Lucrari in gradina toamna
A venit si toamna, si pe langa conservele, gemurile si muraturile puse, trebuie sa ne ocupam putin si de gradina. Trebuie sa facem cateva “lucrari” pentru intretinerea ei, dar putem sa si semanam cate ceva, cum ar fi ceapa, usturoiul sau salata.
Mai intai, cred ca nimanui nu ii place cum arata o gradina de legume plina de uscaturi, asa ca acum este timpul sa adunati resturile vegetale si fie sa le aruncati la gunoi, fie sa le depozitati in spatii special amenajate pentru a face compost din ele – atentie insa, resturile vegetale trebuie sa provina de la plante sanatoase, fara boli. Puteti strange vrejurile uscate de castraveti, fasole, pepeni, plantele uscate ale rosiilor, betele ramase de la cartofi etc.
Sunt sigura ca se mai gaseste prin gradina dumneavoastra si cate ceva ce nu ati adunat la timp si ati lasat sa creasca in continuare – acum este timpul sa va debarasati de plantele respective, pentru ca ele consuma in continuare din nutrientii din sol - eu de exemplu am niste sfecla rosie care acum este cat o minge de handbal, batrana rau, dar am lasat-o pentru ca spatiul unde a fost semanata nu imi trebuia, si in plus planta este foarte aspectuoasa, cu frunzele verzi si nervurile visinii – dadea bine in gradina, langa cimbru si busuiocul mov.
Daca aveti capsuni si nu vreti sa ii inmultiti, rupeti-le stolonii si indepartati-i. Este o munca migaloasa, stiu. Frunzele uscate ale capsunilor nu trebuie insa adunate, deoarece vor forma pe sol un strat protector iarna. Acestea trebuie adunate abia primavara, dupa ce trece pericolul de inghet.
Adunati semintele de la plantele care mai sunt prin gradina (busuioc, marar, cimbru etc) si de la florile preferate – regina noptii, carciumarese, craite etc, daca doriti sa le semanati si la anu’ sau sa le faceti cadou. Daca aveti plantati bulbi de gladiole si dalii, toamna, dupa ce planta se trece, trebuie scosi din pamant si tinuti peste iarna in casa, intr-o cutie de carton sau in pungi din plastic.
Trandafirii, toamna tarziu, se tund si se musuroiesc – se aduna pamant mai mult la baza tulpinii, formand un musuroi care se batatoreste usor pe langa tulpina, ca sa nu permita intrarea aerului rece. Daca aveti, puteti amesteca acest pamant si cu o mana de ingrasamant uscat. Trandafirii urcatori trebuie ancorati de spalier prin legare pe timpul iernii, ca sa nu se rupa din cauza vanturilor puternice.
La fel se procedeaza cu pomii fructiferi tineri - trebuie protejati iarna prin musuroire in primii doi-trei ani de viata. Nu ii tundeti insa, aceasta operatiune se face primavara, inainte de vegetatie. Daca doriti sa plantati pomi fructiferi, toamna in octombrie-noiembrie este cea mai buna perioada. Inainte de a-i planta, ganditi-va bine la locul ales - sa aveti in vedere ca sunt multi pomi care in timp fac coroana mare (caisi, ciresi, nuci) si nu ar fi bine sa umbreasca gradina de legume sau alti pomi mai mici, de exemplu. Sau, se stie ca pomii fructiferi fac de multe ori mizerie, de aceea ar fi bine sa nu fie plantati in fata casei. Daca aveti mai multi, intre ei trebuie lasat spatiu destul ca sa se dezvolte.
Si pentru plantarea trandafirilor este o perioada buna toamna, insa acestia trebuie protejati peste iarna cu bidoane de plastic de 5 l taiate la baza, musuroite bine cu pamant de jur-imprejur. Bidoanele se dau la o parte abia primavara tarziu, in aprilie. Eu nu mai plantez trandafiri toamna, pentru ca majoritatea au murit peste iarna – de exemplu, intr-un colt de gradina am pus 10 trandafiri si au rezistat doar 3. Asa ca restul trandafirilor din gradina i-am plantat primavara si s-au prins fara probleme si au inflorit toata vara.
Vita de vie se musuroieste si ea iarna, in special cea tanara. La fel, daca intentionati sa plantati butuci noi, toamna este o perioada buna.
Transvazati in ghivece mari tufele de salvie, cimbru, dafin si rozmarin si puneti-le in casa la iarna. In felul asta, veti avea plante aromatice proaspete si iarna, iar pericolul de inghet dispare. Anul trecut le-am lasat pe toate in gradina, invelite cu folie speciala si toate au murit – anul asta, le tin in casa. La fel procedez si cu cateva plante de busuioc, semanate mai tarziu in gradina si care acum sunt micute – le replantez intr-o jardiniera si le pun pe un pervaz.
Daca aveti muscate in jardiniere sau ghivece si vreti sa le pastrati pentru la primavara, inainte de a da bruma, trebuie bagate in casa. Curatati-le de uscaciuni si puneti-le la adapost. In functie de temperatura la care sunt pastrate, trebuie udate mai rar sau mai des. Unele persoane am auzit ca le pastreaza la intuneric in vreun beci sau magazie si nu le uda toata iarna. Insa nu stiu ce sa spun, ca nu am incercat. Anul trecut am pastrat muscatele si le-am depozitat intr-o camera cu lumina si uneori incalzita. Primavara erau pline de frunze noi, insa au inflorit tarziu in comparatie cu cele cumparate de la magazin. Anul asta, vreau sa pastrez doar 4-5 muscate semicurgatoare, cu petalele ca de catifea – acestea sunt plantate in ghivece si mi-e mai usor sa le tin in casa. Pe cele mai multe, din jardiniere, le dau daca gasesc cui, sau le arunc.
Daca aveti tufe de zmeura sau mure in gradina, aceasta trebuie toaletate toamna, dupa adunarea ultimelor fructe delicioase. Astel se asigura pentru anul urmator o ramificare suplimentara si deci mai mult rod. Daca sunt tufe mari, se tund pana la inaltimea de 1,5 m.
Adunati aracii folositi pentru sustinerea plantelor, curatati-i bine de pamant si depozitati-i intr-un loc uscat.
Toamna puteti semana urmatoarele, iar primavara-devreme va veti bucura de primele legume din gradina: ceapa, usturoi, salata de toamna. Daca aveti o mini-sera sau un tunel acoperit cu folie din plastic, puteti acoperi o parte din ce semanati si le veti avea la dispozitie si iarna. Eu am un astfel de tunel (cumparat de la Brico cu vreo 150 lei) si anul trecut inainte de inghet, am adunat de prin gradina tot ce mai era verde si am replantat in el: salata, telina pentru frunze, marar, patrunjel. Am mancat din ele aproape toata iarna, iar primavara, dupa ce s-a topit zapada aia multa, spre surprinderea noastra inca mai erau verzi vreo doua capatani de salata si niste patrunjel cret.
Oricum, daca puneti ceapa si usturoi, infigeti in pamant arpagicul si cateii de usturoi mai adanc, ca sa nu inghete. Acestea vor rasari primavara devreme, iar pe la inceputul lui aprilie vor fi bune de consum.
Dupa ce adunati resturile din gradina iar pamantul ramane gol, aduceti ingrasamant de grajd si imprastiati-l pe toata suprafata. In legatura cu asta, am auzit mai multe teorii – ingrasamantul se poate amesteca prin sapare cu pamantul inca de toamna sau se lasa deasupra lui pana la primavara si se amesteca abia atunci. Eu personal aduc ingrasamant de grajd deja uscat si il incorporez prin sapare inca de toamna. Primavara il sap din nou. Deocamdata am avut rezultate bune asa. Acum doi ani am gasit gunoi de vaca, toamna trecuta de oaie. Nu stiu care o fi fost mai bun, insa cel de oaie s-a descompus mult mai greu. Stiu insa de la bunici ca cel mai bun este cel de cal, insa se procura mai greu, deoarece atat de putine persoane mai au cai!
Eu odata cu ingrasamantul mai completez si straturile cu pamant – din cauza ca am straturi ridicate, pamatul se taseaza si se lasa in cursul unui an, asa ca trebuie completat. Aducand mereu pamant nou nu am nevoie sa rotesc culturile, iar pamantul folosit este luat de undeva de langa rau, deci este un pamant bun. Il amestec prin sapare cu pamantul deja existent, cu ingrasamantul de grajd, il greblez si il las sa se odihneasca pana primavara.
Si copacii sau arbustii au nevoie de atentia noastra – daca aveti copaci tineri si au tulpina subtire, ar fi bine sa ii fixati cu niste lemne ca sa ramana drepti si sa nu se rupa in timpul iernii. Aveti grija ca lemnele sa nu raneasca scoarta, in acest sens puteti sa le imbracati cu niste fasii de material. Daca aveti arbusti sub forma de coloana, legati-le ramurile de tulpina din loc in loc inainte sa cada zapada, pentru a nu se rupe din cauza greutatii acesteia.
Daca intentionati sa semanati gazon, toamna, din septembrie pana la sfarsitul lui octombrie este cea mai buna perioada. Udati abundent pana cand incolteste, apoi, daca pana in iarna creste mai inalt de 10 cm, puteti sa ii aplicati si prima tundere (la cea mai inalta treapta a masinii de tuns). Gazonul, mai vechi sau mai nou, poate fi tuns atata timp cat temperatura este peste 5 grade C. Apoi, nu se mai tunde pana primavara. Daca aveti o peluza deja formata si observati ca este plina de buruieni, puteti sa o scarificati o data si toamna.
Cam atat. Sunt sigura ca mai sunt destule lucruri de facut, insa fie nu le stiu, fie nu imi vin in minte acum. Voi completa, daca va fi cazut. In orice caz, va invit si pe voi sa participati si sa imbogatiti aceasta lista, ca sa ne ajutam reciproc si sa ii ajutam si pe altii.
PS Voi pune si fotografii edificatoare zilele urmatoare.
In Dobrogea arpagicului i se spune arpacas?
Nu, doar am gresit. Voi corecta. Multumesc pentru observatie.
Nu am facut-o cu placere, dar trebuia. Pentru putin!
in zona de Ardeal din care provin parintii mei i se spune arpacas
Pai vezi! Eu confuzia intre arpacas si arpagic recunosc, o fac destul de des – ai mei imi spun mereu – nu, ala este pentru coliva! Dar e bine ca mai exista si cate un “cap limpede” pe langa mine ca sa ma corecteze. Oricum, multumesc pentru ajutor. Din nou.
Foarte informativ articolul tau, imi place ca esti foarte detaliata. Spor la munci ca toamana sunt din plin!
Multumesc, mi-era teama ca nu il va citi nimeni, pentru ca este cam lung. Astept si de la voi sugestii…
Da!multe detalii importante..
Si eu abia asteptam perioada asta,desi iubesc vara cel mai mult, pentru ca am foarte mute de facut in gradina.
Vreau sa mut niste vita de vie,zmeura si capsuni. Am inceput deja curatenia, mai am de plantat pomi fructiferi,dar asta prin octombrie,si multe altele de facut. Dar sunt treburi care imi fac placere si ador sa stau in gradina.
Trebuie sa imi desfac si usturoiul,sa fie pregatit pentru cand il voi planta,si inca mai am de uscat si etichetat seminte.
Cred ca la primavara nu va mai trebui sa cumpar nici un plic cu seminte,in afara,desigur, de vreo 2 cu flori sau daca mai gasesc ceva ce inca nu am in gradina sau este foarte rar. Imi place mult sa experimentez.
Vita de vie noi am pus asta-primavara si a crescut atat de frumos pana acum – am pus in primul rand vreo 4 butuci de Muscat de Hamburg (preferatii familiei mele), apoi cate 3 butuci din alte 2 soiuri, toti struguri de masa. Le-am construit o pergola mare si abia asteptam sa ne faca umbra si fructe. Pentru fructe, am inteles ca trebuie sa asteptam inca vreo 2 ani – dar timp avem. Capsuni, daca nu ai timp acum, poti ii sa muti si la primavara – eu asa am procedat si plantele mutate s-au prins imediat si au fost pline de rod toata vara. Seminte am adunat si eu, insa doar de la rosii – am ratat momentul de la inceput cand toate erau cele mai frumoase, apoi au ramas in gradina cu fructele mai mici si strambe. Deja ma gandesc sa fac un inventar printre semintele ramase din primavara si sa fac o lista de cumparaturi. Si mie imi place sa seman tot ce gasesc nou – asa am ajuns sa am in gradina anul asta 6 feluri de ardei iuti – dar ce sa-i faci, doar e Gradina lui Ardei!
buna,Andreea,
a crescut via ta?
salutari,
mechilina
A crescut, a rodit, dar avem o problema ca nu stim sa o tundem. Am cumparat o carte acum si sper sa ne ajute primavara, cand o vom toaleta. A fost si atacata de ceva ganganii si s-a si manat la un moment-dat, dar nu am vrut sa o stropim, ca strugurii rezultati i-am consumat noi si ideea gradinii noastre este sa producem cat mai natural. Oricum, ne-am facut pofta si au si ramas multi struguri nemancati – Noi toamna plecam in fiecare an intr-o vacanta mai lunga… Iti recomand, daca vrei struguri pentru consum, soiul Muscat de Hamburg – sunt mai sensibili, dar ce dulceata si aroma! Sarbatori Fericite!
Noi nu am inceput activitatile de toamna in gradina, inca ne mai purtam cu ea ca si cand ar fi vara .Trandafirilor le dau in continuare apa multa si sunt plini de boboci, sper sa ii vad frumos infloriti pentru prima data anul asta, pentru ca in primavara erau mici , niste cioate ramase dupa iarna grea prin care au trecut si si-au revenit greu, iar cand si-au revenit a venit arsita care le-a pleostit frunzele si florile.
Nu ai plecat inca in vacanta?
Si eu mai aman unele lucrari, dar scriind asta mi-am facut un plan in minte – sper sa ma tin de el in totalitate. Cat mai am timp si chef, ca parca acum doar as sta si as privi…Am tot auzit persoane plangandu-se de trandafiri si cred ca au auzit si ei si de-aia s-au pus pe facut boboci acum. Si ai mei sunt plini. Si levantica e plina de flori, copacii au inceput sa faca frunze noi si mugurasi…Nu am plecat inca in vacanta, mai e putin. Si am atatea de facut…Si lene, si somn, si melancolie…
Spor la treaba ! Ai muulte de facut dar e asa de bine sa lucrezi in gradina si mai ales sa faci planuri … Tocmai faceam si eu o lista cu ce-i dev semanat si de transplantat
Spor la treaba si tie atunci! E lunga lista?
E lunguta, mai ales la capitolul semintelor La mine e sezon de verdeturi iarna : salati si broccoli si conopida si tot ce e cu frunze. Sper, sa reusesc sa cultiv macar jumatate din ce e pe lista … Plus, ca am de legat trandafirii agatatori, au niste lastari imensi, ce se leagana deocamdata in bataia vintului.
Cum bine stii, la noi iarna e sezonul privitului la gradina inghetata bocna, deci te invidiez. Putina salata pun si eu sub un celofan si sper sa reziste cat mai mult, insa cam atat. Voi privi la tine pe pagina pentru diversitate. Am si eu niste trandafiri agatatori si la fel au lastari care trebuie cumva legati, ca sa nu se rupa de la vant, insa nu prea stiu cum. Sa ii leg de tulpinile mai vechi si groase?
daca am pus usturoiul pe 20 a 9 .si acum a anceput sa iasa are ceva?(usuroi de toamna)
L-ai pus un pic cam devreme, iar vremea a fost calda. Daca a rasarit deja, nu este nimic – asta in cazul unei ierni normale – doar ca in primavara va avea varfurile frunzelor uscate. Eventual, daca l-ai semanat la o adancime mica, poti sa mai adaugi un strat subtire de pamant deasupra, ca sa il protejeze de inghet. Daca mai ai usturoi de semanat, poti sa mai pui cativa catei si peste o saptamana-doua, si vei avea usturoi verde primavara mai multa vreme.