Luna iulie in gradina mea

24 Iul, 2012 by

Luna iulie in gradina mea

Luna iulie a sosit in gradina mea cu mult rod, dar si cu cateva probleme – problema nr 1 – gandacii de Colorado, Problema nr 2 – furtuni cu grindina si vant puternic, Problema nr 3 – o boala care a atacat frunzele pepenilor. Dar sa le luam pe rand. Iar cum pana acum nu am apucat sa scriu despre ele, unele dintre aceste probleme s-au rezolvat intre timp. Atunci cand a fost furtuna, acum vreo 10 zile, majoritatea rosiilor, fiind foarte inalte si grele, au alunecat pe araci si au cazut pe pamant – una dintre ele s-a rupt complet, vreo doua-trei doar partial, iar radacinile le-au fost descoperite de apa. Insa munca care a urmat, facuta de mama mea, deoarece eu eram plecata in mini-vacanta de la Olimp, a fost foarte mare: a desfacut atele de la fiecare cuib de rosii, le-a aliniat pe langa araci si le-a legat din nou. O zi intreaga a facut asta, iar eu cand am venit acasa gradina arata ca inainte. Sau aproape ca inainte, daca nu iei in calcul frunzele zdrentuite de vant. Dar asta deja nu mai conta. De atunci si pana acum am mancat si primele rosii din gradina – multe cherry galbene si rosii, cateva tigrate si vreo doua inima de bou. Ca sa stiu la anu’, voi nota ca s-au copt cam pe la 15 iulie. Celelalte soiuri doar s-au parguit sau doar au crescut mari-mari si abia acum vor incepe sa se coaca. In mod sigur au rodit mai bine ca anul trecut.
In legatura cu gandacii de Colorado, ce sa va spun? Au aparut tot dupa furtuna la cartofi (bineinteles), insa au gasit in gradina mea ceva care se pare ca le place mai tare – vinetele, si s-au stabilit pe ele. Si si-au depus oua mici si portocalii pe dosul frunzelor, care s-au transformat in mici bestii moi si scarboase, foarte infometate si au inceput sa manance frunzele vinetelor. Noroc ca i-am descoperit la timp si am luat masuri – ecologice, de aceasta data – am adunat manual toti gandacii/gandaceii/ouale si le-am depozitat intr-o cutie cu benzina sau i-am strivit cu papucul. Campania continua, insa acum abia mai gasesc cativa.
Pepenii au facut o boala, ceva, ca au inceput sa faca pete maronii pe frunze, care mai apoi s-au extins, iar unele frunze s-au uscat aproape complet. Asta am patit si anul trecut, insa nu am luat nici o masura, iar pepenii la un moment dat nu au mai crescut, deoarece li s-a uscat si vrejul. Acum am stropit cu Dithane – sper sa isi faca treaba si sa mancam si noi cativa pepeni din gradina.
Va spuneam in postarile de luna trecuta ca dovleceii mei au fost atacati de paduchi – multi-multi – am fost nevoita sa ii stropesc (nu mai stiu cu ce, am scris la vremea respectiva), o vreme cresterea lor a stagnat, toate florile s-au ofilit, iar dovleceii mici s-au stricat. Am crezut ca vor muri si eram pregatita sa ii smulg din pamant pe toti. Dar le-am mai dat o sansa – Am tuns din frunzele atacate, am smuls un cuib de dovlecei si unul de dovleci care erau cele mai afectate, iar acum si-au revenit – au facut frunze noi, flori si fructe. Deci… avem si dovlecei.
In rest, iata ce am mai facut:
Saptamanal am copilit rosiile (in afara de week-end-ul asta, cand am ales sa ma odihnesc)
Am adunat la cateva zile cate un castron de frunze de busuioc, pe care le-am uscat, maruntit cu robotul si depozitat in borcane, pentru la iarna.
Am adunat in cateva randuri menta pe care am uscat-o – procesul continua, pe masura ce tufele se imbogatesc cu noi ramuri.
Am plantat cateva rasaduri de varza – le-am primit de la cineva, insa s-au culcat la pamant si oricat le ud nu par sa isi revina. Intentionez saptamana viitoare sa cumpar cateva rasaduri si din piata, ca sa le inlocuiesc pe astea.
Am smuls mazarea care s-a uscat si in locul ei am semanat alta – a rasarit si sper sa rodeasca pana da bruma – vom vedea, dar mi-am spus ca merita sa incerc, atata timp cat oricum ramanea locul gol in gradina.
Am adunat marar si l-am congelat – am semanat altul pentru la toamna.
Am semanat niste ridichi, insa s-au uscat inainte de a le manca – nu trebuie sa repet acest experiment la anu’.
Am sapat vinetele, ardeii etc. Vinetele sunt mari iar azi voi face prima salata din ele.
Ardeii kapia au inceput sa se coloreze, la fel gogosarii. Am mancat ardei iute din gradina – am pus vreo 5-6 feluri de ardei iute, insa nu s-a copt tot – ce am mancat este asa cum ne place noua – gustos si foarte iute.
Adunam in continuare cate un castron de capsune pe saptamana, mult mai putine ca la inceput, insa acum sunt cele mai dulci.
Am adunat caisele – vreo 2-3 castroane din cei doi caisi ai nostri – este primul an cand mancam caise din ei – foarte dulci si aromate, ca in copilarie cand furam de la vecini. Urmeaza prunele, care s-au colorat dar sunt inca tari. Merele au inceput si ele sa se coaca.
Cartofii pe care i-am pus prima data s-au uscat, insa ii mai lasam in pamant si dezgropam doar cat mancam o data. A doua transa de cartofi sunt infloriti acum. Am pus in pamant, de experiment, si un cartof dulce, insa abia i-au rasarit frunzele. Daca se face, in iarna voi cumpara mai multi astfel de cartofi si ii las sa incolteasca, apoi ii pun in pamant sa se inmulteasca. Ne plac cartofii dulci fierti si apoi prajiti.
Tartaculete au fructe mici si foarte dragute – a semanat mama, pe langa gard, mai multe feluri (in dungi verzi, galbene, gat de lebada etc) si asteptam sa vedem de care fel sunt plantele care au rasarit.
Vita de vie plantata la inceputul verii a crescut in inaltime destul de mult si am speranta ca vara viitoare va umple pergola. Visteria, cumparata si plantata odata cu vita de vie, are acum cateva flori frumos mirositoare. Restul florilor, putine deocamdata in gradina mea, ne incanta cu florile lor – inclusiv trandafirii, despre care credeam ca au ceva cu mine si nu vor sa se prinda, sunt plini de flori. Mi-au recompensat intr-un fel rabdarea.
Cam atat. Va arat si in poze.
"Jungla" de rosiiTot rosiiCherry galbene sunt primele care s-au coptPepenii astia galbeni sunt din cei denumiti si "Ananas"Semintele le-am luat din Franta, de la un pepene care ne-a placutVinetele sunt pline de rodArdeii din gradina lui ArdeiLanga rosii am semanat busuiocDovleceii care si-au revenit dupa atacul paduchilor - au invadat aleea, stratul cu vinete...Stratul cu morcovi si pastarnacUna dintre tartacutele care cresc pe gardAlt tip de tartacutaVinete adunate duminica din gradinaMarul este invelit cu plasa impotriva pasarilorPrunele s-au copt dar sunt inca tariRegina noptii, gladiole, carciumarese - semanate langa magazie si gradina de legumeTrandafiri ciufulitiDalia ciufulita si ea

Alte Articole

12 Comentarii

  1. M.

    Uau, arata bine..felicitari :)

  2. Vinetele sunt foarte frumoase, ca pentru expozitie. Iar prunele la fel, noi anul asta avem niste prune mici, cam uratele si multe cad pe pamant.Si rosiile fata de tine eu simt ca le-am cam neglijat, dar sper sa reziste eroic, sa nu se supere (măneze).

    • Andreea
      andreea

      Multumesc, Mihaela. Sa stii ca si prunele mele sunt micute, probabil par mari doar in poze. Si multe au viermi, probabil si ale tale – de aia cad pe pamant. Insa este primul an cand rodeste prunisorul asta si mi-e drag de el. Insa caisele au fost absolut minunate! La fel, e primul an cand a rodit si eram curioasa daca am nimerit un cais bun si se pare ca da. Sa vedem merele…Rosiile mele au crescut mari, insa acum au inceput sa li se usuce frunzele de la baza – cred ca au o boala-ceva. Am hotarat in familie totusi sa nu le stropim, doar sa inlaturam frunzele afectate – sper sa fie bine. Iar vinetele (am nimerit un soi foarte bun, trebuie sa ma uit pe plic cum se numeste) au fost atacate de acele insecte de care te minunai si tu mai zilele trecute – gandaci de Colorado. Le-au mancat din frunze pana sa ma dumiresc eu ce e cu ei, insa apoi, ca sa nu le stropesc, i-am adunat manual – si inca mai adun, ca nu stiu de unde apar. Au fost afectate insa doar frunzele, ceea ce este bine. Daca mi-ar fi spus cineva ca voi aduna manual si voi omori zeci de gandaci, i-as fi spus ca e nebun, insa se pare ca atunci cand ai gradina, te cam tacanesti tu un pic. Dar e o tacaneala buna. (Recunosc, pe vinete, inainte sa le pozez, le-am sters un pic de praf)

  3. Ce frumoasa si bogata gradina ai :)

    • Andreea
      andreea

      Multumesc. Asta si datorita mamei mele, pe care, in week-end-uri, cu greu o mai adun din gradina. Facem impreuna, insa ea parca nu oboseste niciodata gradinarind.

  4. Tocmai ce a fost si la mine aseara o ploaie de ziceam ca s-au rupt norii dar,din fericire,fara vijelie sau grindina,asa cum imi era teama.Va trebui totusi sa merg mai tarziu sa vad cum arata gradina.Cand se va mai usca putin pamantul.
    Apropo,eu de ce nu vad pozele?

    • Andreea
      andreea

      Nu stiu de ce nu vezi pozele, poate nu s-au incarcat inca? Sper ca s-a rezolvat. Cum poate sa arate gradina – dupa ploaie – foarte frumoasa. Rade!

  5. Teodora

    Buna Andreea,
    Sunt incepatoare in gradinarit si urmaresc atent mai multe site=uri de profil . Pentru inceput , am 2 intrebari :
    1. se pot pune 2 fire de rosii, ardei, vinete etc. in acelasi cuib ?
    2. ce fel de araci ai pus la rosii ? par a fi din metal !
    Multumesc mult pentru rabdare !

    • Andreea
      Andreea

      Buna, Teodora! Ma bucur ca tot mai multe persoane incep sa fie interesate de gradinarit. Iti doresc succes! In ceea ce priveste intrebarile tale – 1. eu chiar asa pun – cate 2 fire la adrei, rosii si vinete. 2. am folosit fier-beton cumparat de la bricostore, cu striatii pe el. Ei au bucati mari si contra-cost mi l-au taiat la dimensiunea pe care o vroiam – 2,5 m pentru rosiile inalte, 2 m pentru cele mai micute si 1,5 m pentru ardei si vinete. Vei gasi la orice depozit de materiale de constructii. Daca te mai pot ajuta cu ceva, te rog sa imi scrii. O primavara frumoasa!

      • Teodora

        Intai, iti multumesc mult pentru informatii !
        Si vreau sa va felicit pentru tot ceea ce ati realizat (tu, sotul, mama…) si prezentat pe blog ! Scri, absolut superb, informatiile sunt la obiect, ca sa spun asa, iar fotografiile atasate completeaza ideal articolele tale !
        Imi place blogul tau !
        Si eu iti urez o primavara frumoasa si o gradina pe masura, asa cum ne-ai obisnuit !

      • Andreea
        Andreea

        Draga Teodora, iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase! Ma bucur ca mi-am mai facut o prietena prin intermediul acestei pagini. Iti spun sincer ca nu m-am asteptat niciodata ca ceea ce scriu eu sa fie citit de atatea persoane. Imi cer scuze ca nu reusesc sa scriu mai des, uneori am atatea de spus! Insa timpul… Voi transmite complimentele tale intregii familii. Iti doresc la ramdul meu, o primavara frumoasa! Cu drag, Andreea.

Comenteaza Articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *