Jurnal din Franta – Zilele 53-56 – Honfleur, Deauville, Cabourg

7 Dec, 2015 by

Jurnal din Franta – Zilele 53-56 – Honfleur, Deauville, Cabourg

Zilele astea am stat mai mult pe aici, prin zona, asta insemnand Honfleur, Deauville, Trouville si Cabourg.Va spun mai jos pe indelete.
Vineri am stat in Honfleur, pentru ca m-am programat la tuns si la vopsit. Nici nu stiti cu cate emotii m-am dus! Adica m-am dus la o necunoscuta, ea nu vorbea engleza, eu nu vorbeam franceza, cu o poza scoasa la imprimanta de pe net cu tunsoarea pe care o vroiam, si repetandu-mi in minte “E doar par!” adica daca n-o iesi… va creste. Nu ca as avea vreo claie de par in cap – ati vazut ultimele mele tunsori de genul “baietel” – insa cu atat mai mult – daca nu iese, nu are de unde sa se mai repare.
Si cu inima cat un purice m-am dus “la taiat”. Mi-a pus mai intai vopseaua pe par, in 5 minute terminase, apoi in inca 20 de minute m-a spalat, s-a uitat la poza cu care venisem vreo 15 secunde si a inceput sa tunda. Fara agrafe, fara suvite prinse in crestetul capului… in inca 15 minute eram gata. Adica in vreo ora si un sfert eram deja acasa cu parul vopsit, spalat, tuns si uscat. Si bine facut. Adica lui Ionut ii place. :)
Asa, asta s-a intamplat vineri… Apoi, dupa-amiaza, plimbare prin Honfleur, aceleasi stradute, doar ca acum gatite de iarna.
Apropos – cu cine credeti voi ca ne-am intalnit zilele trecute pe aici??? Aveti dreptul la 3 incercari. Asa, si cum stiu ca ati ghicit, va spun eu. Cu cei 3 care fac emisiunea Top Gear – Jeremy Clarkson, James May si Richard Hammond. Filmau pe aici prin Honfleur in niste Maserati vechi. Am reusit si am facut vreo 2 poze cu ei, pe care vi le si arat. Recunosc, la un moment-dat i-am cam urmarit… :)
Dar sa revenim la oile noastre. Va spuneam de cum si-au gatit astia pe aici vitrinele – Doamne, cata fantezie, bun gust si simplitate in acelasi timp! Care mai de care mai dragut. Va arat mai bine niste poze – sa imi spuneti ce credeti. Seamana cu ce aveti pe langa casa?
Seara, dupa ce ne-am facut plimbarea obisnuita, am mancat la Maison des Lea, unul dintre locurile noastre preferate datorita atmosferei calde si familiare din restaurant.
Sambata – piata saptamanala din Honfleur, cea despre care am mai scris – nu o ratam niciodata, chiar daca nu avem mare lucru de cumparat. De data asta, doar niste suc de mere, ridichi, creme fraiche, o terina din ficat de pasare, oua… In ciuda a ceea ce ne-am propus la plecarea in vacanta, nu prea am mancat pe acasa. Bucataria asta este micuta si destul de sumar utilata.
Dupa piata, am plecat in Trouville ca sa mancam stridii in piata, asa cum am mai facut si am mai aratat in postarile trecute. Doar ca de data asta erau doar 9 grade, asa ca am inghetat zdravan. Cu lacrimile siroind pe obraji si cu mainile tremurande am dat gata platoul cu stridii si, cum abia ni se deschisese apetitul, am “poposit” in oraselul alaturat, Deauville, la “Chez Mioque”, un restaurant-braserie foarte dragut. Eu mi-am comandat prepelite la cuptor. O bunatate! Mi le-a adus pe un fund din lemn, unde se afumau usurel de la niste lemnisoare aprinse sub ele. Le-am mancat mai mult fara tacamuri. Adica – cum altfel as fi putut sa rod toate osisoarele alea? Nu ar fi fost pacat de ele?
Dupa masa am bantuit un pic prin magazine, ca doar seara venea Mosul. La plecare, am trecut pe langa faleza, unde am vazut cel mai frumos cer. Deauville este (pe buna dreptate) cea mai luxoasa statiune din Normandia, si se pare ca si iepurii au simtit asta, intrucat zburdau liberi pe spatiul verde. :) Apoi Ionut m-a plimbat cu masina, am facut si cativa pasi, ca sa vad toate beculetele din Deauville. Pentru mine reprezinta o bucurie atat de mare!
Duminica – acasica. Am luat din nou la picior Honfleur-ul, am dat ocol la port, am mers in sus si in jos peste tot. Seara, am mancat la Sa-Qua-Na, unul dintre cele mai bune restaurante de aici, cu distinctie Michelin. Este prima oara cand mergem la el si, ca sa mancam aici duminica seara, am facut rezervare acum vreo 10 zile. Mai devreme nu aveau locuri. Aici sunt disponibile doar 2 meniuri – rosu si verde. Cel rosu, pentru care am optat noi, avea 5 feluri de mancare, iar cel verde, 8. Toata experienta a fost deosebita. Va arat in poze.
Luni – SOARE!!!!! Asa ca nu am putut rata si am mers la plaja. Am ales de data asta plaja din Cabourg, oras situat la vreo 50 de km de noi. Marea era retrasa, la reflux, astfel incat plaja era lata de 2-300 de metri. Imi place atat de mult cand este asa! Nu stiu daca ati vazut pe viu acest fenomen, este extrem de spectaculos. Apa aluneca cu repeziciune inspre larg iar in urma ei ramane nisipul fin, foarte umed, astfel incat de multe ori urmele pasilor se estompleaza imediat, scoici si melci de toate felurile, pescarusi galagiosi care isi cauta hrana… Marty a avut din nou ocazia sa mearga fara lesa, insa de data asta a marit usurel, pas cu pas, distanta dintre noi si el, ca si cum vroia sa fie pe cont propriu. Chiar am spus ca probabil isi cauta noi stapani. :) Ne-am bucurat de soare, iar cand a venit vremea, am plecat spre casa.
In seara asta Ionut face niste paste carbonara, deci nu mai iesim decat intr-o scurta plimbare, cu Marty. Maine – vine Evelina la noi, deci vom pleca la Paris, ca sa o luam de la aeroport. Ne este dor de ea, pentru ca nu am vazut-o de aproape 3 luni. Pe 12 vom pleca impreuna spre Nisa, unde va veni pentru 4 zile zi Beti.
Pe curand!

VINERI, ZIUA 53

Honfleur, cladiri inghesuite in jurul portuluiHonfleur, barci la iernatHonfleur, magazinHonfleur, piata centralaHonfleur, vitrinaHonfleur, decoratiuniHonfleur, un restaurantHonfleur, La Maison des LeaSeara, la cinaCarpaccio de St.Jacques cu sorbet de sfecla rosie, dovlecel etcSupa din radacina de patrunjel, cu migdale si chorizoTataki de ton cu susan si sos de avocadoFereastra mea - am luminite exact in fata
Honfleur si Top Gear - recunoasteti personajele?Honfleur si Richard HammondHonfleur si James MayHonfleur si Jeremy Clarkson


SAMBATA, ZIUA 54

Honfleur, piata de sambataHonfleur - vanzatorul de carnati si salamuri, foarte volubilHonfleur si creteleTrouville, la 9 grade in piata de pestePentru ea, stridia...Deauville - Prepelita afumataDeauville - Iepurii maidaneziApus in DeauvilleDeaville, CazinoulDeauville - luminite, luminite!

 

DUMINICA, ZIUA 55

Honfleur, aici locul unde trag barcile de pescariSa-Qua-Na - mise en boucheSa-Qua-Na - un fel de clatita cu ulei de trufeDorada cu poezie langa...Cod negru cu alta poezie langa...Piept de pui, strofa a 3-a :)O parte din desert

LUNI, ZIUA 56

Cabourg si promenada luiCabourg - cam asa arata toate casele de aiciCabourg - plaja la refluxEuInstantaneuLiberiDragii meiCatelul care radePrezenta obisnuita pe plajele din NormandiaMarty cautandu-si noi stapaniO zi perfecta!

 

Alte Articole

2 Comentarii

  1. Iti sta bine si culoarea si tunsoarea.
    Nu ai vazut pe acolo si catei albi cu diverse parti din blanita vopsite? Ca eu am vazut, doar pe net in alta parte .

    • Andreea
      Andreea

      Multumesc pentru compliment. Nu am vazut catei vopsiti, probabil o fi trecut moda asta. Acum se poarta “nature”. :)

Lasă un răspuns către Andreea Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *