupa ora 13.si cand o sa stropesti rosiile cu piatra vanata si var poti sa dai si pe dovleci.varul inhiba tot felu de daunatori.
nu folosi insecticide pe dovleci ca absorbe fructul si el se consuma repede
Of, daca stiam. Intre timp am fost la magazinul cu pricina si mi-a recomandat Fastac si asta e insecticid. Dar voi mai merge o data maine-poimaine si voi cere si Mospilan. Asa, deocamdata dovleceii nu par ca sufera de la acesti purici/paduchi (nu stiu ce sunt, doar ca sunt mici si negri). Cresc in continuare si sper ca saptamana asta, mai spre sfarsit, vom si consuma din ei. Inainte sa ii stropesc. Voi stropi si cu piatra vanata, insa dupa o ploaie (daca va fi). Imi pare rau insa ca vroiam atat de tare sa nu stropesc cu nimic – rasadurile le-am facut eu si chiar daca am avut ceva probleme cu ele dupa repicat, nu am dat cu nimic. La fel am ingrasat si pamantul natural… Ma consolez cu gandul ca deocamdata este vorba doar de dovlecei si sper sa fie doar atat. Multumesc pentru sfat, ca sunt nestiutoare la acest capitol.
daca dovleceii au facut pureci uitate si la fasole ca ia de obicei face prima,si tot cu mospilan trece sau cu faina de grau daca dai
Maine dimineata ma duc direct in gradina. Merci. Faina de grau este faina cu care facem prajituri? Scuza-mi nestiinta, dar pana acum nu am avut de a face cu daunatorii. Iar lupta mi se pare un pic inegala, ca eu sunt una si ei sunt mii. Bine ca nu am parte de coropisnite, cum am citit ca a patit Balaura. Doamne fer’! Si la mine si la altii!
cu salvia cum stai?mai traieste?
Moartea clinica a fost ireversibila. La fel si la rozmarin. Am cumparat alte ghivecele din alea mici cu cativa lei bucata si le-am plantat in gradina – au crescut niste tufe de toata frumusetea! Am primit si un ghiveci mare de rozmarin tarator, asta cica ar rezista iarna. Insa nu l-am plantat, ca nu ii gasesc loc in gradina, ca se “taraste” si creste mare. Teoretic. Iar cu salvia m-am gandit ca la toamna o voi scoate cu tot cu radacina si o voi planta intr-un ghiveci mare pe care o sa il tin in casa. Primavara, o scot din nou in gradina. La fel voi proceda cu dafinul si rozmarinul normal. Asta este planul.
eu nu scot salnia din pamant am 15 tufe si sunt imense ,dafinul ii fac marmant si pun porunb pe langa iel dupa care pun in cap nailon alb ,iarna trecuta a inghetat dar unde a fost ingropat dupa ce am descoperit a dat iarasi ,dar eu am gradina in zona de munte si au trait
Bine, m-ai convins. Mai incerc si iarna asta, poate vor trai. Eu la dafin i-am pus bidon de plastic si l-am musuroit, la salvie si rozmarin le-am pus folie de plastic speciala pentru plante si tot au murit. Chiar le-am lasat in gradina pana acum vreo doua saptamani, sperand ca vor invia. Si nimic. Cineva mi-a spus ca nu trebuia sa acopar salvia si rozmarinul. Ce faci cu atatea tufe de salvie? Exista alte intrebuintari in afara de gatit friptura, cartofi etc cu 2-3 frunze de salvie? Faci cumva salviata? (salviata – cuvant inventat, dar vrea sa insemne bautura spirtoasa – si asta tot inventata)
salvie am vrut sa scriu mai sus ,dar nu a iesit din prima
Am anticipat.
salvia – cred ca a fost ea bolnvioara de ti-a disparut. Eu am semanat seminte direct in gradina si de atunci traieste bine mersi si peste iarna. Rozmarin am luat un ghivecel de la Kaufland si l-am pus apoi in pamant. Chiar zilele trecute l-am verificat si e sanatos tun. Miroase a brad .
Probabil era bolnava, ca prea imi spune toata lumea ca rezista iarna fara probleme. Bine, iarna trecuta a fost deosebita – noaptea la noi erau -18 grade C si asta zile la rand. Anul asta, pana acum se prezinta bine. Am si pozat-o si am aratat-o pe undeva pe aici. Rozmarin si eu la ghiveci am luat – am unul normal si unul tarator – pe cel normal l-am mutat iarna in casa, intr-un ghiveci, iar pe cel tarator l-am lasat afara. Arata perfect – si miroase a brad
din frunzele de salvie fac ceai si din flori le pun in otet ,ulei pt aroma. eu salvia in gradina o am din seminte de la plic.
Dragut. Nu am stiut ca se face ceai din salvie. Se culege proaspata si se pune in apa fierbinte sau se fierbe impreuna cu apa? Este cumva si medicinal?
Te rog, spune-mi casuta din lemn e “personal hand made”. Sau stii vreun maestru dulgher care stie meserie. Ma refer la colturile acelea mestesugite. N-am mai vazut de mult… si ma topesc dupa ele.
Imi pare rau sa te dezamagesc, casuta din lemn nu e “Personal hand made”, insa e facuta, ca si casa mare, de un mester dulgher din Harghita, mai exact din Toplita – Domnu’ Lupu. Din pacate, acesta a murit anul trecut, insa am auzit ca numarul lui de telefon a fost luat de un coleg, care se ocupa de acelasi lucru. Daca vrei, ti-l trimit printr-un email. Noi am fost foarte multumini de nea Lupu – ne-am intalnit o singura data la Constanta, apoi i-am trimis planul facut de arhitect si pentre vreo 2 luni ne-a chemat la Toplita sa vedem casa. Era terminata, ii lipsea doar acoperisul – e facuta din grinzi de lemn de 15/15cm, cu imbinari din alea mestesiugite numite “coada de randunica”. Am mai modificat un pic la ea, adica am renuntat la peretele despartitor intre bucatarie si living, apoi am plecat acasa. Ei au lasat casa asa, montata, cateva luni, ca sa se usuce lemnul, apoi au dezasamblat-o si au adus-o la noi cu un tir. Au montat-o in 10 zile fix (parter + etaj – 200 mp), apoi noi i-am pus acoperis, am izolat-o cu polistiren, am tencuit-o etc etc. In interior am pus rigips, dar am lasat la vedere grinzile groase de lemn. Casuta de lemn, sora mai mica a celei in care locuim, este magazia noastra. Doar am lacuit-o si i-am pus acoperis, in rest este asa cum ne-a adus-o. A fost si ieftina, in comparatie cu ce se gaseste pe piata – vreo 1000 Euro, si e facuta din grinzi groase, de 10/10 cm, nu din sipca. Are 4/3 m + terasuca aia draguta de la exterior. Daca intentionezi sa construiesti tu singur o astfel de casuta, pot sa iti trimit poze cu ea in detaliu, daca nu, poti lua legatura cu contructorii din Toplita, care construiesc mai ieftin ca altii, din cauza ca lemnul este ieftin in zona, iar ei doar cu asta se ocupa (din pacate, ei defriseaza si fura padurile). Fac orice vrei din lemn – case, casute, foisoare, leagane, garduri etc. Noi am fost multumiti si de preturi si de felul cum au lucrat.
Buna,
Imi place la nebunie acest blog. E un vis al meu sa am casa si gradina, ce-i drept cu gradina nu stiu daca voi reusi atat de bine !
Casa chiar este din lemn? Unii arhitecti nu recomanda in tara noastra casa din lemn, desi eu mi-as dori.
Ai putea sa ma sfatuiesti? Eu stau in Baragan.
Mihaela Juganaru
Buna, Mihaela, si bine ai venit in vizita la mine in gradina! Tot de la un vis am pornit si noi, puteam sta bine-mersi in apartamentul din Constanta, insa ani de zile am tot visat si planuit, apoi am cumparat terenul, si in urmatoarea primavara ne-am apucat de fundatie. Toamna ne-am mutat. Totul a fost posibil atat de rapid si pentru ca am ales varianta casei din lemn. Este construita dupa metoda clasica intalnita la casele din zona Toplita – Harghita, cu dulapi din lemn grosi imbinati dupa metoda cunoscuta sub numele “coada de randunica”. Casa a fost proiectata de noi impreuna cu un arhitect, apoi acest proiect (care nu are nimic deosebit, dar a fost primul nostru proiect de acest gen si suntem multumiti) l-am trimis constructorului din Toplita – asta s-a intamplat vara. In vreo doua luni ne-a chemat sa vedem casa – o construise la el in curte aproape integral – ii lipsea acoperisul. Atunci ne-am hotarat sa mai modificam cate ceva – am renuntat la un perete si am obtinut astfel la parter un spatiu deschis de aprox 80 mp si am mai marit ferestrele de la living. Am plecat, el a facut modificarile, a dezasamblat casa, a lasat lemnul sa se usuce un pic, dupa care a incarcat “casa” intr-un tir si a venit cu ea. Intre timp noi facusem fundatia, iar asamblarea casei din momentul in care au sosit a durat 10-12 zile. Veneam pe santier si nu ne venea sa credem cum visul nostru prindea contur cu atata rapiditate. Ei au facut si acoperisul, mai putin invelitoarea, apoi am comandat ferestrele, am ignifugat lemnul cu solutie speciala, am izolat casa la exterior cu polistiren si am tencuit-o, la interior am pus vata izolanta si rigips…etc. Practic singurele dovezi ale faptului ca este din lemn sunt niste grinzi pe care le-am lasat la vedere pe toata suprafata parterului si in dormitorul matrimonial de la etaj. Se vad foarte frumos si dau caldura casei. Am ales aceasta varianta de constructie si suntem multumiti – avem o casa durabila din lemn masiv, calduroasa, ecologica (atat cat a fost posibil), si a fost in plus si cea mai ieftina varianta. La vremea respectiva, acum trei ani, am platit constructorului din Toplita aprox 15000 Euro, pentru o suprafata de 100 mp la parter si cu un etaj mansardat deasupra avand aceeasi suprafata. Atunci cand am proiectat casa, la fel am intalnit si noi un fel de rezistenta din partea arhitectilor si a celor care trebuiau sa ne dea diferite avize. Probabil ei ar prefera sa construim toti numai cu beton. Nu inteleg de ce, case din lemn se construiesc de cand lumea, iar in Toplita, acolo unde doar asa se construieste, sunt in picioare si case de 100 de ani. Daca luati in calcul aceasta varianta, te pot ajuta cu sfaturi, daca vrei. Sper ca visul vostru sa se concretizeze cat mai curand, pentru ca viata la curte este atat de frumoasa!
Buna,
Anul acesta m-am apucat si eu de gradinarit ecologic si am citit ca impotriva paduchilor se pune un kg de urzici (frunze+tulpini) in 5L de apa si se lasa 15 zile la soare sau intr-un loc calduros dupa care se strecoara si din fiecare litru se fac 10. Presupun ca se poate cloci si deasemenea presupun ca daca o congelezi nu ar trebui sa fie nicio problema. Iti doresc sa nu ai nevoie de asta, dar mai bine sa fii pregatita.
Am auzit si eu despre urzici, insa anul trecut e adevarat ca m-a luat pe nepregatite. Urzicile disparusera deja, si pana la urma am “dovedit” puricii prin tamponare pe fiecare frunza de ardei cu o solutie de apa cu sapun. A fost o treaba migaloasa, dar am scapat de ei. A fost prima oara cand m-am confruntat cu asa ceva, acum stiu ca in momentul in care apar gargaritele intre legume, este ceva in neregula. Pe undeva prin zona au aparut puricii. Preventiv, mi-am cumparat si un flacond de “spray pe baza de substante naturale” de la Agro Natura. Se gaseste la orice magazin de bricolaj si este produs in Cehia. Substanta activa este Uleiul de Pongamia pinnata, si are actiune timp de un an de zile asupra musculitelor albe, acarienilor, viermilor. Nu l-am folosit pana acum, insa m-am bucurat cand am vazut ca au aparut pe piata noastra si produse destinate agriculturii ecologice. Te salut si iti doresc si eu o gradina sanatoasa si fara daunatori!
Ce oameni harnici si ce minuni ies din mainile voastre! Felicitari! Arata foarte bine totul. Cred ca ii faci pe toti cei care nu au o gradina sa si-o doreasca.