Imi plac muscatele
Muscatele sunt unele dintre preferatele mele. Unii ar spune ca sunt niste flori prea rustice sau invechite, insa mie imi plac. Imi plac pentru ca infloresc toata vara, pentru ca sunt nepretentioase, relativ ieftine, rezistente la vant si se preteaza la plantarea in jardiniere – perfecte pentru terase.
Deci sa va spun despre muscatele mele. Am avut muscate si anul trecut si iarna le-am bagat in casa, le-am tinut la lumina, le-am udat rar, insa in primavara nu mi-a placut cum aratau – cele batrane erau prea lemnoase, iar puii prinsi din ele prea anemici. Le-am plantat totusi printre niste muscate noi, cumparate anul asta. Pana acum, nici o floare de la ele – deci va fi unica si ultima data cand voi mai pastra muscate de la un an la altul. Asa spun acum, dar parca vad ca imi va fi mila sa le arunc.
Ca si anul trecut, am cumparat muscate curgatoare, numite si muscate-iedera la ghivece mici si le-am replantat cate 4-5 intr-o jardiniera. Am mai cumparat si patru muscate semi-curgatoare, cu florile ca de catifea, iar doua dintre ele le-am suspendat pe terasa si celelalte doua le-am plantat in doua ghivece mari din teracota, ramase de la doi buxusi care s-au uscat. Pe ultimele doua le-am pus pe treptele de la intrarea principala, langa piticul sugubat care se da peste cap.
As vrea sa mai cumpar cateva (necurgatoare) si sa le plantez in gradina – am avut si anul trecut una roz si a crescut mai mare ca cele din ghiveci, era foarte frumoasa.
Iata cum se ingrijesc: Le place soarele, insa tolereaza foarte bine si o zona umbroasa – eu le am la umbra aproape toata ziua. Cand le plantati, puneti pe fundul vasului un strat de pietricele, pentru a ajuta la drenaj. Trebuie udate des, insa dupa ce pamantul se usuca la suprafata. Pe timpul primaverii si inceputul verii trebuie adaugat in apa de udat, o data la doua saptamani, un ingrasamant special pentru muscate. Astfel, vor inflori abundent, iar ingrasamantul respectiv este destul de ieftin si poate fi folosit si la alte specii de plante cu flori (trandafiri, petunii etc).
Foarte important – Pe masura ce buchetelele de flori se usuca, trebuie rupte. Astfel vor imboboci mereu.
Daca doriti sa le inmultiti, se taie butasi din planta-mama sub un nod al ramurii si se indeparteaza frunzele de la baza, florile si bobocii. Butasii astfel obtinuti se planteaza in pamant pana la nivelul primelor frunze. Se tin la umbra, se uda astfel incat solul sa fie mereu umed, iar in aproximativ 6 saptamani pot fi replantate definitiv, in ghivece mai mari.
Muscatele sunt rezistente la boli, insa trebuie sa nu fie udate abundent, altfel li se pot putrezi tulpinile.
Albe, rosii, somon, roz, fucsia, lila, sau in combinatii de culori, muscatele impodobesc frumos orice terasa sau pervaz.
Mie imi plac. Mi se par vesele, devotate si familiare.
Daca te intereseaza si informatii despre alte plante care infloresc toata vara, citeste aici: Despre Petunii ; Despre Craite ; Despre trandafiri.
Alte Articole
12 Comentarii
Trackbacks/Pingbacks
- Cum se ingrijesc trandafirii - [...] regina-noptii. Daca va plac si voua si vreti sa cititi si despre unele dintre ele, am scris aici: Cum se …
- Petuniile infloresc toata vara - [...] te intereseaza informatii si despre alte plante care infloresc toata vara, citeste aici: Despre Muscate ; Despre Craite ; …
Si mie-mi plac, dar n-am asa multe ca tine. Chiar mi-a rasarit una roz din seminte, nici n-am semanat-o
E tare frumoasa intrarea cu glastrele ceramice si florile rosii.
Eu inca nu am flori multe in gradina, ca este “in lucru” si de aceea incerc sa compensez cu cele din ghivece. Ti-am vazut trandafirul ala superb si am ramas cu gandul la el. O sa vin sa ti-l fur. Nu, sa stii ca am doar ganduri bune in legatura cu el. Este un vis!
Am mare slabiciune cu trandafirii … Vino tu, ca butasii se gasesc in orice moment, mereu trebuie taiat, creste peste masura.
Multumesc frumos, esti foarte draguta. Nu avem planificata acum o vacanta in Grecia, dar cine stie…Multumesc si iti doresc un weekend linistit impreuna cu familia.
Multumim de ponturi. Eu am reusit performanta de a asasina o mucata lila si asa de rau imi pare dupa ea incat n-am mai avut curajul sa incerc cu altele. Poate imi fac totusi.
Cum ai reusit?! Ca se ingrijesc atat de usor! Mai incearca, eu la cati trandafiri am “asasinat” … trebuia sa mi se interzica sa mai cumpar. Pur si simplu nu am noroc la ei. Sau poate gresesc eu ceva.
Superbe muscatele,eu din pacate nu prea am timp si pentru flori,am pus doar catva butasi de trandafiri anul acesta la care insa am avut noroc sa se prinda si cateva floricele.
Ma bucur ca in sfarsit te-am regasit si mai putem conversa despre pasiunile noastre.
Iti doresc o zi frumoasa!
Bine ai revenit, Maria! Am inteles ca tu ai casa si gradina “de vacanta” si este de inteles ca nu ai timp sa te ocupi si de flori. Si eu ma ocup de gradina doar in weekend, insa locuiesc langa ea si macar de udat o ud zilnic sau la doua zile, in functie de vreme. Iar flori caut si eu cele care se ingrijesc mai usor si nu imi dau mare bataie de cap. Cu trandafirii eu nu am avut noroc – probabil si pentru ca pana acum am cumparat exeplare mai ieftine, din cele care se gasesc la Brico. Voi schimba tactica: in loc de 4-5 trandafiri din astia voi cumpara unul – un soi mai frumos si mai crescut. Si asa poate la anu’ voi poza si eu trandafiri. O saptamana frumoasa si astept vesti despre gradina week-end-ul urmator – te voi vizita la tine “acasa”, sa vad daca totul este ok.
De anul acesta m-am indragostit si eu de muscate…Am cumparat 14 ghivece mici pe care le-am plantat in ghivece mari de balcon, si le-am atarnat de balustrada. Poate nu ma veti crede, dar aproape tot satul ne stie dupa frumoasele mele muscate…suntem noi veniti intr-un sat nemtesc si am facut o impresie foarte frumoasa. Si asta si datorita muscatelor mele…nu mi-am imaginat vreodata ca muscatele pot fi asa frumoase. Au inflorit in continuu din aprilie pana in noiembrie si inca mai aveau flori si boboci dar a venit asa din senin o zapada scurta si le-am bagat in pivnita. La sfatul vecinei le-am bagat in pivnita, dupa ce le-am tuns, nu au lumina dar le mai ud din cand in cand. Le-au dat multi lastari anemici (daca nu au lumina!!) Dar cred ca Andreea, tu ai dreptate ca nu vor mai fi buni la anul…dar mi-a fost asa mila se le arunc. O sa te tin la curent cu evolutia lor incepand cu aprilie!!
Poate aerul nemtesc le prieste mai bine si se vor face frumoase la primavara. Pana la urma a oprit si mama mea doua jardiniere cu muscate peste iarna, iar primavara erau anemice asa cum ai spus tu, cu toate ca le-am tinut la lumina si relativa caldura. Primavara pentru terase eu am cumparat altele, iar din cele salvate de mama am ales cateva si le-am replantat in doua jardiniere mai mici pe care le-am pus in fata magaziei, sa o infrumuseteze si pe ea. Au crescut mai incet, dar pana la urma au inflorit si ele si au fost frumoase. Doar ca mai greu, iar pentru terase nu am rabdare, vreau sa fie cu flori imediat ce se incalzeste putin. Sunt curioasa cum vor fi ale tale, astept vesti. Felicitari ca v-ati integrat asa repede intr-o comunitate mica, stiu ca este mai dificil in comparatie cu marile orase. Dar probabil sunteti oameni deosebiti si probabil si vecinii tai la fel. Sa vezi daca la anul nu isi vor pune toti muscate!
Anul trecut ne-am împodobit casa cu 60 de petunii. Am fost foarte încântați de ele, deși e foarte mult de lucru cu curățatul. Deși le-am îngrijit foarte bine, niciuna nu rezistat verii și anul acesta am optat pentru mușcate semicurgătoare. Deși mi-e milă de ele, rup florile pe jumătate uscate și mă bucur foarte mult când le văd că tot înfloresc. O să le ajut și cu îngrășământ.
Buna, Mihaela, si bine ai venit la mine in gradina! Petuniile sunt frumoase, dar si mie mi se par cam sensibile si mai greu de ingrijit – o zi daca uiti sa le uzi, risti sa le pierzi. Muscatele in schimb, mi se par ideale pentru jardiniere si ghivece. Sa le pui ingrasamant, o sa le prelungesti astfel perioada de inflorire. Daca iti plac petuniile, incearca sa pui din cele necurgatoare direct in pamant, in gradina – sunt mult mai rezistente ca cele de ghiveci si rezista si infloresc pana toamna-tarziu, daca le uzi la doua-trei zile si le cureti de florile moarte. Eu am un strat in care an de an sadesc petunii amestecate cu craite si este foarte frumusel – in fine, mie imi place – uite, l-am pozat si l-am aratat aici – http://dingradinaluiardei.ro/noutati-din-gradi/ Poate te inspira, pentru anul urmator. Te mai astept in vizita, daca iti face placere!